ZA 22.01

20U45

Competitie

KVC Westerlo - KMSK Deinze

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Flash on: David Gevaert

Sportje Bericht geplaatst op zondag 22 september 2019

De Blue-bike van de vorige jaren heeft voor mijn regelmatige bezoeken aan het Burgemeester Vande Wielstadion plaats gemaakt voor een gewonde stadsfiets. Maar het doel van die tochtjes naar het stadion van KMSK. Deinze blijft hetzelfde als voorheen. En wat meer is, ook het weer liet me niet in de steek. In het omroeplokaal had ik een zeer boeiende en aangename babbel met hoofdcoach David Gevaert.

Wie in perfect evenwicht van zijn hobby zijn werk kan maken is een gelukkig man

David, hoe ben je tot voetballen gekomen?
Jan, het is zo dat ik blijkbaar met een bal in de maag ben geboren en ik ben echt van die microbe niet afgeraakt.

Waar heb je dan wel gevoetbald?
Ik heb gevoetbald bij Nazareth en ben er tot het 1ste elftal geraakt. Maar ik ben, toen ik zo wat 22 à 23 jaar was, definitief moeten stoppen.

Hoezo David?
Ik heb heel vroeg 2 maal een dubbele beenbreuk gehad, 1 maal  de kruisbanden gescheurd en ben 1 maal zwaar gekwetst geweest aan de achillespees.

En toch ben je in het voetbal gebleven?
Ja, inderdaad niets kon mij weerhouden en het  is zowaar een ersatz geworden voor mij, een compensatie voor het gemis aan het voetballen zelf.  Ik heb wel nog minivoetbal gespeeld in 1ste nationale, maar de roep van de groene grasmat is zeer sterk gebleven.  Ik ben dus door omstandigheden op vroege leeftijd aan de trainersschool begonnen.

Wat heeft dat voor je gebracht?
Ik ben zowat in de 2de helft van de jaren 90 van de vorige eeuw, toen SK. Deinze in 2de nationale uitkwam en Eddy Mestdagh er hoofdcoach was, begonnen als revalidatietrainer. Ook ben ik fysical trainer geweest van de beloften met op dat moment Filip Verkest als beloftentrainer.

Wat heb je daaruit geleerd?
Het is zo dat  zowel de functie en het begrip fysical trainer en revalidatietrainer in die periode nog in de kinderschoenen stond; maar het lag wel in de lijn van mijn beroep als kinesitherapeut en ik zag er wat  in.

Wie is je van deze periode het  meest bijgebleven?
Eddy Mestdagh heeft een zeer grote invloed gehad op mijn manier van denken over de diverse aspecten van het voetbal en zodoende heb ik me een eigen visie kunnen ontwikkelen.
Nu ben je na ongeveer 20 jaar terug bij SK. Deinze. 

Zie je verschil tussen toen en nu?
Je ziet dat het voetbal enorm is geëvolueerd. Waar het vroeger in 2de klasse minder het geval was dan nu, zien we dat nu echter de lijn van amateurvoetbal steeds meer plaats maakt voor echt een professionelere aanpak.  Nu ziet men dat SK. Deinze een ploeg is met een vaste structuur; kortom een stevig fundament om verder op te bouwen.

Wat heb je dan gedurende die 20 jaar gedaan?
Ik heb een aantal clubs gedaan zoals dat heet. Ik ben altijd zeer nieuwsgierig geweest en heb als fysical coach en revalidatietrainer Eddy Mestdagh gevolgd toen hij als trainer naar Ingelmunster trok. Nadien is het zo dat  ik in diezelfde functie bij de 1ste ploeg van RSC Anderlecht ben getrokken.

Wat is je dan van die periode bijgebleven David?
Ik heb daar zeer belangrijke stappen gezet  in mijn loopbaan en de drang naar nieuwe uitdagingen is altijd zeer groot geweest.

Hoe bedoel je dan wel?
Ik ben dan nadien assistent-coach geweest bij Eendracht Aalst en wou ervaren of ik al mijn vorige ervaringen  ook in die functie kon waarmaken.  Het gros echter in die functie ben ik in dienst  geweest van West-Vlaamse ploegen zoals Zulte – Waregem en als hoofdcoach ook bij Racing Waregem.

Maar je wou blijkbaar ook verder evolueren als hoofdtrainer?
Inderdaad Jan, de roep en de ambitie om het geheel van voetbal zowel op fysisch, tactisch en technisch gebied samen in een eigen recept te gieten was zowat een hoofdambitie geworden van mij. Zo ben ik hoofdcoach geweest van diverse ploegen zoals -in willekeurige volgorde- Racing Waregem, Dikkelvenne, Excelsior Virton, Sparta Petegem, Antwerp en De Pinte.

Nu ben je terug bij SK Deinze.
Ja inderdaad. Ik had een amateur-contract met Patrick De Cuyper de sterke man van KSK. Ronse met die verstande dat hij me de kans, mocht ik terug als prof aan de slag zou kunnen gaan, niet zou  ontnemen. 

Hoe voel jij je er bij?
Ik ben nu terug van ’s morgens tot ’s avonds terug met voetbal bezig en als je van je hobby jouw beroep kan maken is dat toch heerlijk?

Kan je jouw gezin, beroep en SK. Deinze goed en vlot met elkaar combineren?
Het komt er op aan de tijd goed te benutten en evenwichtig in te delen zowel voor de kwaliteit van het gezin, het werk en het voetbal. Die tijdsindeling moet evenwichtig blijven en ja, dat heb ik ook moeten zoeken.

Wat betekent dat heel specifiek voor het voetbal naar je toe?
Heel concreet gezien heb ik in het voetbal het evenwicht kunnen vinden tussen amateur en prof. Je wordt soms in een situatie gedwongen. Als je als trainer eens ontslagen wordt mag je niet bij de pakken blijven zitten en is het goed dat je dat je iets hebt om op terug te vallen zoals wat mij betreft een kiné-praktijk. Ik heb me als het ware niet moeten prostitueren om terug aan de voetbalslag te gaan.

Kan je het seizoen starten met de kern die je voor ogen had?
Het is zo dat bij mijn aanstelling als trainer bij SK. Deinze reeds transfers werden gedaan, maar er is als het ware een evenwicht tussen de inkomende en de uitgaande aanwervingen.  Een kwalitatief gesproken is er ook zeer evenwichtig gewerkt.

Hoe bekijk je de sociale opdracht van een club zoals SK. Deinze?
Wel ik vind dat enorm belangrijk. SK. Deinze is een vaandeldrager, niet alleen in Deinze zelf, maar ook in de wijdere omgeving.  Daarom is het belangrijk dat  een voetbalclub ook oog heeft om samen met anderen sociale projecten te steunen.  Onze club heeft naast z’n voetbalopdracht ook een sociale opdracht te vervullen om Deinze uitstraling te geven.

De nieuwe en steeds renoverende impulsen van de ‘Jeugdacademie’ van oranje-zwart?
Het is van de jeugd dat het moet komen. De wisselwerking moet evenwichtig en positief zijn en is belangrijk voor de toekomst van de club en langs de andere kant trekt de jeugd zich op aan de resultaten van de 1ste ploeg.

Wat denk je van de competitiekalender?
Wel, een kalender is nooit gemakkelijk en het is normaal dat de focus op de 1ste competitiewedstrijd en de 1ste thuismatch ligt. Het is belangrijk een goed resultaat neer te zetten in de eerste wedstrijden.   Het is normaal dat de spanning voor die 1ste match altijd zeer intens is, ongeacht wie de tegenstander is.  Een tegenstander moet per tegenstander worden aangepakt.  Trouwens het heeft geen zin om naar volgende matchen uit te kijken als de 1ste nog niet zijn gespeeld. De doelstelling moet zijn om de eindronde te bereiken en een goede start kan daarbij een duw in de goede richting zijn.

Heb je een pronostiek voor de match van deze avond tegen Club Luik?
Het wordt weliswaar een terugzien met Michael Lallemand, maar pronostikeren is niet mijn ding en ik heb er geen boodschap aan. Trouwens als ik pronostikeer ben ik toch altijd mis, dus…
Dit 1ste interview van het nieuwe seizoen 2019 – 2020 met een zeer gemotiveerde gesprekspartner liep ten einde. David zijn werkdag bij SK. Deinze was nog maar halfweg, en ik fietste naar huis om ook verder dit artikeltje vorm te geven.  Ik hou er een leuk en goed gevoel aan over.

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq