ZA 22.01

20U45

Competitie

KVC Westerlo - KMSK Deinze

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Flash on: Cédric Vlaeminck

Sportje Bericht geplaatst op dinsdag 19 maart 2019

Tijdens de krokusvakantie had een zomerse winter de plaats geruimd voor typische maartse buien. Dat weerhield me echter niet om te Blue-biken. Ditmaal niet naar het vertrouwde Burgemeester Vande Wielestadion, maar wel naar de sportzaal van het VTI te Deinze. Daar had ik een afspraak met Cédric Vlaeminck, naast coördinator van Savafoot ook en heel in het bijzonder trainer van de oranje-zwarte beloften.

Er is meer nodig dan talent alleen: namelijk doorzettingsvermogen en motivatie

Waar en wanneer ben je tot voetballen gekomen?
Ik ben beginnen voetballen bij de plaatselijke club Vinderhoute op 6-jarige leeftijd, waar ik toen woonde. Ik ben er gebleven tot mijn 10 jaar.

Hoe is het dan verder verlopen met je voetballoopbaan?
Wel nadien ben ik tot mijn 14 jaar bij KVV. Drongen gaan voetballen om nadien tot mijn 20 ste bij SK. Lovendegem te gaan. Daar heb ik ook deel uitgemaakt van het fanioneftal.

Maar je bent dan terug gekomen bij Vinderhoute?
Ja, ik heb er nog gevoetbald tot mijn 22 jaar om dan ten slotte 5 jaar te voetballen bij VVE Hansbeke.

Je bent dan precies vroeg gestopt met actief voetballen? Waarom dan wel?
Wel ik was inderdaad pas 27 jaar wanneer ik gestopt ben met voetballen. Ik kon het echt niet meer opbrengen in het provinciaal voetbal, dat hoe lager men gaat - met alle respect voor de betrokken ploegen - hoe meer het begint te lijken op liefhebbers- en cafévoetbal. Daarbij komt ook nog dat ik op mijn 24ste jeugdtrainer bij SK Deinze ben geworden.

Ach zo, je hebt vroeger ook al bij Deinze gewerkt?
Ja gedurende 7 seizoenen. Later ben ik dan gevraagd door Henk Mariman om bij Club Brugge te werken voor de U15 tot U19, zeg maar de bovenbouw.

Op welke positie heb jij dan wel gevoetbald?
Ik ben altijd flankaanvaller geweest.

Welk verschil is er tussen een flankaanvaller en een diepe spits?
Wel Jan, een flankaanvaller moet over een groot loopvermogen beschikken en hij moet acties ‘1 op 1’ vlot aankunnen om zo van op de flanken assists te kunnen geven. Een diepe spits moet ook met de rug naar het doel kunnen voetballen en explosief zijn. Hij moet bovendien ook over een goed positiespel beschikken in de ‘16’ van de tegenstander om zo de tegenstrevers te kunnen verrassen.

Je hebt allicht al heel wat ervaringen opgedaan als trainer?
Ja zonder enige twijfel. Ik heb bij Club Brugge gewerkt met o.a. Sven Vermant, Philippe Clement, Maarten Martens, Bjorn De Neve, Jef Vanthournout en nog anderen. En op school heb ik ook met Bart Van Renterghem, voormalig trainer van SK Deinze, als collega ervaringen kunnen delen.

Op school, hoe dan wel Cédric?
Het is zo dat ik werkzaam ben in de Top Sportschool aan de Voskeslaan te Gent.

Kan je dan reeds talent op jonge leeftijd ontdekken?
Dat kan, maar als trainer is het belangrijk talent bij jongeren te laten evolueren. Talent alleen immers volstaat niet. Sommigen blijven hangen doordat ze op bepaalde leeftijd de ambitie en het doorzettingsvermogen mankeren; voorbeelden zijn legio.

Zijn er dan ook voorbeelden van het tegenovergestelde?
Ja, zo heb je jongens, misschien minder talentvol dan sommige anderen, die zich niet tevreden stellen met de trainingen alleen maar die zich op eigen initiatief gaan bijwerken met powertrainingen of in de fitnesszaal en die super gemotiveerd zijn. Zo haal ik graag het voorbeeld aan van Brandon Mechele van Club Brugge.

Je bent nu terug bij SK Deinze en wat is het verschil tussen je 1ste periode hier en nu je 2de periode?
Inderdaad ik ben nu aan mijn 2 de seizoen bezig, dat maakt dat ik in het totaal nu aan mijn 9de seizoen toe ben bij Oranje-zwart. Het grote verschil met mijn vorige periode is dat ik nu als trainer van de beloften dichter bij het 1ste elftal sta dan vroeger bij de jeugd.

Je werkt nu samen in team met de hoofdcoach, Stefaan en Benny?
Inderdaad en ik moet zeggen de dat wisselwerking uitstekend is. Als trainer van de beloften geef ik aan Regi dan ook na elke wedstrijd feedback en een matchanalyse.

Wat over doorstroming van de beloften naar het fanionelftal?
Het gaat hier over een aantal spelers die reeds gedurende een ganse tijd tonen dat ze top zijn bij de beloften. Die kunnen dan in een 1ste fase mee trainen met het 1ste elftal en dan wordt een evaluatie gemaakt of ze in een volgend stadium echt al of niet kunnen aansluiten bij de A-kern.

Kan je dat illustreren?
Wel in 2 jaar kan ik nu reeds Victor Vankerkhoven, Gillian Verbrugge, Jens Goosens en sinds kort ook Mauro De Vos citeren. Dat zijn dan 4 spelers op 2 seizoenen tijd.

Beloften, 2de elftal of reserven?
Wat mij betreft hou ik het graag en heel bewust bij beloften. Een belofte is voor mij immers iemand die talent heeft en uiteraard ook de potentie om aan te sluiten bij de A-kern. Een klassement is bij deze niet altijd belangrijk, maar de doorstroming is echter belangrijker. De jongens moeten leren omgaan met winnen en verliezen.

Kan je hier voorbeelden aanhalen?
Ja zeker, maar dan wel één van bij Club Brugge. Zo denk ik in het bijzonder aan een lichting die pas 5 de was geëindigd, maar waarvan er toch een aantal spelers het nu maken als volwaardige prof in de JPL en zelfs in het buitenland.

Wordt er een uniform spelsysteem gehanteerd in de diverse elftallen van SK Deinze?
Bij de jeugd wordt voornamelijk volgens het 4 – 3 - 3 systeem gespeeld. Bij de beloften wordt de speelwijze eerder gekoppeld aan dat van het A-team en dat is hoofdzakelijk het 3 – 5 – 2 systeem. Dat verloopt in samenspraak met de hoofdtrainer Regi Van Acker, maar ik krijg carte blanche wat dat betreft. Ik vind het goed dat de spelers de diverse systemen kunnen spelen. In het 1ste elftal gaat het uiteraard om de punten en moet soms wel eens van systeem gewisseld worden in functie van het wedstrijdverloop, van vervangingen door kwetsuren of ook soms eens door uitsluitingen. Het komt er op aan van hoe dan ook de tegenstander te verrassen.

Het dipje kort na Nieuwjaar?
Ik meen dat bij elk elftal zoiets kan gebeuren en dat is wel te plaatsen. Maar wat SK Deinze betreft moet dit in de juiste context worden geplaatst en nu zie ik dat de trein toch terug op het goede spoor zit en terug vertrokken is.

Hoe zie je SK Deinze nu evolueren?
De goede flow werd terug op het juiste moment opgenomen en nu wordt het meer dan ooit money-time. De competitie gaat in de laatste fase richting eindperiode. De trainers zorgen wel dat de spelers op het juiste moment terug top zijn. En als het huidig niveau kan aangehouden worden, lijkt een plaats in de top-4 en bijgevolg een deelname aan de play-off’s nu een quasi zekerheid te worden.

Hoe schatten je collega-trainers SK Deinze in?
Wel het is zo dat de ene beter vertrouwd is met onze reeks dan de andere, maar het is wel zo dat oranje-zwart zeer geprezen wordt omwille van het fris en vooruitstrevend voetbal. Mijn collega op het werk Bart Van Renterghem met name schat SK Deinze als grootste titelkandidaat in.

Is er volgens je toekomst voor profvoetbal hier in Deinze?
Het is zo dat iedereen hier in de club streeft - en dit liefst zo snel mogelijk. – naar promotie 1B en bijgevolg naar profvoetbal en dat zal een enorme boost geven voor de ganse werking van SK. Deinze. Het is echter ook wel een feit dat een aantal dingen in de totale werking nog meer zullen moeten geprofessionaliseerd worden.

En wat met de uitbreiding en aanpassing van het stadion?
Ik denk dat zo iets een must is voor de verdere evolutie van de club, maar ook een bijzondere aantrekkingspool zal kunnen worden voor gans Deinze. Vernieuwing kan werkelijk veel teweeg brengen, zeker hier in een sport gebonden geheel.

Wat betekenen het clubblad en de sociale media van SK Deinze voor je?
Ik volg dit zeer van nabij en lees ook altijd het clubblad. Het zal allicht niet voor niets zijn dat het Sportje reeds enkele keren werd verkozen als het beste clubblad. Samen met de sociale media worden bestuur, trainers, spelers en supporters dichter bij elkaar gebracht.

Wat is je pronostiek voor de match van vandaag tegen ASV Geel?
Wel als thuisploeg met ambitie moet SK Deinze altijd een driepunter nastreven en mogen er geen punten meer verloren gaan in deze fase van de competitie. En als er dan toch cijfermatig een pronostiek -wat ik feitelijk niet zo graag doe- moet komen, dan mag het voor mij 2 – 0 worden deze avond.

Dit zeer aangename en boeiend gesprek liep ook, net zoals al de vorige,ten einde. Mijn joviale gesprekspartner bleef in het VTI omdat zijn opdracht bij Savafoot, hem riep. Ikzelf blue-bikete, niettegenstaande de aanhoudende maartse buien, toch naar huis.

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq