ZA 22.01

20U45

Competitie

KVC Westerlo - KMSK Deinze

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Flash on: Mathias Schils

Sportje Bericht geplaatst op maandag 18 februari 2019

Wind en regen waren een 10-tal dagen geleden een beetje hinderlijk toen ik naar het Burgemeester Vande Wielestadion blue-bikete. Ik ben er toch veilig geraakt, want met een stevige fiets kan je ver komen. Het vertrouwde interviewlokaal was gesloten, maar ik had een leuke babbel met de laatste nieuwe aanwinst van SK Deinze in de bunker ofte Oranje-zwart. Mathias Schils ontpopte zich tot een dankbare gesprekspartner en had heel wat te vertellen.

In Nederland wil elke ploeg op een voetballende manier proberen te winnen

Waar, wanneer en hoe is het voetballen voor je begonnen?
Wel Jan, mijn voetbalverhaal is in Diepenbeek, mijn woonplaats, begonnen. Ik heb van kleins af aan altijd veel interesse in de bal gehad en ben beginnen spelen in de tuin met mijn opa.

Maar was je toen al ergens aangesloten?
Wel ik ben pas aangesloten toen ik ongeveer 6 of 7 jaar was in Diepenbeek en heb er 1 of 2 seizoenen gespeeld.

Ben je toen snel hoger op gegaan?
Wel het zit zo dat in tussen in nog bij Beverst en Zonhoven aangesloten ben geweest. Ik ben pas als U10 bij Racing Genk aangesloten.

Je hebt er een deel van je jeugdopleiding genoten?
Ja Racing Genk is trouwens gekend als één van de beste jeugdopleidingen van het land.  De jeugdwerking er nauw samen met een school voor secundair onderwijs. Trouwens ik ben er altijd fan van geweest.

Wat heb jij er geleerd en er aan overgehouden?
Ik heb er me kunnen ontwikkelen als speler.  Een grote naam met wie ik toen gespeeld heb is Yannick Ferreira Carasco.  Thibaut Courtois was 1 jaar ouder dan ik, maar soms gebeurde dat ik een reeks hoger mocht spelen en dan was ik zijn teamgenoot.

Hoe lang ben je dan feitelijk bij Racing Genk gebleven?
Ik heb het er gebracht tot bij de beloften en was toen ongeveer 17 à 18 jaar, maar de stap naar het 1ste team was net te groot voor mij.

Hoe is het je dan verlopen?
Ik ben dan overgegaan naar het toen net gedegradeerde STVV Sint-Truiden. Ik heb er zo waar 4 seizoenen gespeeld, waarvan 3 in de 2de klasse en 1 in de hoogste nationale reeks.  In Sint-Truiden heb ik echt de stap naar het 1ste elftal kunnen zetten, niet alleen voor de trainingen maar effectief ook wat de competitie matchen betrof. Vandaar ben ik voor 1 seizoen naar Lommel United getrokken.

Wat is er dan met je gebeurd?
Dan lonkte Nederland naar mij.  Er was een trainer die me steeds gevolgd had en die bracht me naar de ploeg waar hij trainer was.

En dat was?
Ja dat was SC Cambuur gelegen aan het Cambuurplein te Leeuwarden in Friesland.  Deze club komt uit in 1ste Divisie, bij ons zou dat 2de klasse zijn, en speelt zeer geregeld mee voor promotie naar de eredivisie in Nederland. 

Heb je er ooit op het hoogste niveau gespeeld?
Nee, helemaal niet, maar wel in België met Sint-Truiden.

Wat is voor jou het verschil tussen het Nederlands en het Belgisch voetbal?
Wel bij onze noorderburen ligt de nadruk meer op het voetballend vermogen en het positiespel. Hier in België ligt de nadruk daarentegen meer op het fysieke gebied en zoekt men niet altijd om er voetballend uit te komen. In Nederland is het zo dat elke ploeg op een voetballende manier wil winnen.

Hoe lang ben je bij Cambuur gebleven?
Ik ben anderhalf jaar bij SC Cambuur gebleven. De trainer die mij naar Cambuur had gebracht werd vorig jaar ontslagen en de nieuwe trainer had het bij de aanvang van het huidig seizoen niet echt voor mij en er werd een nieuwe middenvelder aangeworven.  

Hoe en waarom ben je dan bij SK Deinze terechtgekomen?
SC Cambuur zocht een oplossing voor mij, want ik lig er nu nog tot het eind van het seizoen onder contract. Die oplossing werd gevonden bij SK Deinze aan wie ik voor de rest van het huidig seizoen wordt verhuurd.

Wat vind je zelf van de winter transferperiode?
In de winter is het niet altijd zo gemakkelijk om een ploeg te vinden; de meeste ploegen zijn al gevormd en zoeken enkel een nieuwe speler als er mogelijks een noodzaak is.

Ken je SK Deinze als ploeg?
Toch een beetje; ik ken enkele spelers van in mijn periode bij Lommel United en Bart Goosens had me veel goeds verteld over oranje-zwart. Trouwens ik heb enkele seizoen geleden nog hier gespeeld voor de Beker van België met Lommel.

Hoe evalueer je SK Deinze als ploeg en hoe maak je de vergelijking met je vorige ploegen?
Wel SK Deinze is duidelijk een ploeg die hoger op wil en dat wil ik ook trouwens. Het heeft geen zin Deinze te willen vergelijken met mijn vorige ploegen, die over meer armslag  en mogelijkheden beschikken.  Maar ik ervaar dat men hier de goede richting uitgaat en daarom wil ik me volledig op SK Deinze concentreren.

Zien we je dan komend seizoen terug in oranje-zwarte uitrusting?
Wel zoals ik daarjuist zei ben ik nu hier op huurbasis, maar het ligt in de lijn van de verwachtingen dat er spoedig werk wordt gemaakt van een verlengd verblijf bij SK Deinze.

Ken je de reeks Amateur 1?
Wel het is zo dat ik nog tegen een aantal ploegen heb gespeeld toen de 2de klasse nog uit 18 ploegen bestond en ik herinner me nog heel goed matchen tegen Virton, Dessel en Geel.  Maar langs de andere kant heb ik nog nooit tegen ploegen zoals Club Luik en Châtelet-Farciennes gespeeld.

Ben je altijd middenvelder geweest?
Ja.

Wat zijn de eigenschappen van een goede middenvelder en wat moet hij kunnen?
Een middenvelder moet de schakel zijn tussen de verdediging en de aanval. Hij moet een groot loopvermogen hebben en een goede passing en hij moet proberen de aanvallers in stelling te brengen om te scoren.

Hoe heb je jouw entree bij SK Deinze ervaren?
Wel het is zo Jan dat ik me niet blind staar op één  enkele match; de vorige thuiswedstrijd tegen RFC Seraing is niet zo een referentiewedstrijd voor mij geworden. Anderzijds ervaar ik dat de groep zeer veel kwaliteiten heeft om bovenaan mee te draaien.  Ik ben er mij van bewust dat promotie soms van één detail kan afhangen.

Zijn rust en voeding belangrijk voor je als voetballer?
Absoluut, zonder enige twijfel. Daarom denk ik dat een stekje hier dicht bij het stadion zeer goed zou zijn voor mij. Op hotel gaan en/of de afstand Deinze – Diepenbeek doen is afmattend voor een speler. Ik kan wel zicht hebben op een appartement hier in de buurt. Dan kan ik voldoende tot rust komen en mijn eigen potje koken.

En een vriendin?
Ja een leuke vriendin zorgt voor stabiliteit in het leven, zeker als het voor een sport er eens minder goed gaat.

Heb je hobby’s naast het voetbal?
Ja ik maak graag reizen en hou er van andere culturen en streken te ontdekken en te leren kennen.  Dat kan enkel wat  mij betreft buiten het voetbal seizoen. En vermits alles in functie van het voetbal staat probeer ik dingen te doen die de geest eens verzetten  zoals boeken lezen, TV-kijken en gamen.

Vandaag is er de match tegen Lierse Kempenzonen, durf je je te wagen aan een pronostiek?
Wel de tegenstander van vandaag is een rechtstreekse concurrent met ambitie voor promotie naar 1B. De enige mogelijkheid voor SK om de huidige positie te behouden is winnen.  Maar pronostikeren is niet zo mijn ding, maar als het echt moet dan mag het voor mij 1 – 0 worden.

Wie scoort dan in dat geval?
Zelf scoren is altijd leuk, maar laat dat hoe dan ook gebeuren door één van onze spitsen.

Dit zeer interessante gesprek verliep, net zoals al de vorige, nu ook dit maal ten einde. Mijn gesprekspartner had zich al opgemaakt voor de indoortraining en trok er naar toe met een bescheiden wagentje met Nederlandse nummerplaat. Ik werd terug naar huis gewaaid door een felle wind in de rug. Mijn blue-bike met een fietsnummer op het spatbord voer me veilig naar huis.

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq