ZA 22.01

20U45

Competitie

KVC Westerlo - KMSK Deinze

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Flash on: Björn Sengier

Sportje Bericht geplaatst op dinsdag 20 november 2018

Vorige week woensdag leek het enigszins alsof de zomerse herfst plaats had gemaakt voor een eerder kille en druiligere aanloop naar de winter toen ik naar het Burgemeester Van De Wielestadion blue-bikete. Ik had er in ‘Oranje-zwart’ of ook nog gekend onder de benaming ‘De Bunker’ een zeer aangename babbel met iemand die pas sinds het begin van deze maand terug bij SK. Deinze is gekomen, vandaar de titel. Immers zowat 13 jaar geleden verdedigde mijn gesprekspartner, nu commercieel medewerker bij SK. Deinze, Bjorn Sengier het doel van oranje-zwart.

Back to the roots

Wanneer ben je bij SK. Deinze weggegaan Bjorn?
Ik heb Deinze verlaten na het seizoen 2005 – 2006 wanneer ik werd weggekocht door SV Zulte Waregem, toen kampioen in 2de klasse. Het seizoen nadien, het 1ste toen terug in 1ste klasse hebben we de Beker van België gewonnen na een 2 – 1 overwinning tegen Exc. Moeskroen.
Wanneer heb jij je laatste wedstrijd gespeeld voor SK. Deinze?
Wel dat was op en tegen Patro Eisden en die match werd gewonnen met 0 – 1.
Door wie werd je als doelman opgevolgd?
Ik werd in het doel opgevolgd door Kurt Vandoorne en Sven Dobbelaere.
Heb je de ploeg van weleer nog in je hoofd?
Ik herinner me nog een aantal namen zoals Crabeels, Omo Monday, Fabio Da Silva, Mathieu Jonckheere, Jonas Ivens, Jan De Langhe en kapitein Joris Brewaeys.
Hoe lang heb je bij SK. Deinze gespeeld Bjorn? 
Wel het is zo dat ik 2 periodes bij SK. Deinze heb gekend. In mijn 1ste periode was ik als 17-jarige 3de keeper na Mario David en Kristof Verbist.
Wat herinner jij je nog van die periode?
Wel ik heb een schitterende herinnering aan de 1ste maal dat SV. Waregem voor een competitiematch naar SK. Deinze is gekomen, die wedstrijd werd door bijna 8000 mensen bijgewoond.
Hoe is het dan verder verlopen?
Ik ben nadien naar FC. Eeklo getrokken en vandaar naar Cercle Brugge, om dan terug naar SK. Deinze te komen.
Wat betekende die 2de periode bij SK. Deinze voor je?
Mijn profcarrière is toen echt begonnen.
En wat is er dan erna gekomen?
Ik ben dan, zoals eerder gezegd naar SV. Zulte Waregem getrokken en dan achtereenvolgens naar Willem II in Nederland. Nadien ben ik bij Lommel gekomen om dan terug naar Nederland te trekken bij Helmond Sport. En na Helmond ben ik naar RFC. Antwerp gekomen om daar als het ware mijn profloopbaan af te sluiten.
En toch ben je blijven voetballen?
Ja ik ben dan naar Hasselt getrokken en heb er enkele matchen gespeeld in het 1ste elftal om er dan mijn handschoenen aan de letterlijke haak te hangen.
En toch ben je niet gestopt?
Nee, inderdaad niet. Ik mag terecht zeggen dat mijn trainersloopbaan bij Hasselt is begonnen.
Welk verschil heb je toen gemerkt tussen het Belgisch en het Nederlands voetbal?
Ik vond de omkadering in Nederland van de gemiddelde club gans anders en er werd, zeker toen meer aanvallend gespeeld.  Ik hou er zeer mooie herinneringen aan over, want mogen en kunnen spelen tegen ploegen zoals Ajax, Feyenoord en PSV is toch niet niks.
Kan je een keeper beschouwen als de 1ste aanvaller?
In de Nederlandse voetbalschool is dat  inderdaad zo; maar ik ben altijd een ander type doelman geweest.
Wat zijn voor je goede eigenschappen van een doelman?
Een keeper moet iemand zijn die goed kan coachen, die stuurt en rust kan brengen  in de 1ste plaats in de verdediging en bij uitbreiding ook de ganse ploeg.  Hij moet ook een organisatie kunnen neerzetten in functie van het wedstrijdverloop.
Zie je verschillen tussen je 1ste en 2de periode bij SK. Deinze?
Absoluut. Tijdens mijn 1ste periode was ik eerder een toeschouwer en keek ik voornamelijk hoe het moest.  In mijn 2de verblijf is als het ware mijn professionele loopbaan begonnen.
Wat onthoud je er meest van?
Wel een aantal zaken toch wel hoor. Wel toen was er altijd een enorme sfeer met veel volk en er was een heel hechte spelersgroep.
En zijn je er nog anekdotes van toen bijgebleven?
Wel het klinkt misschien verwonderlijk maar we hebben toen een wedstrijd SV Zulte Waregem – SK. Deinze met 8 – 2 verloren en niet tegenstaande dat, denk ik toch veel goed werk te hebben geleverd. Er was een pletwals van Waregemse aanvallen en toen het 7de doelpunt viel weergalmde de schlager van Paul Severs ‘Zeven Anjers,  zeven Rozen’ door de luidspreker. Trouwens de lokale stadionomroeper is nadien op het matje geroepen geweest.
En dat is alles?
Wel nu je het me vraagt herinner ik me dat we dat seizoen tijdens de laatste maanden van de laatste plaats een felle opmars hebben gekend naar een toen net-niet eindrondeticket. Trainer Glenn Geeraerts werd vrij vroeg vervangen door Eddy Mestdagh.
En nu ben je terug bij SK. Deinze gekomen?
Ja na meer dan 10 jaar in Limburg te hebben gewoond ben ik om privé redenen terug naar Deinze –in Petegem om precies te zijn- komen wonen. Ik heb zelfs tijdens mijn voetballoopbaan altijd commercieel werk gedaan. Door een toeval en via-via heb ik opgevangen dat SK. Deinze iemand zocht voor commerciële ondersteuning. Een goed gesprek met voorzitter Denijs Van De Weghe en uiteraard ook zijn duidelijke ambities hebben me over de streep getrokken.
Heb je een leidraad hier in?
Ja en mijn stokpaardje is heel terecht ‘Een avondje SK. Deinze’. Het is mijn bedoeling om zo veel mogelijk mensen terug naar het stadion te brengen. Vroeger werden wel eens, zij het eenmalige akties gedaan, om de jeugd terug de weg naar het Burgemeester Van De Wielestadion te doen inslaan. Ik heb een heel wat heimwee naar de periode van weleer toen regelmatig voor een aantal duizend toeschouwers werd gevoetbald en ik vraag me ook af waar die bijna 5 duizend toeschouwers van de bekermatch tegen Club Brugge zijn gebleven.
Wat is er voor je bij SK. Deinze veranderd sinds toen?
De voorzitter en zijn echtgenote hebben hier op korte tijd een fantastische structuur op poten gezet en ook op sportief vlak er is een dag en nacht verschil. Er wordt nu zeer professioneel getraind en de avondtraining van weleer werden vervangen door dagtrainingen.
Ik hoor je steevast zeggen: ‘Meneer Denijs en Mevrouw Kathleen’.
Ja dat hoort toch? Ik meen dat SK. Deinze de voorzitter en zijn echtgenote op de blote knieën mag bedanken voor de tijd en de energie die zij in de club steken. Voor hen kan ik niet anders dan groot respect hebben. De gloriedagen van zowat 15 jaar geleden moeten nu meer dan ooit terug komen.
Is de rol van coach Regi Van Acker in deze belangrijk?
Zeker, zonder enige twijfel. Als 17-jarige trouwens heb ik de kans gehad om met hem te kunnen werken. Hij promoot attractief een aanvallend voetbal; dat zijn redenen waarom mensen naar het stadion willen komen.
Wat is bij dit alles je eigen ambitie?
In de eerste plaats wil ik dat door het aantrekkelijk voetbal de Deinzenaar terug de weg vindt naar het  Burgemeester Van De Wielestadion.
Hoe hoop je dat te bereiken?
Het is mijn bedoeling om samen te werken met de sfeergroep 818 om in ‘Oranje-zwart’ iets te organiseren om niet alleen de modale Deinzenaar maar ook in het bijzonder de jeugd aan te trekken door het organiseren van een after-match party of soortgelijke happening.  Voor de wedstrijd tegen Eendracht Aalst werd dit reeds voorzien en voor de match van vandaag tegen Thes Tessenderlo hoop ik dat de ideeën in de pipeline tijdig werden uitgewerkt.
Hoe bekijk je de jeugdwerkingen van SK.?
Jan, ik ben hier maar pas sinds begin november in dienst en moet toch de tijd nemen om alles eens goed te bekijken en te bespreken. Maar het  is een feit dat ik al een aantal gedachten in het hoofd heb.
Hoe schat je SK. Deinze dit  seizoen nu in?
Als het huidig niveau kan aangehouden worden zie ik SK. Deinze hoog te eindigen. Aan een titel of eindronde wil ik echter niet denken; zulks zou te veel druk kunnen leggen op de ploeg en dat wil ik vermijden.
Begrijp je dat sommige reeksgenoten SK. Deinze benijden?
Wel dat sommigen jaloers zijn is niet mijn probleem en ook dat niet van de club. Maar we moeten enkel naar ons zelf kijken en van uit eigen sterkte uitgaan.
Hoe zie je de relatie met de supporters en de supportersclubs in het bijzonder?
Ik ben een geboren Deinzenaar en ken nog heel wat mensen van vroeger. Het ligt in de bedoeling om hen die het op café, op school of in de jeugdbeweging of waar dan ook het graag eens hebben over SK. Deinze ook daadwerkelijk naar het stadion te krijgen.
Hoe schat je de tegenstander van deze avond in?
Wel ik heb meer dan 10 jaar daar in de streek gewoond en als het ware voetballend Limburg van dicht bij beleefd. Ik ken nog heel wat spelers van Thes Tessenderlo, ploeg die pas gepromoveerd is. De club heeft een jonge voorzitter die ook bruist van ambitie en die Tessenderlo op de kaart wil zetten.
Durf je je wagen aan een pronostiek voor deze avond?
Wel ik meen dat we ons aan een mooie match mogen verwachten tussen beide ploegen. Ons eigen SK. Deinze speelt zeer aantrekkelijk voetbal en de bezoekers zullen er allicht alles aandoen om een voor hen fraai resultaat te behalen.  Maar wie zal het me kwalijk nemen als ik tip op een lokale driepunter en dat er éénmaal meer wordt gescoord dan de bezoekers?

Deze babbel kende nu ook een einde, net als al de vorige. Het is niet alleen een aangename en gezellige babbel geweest, maar ook een hartelijk weerzien geworden na zowat 13 jaar.  Bjorn verraadde me dat hij het nog wel eens ziet zitten om te voetballen bij een liefhebbersploegje, niet als keeper maar als spits. Hij spoedde zich naar het secretariaat waar hij een volgende afspraak had. Ikzelf had een afspraak met een hop strijkwerk en blue-bikete dan ook naar huis.

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq