ZA 22.01

20U45

Competitie

KVC Westerlo - KMSK Deinze

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Flash on: Theo Djibril Dieng

Sportje Bericht geplaatst op dinsdag 30 oktober 2018

De weergoden leken me half oktober gunstig gezind en opnieuw kon ik op een zomerse herfstdag naar het Burgemeester Vande Wielestadion blue-biken. Ik kon er in het vertrouwde interviewlokaal één van de jongste spelers van oranje-zwart aan de tand voelen. Immers mijn gesprekspartner Theo Djibril Dieng wordt pas op 1 december van dit jaar 18 jaar oud.

Wie de beste ploeg van het land kan verslaan, mag in ieders ogen kijken

Waar is het voetballen voor je allemaal begonnen?

Wel ik ben beginnen voetballen op 5-jarige leeftijd in de jeugdreeksen van een wijkploeg in Rijsel, mijn geboorteplaats.

Je bent Fransman, maar je naam verraadt een Afrikaanse en meer bepaald een Senegalese afkomst?

Inderdaad Djibril Dieng is een in Dakar, de hoofdstad van Senegal, veel voorkomende naam; alhoewel ik in Frankrijk ben geboren, heb ik het land van mijn vader toch al meerdere keren bezocht.

Hoe is het je als voetballer verlopen?

Wel als 15-jarige ben ik bij Vermelles nabij Lens gaan voetballen in de hoogste jeugdreeksen en het seizoen nadien bij het grote LOSC Lille.

Maar je bent heel snel bij Royal Excelsior Moeskroen terecht gekomen?

Inderdaad ik ben bij de Henegouwers gekomen en heb er gespeeld bij de U17, U19 en eveneens bij de beloften. Ik wou immers van lucht veranderen.

Je hebt er allicht wel je 1ste profcontract getekend?

Nee, helemaal niet. Bij mijn overgang naar SK. Deinze bij de aanvang van dit seizoen heb ik voor de 1 ste maal een profcontract onderschreven.

En hoe voel je je daarbij?

Ik voel me hier zeer goed. De club heeft goede spelers met kwaliteit genoeg om 1B aan te kunnen en waarom niet om op wat langere termijn de stap naar 1A te wagen?

Wat was je jongensdroom?

Wel Jan ik zou graag ooit eens in de Champions League spelen en ook een WK mee maken. Met Frankrijk of met Senegal, dat laat ik het midden.

Ken je met je Senegalese achtergrond enkele Senegalese spelers?

Ja ik weet wie Jules Bocandé is geweest en Kalidhou Fadiga en Diouf zijn me wel iets beter bekend.

Hoe brengt een jonge prof als jij zijn dagen door?

Wel vermits de trainingen hier in de namiddag plaatsvinden, kan ik ’s morgens naar de sportzaal gaan om er te werken aan de spierontwikkeling.

Is een partner belangrijk voor je?

Ik vind zo iemand een zeer belangrijk gegeven. Een goede partner geeft een goede omkadering en betekent een enorme hulp en steun, zeker als het eens minder verloopt.

Ben je altijd verdediger geweest?

Ja en ik speel even zeer op links als op rechts en trek me goed uit de slag als centraal verdediger.

Wat zijn voor je goede eigenschappen van een verdediger?

Wel een verdediger moet voor mij zeer bedrijvig zijn en over een gezonde agressie beschikken. Hij moet over voldoende volhouding en snelheid beschikken en een goed balgevoel is ook zeer belangrijk. Bovendien moet hij ook een zeer goede passing in de voeten hebben.

Heb je naast voetbal nog andere hobby’s?

Wel als ik vrije tijd heb, bezoek ik graag mijn vrienden en familie.

Hoe zie jij je toekomst bij SK Deinze?

Wel het is zo dat ik met de A-kern train, maar bij de beloften speel. Ik besef dat de concurrentie groot is en dat ik er alles moet aan doen om klaar te staan wanneer men mij nodig heeft. Als die kans komt, wil ik die dan ook grijpen.

Wie of wat speelt een grote rol in het huidig succes van de ploeg?

De coach! Ik heb vernomen dat hij vroeger veel successen heeft geboekt en heb veel goeds over heb gehoord. Trouwens nu kan ik dat aan de lijve ondervinden.

Wat vind je van het niveau van  1ste Amateur?

Ik meen dat de tegenstanders in onze reeks van een zeer goed niveau zijn en dat alle ploegen niet gemakkelijk zijn om te bespelen.

Hoe evalueer je de relatie met de supporters?

De supporters zijn zeer vriendelijk en gastvrij; ik heb me onmiddellijk door hen aanvaard gevoeld. 

Frankrijk is wereldkampioen geworden, wat heeft dat betekend voor je?

Wel ik was natuurlijk uiterst tevreden. Met de 2 andere Fransen Jérôme en Flavian hebben we onze maats een beetje gejend, maar het is sympathiek gebleven.

Je speelt nu bij een Vlaamse club, hoe ervaar je dat?

Ik heb daar helemaal geen problemen mee hoor. Integendeel, het stelt me in staat nieuwe mensen en culturen te leren kennen. Trouwens ik voel me hier zeer goed aanvaard en ben zeer goed geïntegreerd.

Welke talen spreek je behalve Frans?

Wel ik spreek Engels en Woloff, de lokale taal van Senegal en probeer ook wat Nederlands te leren. Ik vind het belangrijk meerdere talen te begrijpen en te kunnen spreken.

Hoe zie je SK Deinze nu en in de nabije toekomst evolueren?

Wel het is zo dat oranje-zwart de start beslist niet heeft gemist. Ik meen dat we er alles moeten aan doen om kampioen te spelen en de promotie naar 1B mogelijk te maken. Trouwens de mogelijkheden, het talent en de kwaliteit zijn meer dan ooit aanwezig bij SK. Deinze. En waarom kan dan op termijn de doorbraak naar 1A niet worden afgedwongen?

Zien we je dan ook nog in de oranje-zwarte outfit?

Wel ik hoop met die vooruitzichten bij SK. Deinze te kunnen blijven en mee te helpen aan die verdere opgang van onze ploeg.

Welke zijn, behalve SK Deinze je favoriete ploegen?

Ik heb het voor Real Madrid en Engelse ploegen. Ik heb er altijd van gedroomd om ooit eens in de Champions League uit te kunnen komen en die ploegen lijken me daarom ploegen waar mee het kan.

Wat is je favoriete muziekgenre?

Ik hou enorm veel van Rap, zowel de Amerikaanse als de Europese en uiteraard ook van Afro-muziek.

Je moet nog 18 jaar worden! Is die jonge leeftijd geen nadeel voor een verdediger?

Niet noodzakelijk. Als men goed is voor een bepaalde spelpositie kan leeftijd geen rol spelen. Trouwens ik wil op alle situaties voorbereid te zijn en de ploeg kan op mij rekenen.

Wat is je persoonlijke ambitie?

Ik wil steeds hoger en hoger spelen en ik wil echt schitteren.

Het succes van SK Deinze in de Beker van België?

Wel ik heb erg van die match genoten en waarom zou Deinze niet verder kunnen gaan? Immers wie de beste ploeg van België kan verslaan mag in ieders ogen kijken en moet niemand vrezen; dat geldt trouwens voor de reguliere competitie ook.

Wat pronostikeer je voor de match van vandaag tegen Dessel Sport?

Wel dat is simpel; het wordt 3 – 0.

Dit aangename gesprek met een rustige jonge man eindigde nu ook zoals al de vorige. Theo Djibril Dieng maakte zich op om met zijn reisgezel Jérôme Mezine naar la Douce France te rijden. Ik zelf blue-bikete ook naar huis maar bleef in het vlakke land dat het mijne is.

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq