ZA 29.01

20U45

Competitie

KMSK Deinze - RE Virton

HOT Koop nu jouw KMSK Deinze wedstrijdshirt!

Naar de webshop!

Flash on: Flavien Le Postollec

Sportje Bericht geplaatst op maandag 01 oktober 2018

Woensdag 20 september, nu precies 9 dagen geleden zal allicht de laatste zomerse dag geweest zijn dat ik dit jaar naar het Burgemeester Vande Wielestadion kon blue-biken om er in het traditioneel interview lokaal, een zeer gezellige babbel te hebben met een speler, die zich op korte tijd reeds in de sympathie van al wat oranje-zwart is, heeft weten te spelen. De sportieve lezer zal allicht wel beseffen dat het hier gaat om Flavien Le Postollec.

Niete beginnen zweven en voetjes op de grond houden

Waar en wanneer is het voetballen voor je begonnen Flavien?

Ik ben beginnen voetballen toen ik ongeveer 9 jaar oud was bij een klein ploegje in Vitrolles, in het Franse departement Bouches-du-Rhône, waar ik op gegroeid ben. Ik heb er met vrienden voor het
amusement gevoetbald.

Ah bon, nochtans heb je een dubbele nationaliteit?

Ja inderdaad, ik ben in Ivoorkust geboren. Mijn vader was er als leraar werkzaam en heeft er mijn Ivoriaanse moeder leren kennen.

Heb je toen lang bij Vitrolles gevoetbald?

Ja Jan, toen ik 18 jaar was geworden ben ik overgegaan naar FC Martigues en heb er kennis gemaakt met het voetballen bij een 1 ste elftal.

En viel dat mee?

Blijkbaar wel, want na 1 seizoen reeds werd ik getransfereerd naar Lille OSC waar ik kennis kon maken met het ware profvoetbal.

Je hebt er allicht wel heel veel leuke dingen meegemaakt en ervaring opgedaan?

Absoluut, ik heb er met zeer goede spelers kunnen samen spelen en er onder excellente trainers mogen werken. Ik heb er zelfs 1 wedstrijd gespeeld in de voorronde van de Champions League in Macedonië, maar de correcte naam van die ploeg is me even ontsnapt. Dat is en blijft nog steeds
een grote herinnering voor mij.

Hoe ben je dan bij FC Brussels terecht gekomen?

Wel het is zo dat ik 2 jaar bij Lille ben gebleven, maar er echt niet veel speelgelegenheid heb gekregen. Een uitleenbeurt leek me geschikt en de toenmalige trainer Claude Peul deed me via zijn
vriend Albert Quartier, toen trainer van FC. Brussels bij de Brusselaars in de Belgische 1 ste klasse belanden.

Hoe heb je toen het verschil tussen het Franse en het Belgische voetbal ervaren?

Wel door de grote concurrentie bij Lille OSC kreeg ik weinig speeltijd en de overgang naar Brussels leek me sportief een goede keuze.

Maar je bent niet zo lang bij FC Brussels gebleven?
Nee, slechts 2 seizoenen. Mijn 2 de seizoen bij de Brusselaars zijn we gezakt toen financiële problemen met o.a. voorzitter Johan Vermeersch helemaal niet meer te vermijden waren.

Frankrijk liet je niet los hé?

Inderdaad, ik ben voor 1 seizoen naar Créteil, voluit Créteil-Lusitanos gegaan. Dit is een club uit de nationale reeksen in Frankrijk, zeg maar 3 de klasse. Ik heb er een zeer goed seizoen gedraaid en heb me terug in Belgische belangstelling kunnen werken.

Ah ja?
KAS Eupen had belangstelling in mij en daar heb ik o.a. Michaël Lallemand, nu mijn ploegmaat hier leren kennen. Bij Eupen hebben we in 2 de klasse een eindronde kunnen spelen.

Wat is het toen geworden Flavien?
Ik ben bij Mons, toen 1 ste klasse kunnen gaan en heb er 2 seizoenen doorgebracht. Mijn 1 ste seizoen daar was bijzonder geslaagd en we zijn zelfs 7 de geëindigd.

Wat na 2 jaar Bergen?
Ik heb dan getekend voor Oud Heverlee Leuven dat uit 1 ste klasse was gezakt, maar dat de ambitie had om snel terug te keren.

Heb je daar goede en leuke herinneringen aan?
Vast en zeker. Leuven straalde de ambitie uit om een snelle terugkeer naar de hoogste nationale klasse te bewerkstelligen. De ploeg had goede spelers en telde o.m. John Bostock en Logan Bailly, de doelwachter in de rangen en leefde goed samen. Door een goede eindronde konden we onmiddellijk terug naar 1 ste klasse promoveren.

Ben je bij Leuven gebleven?
In het totaal heb ik er 4 seizoenen doorgebracht. Spijtig genoeg zijn we na dat ene seizoen in 1ste klasse terug gedegradeerd. Ik ben nog 2 seizoenen bij de Leuvenaars gebleven en ben er trouwens 2 jaar kapitein geweest.

Wat is er dan gebeurd?

Wel mijn laatste seizoen daar is er een zeer gecompliceerd één geworden. Ik ben tijdens de maand augustus 2017 geblesseerd geweest; weliswaar is het geen zware kwetsuur geweest. Maar een trainerswissel strooide roet in het eten. Ik heb slechts in de maanden oktober en november telkens slecht 1 wedstrijd gespeeld en nadien ben ik er niet meer aan de bak gekomen.

Maar je bent dan bij SK Deinze terecht gekomen?

Inderdaad en het was eerder een toeval. Heel snel is dat een gelukkig toeval gebleken; er was wederzijdse feeling en een goed gevoel. Ik had een aantal contacten met andere clubs, maar voelde me niet beroerd om een stap terug te zetten naar een club uit ‘Amateur’. Hier bij Deinze heb ik heel snel een wederzijds en goed gevoel ondervonden.

Ben je altijd middenvelder geweest?
Ja; mijn rol is een band te zijn tussen de verdediging en de aanval en als het ware een controlerende rol in de ploeg te hebben. Als je zou zeggen dat ik zowel de laatste verdediger als de eerste aanvaller ben, heb je wel gelijk.

Wat doet een speler zoals jij met z’n vrije tijd?

Wel het is zo dat ik, gezien het trainingsschema hier bij Deinze, wel wat vrije tijd heb en die besteed ik aan mijn familieleven en aan mijn 10 jaar oud dochtertje.

Heb je naast het voetballen ook nog hobby’s?

Ja Jan, ik ben verzamelaar van oude uurwerken. Ik laat het brocante aspect ervan aan mij voorbij gaan en concentreer me op de echt waardevolle collectiestukken.

Hoe kan je of durf je SK Deinze evolueren?

We hebben een goede voorbereidingsperiode achter de rug en onze eerste competitiematchen zijn uitermate positief verlopen met een ‘9 op 9’. We zijn nu vandaag eind september 2018 en de reguliere competitie duurt nog tot eind april 2019. We moeten de voetjes op de grond houden en beseffen dat de groep vrij jong is; dus nu niet beginnen zweven!

Zie je hier een rol in voor je?

Zonder enige twijfel. Wij, ouderen, moeten de jongeren soms eens temperen in hun enthousiasme. Dan pas kunnen we er in slagen om de spiraal positief te houden.

Wat bedoel je hierbij Flavien?

Wel het is leuk om bij een ambitieuze amateurclub te kunnen werken als oudere speler met toch een pak ervaring. We hebben hier heel wat jonge spelers die zich goed aanpassen en er is veel kwaliteit aanwezig. De groep leeft en werkt goed samen; kortom de groepsgeest is uitstekend. Er wordt heel wat gepraat over Virton en o.a. SK Deinze. Maar wijzelf houden echt ‘de voeten op de grond’ en praten er niet zo heel veel over. Misschien ligt de rol van underdog ons beter.

Welke is voor je de belangrijkste wedstrijd?

Wel dat is simpel; elke eerstkomende match is de belangrijkste. Vorige week was dat de verplaatsing naar FC Seraing en vandaag is dat de thuismatch tegen RFC Liège.

En de bekermatch van woensdag ll. tegen Club Brugge?

Wel dat is echt de beste loting in het kader van de Croky Cup die we ons als club ooit konden dromen. Die wedstrijd werd met even veel ernst en verantwoordelijkheidszin als een competitiematch voorbereid; wel met het besef dat een bekerwedstrijd hoe dan ook een andere dimensie in zich heeft dan een competitiewedstrijd.

Hoe ervaar je het contact met oranje-zwart als geheel?

Jan, ik voel me goed in mijn vel hier en in mijn element met zowel de ganse entourage, clubbestuur, de trainersstaf, de medewerkers en de supporters van SK Deinze.

Wat is je pronostiek voor de wedstrijd van vandaag tegen RFC Liège?

Wel het is zo dat de bezoekers van vandaag enkele weken geleden in het kader van de Croky Cup hier op eigen terrein met een verlies van 4 – 0 werden opgezadeld. Maar een bekerwedstrijd, is zoals ik reeds hoger zei, niet vergelijkbaar met een competitiematch, zelfs als is de tegenstander dezelfde.
Bovendien is het zo dat de bezoekers uit Luik toch in enige puntennood zijn geraakt. Ik verwacht me aan een moeilijke wedstrijd met toch een zege voor SK Deinze, zij het met het kleinste verschil.

Dit zeer aangenaam gesprek met een uitermate joviale gesprekspartner, die zowel rust als plichtsbesef uitstraalt liep ten einde. Flavien werd geroepen door zijn trainingsplicht; ikzelf blue-bikte in een mooi nazomertje rustig naar huis met een goed gevoel.

GOUDEN RELATIES

Dakota Vastgoed Domestic Services Group Ceyssens EDA Declercq