De officiële clubsite

Retro: Walter ELEGEERT (28/07/1941 - 05/09/2007)

Walter Elegeert, gewezen SK speler-trainer, mag beschouwd worden als één van de grootste trainers die SK Deinze ooit coachte. 

Walter Elegeert werd geboren op 28.07.1941 in Schellebelle. Hij studeerde aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas en behaalde het diploma van regent wiskunde - fysica in 1962. Hij werd leraar wiskunde in het toenmalige Sint-Franciscuscollege in Wetteren. Hij maakte naam als voetballer. Hij speelde als jeugdspeler bij SOS Schellebelle. Op 16- jarige leeftijd speelde hij in het eerste elftal van Schellebelle. Daar kon men niet naast kijken. En transfereerde naar E. Aalst. Toen hij nog in de normaalschool studeerde speelde hij al in de eerste ploeg van Eendracht Aalst, in Eerste klasse, als middenvelder (1960-65) waar hij een leidinggevende figuur was. Bij Aalst speelde hij samen met een ander icoon uit; Willy Tack. Samen met Willy transfereerde Walter naar de fusieclub van Racing en White Star Brussel (1965-66), nl: Racing White, ook in Eerste klasse. Walter speelde daarna nog bij KSV Waregem (1966-67), Excelsior Moeskroen (1967-68), Sint-Niklase SK (1968-70), Cercle Brugge (1970-74) en speler-trainer en trainer bij SK Deinze (1974-75 - 1976-1977). Later werd hij ook nog trainer van ondermeer VK Ninove, Exc. Moeskroen, SK Ronse, FC Eeklo, Sint-Niklaas SK (1991-92), SK Aalst en E. Meldert.

 

Loopbaan Walter ELEGEERT

Als speler:
5j jeugd S.O.S Schellebelle (op 16j leeftijd debuut in eerste elftal)
8j E. Aalst (2de klasse en 1st klasse)
3j Racing White (2de klasse en 1ste klasse)
1j SV Waregem (1ste klasse)
1j Cercle Brugge (1ste klasse)
2j Moeskroen (3de klasse)
Tijdens deze periode was hij FIFA / Belofte / Militair internat

Als Heizelgediplomeerde trainer:
6j Speler-trainer SK Deinze (5j prov. + 1j 4de klasse)
1j hulptrainer Cercle Brugge
1j speler-trainer SK Aalst (1 prov.)
8j Ninove (2j 4de klasse + 6j 4de klasse)
1j E. Aalst (2de klasse)
4j FC Eeklo (2de klasse)
2j EXC Moeskroen (4de klasse)
1j SK St-Niklaas
1j St Wetteren (3de klasse)
1j E. Meldert (4de klasse)
 
 
Voetballer

Als voetballer was Walter gekenmerkt door brede hoedanigheden. Als middenvelder en drager van het rugnummer 10 beschikte hij over een fluwelen baltoets, een goede voorzet die samenging met een groot speloverzicht, een zeer goed kopspel, en vooral een persoonlijkheid.
Hij was een elegante voetballer en een trainer die discipline zowel op als naast het veld strikt toepaste.

 

Trainer

Zoals al aangehaald, had Walter verschillende ploegen onder zijn hoede als trainer. Hij ontwikkelde een eigen systeem dat later door vele andere trainers over genomen zou worden. Hij had een grote verdienste binnen het trainerschap. Zo was Walter, de eerste die het “zone” voetbal toepaste. Hij was de grondlegger van vier verdedigers in “zone”, met ver vooruit geschoven positie en de valse indruk wekkend van  het opzetten van de buitenspelval. Geen strikte afbakening van het actieterrein van de speler. Hierdoor worden de opkomende middenvelder van de tegenpartij beperkt in hun beweging. Zijn concept was een geordende veldbezetting gekenmerkt door een goede balrecuperatie die van  primordiaal belang was.
Met dit systeem zou hij, tijdens zijn trainerschap verschillende malen kampioen spelen met zijn ploeg.

 

KMSK Deinze

Voor het seizoen 1971-1972 werd Walter aangetrokken als speler-trainer bij Deinze ter vervanging van Norbert Delmulle. SK Deinze had toen, een slechte periode achter de rug. Tijdens het seizoen 1968 speelde men zelfs in 2de provinciale, een reeks lager dan Sparta. Maar er was beterschap op komst. Men kroop uit het diepe dal. Bij zijn aanwerving speelde SK in 1ste provinciale en het bestuur had de ambitie om hoger te gaan. Hiervoor rekende men op Walter Elegeert. Ook de infrastructuur werd vernieuwd en enkele nieuwe spelers werden aangetrokken. Met Walter hoopte men op succes, en dit binnen een tijdperk van enkele jaren. Men creëerde alvast de middelen om de deur naar nationaal voetbal terug open te werpen.

Vanaf het begin van  zijn periode in Deinze werd er aan kop van de rangschikking gespeeld. Hij stoomde eigen jeugdspelers klaar voor het eerste elftal. Zoals Eddy Mestdagh, de gebroeders Dhondt. De apotheose kwam er tijdens het seizoen 1975-1976. Toen speelde SK Deinze, onder leiderschap van speler-trainer Walter Elegeert kampioen in 1ste provinciale zonder één enkele wedstrijd te verliezen. Dit seizoen mag beschouwd worden als één van de meest legendarische voetbalseizoenen van SK Deinze. Samen met Eddy Mestdagh was hij de ruggensteun van het elftal die naar dit succes leidde. Hierna coachte hij SK nog een seizoen in 4de nationale om dan de stap hogerop te nemen en als trainer naar Cercle Brugge over te gaan.

Later getuigde Walter dat zijn 6-jarige honkvastheid aan SK Deinze bepaald werd door het feit dat het bestuur bestond uit nuchtere mensen die open stonden voor alle dialoog op een respectvolle basis. Ook de heersende vriendschapsband tussen de spelers hield hem in Deinze.

Zo werd, in 1977, zijn afscheid een emotionele bedoening in het sportlokaal “Sportarena”. Clubleiders, afgevaardigden, fanion- en jeugdspelers, supporters. Allen waren aanwezig bij zijn afscheid. Men benadrukte dat Walter een grote stempel drukte op de ploeg. Zonder hem zou het nooit geweest zijn, wat het nu is. Men uitte, dat het bedenkelijk nog vele jaren zou duren vooraleer men een dergelijke begaafde trainer zou vinden. Jaren later zou zijn “poulain” Eddy, SK Deinze naar het hoogste succes brengen dat het  tot nu toe, ooit bereikte. Aan Eddy, de vraag, in hoeverre Walter hier een aandeel aan had.

Walters afscheidsrede was er één van erkentelijkheid. Hij verliet SK Deinze als een zeer grote “meneer”. De oudere supporters herinneren zich hem allen in deze hoedanigheid.

Walter was niet voor niks een wiskundeleraar. Hij had er ook alle eigenschappen van. Zijn stiptheid, orde, zakelijkheid en zijn gedreven inzet is een steeds blijvende herinnering.

Walter overleed op 5 september 2007, op 66-jarige leeftijd. Hij zal bij SK Deinze steeds herinnerd worden als een groot “individu”, een uitstekende voetballer en een goede trainer die vooral een grote persoonlijkheid ten toon spreidde, zowel binnen als buiten het voetbal gebeuren.

 

Marnix Cornelis - meer info ESKAMUSEUM op: http://users.telenet.be/marnixcornelis

website door GRAMMA