De officiële clubsite

Retro: Peter DE MAERTELAERE

Eens een beloftevolle jeugdspeler, nu een SK-supporter in hart en nieren.

In het jaar 1969, op 10-jarige leeftijd sloot Peter zich aan bij de voetbalvereniging KMSK Deinze. Peter woonde in dezelfde straat als zijn vriend Geert De Bel en samen brachten ze er hun jeugd door. Beiden hadden dezelfde passie “voetbal”. Samen fietsten zij wekelijks naar het voetbalterrein in Astene dreef.

Peter begon te voetballen in de toen laagste reeks, de miniemen. Al vlug kwam tot uiting dat Peter voetbalkwaliteiten in zich had. Hij doorliep dan ook de volledige jeugdreeksen: miniemen, kadetten, scholieren, junioren. Hij was een vaste waarde binnen de ploeg. Voetbal was zijn passie. Hi jdroomde zoals iedere jonge voetballer van een grote voetbaltoekomst!

Tijdens zijn jeugd kende hij enkele hoogtepunten, zoals met de miniemen in ’72-’73 tijdens een tornooi in het Waalse Andenne, waar hij de fairplay beker won. Hij werd ooit bekroond als “verdienstelijke jeugdspeler” en met de kadetten speelde hij in zijn reeks kampioen.

Peter was eerder een laatbloeier. Pas vanaf zijn 17de brak hij echt door. Hij was ‘letterlijk’ pas laat beginnen groeien wat hem hielp tot een echte “libero” van het zuiverste kaliber. Zijn voornaamste voetbalkwaliteiten waren zijn speldoorzicht, zijn organisatietalent gepaard gaand met een uitstekend positiespel en kopspel. Hij was tweevoetig, wat een groot pluspunt was.

Tijdens het jaar 1979 speelde Peter bij de reserven. Van beloften was er toen nog geen sprake. Onder de toenmalige hoofdtrainer Chris De Smet bloeide hij volledig open. Chris herkende zijn voetbalmogelijkheden en aangezien bij het eerste elftal, de achterspelers Norbert De Naeghel en Jan Hoste op het einde van hun SK carrière waren, kreeg Peter regelmatig de kans om met het eerste elftal aan te treden. Men zag in hem een toekomstige fanion speler. Peter die een beloftevolle jeugd speler geweest was, kreeg nu de kans en de mogelijkheid om door te dringen tot het eerste elftal. Helaas besliste het lot er anders over! Een zeer ernstig verkeersongeval maakte op 30 augustus 1980 een abrupt einde aan zijn nog jonge voetbalcarrière.

Peter heeft echter nooit zijn SK vergeten. De laatste jaren zette hij zich volledig in bij de dagelijkse werking van de club als PR-man. Maar Peter is vooral een SK supporter in hart en nieren die zeer begaan is met het wel en wee van de club. Aanwezig op elke thuis- en uitwedstrijd beleeft hij de wedstrijd intens maar steeds met een nuchtere kijk.

Peter is echt door de voetbalmicrobe gebeten. Oranje–zwart is altijd zijn club geweest en dat zal nooit veranderen. 

 

Marnix Cornelis - meer info ESKAMUSEUM op: http://users.telenet.be/marnixcornelis

website door GRAMMA