De officiële clubsite

Retro: Gilbert DEMEYER

VOETBAL, EEN PASSIE EN RODE DRAAD DOOR ’T LEVEN

Gilbert kreeg de voetbalmicrobe te pakken in het pensionaat te Oostakker. In de jaren 1947-1949 leerde hij “shotten” in het pensionaat en dat beviel hem in die mate, dat Gilbert zich aansloot bij SK Deinze. Tijdens de zomermaanden van 1949 tekende hij een aansluitingskaart bij SK Deinze. Het seizoen 1949-1950 speelde Gilbert als 15-jarige bij de kadetten. Maar doordat Gilbert gehuisvest was in het internaat en hij enkel, om de 14 dagen vrij was, had hij niet zoveel gelegenheid om deel te nemen aan competitie wedstrijden met SK Deinze. Gilbert werd opgesteld als “midden-midden”. Ploegmakkers van toen waren o.a.: Stefaan De Graeve; Antoine Moreels; Raoul Van Simaeys.

Gilbert is iemand die fier is op zijn doen. Zo bezit hij een rijke collectie, papieren voetbal herinneringen. Voor zichzelf, hield hij er een dagboek op na. Ter illustratie is er een foto afgeprint uit zijn dagboek met de allereerste notities. Het geeft een beschrijving weer van zijn gespeelde wedstrijden als kadet. (Gespekt met 3 doelpunten.)

Seizoen 1950-1951 speelde Gilbert bij de Scholieren. Hij was een zeer beloftevolle jeugdspeler, een groot opkomend talent. Door de blessure van fanionspeler Van Coppernolle werd Gilbert, op 16-jarige leeftijd (en als scholier) in het eerste elftal gedropt. Ter vervanging van de geblesseerde Van Coppernolle stond Gilbert op de “links buiten” positie. Tijdens dit seizoen speelde hij 5 wedstrijden in het eerste elftal. Hij maakte 3 doelpunten. Ook de reservploeg rekende op zijn diensten.

De seizoenen 1951-1952 – 1952-1953 was Gilbert “junoir”, maar speelde regelmatig in het eerste elftal, alsook bij de reserven. Ondertussen had hij zijn geliefde positie ingenomen als “links binnen”. Een positie die hij tijdens zijn voetbal carrière grotendeels zal innemen. In deze periode schiep hij een goede band met zijn ploeggenoot André Van Maldeghem.

Tijdens het “wonderjaar” 1953-1954 vervulde Gilbert zijn legerdienst waardoor hij grotendeels niet kon aantreden.

Als voetballer is Gilbert gekenmerkt door zijn technische begaafdheid, zijn klare kijk op het spel, zijn gerichte doelpogingen en het vermogen om de juiste voorzet te geven. Gilbert zou 12 jaar voor SK Deinze spelen. Tijdens deze periode kreeg hij regelmatig aanbiedingen van andere ploegen maar voorzitter Torck stak er steeds een stokje voor.

In deze 12 jaar herinnert hij zich vooral de degradatie barrage wedstrijd tegen Moeskroen, eind seizoen 1955-1956. Voor behoud in vierde klasse en gespeeld op neutraal terrein te Izegem. (Deinze won met 1-0). Hij heeft goede herinneringen aan de voetballende pastoors Versteyn en Heugens. Ook de streek derby’s tegen Oudenaarde, Petegem en Gavere hebben een speciale betekenis voor hem.

Seizoen 1962-1963 zou Gilbert toch zijn grote transfer kunnen verzilveren. VG Oostende, die toen uitkwam in derde klasse, had Wilfried Puis laten overgaan naar Anderlecht en zocht naar een vervanger. Robert Goethals, trainer van VG Oostende liet zijn oog vallen op Gilbert en bewerkstelligde zijn overgang naar VG Oostende.

Op ‘t  einde van het seizoen kwam Gilbert terug in Deinze, echter zonder groot succes want halfweg het seizoen sloot hij zich aan bij “Garage Ghistelinck” die in het West-Vlaams bedrijfsvoetbal voetbalde.

In de zomer van 1964 transfereerde Gilbert van Deinze naar ZK Dentergem, die in tweede provinciale W-Vl uitkwam. Hij speelde er als nr.10. Hij verbleef er 1 jaar. Na dit seizoen nam hij de functie waar als speler-trainer bij SK Nevele. Hij zou er drie jaar lang een mooie tijd meemaken. Later speelde Gilbert nog bij Las Vegas (Astene) die uitkwam in KVS.

Men mag zeggen dat VOETBAL een passie is en een zeer belangrijke rol speelt in het leven van Gilbert. Zijn doen en laten wordt er nog steeds door bepaald. Al tijdens zijn verblijf in het internaat ging hij om de 14 dagen naar ‘t voetbal. Als jonge knaap ging hij, onder begeleiding van SK Deinze bestuurslid De Muyter, internationale wedstrijden bijwonen. Nu nog gaat er geen weekend voorbij zonder het bijwonen van een voetbalwedstrijd. Gilbert is steeds aanwezig bij de thuiswedstrijden van SK Deinze.

Actief draagt Gilbert nog steeds zijn steentje bij. In 1973 was Gilbert medestichter van CORGAS. Actief in het zaterdag voetbal. Voor Corgas is hij de bezieler, medeoprichter; bestuurslid, gewezen trainer, gewezen speler. Elke zaterdag is hij nog stee vast aanwezig bij de Corgas wedstrijden. Zijn naam waardig “DE COACH VAN CORGAS”.

Momenteel beleeft hij nog mooie voetbaltijden, o.a. samen met zijn vriend André Van Maldeghem waarmee hij scouting werk verricht voor een eerste klasser.

Gilbert merkt nog op dat het voetbal van vandaag niet te vergelijken is met vroeger. Hij verwijst naar het financiële, de huidige normen, de intensiteit en de activiteit rond het huidig voetbal klimaat.

Weinigen die voetbal meemaakten en nog meemaken zoals Gilbert. Het is bewonderenswaardig hoe actief hij nog is op zijn 82-jarige leeftijd en zeker binnen het voetbal. Zijn laatste opmerking na dit interview was (en hij steunt erop dat dit geschreven wordt):

 “Nu voel ik mij 20 jaar jonger, zie!”.  Een uitspraak die alles zegt.

Aan Gilbert worden nog vele jaren, gezond voetbalgenot toegewenst.

 

Marnix Cornelis

website door GRAMMA