De officiële clubsite

Retro: Antoine Gobert (°22/10/1924 - †23/04/1993)

VAN SK-SPELER TOT ONDERVOORZITTER VAN DE BELGISCHE VOETBALBOND

Sportief palmares:
- SK-speler
- Bestuurslid SK Deinze
- Raad van bestuur SK Deinze
- Voorzitter Provinciale Studiecommissie Oost-Vlaanderen
- Tweede Ondervoorzitter KBVB
- Voorzitter Commissie Zaalvoetbal KBVB

 

Antoine Gobert, jurist van opleiding bouwde een schitterende carrière uit bij de NAVO. Dit was NIET zijn enige bezigheid tijdens zijn levensloop. Zoals hierboven al vermeld had Antoine zeer veel in zijn mars.

Hij werd gekenmerkt door inzet en volharding. Hij was een persoon die het simpel hield en die rechtvaardigheid in zijn vaandel droeg. Hij was vooral iemand die zijn verantwoordelijkheid opnam. Deze kenmerken kwamen tot uiting zowel op professioneel vlak als op sportief vlak.

Antoine’s voetbal carrière was ook opmerkenswaardig. Zo sluit hij zich aan, verlaat en komt tweemaal terug in twee verschillende clubs, nl; Deerlijk Sport en SK Deinze. In de archieven staan ook nog ASSA Ronse en Olympia Gent vermeld. Maar wat daar zijn hoedanigheid was, heb ik niet terug gevonden.

Voor de start van het seizoen 1948 – 1949 komt Antoine over van Deerlijk Sport. Onmiddellijk eist hij een titularis plaats op in het eerste elftal. Hij speelde 10 jaar bij SK Deinze (was wel voor één seizoen naar Deerlijk Sport teruggekeerd). Antoine speelde als verdedigde middenvelder. Steeds aanspeelbaar en alom vertegenwoordigt met een niet aflatende inzet. Wanneer André Van Avermaet, getransfereerd van La Gantoise, zijn intrede doet, verhuisd Antoine naar de achterste linie.

Antoine maakte deel uit van het getalenteerd elftal welke in 1954 de deur openbrak naar nationaal voetbal.

Een van zijn laatst gespeelde wedstrijd was de gedenkwaardig competitiewedstrijd Deinze – Tielt, seizoen  1956-1957. Een wedstrijd die besliste wie van de twee ploegen degradeerde uit het nationaal voetbal. (Op de laatste minuut maakte (seminarist) Etienne Heugens het beslissend en verlossend doelpunt voor SK Deinze). 

Na zijn actieve voetbal carrière bij SK Deinze trad hij toe tot het SK bestuur. Ook werd hij lid van de Raad van Bestuur. Achter de schermen was hij de toeverlaat van SK voorzitter George Torck. Meerdere malen zou hij SK Deinze steunen binnen de KBVB. Antoine onderhield ook contacten met de supporters. Hij was regelmatig terug te vinden tussen de supporters.

In 1958, toen België zich internationaal profileerde als voetballand, begon Antoine zijn provinciale bestuurs carrière. Hij werd Voorzitter van de Provinciale Studiecommissie Voetbal van Oost-Vlaanderen, een mandaat die hij tot in 1971 zou uitvoeren. Intussen werd hij lid van het Beroepscomité.

Deze twee functies van formaat ruilde hij om op 30 juni 1970 om lid te worden van het Uitvoerend comité binnen de KBVB. Dit mandaat behield hij tot aan zijn dood in 1993. Op 30 juni 1973 werd hij benoemd tot 2de Ondervoorzitter van de KBVB.

Op bondsvlak had hij zeer veel verantwoordelijkheden. Zo was hij woordvoerder van het Uitvoerend comité. Hij vertegenwoordigde het Uitvoerend comité in departementen en werkgroepen. Hij leidde de contactvergaderingen in verband met Sociale Zekerheid en Verzekeringsmodaliteiten. Ook nam hij het voorzitterschap waar van de Commissie van het Zaalvoetbal.

Maar wat vooral in het oog springt is zijn 10 jaar lange inspanning om het nieuwe bondsreglement tot een goed einde te brengen. Weinigen kunnen er prat opgaan, alle bondsinstanties te hebben doorlopen met zoveel deskundigheid en bereidwilligheid om iets te bereiken. Kortom, hij is de “godfather” en grondlegger van het huidige Bondsreglement.

Voor zijn inzet binnen de KBVB ontving Antoine verscheidene Bondsonderscheidingen, waaronder de Gouden Medaille in 1990.

Opmerkelijk is ook dat hij tijdens zijn ganse bondscarrière de lagere clubs verdedigde in hun relatie met de liga’s van de hogere afdelingen, zowel op nationaal als op Oost-Vlaams Provinciaal niveau. In deze context kon de organisatie SK Deinze steeds op zijn steun rekenen.

Antoine was tijdens zijn ganse bondscarrière ook zeer begaan met de jeugdopleiding en jeugdprospectie.

Antoine stierf op 68 jarige leeftijd. Hij wordt herinnerd als een goede voetballer en een grote persoonlijkheid met veel inzet, grote werkkracht, verantwoordelijkheid en eerlijkheid.

Antoine, een gewezen SK-speler die het ver geschopt heeft in zijn leven. En binnen de organisatie SK Deinze: iemand om fier over te zijn en die zeker behoort tot het rijtje SK-ICONEN.

 

Marnix Cornelis  -  meer info ESKAMUSEUM op www.eskamuseum.mcwebsites.be

website door GRAMMA