De officiële clubsite

FLASH-ON: Yves Van den Hove

SK. DEINZE: VOETBAL, MAAR MEER DAN VOETBAL ALLEEN

Vorige week vrijdag viel het goed mee om naar het Burgemeester Vande Wielestadion te blue-biken. De weersomstandigheden hielden het midden tussen een redelijk milde herfst en een aankomende winter. In het perslokaal ontmoette ik voor de 2de opeenvolgende maal geen speler, maar wel Yves Van den Hove. Het werd een heel interessant en openbarend gesprek.

Yves heb je zelf gevoetbald?
Nee, helemaal niet. Ik ben in het geheel niet beslagen in het voetbal en vind mezelf dus zeker geen voetbalkenner zoals sommige van onze SK vrienden.

Hoezo, wat dan wel?
Ik ben altijd - nog steeds eigenlijk - geïnteresseerd geweest in al wat motorische sporten betreft. Ik volg veel wedstrijden en ben ook lid van de zogenaamde Formule 1 club in Deinze, waar o.a. ook voorzitter Denijs Vande Weghe deel van uitmaakt.

Maar hoe ben je dan bij SK. Deinze terecht gekomen?
Wel naar aanleiding van het Formule 1 gebeuren vroeg Denijs me eens of ik bereid was om een aantal websiteproblemen bij SK. Deinze op te lossen en zo ben ik er ingerold en is ook mijn interesse voor voetbal gegroeid.

Volg je dan het voetbal op de voet?
Dat nu wel niet, maar ik volg wel met enige interesse de grotere competities en evenementen zoals de Champions League, EK, WK en vanzelfsprekend ook SK. Deinze, zonder echter een grote specialist of echte voetbalkenner geworden te zijn.

Wat zijn feitelijk je activiteiten bij oranje-zwart?
Wel die zijn zo langzamerhand gegroeid. In eerste instantie beheer ik de website van de fanion en ook gedeeltelijk, samen met Petro De Praetere, de Facebook pagina. Daarnaast zorgen we er ook voor dat het wedstrijdverloop live te volgen is op Facebook en Twitter. Ik verzorg dat tijdens de thuiswedstrijden, terwijl Petro dat doet tijdens de uitwedstrijden.

Blijft het daarbij of …?
Nee, in de loop der tijden ben ik ook Kathleen, de echtgenote van de voorzitter beginnen ondersteunen bij de organisatie van de footlunches. Denk maar aan promotie via website, Facebook en mailings. Ik centraliseer ook de inschrijvingen en op de dag zelf sta ik met Peter aan de ingang van de VIP lounge voor de ontvangst van de footlunch gasten. Occasioneel verleen ik ook “IT-gerichte” bijstand aan de commerciële cel.

Heb jij nog een andere hobby?
Inderdaad Jan. Een grote passie van mij is fotografie. Ik heb hiervoor een aparte publieke Facebook pagina. Mijn interesse gaat vooral uit naar sport- en natuurfotografie, dit omwille van de meer foto technische uitdaging (hoge snelheid, soms moeilijke lichtomstandigheden, …). In het kader van SK. Deinze maak ik regelmatig foto’s van de beloften.

Hoelang ben je al bij SK. Deinze?
Sinds 2012. Ondertussen dus ook al weer zo’n 5 jaar.

Dan heb je allicht al heel wat meegemaakt bij de club?
Zeker en vast. Er gebeurt altijd wel iets, positieve maar soms ook negatieve gebeurtenissen. Denk maar even terug aan vorig seizoen. Ik ben echter van mening dat SK. Deinze hierin niets verkeerd heeft gedaan, maar je kan er niet van uit dat die gebeurtenissen een serieuze impact hebben gehad.

Hoe zou je SK. Deinze in het geheel situeren?
Wel voor een ploeg uit de 1e Amateur Liga is oranje-zwart een zeer goed geheel. De club is zeer ambitieus, zowel wat de infrastructuur en omkadering betreft als ook op speltechnisch vlak.

Wat denk je van de recente hervormingen in het Belgisch voetbal?
Persoonlijk vind ik dat er niet zo veel veranderd is. De reeks 1B en Amateur 1 is een opvolging van de vroegere 2de klasse en de grens tussen het prof- en het amateurvoetbal is niet altijd even duidelijk. De naam amateurvoetbal vind ik trouwens zeer slecht gekozen. Als ik de zaken eens relativeer naar SK. Deinze zelf, vind ik dat de werking van onze club het niveau van het woord ‘amateur’ ver overstijgt.

Hoe zie je de VIP-lounge en de footlunches?
SK. Deinze is echt meer dan voetbal alleen en biedt een totaal concept aan. Hier kan met het gezin, de ganse familie naar toegekomen worden; het voetbal zelf, de maaltijd of buffet, een drankje en soms wordt het geheel afgesloten met een after-party. Het Burgemeester Vande Wielestadion is ook een gelegenheid en een plaats waar ondernemers elkaar kunnen ontmoeten.

Hoor ik je zeggen ‘netwerken’?
Ja absoluut. SK. Deinze, is naast de hoofdactiviteit ‘voetbal’ meer dan dat alleen. Onze club is ook meer en meer een uithangbord voor de stad Deinze en zal dat nog meer zijn als de uitbreiding van het stadion gerealiseerd wordt.

Hoe evalueer je de oranje-zwarte ploeg?
Wel SK. Deinze is vorig seizoen beginnen bouwen aan een nagenoeg gans nieuwe ploeg en dat vraagt zeker enige tijd eer alles in de plooi begint te vallen. Ik ben echter van oordeel dat trainer Regi Van Acker de geschikte persoon is om jonge spelers tot een solied geheel te kneden.

Hoe merk je dat zelf?
SK. Deinze speelt de laatste jaren mooi en goed voetbal, maar af en toe moeten we nog iets efficiënter zijn.

Hoe schat je de impact van de supporters in?
De supporters zijn de ‘12de man’ van de ploeg. Ze staan echt pal achter de ploeg en zijn SK. Deinze door dik en dun blijven verdedigen zelfs toen vorig seizoen, onze ploeg onterecht door een aantal reeksgenoten en andere actoren in een negatief daglicht werd gesteld. Dit geldt zeker ook voor de sfeergroep 818, de supportersclubs en de jeugdwerking die er echt alles aan doen om SK. Deinze te laten uitgroeien tot een florissante club. Door hun enthousiasme motiveren zij zowel de spelers, het bestuur, de entourage en de trainersstaf.

De Rode Duivels gaan naar Rusland!
Dat is een feit Jan. Wat de invloed van het Belgisch voetbal hierin is lijkt mij nog maar de vraag.

Wat bedoel je Yves?
Het Belgisch clubvoetbal is qua niveau veel minder dan de buitenlandse competities en zeker op Europees niveau, waar het succes eerder aan de magere kant is. De meeste Rode Duivels spelen niet alleen in buitenlandse competities, maar bovendien ook nog in de beste ploegen ervan. Hoeveel Rode Duivels in Belgische loondienst stonden er opgesteld in de recente oefenwedstrijd tegen Mexico? Ik kan ze op de vingers van 1 hand tellen en heb nog 5 vingers over.

Wat doe je beroepshalve?
Ik ben technisch projectleider bij Smals, een IT dienstverlener binnen de overheids- en gezondheidssector. De laatste jaren ben ik bijna hoofdzakelijk bezig met security gerelateerde projecten. Migratie- en beveiligingsprojecten, elektronische handtekeningen, certificaten, encryptie, uitwisselingsplatformen, loginsystemen, anti-hacking protectie en dat soort dingen meer.

Kan je dat alles vlot combineren met SK. Deinze?
Dat is niet altijd gemakkelijk. Het is zo dat ik soms ook ’s avonds of tijdens het weekend dringende interventies moet coördineren en inderdaad mijn agenda moet soms eens aangepast worden. Gelukkig vinden de meeste thuiswedstrijden van SK. Deinze op zaterdagavond plaats.

Durf je je te wagen aan een pronostiek voor de match tegen R. Knokke FC.?
Wel bij de bezoekers zijn een 3-tal mensen met een oranje-zwart verleden; dat maakt de wedstrijd allicht er niet gemakkelijker op. Beide ploegen zullen zonder enige twijfel even gedreven zijn om voor de overwinning te gaan; een moeilijke match wellicht. Maar toch tip ik op een 2 – 1 zege voor onze oranjen.

 

Dit meer dan interessant en openbarend gesprek kende nu ook, zoals al de vorige een einde. Vermits het plaats vond in het perslokaal en spelersruimte moesten mijn gesprekpartner en ikzelf de plaats ruimen voor de technische en tactische wedstrijdvoorbereiding van, de inmiddels gespeelde wedstrijd op het terrein van Seraing. Ik bleu-bikete naar huis en de geïnterviewde bleef nog ter plaatse. Zijn fotografische verplichting tijdens de wedstrijd van de beloften noodzaakte er hem toe.

 

Jan De Waele

 

website door GRAMMA