De officiële clubsite

FLASH-ON: Youssef Challouk

IK HEB LEREN VOETBALLEN OP STRAAT, OP HET PLEINTJE MET DE GASTEN

Een 2de maal dit seizoen reed een blue-bike me naar het Burgemeester Vande Wielestadion. De weersomstandigheden leken me zeer gezind en ik vond heel snel mijn gesprekspartner na de training. Ik had een zeer aangename en openbarende babbel met Youssef Challouk, die me ronduit vertelde over hoe hij het voetbal ziet en welke plaats het in zijn leven inneemt.

Je lijkt me een rasechte Belg en Vlaming, maar je naam verraad een andere origine?

Ik ben in Boom geboren, maar weliswaar uit Marokkaanse ouders. Mijn vader is op zeer jonge leeftijd naar België gekomen toe hij nauwelijks 4 jaar oud was. Ik voel me inderdaad een Belg, een Vlaming, een Marokkaan; het maakt me niet uit. Wanneer ik in Marokko ben voel ik me Belg of Vlaming.

Wanneer ben je beginnen voetballen?

Wel redelijk laat als ik het vergelijk met de meeste anderen. Ik ben aangesloten bij de jeugd van Rupel-Boom toen ik 9 jaar oud was. Mijn 1ste trainer daar was Louis De Boeck, vader van Glenn.

Hoe is het je daar vergaan?

Na 3 seizoenen Rupel-Boom ben ik voor 2 jaar naar SK. Beveren gegaan en nadien voor 1 seizoen naar Antwerp.

Blijkbaar heeft Rupel-Boom je niet losgelaten?

Het jaar dat mijn 1ste ploeg in 2de klasse uitkwam ben ik er terug heen gegaan. Het werd op de duur een beetje te moeilijk voor mijn vader om me overal naar toe te brengen voor zowel trainingen als wedstrijden.

Je kwam vroeg in het 1ste elftal?

Ja het is een moeilijke en niet zo evidente stap, maar ik heb toch kunnen evolueren. Op mijn 17 jaar maakte ik deel uit van het fanionelftal van Rupel-Boom in 3de klasse; maar het begon wel met invalbeurten.

Maar waarom ben je feitelijk zo laat met voetballen begonnen?

Wel ik ben beginnen voetballen op straat en met de gasten op het pleintje. Daar heb ik enorm veel techniek geleerd. Toen heb ik mijn vader kunnen overhalen om me te laten inschrijven bij Rupel-Boom.

Was dit geslaagd?

Ja zeker en vast; heel snel bleek ik een technische voorsprong te hebben.

Welke is je favoriete plaats?

Wel Jan, het bijzonderste is als ik maar speel. Bij voorkeur echter speel ik aanvallend net achter de spitsen. Ik ben ook al schaduwspits geweest of eerder valse spits. Maar meestal en ook het liefst ben ik aanvallend middenvelder en ruk ik graag op langs de flanken.

Aan wie spiegel jij je als speler?

Ik ben een reuze fan van Ignesta van FC. Barcelona. Hij heeft een eenvoudige speelstijl en voetbalt zonder veel franjes en heeft het op met één-tijd voetbal; hij laat zijn maats mee voetballen en heeft een ongelooflijke pas in de voeten.

Alhoewel je aan Rupel-Boom verankerd leek, heb je die stek verlaten?

Ja na terug 3 jaar bij mijn oorspronkelijke club ben ik voor 1 seizoen naar KSK. Heist getrokken en nu ben ik bij SK. Deinze.

Waarom nu precies SK. Deinze?

Wel ik had vorig jaar bij Heist een goed seizoen gespeeld en Deinze is een ploeg met veel ambitie en dat miste ik een beetje bij mijn vorige ploeg. Oranje-zwart is een ploeg die goed en aanvallend voetbal speelt wat overeen stemt met mijn eigen ambities.

Wat zijn je ambities dan en waar droom je van?

Ik wil echt op het hoogst mogelijk niveau spelen en ik probeer er alles uit te halen.

Studeer je nog of werk je?

Vorig jaar studeerde ik in Antwerpen, trouwens ik woon nog altijd in Boom. Nu wil ik me inschrijven voor een opleiding in Gent.

Welke opleiding of studie volg je?

Ik volg een opleiding als leraar L.O. en daarbij volg ik ook nog een opleiding in de leer van de Islam.

Hoor ik hier een toekomstig leraar in de Islam of zelfs een toekomstige Imam?

Wel ik interesseer me in de leer van de Islam en dat komt door mijn achtergrond. Maar de studies voor Imam zijn niet direct mijn ding en lijken me niet op het lijf geschreven. Maar kijken in de toekomst kan ik niet; en je weet maar nooit.

Kan je dit alles vlot combineren met SK. Deinze?

Jan, dat valt echt goed mee. De afstand Boom – Deinze is vlot overbrugbaar en neemt minder tijd in beslag dan de afstand Boom – Heist-op-de Berg. Trouwens de ambitie die van SK. Deinze uitstraalt helpt me daarbij. En het feit dat SK. Deinze de vaste wil en ambitie heeft om de play-offs te spelen zijn een ware stimulans voor me.

De start is niet verlopen zoals gehoopt?

Ja daar heb je gelijk in Jan. Maar er moet niet gepanikeerd worden en de ploeg gaat er vol voor. Met betrekking tot vorige thuismatch beseffen we met z'n allen dat we punten hebben laten liggen. Ik begrijp heel goed dat velen hebben gemord en niet tevreden naar huis zijn gegaan.

Heb je buiten het voetbal nog andere hobby's?

Ik heb niet oprecht andere uitgesproken hobby's, maar ben wel sociaal ingesteld en interesseer me aan veel dingen die rondom mij en in mijn leefwereld gebeuren. Ik sluit me zeker niet op.

Vind je vrienden of beter nog een partner belangrijk?

Absoluut maar momenteel heb ik geen partner. Ik ben niet fanatiek op zoek, maar zal het nemen zoals het komt.

Wat betekenen voeding en rust voor je?

Voeding en rust zijn zeer belangrijk voor een sporter. Veel (lees regelmatig) en gezond eten is een grote vereiste en ook veel rusten zowel voor als na de training of wedstrijd. Recupereren van inspanningen is enorm belangrijk.

Welke ploegen kan je in onze reeks voorop zetten?

Ik ben van oordeel dat het kampioenschap dit seizoen spannender zal zijn dan het vorige. Vorig seizoen stak Beerschot-Wilrijk er met kop en schouder bovenuit. Nu is het echter moeilijk om 4 ploegen te citeren voor een top-4, zeg maar het spelen van de play-offs. Wat mij betreft zie ik het gedegradeerde Lommel United, Dessel Sport, Dender E.H., Excelsior Virton niet tegenstaande een mindere start, maar ook wijzelf en SK. Heist, dat nochtans geen uitgesproken ambities heeft, tot de mogelijkheden behoren.

Wie wordt trainer van RSC Anderlecht?

Ik zou Frank De Boer een zeer goede optie vinden voor Anderlecht; hij heeft een serieus CV. En durft en wil aanvallend voetbal spelen.

Heb je vroeger ooit nog tegen SK. Deinze gespeeld?

Ja.

Hoe schat je SK. Deinze als club en ploeg in?

Oranje-zwart is zeker een ploeg die in 1B niet zou misstaan. Het is één van de meest professionele ploegen uit onze reeks Amateur 1.

En wat met het contact bestuur-spelers-supporters?

Als nieuwe speler heb ik me onmiddellijk thuis gevoeld hier bij SK. Deinze. Het contact met het bestuur, zowel het hoofdbestuur als het dagelijks bestuur, de entourage en de medewerkers zijn ronduit schitterend en voorbeeldig. Het onthaal is hier echt warm en de supporters blijven ons echt steunen, ook al verloopt het niet altijd naar behoren.

Wat betekenen het Sportje, de Facebookpagina en Twitter voor je?

De club wordt hier zeer positief en correcte manier voorgesteld en het zijn goede initiatieven om de relatie spelers-club-supporters te bevorderen en om elkaar goed te leren kennen.

Wat is je pronostiek voor de match van deze avond tegen A.S. Verbroedering Geel?

We moeten zeker gaan voor volle winst en de mindere prestatie van vorige thuiswedstrijd moet worden uitgewist.

 

Dit zeer openbarend en joviaal interview is ook, net zoals al de vorige, ten einde gelopen. Ik heb veel bijgeleerd en mijn gesprekspartner trok naar huis. Hij rekende op zo ongeveer 50 minuten rijtijd naar Boom; ikzelf rekende op zowat een tiende van die tijd, zijnde zowat 5 minuten per Blue-bike naar huis.

 

Jan De Waele

website door GRAMMA