De officiële clubsite

FLASH-ON: Steve Bael

DE TIJD DAT EEN VOETBALLER 10 JAAR OF LANGER BIJ EENZELFDE CLUB BLIJFT IS VOORBIJ

Voor de laatste Flash On van het jaar 2016 had ik wat tijd om een ideale herfstavond uit te kiezen om nog eens naar het Burgemeester Vande Wielestadion te fietsen, sorry te blue-biken. Ik had daar in het vertrouwde interviewlokaal een zeer boeiende en leerrijke babbel met aanvaller Steve Bael die Ninove een heerlijke plaats om te wonen vindt.

Steve waar en wanneer is het voetballen voor je begonnen?

Ik ben bij VK. Nederhasselt, nu een deelgemeente van Ninove, beginnen voetballen toen ik 5 jaar was. Ik was wel wat te jong om reeds voetballen, maar ik kon in het begin echter wel meetrainen. Ik ben er tot mijn 9 jaar gebleven.

Wat dan Steve?

Als laatste jaar Duiveltje heb ik de jeugdreeksen van Dender E.H. doorlopen tot aan mijn 16 jaar toen ik naar de A-kern kon doorstoten. Na Nieuwjaar van dat seizoen toen, heb ik onder Vital Borkelmans mogen proeven van het 1ste elftal.

Heb je er toen nog lang gebleven?

Toen ik 18 jaar was geworden ben ik naar Eendracht Aalst getrokken.

Waarom?

Alhoewel Dender dat seizoen naar 3de was gezakt, was ik verplicht er nog 1 seizoen te blijven onder trainer Jean-Pierre Vande Velde; ik zou nochtans kunnen tekenen bij Club Brugge.

Ben je altijd aanvaller geweest?

Ja, met dien verstande dat ik voor een korte tijd middenvelder, zij het aanvallend middenvelder, ben geweest. Daarna ben ik altijd echt aanvaller geweest, weliswaar een periode als diepe spits en ook wel als flankaanvaller.

Waarom ben je van Eendracht Aalst naar SK. Deinze overgestapt?

Wel het is echt toevallig dat ik hier Regi Van Acker, mijn coach toen bij E. Aalst, nu ook bij SK. Deinze tref. Hij werkt gaarne met spelers die hij kent en met jonge spelers die hoe dan ook toch enige ervaring op niveau hebben.

Merk je dat bij Deinze ook en hoe dan wel?

Jan, bij SK. Deinze is het verhaal zo dat hier gewerkt wordt met jonge spelers en ook met een aantal spelers die de ploeg, hoe dan ook op diverse niveaus, kunnen steunen.

Over welke kwaliteiten moet een aanvaller beschikken?

Wel dat hangt een beetje af van speler tot speler, maar wat mij betreft zijn het o.a. snelheid, een goede traptechniek en elkaar goed vinden en spelen op de kwaliteiten van de medematen. Kortom, je moet van dat alles een juiste mix hebben en/of de sublieme zet op het juiste moment hebben.

Waarom heb je dat voor SK. Deinze gekozen?

Ik heb vorig jaar bij Aalst een goed seizoen gehad en speel graag in een omgeving waar ik me goed voel. De aanwezigheid van trainer Regi Van Acker is daar 1 element van. Ik had een goed gesprek met de voorzitter en de sportieve staf van SK. Deinze; bovendien kende ik Gianni De Neve, Arnoud De Greef en Philippe Janssens en dat heeft mijn beslissing om naar Deinze te komen wel enigszins beïnvloed.

Hoe kan je Deinze plaatsen t.o.v. je vorige ploegen?

Bij Dender ben ik doorgestoten in een periode toen wel goed gevoetbald werd, maar dat er minder punten werden behaald. Bij Aalst en nu zeker bij Deinze is het gans anders: het tempo is snel, er wordt goed gevoetbald en er worden punten behaald.

Hoe verklaar je dat goed voetbal en die punten?

De inbreng van T1 Regi en T2 Benny is hier beslist niet vreemd aan; zij zorgen voor een gezonde onrust die zich ent op de huidige goede gang van zaken bij oranje-zwart.

Kan SK. Deinze de gunstige positie van nu handhaven in de 2de ronde?

We hebben intern in de groep afgesproken om voor de winterstop zo hoog mogelijk trachten te eindigen en dan verder te zien.

Heb je buiten het voetballen nog een andere hobby?

Ik werk bij een bedrijf dat handelt in bouw-chemische materialen en heb daardoor naast het voetballen weinig tijd voor een andere hobby.

Is een goede partner belangrijk voor een sporter?

Absoluut Jan. Ik woon samen met mijn vriendin die volleybalt op hoog niveau en we steunen elkaar in de sportieve bezigheden. Dus we weten van elkaar waar de gevoelige punten van een sporter liggen.

Zijn sociale contacten belangrijk voor je?

Zeker en vast. Ik ben nu in een ploeg terecht gekomen met een hechte samenhang tussen de spelers en ook van mijn vorige heb ik een aantal goede vrienden leren kennen. Mijn vrienden weten dat ik sport op niveau en dat de spelers mijn 'sociale contacten' zijn. Zo heb ik door de jaren heen toch heel wat contacten weten op te bouwen; de tijd dat men 10 jaar of langer voor een en dezelfde ploeg uitkomt ligt achter de rug.

Welke zijn je eigen ambities als speler en ook persoonlijk?

Ik werk altijd naar het hoogst mogelijke toe en daarom is het belangrijk je eigen kwaliteiten goed te kunnen inschatten. Ik steek niet weg nog graag eens in de hoogste reeks van het profvoetbal te kunnen uitkomen. En wat privé betreft zijn dat eerder cliché dingen; ik heb een puike relatie en versta me zeer goed met mijn partner.

Zie je jezelf verder te gaan met SK. Deinze?

Ja waarom niet? Het niveau dat SK. Deinze nu brengt is een zeer aangename verrassing en niet in het minst voor de supporter. De club evolueert goed en de voorzitter heeft veel over voor de club en toch wel een aantal relaties om zich achter een goed en mooi project te scharen. Ik zou graag deel uitmaken van dat mooie project dat hier in Deinze in de ruimste zin van het woord heel wat teweeg brengt en ook op politiek niveau voor wat beweging zorgt.

Heb je politieke ambities misschien?

Nee, alhoewel ik thuis wat dat betreft heel wat kan mee beleven. Mijn moeder is burgemeester –de eerste vrouwelijke trouwens- van Ninove. Ik zie dat een aantal mensen, in het bijzonder tegenstanders, niet goed kunnen omgaan met het succes van anderen wat zij eerder als een populariteitstest beschouwen.

Wat vind je zo leuk, boeiend en interessant bij oranje-zwart?

Wel ik waardeer dat hier bij Deinze de nadruk op de familiale sfeer wordt gelegd en het initiatief om ons als speler het peterschap van een jeugdploeg te laten waarnemen, beschouw ik als zeer vernieuwend.

Wie zie je tot de top van onze reeks behoren?

Wel de sterkste tegenstander voor mij Dessel Sport. Verder zie ik Beerschot-Wilrijk, een ploeg waartegen wijzelf meer hadden verdiend en die zelf niets laat liggen; dan zie ik ons zelf als wij het huidig niveau kunnen behouden en verder nog Dender en Virton.

Hoe zie je de relatie met de supporters?

Jan ik vind dat SK. Deinze ronduit schitterende supporters heeft. Zij zijn, toen we een dipje hadden, als 1 hecht blok achter ons blijven staan en we konden hun vreugde na de zege tegen Heist dan ook ten zeerste begrijpen.

Wat is je pronostiek voor de match van deze avond tegen Virton?

Jan, met betrekking tot de plaatsen in de top-4 is de match deze avond werkelijk een zespuntenwedstrijd. We gaan zeker die wedstrijd met de juiste mentaliteit aanvatten en ik durf zeggen: 1 – 0 of 2 –1.

Scoort Steve Bael?

Ik hoop het, maar ik zou ook al tevreden zijn met een goede assist. In een ploeg die goed draait is het niet belangrijk wie scoort, zeker niet met het aanvallend compartiment van SK. Deinze.

Dit zeer aangenaam en boeiend gesprek, kende nu ook net als al de andere een einde. Mijn joviale gesprekspartner maakte zich op om naar huis te rijden en dat deed ik ook. Hij reed per auto naar Ninove, terwijl ik naar huis Blue-bikete hier in Deinze.

 

Jan De Waele

website door GRAMMA