De officiële clubsite

FLASH-ON: Sfeergroep 818

WIJ WILLEN GRAAG NIEUWE EN JONGE SUPPORTERS VOOR ORANJE-ZWART AANTREKKEN

Koning Winter heeft zijn intrede gedaan en ik heb het geweten, maar dat verhinderde me niet om door sneeuw en wind naar een andere plaats van afspraak dan gewoonlijk te blue-biken. Vorige zondag net voor de middag fietste ik naar de gezellige frituur Bolero op de Markt te Deinze om er 4 actieve leden van de sfeergroep 818 aan het woord te laten.

Kristof Cocquyt, Jonas Gilis, Bernard Vermeulen en Jan Mertens, waar staat de sfeergroep 818 voor?

Als fervente supporters zijn we 2 jaar geleden overgegaan tot de oprichting van de sfeergroep. We zijn geen officiële supportersclub als dusdanig en zijn ook niet aangesloten bij de overkoepelende supportersfederatie, niet van SK. Deinze en ook niet nationaal.

Wat is jullie doel en betrachting?

We willen meer en ook jonge supporters aantrekken voor SK. Deinze en het beeld van onze club op een positieve manier overbrengen.

Hoe doen jullie dat nu al 2 jaar lang?

Wij zijn een werkgroep die volgens een bepaalde structuur positief willen te werk gaan.

En wat mag ik me hierbij voorstellen?

Wij voeren acties om vooral sfeer te scheppen op en rond het terrein, maar ook daar buiten. Zo hebben we een muziek-box aangeschaft om wat sfeer te scheppen aan de drankstand; we organiseren soms warming-ups en voor de korte verplaatsing naar SV. Oudenaarde hebben we zelfs een party-bus ingelegd.

Leggen jullie anders dan geen bus in?

Nee, maar we sluiten dan graag aan bij de supportersbus van 'De Blussers'. Voor vandaag hebben we wel een uitzondering gemaakt voor de verplaatsing naar Eendracht Aalst.

Wat, mocht er een afgelasting komen voor deze match?

Wel het zit zo dat we om 13.30 u. vertrekken en als een tijdige afgelasting zou bekend gemaakt worden, dan kan de bus nog afgezegd worden. Mochten we al onderweg zijn, dan kan mits algemene instemming overwogen worden om naar de kerstmarkt in Aalst te gaan.

Hoe worden werkingsfondsen verzameld en hoe komt er geld in het laatje?

We hebben T-shirts en sweaters ontworpen met ons logo er op en er zijn ook zomerpetjes beschikbaar.

Hoe zijn jullie bereikbaar?

Je kan ons vinden op facebook.com/SKD818 en ook door in de zoekbalk sfeergroep818 in te tikken.

Hoe staan jullie tegen de officiële supportersclubs?

Er is in het geheel geen rivaliteit, integendeel. Er heerst een grote en goede vriendschap en we willen een versterkend effect zijn voor hen. Dit is zeker nodig als men ziet dat we in 1ste klasse toch enkele goede ploegen in de omgeving hebben.

Staat er nu heel onmiddellijk iets op het programma?

Ja zeker en met name zelfs vandaag zaterdag 16 en morgen 17 december staan we op de kerstmarkt hier te Deinze. Dus morgen is elke oranje-zwarte supporter welkom en ook deze avond na afloop van de match tegen Virton zijn we beschikbaar tot middernacht.

Wat vinden jullie van het niet-toekennen van de kandidatuur aan België en Brussel als speelstad voor het EK 2020?

We vinden dit een zeer spijtige zaak voor het Belgische voetbal dat zeer achteruit begint te hinken op het internationaal voetbalgebeuren. En zolang er te veel bevoegdheden zijn op diverse niveaus zal het zo blijven. Het blijft jammer voor het imago van ons land en van Brussel als hoofdstad van Europa.

Het succes van de Rode Duivels en de Belgische spelers in het buitenland?

Wel veel van onze goede spelers kunnen op heel jonge leeftijd naar het buitenland en spelen er in de beste competities en bovendien ook nog in de topploegen ervan. We zijn uiteraard vurige supporters van de Rode Duivels en Jan en Kristof zijn lid van de Red Devils – Deinze.

Het voetbal maakt goede sier in Deinze?

Absoluut, zowel ons eigen SK. Deinze als Sparta Petegem doen het bijzonder goed en we gunnen onze groen-zwarte stadsgenoten hun succes. We vinden de traditie van het zomerderby dan ook zeer leuk. Een eventueel komend competitiederby houdt ons nu echt niet bezig en trouwens er moeten gelijktijdig 2 voorwaarden worden vervuld.

Wat kunnen of durven jullie SK. Deinze aanraden voor de toekomst?

De bouw van een sfeertribune zou voor ons zeer welkom zijn en anderzijds moet de club blijven investeren in en werken aan de commerciële uitbouw en uitstraling via sociale media. 

Kunnen jullie de supporters in toom houden?

Absoluut er wordt wel een ludiek tewerk gegaan, maar slagen er in om toch alles goed in de hand te houden en positief in beeld te komen, zowel bij thuismatchen als bij wedstrijden op verplaatsing. We houden ons aan ludiek en gedisciplineerd supportersgedrag en proberen onverantwoord gedrag te bannen.

Wat met het VIP-gebeuren hier bij SK. Deinze?

Wel VIP-toestanden zijn niet meer weg te denken in het hedendaags voetbal en zijn onontbeerlijk geworden. Het is nu eenmaal nodig voor de financiële structuur van de club en netwerking. Iedereen ervaart het op zijn eigen specifieke manier en het is goed dat er een gezond evenwicht bestaat tussen de VIP-supporter en de modale supporter. We moeten er blijvend naar streven om een positieve beleving bij elke betrokkene in de hand te werken.

SK. Deinze is aan een goede reeks bezig?

Zeker en vast. We beseffen wel dat reeksen eens kunnen afgebroken worden, maar hopen dat die positieve flow voor oranje-zwart nog lang mag duren. Zoiets doet deugd voor ons.

Is het een voordeel op zondag te spelen, terwijl reeds uitslagen van matchen op zaterdag gekend zijn?

Misschien, maar een ploeg moet steeds van eigen mogelijkheden en sterkte uitgaan en steeds naar zichzelf kijken.

Wie zien jullie de eindronde spelen?

Wel in de 1ste plaats SK. Deinze zelf, zeker met de huidige spelerskern. Verder tippen we op KSK. Heist, Lommel SK., Dessel Sport, Knokke FC. En we durven ook Geel –we hebben met hun supporters een goede band- en zelfs SV. Oudenaarde niet uitsluiten.

Hoe evalueren jullie SK. Deinze als ploeg?

Wel we zien een stevig en goed georganiseerde ploeg op het veld staan en beschikken over een trainer die bepaalde spelers op het juiste moment naar voor kan brengen.

Wat met de website en het clubblad?

De supporters weten dit algemeen te waarderen en stellen het prijs. Het is een positieve manier om spelers, supporters en bestuur dichter bij elkaar te brengen. Zo kan iedereen echt iedereen beter leren kennen.

Durven jullie zich wagen aan een pronostiek voor deze avond tegen Virton?

Wel we mikken op een zege met 2 – 0, nee met 6 – 0, nee met 2 – 1!

 

Het zeer aangename gesprek liep ook dit maal ten einde. Mijn 4 gesprekspartners maakten zich op voor de verplaatsing naar Aalst, maar werkten eerst nog een portie lekkere frieten en bijhorende spijzen naar binnen. Ikzelf blue-bikte er behoedzaam naar huis, kookte zelf mijn potje om nadien nog wat te werken aan het Sportje en wat TV kijken; ik zag er in Overijse betere fietsers aan het werk dan ik.

 

Jan De Waele

website door GRAMMA