De officiële clubsite

FLASH-ON: Seppe Brulmans

MEESTER SEPPE EN BILZEN – DEINZE EEN GESLAAGE COMBINATIE

Alhoewel de herfst reeds z'n intrede heeft gedaan, belette mij dit niet om een 10-tal dagen geleden naar het Burgemeester Vande Wielestadion te blue-biken. Traditiegetrouw installeerde ik me in het scheidsrechterslokaal en kon ik er dit keer Seppe Brulmans aan de tand voelen. Hij vertelde me ronduit over hoe voetbal zijn leven is geworden.

Wel Seppe, hoe is het allemaal begonnen voor je begonnen?

Ik ben beginnen voetballen op 5-jarige leeftijd bij het plaatselijke VV. Bilzen, waar ik trouwens afkomstig van ben. Ik voelde het van in het begin aan als een leuk beginnen voetballen met vrienden.

Hoe bedoel je dan wel?

Wel ik ben bij mijn moederclub gebleven tot ongeveer mijn 13 jaar en naarmate de tijd evolueerde besefte ik dat het voor mij meer was dan zich zo maar met vrienden amuseren.

Wat heeft dat besef dan voor je teweeg gebracht?

Als U13 heb ik de overstap kunnen maken naar de jeugd van KRC. Genk en ik heb er mijn verdere jeugdopleiding kunnen meemaken tot mijn 18/19 jaar en ben er zelfs in de A-kern terecht gekomen.

Hoe heb je die overgang ervaren?

De aanpassing is stapsgewijze gebeurd. Ik leerde van jaar tot jaar bij; zo maakte ik van U15 tot en met U19 er alle nationale selecties mee.

Je hebt allicht goede herinneringen aan die periode?

Absoluut en ik beschouw de jeugdopleiding van KRC. Genk als 1 van de beste van het land. Alles was daar op en top geregeld; ook de relatie school-thuis-club.

Wat was je droom toen en wat is hij nu?

Ik droomde ervan, zoals allicht elke jonge gast, om zo hoog mogelijk te kunnen spelen en om van mijn hobby mijn werk te kunnen maken. Nu is die droom nog altijd werkelijkheid en met SK. Deinze wil ik grote ogen gooien.

Wie blijft of blijven je goed bij van die periode?

Ik heb in die tijd in de A-kern kunnen mee trainen en gespeeld met o.a. Dennis Praet, Jordy Crouckx, Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois, David Hubert en Jelle Vossen. De nationale doelman trouwens mag ik tot mijn betere vrienden rekenen.

Je hebt je carrière niet kunnen uitbouwen zoals hen?

Nee, op een leeftijd die beslissend is voor al dan niet een grote doorbraak heb ik op het verkeerde moment pech gehad. Een ernstige knieblessure heeft me zowat anderhalf jaar uit circulatie gehouden en mijn 3-jarig contract werd naderhand niet vernieuwd.

Hoe is het je dan verlopen?

Wel ik ben naar Mechelen getrokken om bij de beloften van KVM te evolueren. Ik ben er trouwens ook beginnen studeren voor leerkracht lager onderwijs. Na 1 jaar beloften daar heb ik de keuze gemaakt voor 'mannenvoetbal' en ben ik overgestapt naar aartsconcurrent Racing Mechelen, een traditieclub bij uitstek. 

Wat betekende die overgang dan precies voor je?

Ik ben er in de 1ste ploeg terecht gekomen in toen de 3de klasse en heb er onmiddellijk kampioen kunnen spelen. Dat betekende voor mij dan een echte doorbraak. De promotie naar 2de klasse was een feit, maar in februari van dat seizoen begonnen financiële problemen de kop op te steken en wanneer je in 6 maanden je geld niet krijgt, weet je het.

Wat gebeurde er toen?

Ik had interesse van diverse clubs uit 1ste klasse en zelfs heel concreet van KV. Kortrijk. Maar om mij onbekende redenen zag ik een 3-jarig contract dan toch door de neus geboord en ik heb de knoop omgedraaid.

En dat bracht je bij...?

Dessel Sport waar ik o.a. met Jasper Sols samenspeelde onder de sportieve leiding van coach Regi en T2 Benny. Bij Dessel kon ik mijn studies als onderwijzer in Mechelen verder zetten, want ik woonde er toen. Ik kon mijn studies met goed gevolg afwerken en behaalde het diploma van onderwijzer.

Wat betekende dat voor je?

Studies zijn zeer belangrijk en mijn ouders steunden me daar enorm in. Ik ben fier dat ik dat heb kunnen realiseren en, alhoewel voetbal mijn leven is, heb je toch altijd een stok achter de deur nodig; je weet maar nooit. 

Je bent maar 1 jaar bij Dessel Sport gebleven?

Ja, ik had een goed seizoen achter de rug en kon een contract tekenen bij WS. Brussels, maar omwille van licentieproblemen is dat niet doorgegaan en ben ik naar Helmond Sport in de Nederlandse 2de klasse getrokken.

Je hebt niet zo dezelfde carrière kunnen maken als sommige van je leeftijdsgenoten en vrienden?

Ja dat is nu eenmaal het leven en het lijkt een beetje frustrerend, maar mits hard werken wordt je vroeg of laat toch beloond; ik ben nu 23 jaar. Ik heb steeds mijn clubs uitgekozen met het oog om zoveel mogelijk minuten te maken.

Is SK. Deinze in je optiek een juiste keuze?

Ja, anders zou ik hier niet zitten. Ik vind SK. Deinze één van de betere clubs in de 1ste Amateurreeks en had reeds met coach Regi en T2 Benny samengewerkt.

Is de afstand Bilzen-Deinze doenbaar?

Wel ik ben gewoon kilometers te malen en ik heb een aantal mogelijkheden om dat te overbruggen.

Valt je familiaal leven te combineren met SK. Deinze?

Ik heb reeds 6 jaar een toffe vriendin en dat valt best mee. Waar een wil is, is een weg en dan kan je toch een aantal mogelijkheden benutten om een samengaan van relatie-werk, voor mij voetbal, vlot te laten verlopen.

Is dat belangrijk?

Ja zeker zonder enige twijfel. Het is altijd goed iemand te hebben die je steunt. Trouwens mijn ouders en mijn vriendin komen graag supporteren.

Sta je als onderwijzer nog ooit voor de klas?

Dat weet ik nu nog niet, maar het is altijd een voordeel als je een uitweg hebt voor na het voetbal, wat uitermate belangrijk is.

Heb je naast het voetbal nog andere hobby's?

Voetbal is mijn leven en mijn leven is voetbal. Naast voetbal doe ik niet zo heel veel dingen, tenzij je play-station als een hobby kan beschouwen. Maar naast dat tracht ik veel mijn familie op te zoeken en inzonderheid mijn oma.

Wat vind je van de trainerswissels in het Belgisch voetbal?

Al naar gelang de resultaten en opties kan je het al dan niet logisch noemen. Ik kan sommige beslissingen best begrijpen en vind het chique wanneer loyauteit wordt bewaard.

Wat met de Rode Duivels?

Ik supporter uiteraard voor hen en ben zelfs zeer goed bevriend met Thibaut Courtois, met wie ik trouwens vorige zomer wat vakantie heb doorgebracht. Ik vind het niet meer dan normaal wanneer zij gaan meedingen voor een 'grote prijs', zeg maar het WK.

Hoe plaats je SK. Deinze als club en ploeg?

Ik heb snel ondervonden dat oranje-zwart een zeer goed gestructureerde club is, waar alles perfect geregeld is. Ik hoop dat SK. me de stabiliteit kan geven om als speler mijn ambities alsnog te kunnen waarmaken. Alles is hier aanwezig om successen te boeken op termijn; het is hier werkelijk voetballen op niveau en met ambitie.

Voel je je als Limburger hier thuis?

Reeds van bij de 1ste 2 weken had ik een zeer leuk gevoel bij SK. Deinze. De opvang van echt iedereen is zeer goed meegevallen en het is alsof ik hier reeds jaren ben. Hier bij oranje-zwart kan 'iedereen echt iedereen' hebben. De spelersgroep is echt schitterend en zoiets heb ik voorheen maar zelden meegemaakt.

Waarin of waardoor uit zich dat?

Ik denk dat de deugddoende zege, vorige thuismatch tegen ASV. Geel daar een sterke exponent van is. Er wordt niet met de vinger gewezen en men laat zich niet van de wijs brengen; integendeel, iedereen zet zich voor iedereen in en dan kan echt veel bereikt worden.

Hoe vind je de relatie met de supporters?

Ik vind het zeer goed en kan echt waarderen wat jullie hier allemaal doen: het Sportje, de mooie foto's, artikels en info. Het is werkelijk helemaal geen saaie bedoening, wel integendeel; het geeft een goed beeld van wat leeft in de club. De diverse supportersverenigingen laten zich ook niet onbetuigd en steunen ons met woord en daad. Het mooie van deze club is dat heel veel mensen zich belangloos inzetten en dat verdient alle lof.

Een pronostiek voor deze match tegen KFC. Oosterzonen Oosterwijk?

Wij spelen en gaan altijd voor een zege, zeker hier thuis en op ons plein. Dus ...

Dit zeer aangename en leerrijk gesprek liep, net als al de voorgaande nu ook dit maal ten einde. Mijn joviale gesprekspartner spoedde zich, net als ikzelf, naar huis. De ene met de auto en de andere met de blue-bike; de ene wat verder dan de andere. Ik was vast besloten deze Flash On meer dan eenmaal na te lezen; ik zou niet graag hebben dat meester Seppe me punten aftrekt voor een dt- of andere fout.

 

Jan De Waele

website door GRAMMA