De officiële clubsite

FLASH-ON: Seger Scheyving

MIJN VOETBALLIFESTYLE ONDERHOUDEN EN 100 % INZET

Voor de allerlaatste Flash On van het seizoen ben ik een beetje afgeweken van de traditie. Ik ben wel naar het Burgemeester Vande Wielestadion geblue-biket om er een afspraak te maken met mijn gesprekspartner Seger Scheyving. Het feitelijke interview vond daar en tegenover, vorige zaterdagvoormiddag plaats per telefoon: mijn gesprekspartner in zijn huiskamer in Bellem en ik bij mij thuis in Deinze.

Waar en wanneer is het allemaal begonnen voor je?

Ik ben beginnen voetballen op mijn 6 jaar bij SK. Bellem dicht bij huis. Na 3 seizoenen ben ik voor 1 jaar naar E. Aalter getrokken.

Je hebt het blijkbaar dichtbij gezocht?

Ja dat mag je wel zeggen. Na Aalter ben ik als 10-jarige naar Zulte-Waregem getrokken waar ik 2 seizoenen heb doorgebracht om dan voor 4 seizoenen deel uit te maken van SK Deinze.

Hoezo?

Ja absoluut. In die periode ben ik naar de Topsportschool gegaan en heb ook deel uitgemaakt van zowel de provinciale- als de nationale jeugdselecties.

Maar je heb SK. Deinze verlaten?

Ja ik ben nadien voor 2 seizoenen naar KV. Kortrijk gegaan en heb er deel uitgemaakt van de beloften.

Maar je bent teruggekomen!

Ja ik ben nu sedertdien aan mijn 3de seizoen bezig, waar van 2 bij de beloften en nu 1 op de drempel van het 1ste elftal. Ik ben omwille van mijn studies naar Deinze teruggekeerd.

Wat studeer je dan wel?

Ik studeer L.O. aan de RU te Gent.

Waar heb je op voetbalgebied het meest geleerd?

Ik heb bij elk van mijn ploegen heel wat geleerd, maar het meest van al nog op de Topsportschool zelf. Daar was ik samen met heel wat jongens van zowel 1A als 1B en heb er enorm veel van opgestoken.

Wat betekende het huidig seizoen voor je?

Ik stond, en sta trouwens nog altijd, op de drempel van het 1ste elftal en heb in de aanloop van het seizoen 2017 - 2018 de ganse voorbereiding meegemaakt. Maar spijtig genoeg heb ik half oktober mijn knieband gescheurd. Ik was heel goed aan het aanpikken bij de fanionploeg.

Wat zijn je ambities?

Mijn ambities zijn momenteel om te kunnen doorbreken bij SK. Deinze en om een vaste plaats in het 1ste elftal te veroveren. En om nadien om verder te kunnen gaan in 1B of zelfs 1A.

Dat lijkt leuk?

Zeer zeker. Mocht dat met SK. Deinze kunnen gebeuren, dan zeer graag. Ik heb met oranje-zwart een zeer goede band en voel me hier echt thuis. Trouwens ik ben nu over 2 perioden heen, bezig aan mijn 7de seizoen bij SK.

Wat zijn je sterke punten en waar speel je het liefst?

Ik ben rechtsvoetig, maar speel het liefst linksvoor en als het echt moet dan ook rechtsvoor. Als flankspeler ben ik snel. Snelheid, drukken op een verdediging, omschakeling en creativiteit zijn heel belangrijk; inzonderheid door dat je zaken probeert te doen die een tegenstrever niet verwacht.

Hoe evalueer je SK. Deinze als ploeg en als club?

Ik heb een heel goed gevoel bij SK. Deinze er is een goede band met elkaar en er is een uitstekende groep. De coach is iemand die boven ons staat en die weet waar hij mee bezig is. De club is goed gestructureerd en iedereen is er voor iedereen.

Staat SK. Deinze nu waar het verdient te staan?

Wel op basis van de punten wel, maar in sommige matchen werden soms wat punten verloren gegaan. Het geheel is een groeiproces waar ook SK. Deinze doorheen moet. Scheidsrechterlijke beslissingen kunnen wel eens een match beïnvloeden en de spelers misleiden. Bij aanvang was de doelstelling een plaats in de top-4 te bemachtigen, en ja bij aanvang van de laatste competitiematch bekleden we die plaats, dus..

Hebben licentieperikelen hier een rol gespeeld?

Als speler focussen we ons op elke wedstrijd afzonderlijk, maar het is een feite dat een aantal zaken niet te vermijden zijn.

Wat met de toekomst van SK. Deinze?

Het is duidelijk dat heel wat investeringen nodig zullen zijn om een plaats in 1B te ambiëren. Ik weet niet wat daar voor structureel nodig is. Maar voor de spelersgroep zou het nuttig zijn, mochten 1 of 2 spelers met 1ste klasse ervaring toegevoegd worden aan de kern. Onze ploeg zelf is wel een sterk geheel, waarvan sommigen zelfs de nodige skill hebben om hoger mee te draaien.

Hoe zie je de jeugdwerking van SK. Deinze?

Ik ben hier altijd zeer tevreden geweest en wanneer ik voor de 2de maal bij Deinze ben gekomen voelde het echt aan als een thuiskomen. Er staan hier echt zeer goede trainers ter beschikking, en van een vriendjespolitiek, zoals ik het elders ooit heb meegemaakt is hier geen sprake.

Kan je het voetballen gemakkelijk combineren met je studies?

Wel het is zo dat ik dit seizoen, door mijn kwetsuur en langdurende herstelperiode toch enige tijd meer tijd heb kunnen besteden aan mijn studies. Maar in het algemeen gesproken is dat voor mijn geen probleem; ik probeer me zowel voor de school als het voetbal 100 % in te zetten.

Heb je nog andere hobby’s of nood aan een studentenleven?

Ik heb geen bijzondere hobby’s en mijn studentenleven is allicht niet hetzelfde als dat van anderen. Maar goed, ik maak wellicht andere dingen mee dan mijn medestudenten en beleef dat dan zo. Als je in het leven iets wil bereiken, moet je er wel iets voor laten. Ik wil en moet er het maximum uithalen.

Heb je steun aan je familie en je omgeving?

Ik heb van in het begin altijd zeer veel steun gehad aan zowel mijn vader als mijn moeder. Vroeger hebben ze me veel naar zowel trainingen als wedstrijden gevoerd. Ik heb ook veel steun, en bijzonder veel mentale steun van mijn vriendin, waar ik nu ongeveer 1 jaar en 4 maand mee samen ben.

Wat betekenen voeding en rust voor je?

Voeding en rust zij enorm belangrijk voor een sporter en in de cursussen wordt daar zeer veel aandacht aan besteed. Mijn mama kookt zeer gezond en ziet er op toe hoe ik mijn ‘voetballifestyle’ onderhoud.

Hoe is je herstel verlopen?

Alles is zeer goed verlopen. Ik ben vorig jaar op 26 oktober geopereerd en daags nadien was ik al op krukken in de cursus. Het herstel is beter verlopen dan verwacht . Maar de termijn van 6 maand is wel gerespecteerd gebleven. Het is zelfs zo dat ik reeds 4 trainingen achter de rug heb en dat het balgevoel reeds teruggekeerd is.

De thuisreputatie versus wedstrijden op verplaatsing?

Ja hoe het komt dat de puntenoogst elders groter is dan op eigen terrein, kan ik echt niet verklaren. Het heeft ook geen zin om er enige verklaring te willen aan zoeken. Het ligt aan ons om dat te verbeteren.

Hoe is je band met de supporters?

Wel dit seizoen heb ik dit nog niet kunnen ervaren. Door mijn langdurige onbeschikbaarheid heb ik dit seizoen nog niet op het veld gestaan. Maar ik weet dat de supporters een hart hebben voor SK. Deinze en steeds achter ons blijven staan. Trouwens dat heb ik vorig seizoen, toen we met de beloften kampioen zijn geworden kunnen ervaren. Heel wat supporters zijn toen komen kijken en hebben de match met evenveel enthousiasme als voor een match van het 1ste elftal beleefd.

Wat pronostikeer je voor de match van deze avond tegen Dender E.H.

Wel Jan, we zijn de supporters heel wat verschuldigd en hebben een en ander recht te zetten. Ik hoop dat vrij en vrank en zonder enige complexen kan gespeeld worden en mik op een 3 – 0 zege.

 

Het zeer rustige en openbarend gesprek liep nu ook, net zoals al de andere ook ten einde. We moesten niet naar huis, want zowel mijn joviale gesprekspartner als ikzelf waren thuis. Het weekend kon beginnen, met voor elk eigen accenten. Ik kon me aan mijn bureau zetten om dit artikel enige vorm te geven. En Seger? Misschien al aan het kijken in moeders kookpotten?

 

Jan De Waele

website door GRAMMA