De officiële clubsite

FLASH-ON: Ronny De Keyser

OPGEGROEID IN HET LOKAAL VAN EENDRACHT VINKT

De paasvakantie maakte het me een beetje gemakkelijker om m'n traditioneel Blue-biketochtje naar het Burgemeester Vande Wielestadion te plannen. Voor de laatste maal dit seizoen Blue-bikte ik er 14 dagen geleden heen en trof er Ronny De Keyser voor een leuke babbel. Ik stel me voor dat voor heel wat supporters mijn gesprekspartner een nobele onbekende is; maar onbelangrijk is hij niet voor SK. Deinze, wel in tegendeel.

Ronny hoe en wanneer is het voetballen voor je begonnen?

Ik ben beginnen voetballen toen ik 12 jaar was geworden bij Eendracht Vinkt en mijn 1ste trainer was Ronnie Deneir.

Waarom E. Vinkt en waarom pas op die leeftijd?

Wel mijn vader Oswald is lange tijd lokaalhouder van Eendracht Vinkt geweest en ja het was maar logisch hé? Dat ik wat pas op die leeftijd echt begonnen ben met voetballen had te maken met het feit dat er toen bij Vinkt heel weinig of zelfs helemaal geen jeugdwerking was.

Ben je altijd bij je 1ste club gebleven?

Nee, alhoewel ik wel in het 1ste elftal heb gespeeld met toen in die tijd José Lannoo, voormalig Rijkswachtcommandant, als doelman.

Hoe is het dan wel verlopen met je?

In eerste instantie werd ik uitgeleend aan Aarsele en als 14 jarige heb ik er kampioen gespeeld. Als junior ben ik naar Eendracht Aalter getrokken, maar kon er door trainingsomstandigheden echt niet doorbreken.

Hoezo?

Wel ik zat toen die tijd op internaat in Diksmuide en kon niet meer voldoende trainen op het niveau van E. Aalter. Dan ben ik terug naar Vinkt gekomen om snel in het 1ste elftal terecht te komen.

En ben je daar toen lang gebleven Ronny?

Wel dat nu niet precies. Ik ben dan ook nog getransfereerd geweest naar Zomergem, Knesselare en Nevele. Deze ploeg speelde in 2de provinciale en dat was meteen mijn hoogste niveau als voetballer. Toen ik op mijn 35ste jaar naar Oostkamp verhuisd ben, zijn Varsenare en Oedelem mijn laatste ploegen geweest als speler.

Wat was je basisplaats in het elftal?

Jan, ik ben altijd centrale middenvelder of centrale verdediger geweest.

Is je trainerschap dan begonnen?

Ik ben begonnen als jeugdtrainer bij Vinkt en dan later ook bij Nevele en Sint-Martens-Latem.

En hoe ben je dan hoofdtrainer geworden Ronny?

Mijn 1ste ploeg als T1 is KSV Loppem, toen in 4de provinciale, en ik ben er kampioen mee geworden. En toen ben ik achtereenvolgens trainer geworden bij Zwevezele, Zeveren Sportief en Eendracht Vinkt. En nadien ook als T2 onder Hugo Vandenheede bij SK. Eernegem in 1ste provinciale.

Wat heb je dan nadien gedaan?

Na Eernegem ben ik als assistent met Hugo Vandenheede naar KVV. Coxyde getrokken en het seizoen nadien ben ik er enkel scout geworden en combineerde dat met het trainerschap van U19 bij Varsenare.

Verliep dat vlot?

Ja dat kon wel hoor, maar later ben ik hoofdtrainer geworden bij Varsenare en heb er via de eindronde de promotie meegemaakt van 2de naar 1ste provinciale. Maar het seizoen erop volgde een ontslag en ben ik zowat 3 maand aan de slag geweest bij Torhout KM.

Wat moet ik me voorstellen bij scouting?

Wel je kan zowel talentscout als wedstrijdscout zijn. Als je spelers scout moeten die meer kunnen dan voetballen alleen. Het komt er op aan spelers ook te screenen op hun ingesteldheid, hun sociale leven en te zien of ze passen in het kader van een ploeg en of ze passen in de discipline van de kleedkamer.

Je bent nu scout bij SK. Deinze, valt dat te combineren met het gezin en je werk?

Ik sta in het onderwijs en tracht zowel als mogelijk mijn vrije tijd te besteden aan mijn gezin en als de kans er is, trekken we naar ons vakantiehuisje in Spanje.

Kan je je taak in het kort omschrijven?

Oh dat is zeer divers, maar je kan en moet een transferverloop opvolgen van het 1ste contact tot het definitief onderschrijven van een contract. Je moet beeldmateriaal van de betrokken speler verzamelen en analyseren en nog een aantal zaken meer. Als wedstrijdscout bekijk je de volgende tegenstander van de eigen ploeg, je maakt een wedstrijdanalyse met aandacht voor een aantal wedstrijdfasen, zien hoe tegenspelers reageren op bepaalde matchsituaties en dergelijke meer. Dat alles wordt met de hoofdcoach besproken en meegenomen voor de wedstrijdbespreking met de spelers zelf.

Waar haal je beeldmateriaal van de tegenstrever en te volgende spelers?

Via soccerweb kan ik zeer veel beeldmateriaal bekomen alsmede de volledige opnamen van wedstrijden.

Heb je dit seizoen veel wedstrijden van SK. Deinze zelf gezien?

Neen Jan, enkel de wedstrijd Hamme – SK. Deinze en SK. Deinze – Seraing.

Hoe kan je SK. Deinze als club situeren?

SK. Deinze is een club met een goede visie op de toekomst en is zeer goed gestructureerd. Toch kan ik nog enkele werkpunten aanduiden. De jeugdwerking is zeer goed, was het trouwens in het verleden al en is nu zelfs nog sterker en beter geworden.

En wat doet je dat zeggen?

Ik durf gerust stellen dat komend seizoen 4 of 5 jeugdspelers in de A-kern kunnen terechtkomen. Het is zeer belangrijk voor de toekomst van de club als je goed met de jeugd kan werken.

Gaat die visie samen met een transferbeleid en hoe wordt die ontwikkeld?

Die visie en het navenant transferbeleid is ontwikkeld door de beheerraad in samenspraak met huidig T1 Regi Van Acker. Er wordt niet alleen gewerkt met ex-profs, maar ook met jongeren uit de ruime omgeving, die misschien nog wat te leren hebben, maar met de nodige kwaliteiten en de juiste ingesteldheid om bij SK. Deinze kunnen voetballen.

Spelen managers in deze een grote rol?

Dit seizoen zijn er 11 transfers gedaan waarvan 7 zonder tussenkomst van een manager. Je kan er niet altijd om heen; het is een belangrijk element, maar belangrijker is het om zelf spelers te traceren waaraan de ploeg nood heeft. Alle aangeworven spelers werden dit seizoen gescout, met echter 1 uitzondering, namelijk Arnaud De Greef.

En voor komend seizoen, wat denk je dat nuttig is?

Wel, het is zo dat hoe dan ook, onafgezien van de huidige omstandigheden, toch een 3 à 4-tal posities moeten ingenomen worden. Immers het staat nu al vast dat enkele spelers de ploeg zullen verlaten.

Werpen de huidige omstandigheden geen schaduw over de transferbeleid naar komend seizoen toe?

Het is een feit dat de huidige onzekerheid aangaande de 'zaak' onderhandelingen niet vergemakkelijken.

Welke is je taak hier in?

In de 1ste plaats wil ik benadrukken dat ikzelf niet beslis maar ik zoek zo veel mogelijk info op betreffende mogelijke spelers en soms leg ik wel eens de eerste voorzichtige contacten. Van dat alles bezorg ik aan de technische staf die samen met de voorzitter de beslissingen nemen, een nodige analyse. Ik toets enkel af, los van enige manager, of een bepaalde speler bereid is om voor SK. Deinze te spelen en of hij een positieve ingesteldheid heeft.

Hoe evalueer je het project van SK. Deinze?

Wel de inspanningen van de voorzitter en zijn echtgenote zijn, wat SK. Deinze zeker niet min, integendeel. Als dat kan volgehouden worden kunnen die inspanningen zeker op middenlange termijn vruchten afwerpen.

Is een gezin en/of partner belangrijk?

Absoluut, een goede partner is uitermate belangrijk. Alhoewel mijn vrouwtje niet pro-voetbal is, hebben we toch een gulden middenweg gevonden. Mijn engagementen voor en bezigheden bij SK. Deinze zijn voor mij een uitweg. Maar ik ben geen trainer en ben 's avonds ben ik veel thuis en beroepshalve beschik ik over heel wat vrije tijd. Daardoor kan ik heel veel compenseren voor mijn vrouw en gezin; een vakantiehuisje in Spanje is hiervoor een dankbare plek.

Wat is je pronostiek voor de match van deze avond tegen Patro Eisden Maasmechelen?

Wel SK. Deinze heeft los van alle problematiek een goed seizoen acht er de rug en deze laatste thuismatch zou moeten gewonnen worden. Ik mik op een 2 – 0 thuiszege. Naar deze wedstrijd toe zal ik tijdig mijn analyse van de tegenstander klaar hebben en bezorg ik die aan de coach.

 

Dit leuke gesprek liep ook ditmaal ten einde. Mijn joviale gesprekspartner ging naar de trainersvergadering en ikzelf Blue-bikte rustig naar huis. Ik had heel wat bijgeleerd over het werk aan de schermen en dat wil ik de lezer niet onthouden.

 

Jan De Waele

website door GRAMMA