De officiële clubsite

FLASH-ON: Robbe Van Steenkiste

VEEL VRIENDEN BENIJDEN MIJ EN ZOUDEN IN MIJN PLAATS WILLEN ZIJN

Regen en wind konden mij op donderdag 23 februari niet deren om naar het Burgemeester Vande Wielesation te blue-biken. In het vertrouwde interviewlokaal had ik een leerzame babbel met een youngster van Oranje-Zwart. Robbe van Steenkiste, kleinzoon van Jules, een sympathieke weekendvriend van weleer vertelde me ronduit wat voetbal voor hem betekent.

Hoe en waar is het voor je dan allemaal begonnen Robbe?

Jan, ik ben beginnen voetballen bij Aarsele, waar ik nu nog altijd woon, op de leeftijd van 5 of 6 jaar. Ik ging mee met mijn vader die er mijn trainer was.

Is het een voor- of nadeel je vader als trainer te hebben?

Het was misschien wel leuk, maar op die leeftijd heb ik me daar geen zorgen of problemen gemaakt.

Hoe lang ben je bij je moederclub FC. Aarsele gebleven?

Tot mijn 11 jaar en ik ben dan naar SK. Deinze gekomen.

Je hebt nagenoeg je ganse jeugdopleiding bij SK. Deinze genoten?

Absoluut, dat mag je zeggen.

Hoe is die overgang voor je verlopen?

Het was wel enigszins aanpassen, maar dat viel wel mee; in het begin speelde ik provinciaal. Toen ik als 15-jarige nationaal begon te spelen was de aanpassing wel groter, zeker als je het verschil Aarsele - Deinze bedoelt.

Ben je altijd middenvelder geweest?

Tot mijn 15 jaar heb ik altijd op de '11' gespeeld en dan werd ik eens op de '10' gezet en het is zeer goed gegaan.

Waar speel je dan het liefst?

Ik speel het liefst op de '10'.

Waar dan wel?

Op de '11" moet je meer een actie '1 tegen 1' uitvoeren, terwijl ik op de '10' liever van de tegenstander weg kan draaien.

Wat dacht je toen je van Aarsele naar Deinze bent gekomen?

Op 11 jarige leeftijd was ik zeer creatief en ik heb die kans die ik bij Deinze heb gekregen dan met beide handen genomen; zeker toen ik in de kern van de beloften ben kunnen komen.

En voel je vooruitgang?

Ja vorig seizoen en nu ook trouwens heb ik enkele malen in het 1ste elftal mogen invallen en eerlijk gezegd ik was geschrokken van het niveauverschil met dat van de beloften.

Is er een speler waar je je aan spiegelt of die je als voorbeeld neemt?

Ja, Kevin De Bruyne is mijn favoriete speler; hij is redelijk groot en speelt ook op de '10'. Hij heeft heel hard moeten werken om te bereiken waar hij nu staat. Kortom, hij is mijn groot voorbeeld.

Hoe vind je de trainingen en het niveau ervan?

We oefenen veel op passing; passen is zeer belangrijk. De trainingen zijn zeer intensief, afwisselend maar echter niet berezwaar. De trainer focust zeer op het passingspel en de beweeglijkheid van de spelers.

Welke ploegen in Amateurreeks 1 bekoren je het meest?

Ik tip op Dessel Sport, EX. Virton en Beerschot-Wilrijk.

Waar kan je SK. Deinze in het geheel plaatsen?

SK. behoort zeker top de top-4 en kan ook een top-3 plaats claimen.

Hoe schat je de toekomst van SK. Deinze in?

Wel er is en wordt gebouwd aan een jonge ploeg en heel veel jongens hebben nu reeds een grote progressie gemaakt. Dus ik meen dat best op die manier verder wordt gewerkt en hopelijk ook met dezelfde coach.

Is zijn rol belangrijk?

Ja en dit niet alleen op het veld, maar ook er naast. Hij houdt de ploeg gefocust op goed voetbal en levert goed werk voor jonge spelers.

Werk je of studeer je nog?

Ik studeer leerkracht L.O. en Frans aan de Artevelde Hogeschool te Gent dicht bij de Leopoldkazerne aan de Kattenberg te Gent.

Valt studeren en voetballen bij SK. Deinze te combineren?

Ja het gaat wel en met wat goede wil van beide kanten kan men veel bereiken. Hij houdt er rekening mee wanneer gestudeerd moet worden en tijdens de examens van januari kon ik op begrip rekenen om een training te laten vallen.

Welke zijn je ambities?

Wel ik hoop dit seizoen nog heel wat minuten te kunnen maken en volgend seizoen te kunnen doorbreken met een stamplaats in het fanionelftal. Maar ik besef dat ik nog heel veel moet leren.

Studeren, voetballen en jong zijn; je moet allicht heel wat op offeren?

Ja zeker; uitgaan en feesten zit er voor mij niet in. Maar anderzijds kan ik zeggen dat heel wat vrienden mij benijden en wel zouden willen ruilen voor mijn plaats in de A-kern van een ploeg in de reeks Amateur 1, met mogelijk uitzicht op meer. 

Zie je SK. Deinze op vrij korte termijn verder evolueren?

Ja ik meen dat SK. Deinze de kwaliteiten, de mogelijkheden en de entourage heeft om spoedig naar 1B te kunnen gaan. Veel spelers van ploegen in onze reeks kunnen immers niet zeggen dat ze hebben wat wij hier in Deinze ter beschikking hebben. Ik denk aan kledij die altijd tiptop in orde is, aan de aanwezigheid van zowel een dokter als kiné en de trainingsfaciliteiten.

Woon je nog thuis?

Ja en ik heb er als jonge sporter ook nog een goed gevoel bij. Mijn ouders zijn zo ongeveer mijn beste supporters evenals mijn opa Jules.

Ah ja?

Mijn vader en ook mijn opa zijn apetrots dat ik de kans, die zij nog hebben gehad met beide handen grijp. Ik heb veel van mijn vader geleerd en nu nog volgt hij mij zowel op de trainingen als tijdens de wedstrijden. En hij analyseert mijn matchen en geeft me zelfs nu nog tips.

Zie je 1B voor jezelf zitten?

Absoluut; als ik de kans krijg zal ik die zeker niet laten schieten en als het kan dan liever met SK. Deinze. Oranje-zwart blijft mijn voorkeur genieten.

Heb je buiten SK. Deinze nog andere favoriete ploegen?

Internationaal gezien is FC. Barcelona mijn eerste ploeg en hier in de Belgische 1A is Club Brugge mijn favoriete ploeg. Kan ik anders als West-Vlaming en zoon van mijn vader en kleinzoon van mijn opa Jules?

Het Spaans voetbal lijkt je wel te liggen?

Je er wordt veel in 1 tijd of in slechts in 1–2 tijden gespeeld net zoals ik graag speel.

Heb je buiten het voetballen nog andere hobby's?

Ik ga geregeld naar de film kijken samen met mijn broer en heel occasioneel socialiseer ik wel eens met enkele vrienden, binnen verantwoorde grenzen natuurlijk.

Wie wordt nationaal voetbalkampioen?

Club Brugge natuurlijk.

Hoe evalueer je de wisselwerking met de supporters?

Ik vind hen zeer positief en ze steunen ons zowel tijdens de thuiswedstrijden als ook op verplaatsing.

Is er tijd voor een vriendin?

Ja, ik sinds goed 4 maanden een vriendin en het is serieus. 

Goed zo Robbe! Is een goede relatie belangrijk voor een sporter?

Ja het is goed iemand te hebben waar je kan mee praten en die je steunt in alle omstandigheden.

Wat later na het voetballen?

Wel of ik trainer wil worden weet ik echt nog niet. Maar werken met de jeugd is iets dat mij ligt. Als toekomstig leraar L.O. zie ik dat als iets waar ik me verdienstelijk kan maken. Trouwens tijdens de zomervakanties geef ik jeugdopleiding bij Savafoot hier in Deinze. 

Wat is je pronostiek voor de match van deze avond tegen ASV. Geel?

'2–0' of '3–1' of zoiets toch.

 

Ook dit sympathieke gesprek liep, zoals de vorige trouwens ook ten einde. Mijn joviale en jonge gesprekspartner reeds met de wagen naar het naburige Aarsele, terwijl ikzelf met de blue-bike binnen onze stadsgrenzen bleef.

 

Jan De Waele

website door GRAMMA