De officiële clubsite

FLASH-ON: Michael Lallemand

WE HEBBEN DE KAARTEN ZELF IN HANDEN EN WE MOETEN NIET NAAR ANDERE PLOEGEN KIJKEN

Vorige week dinsdag blue-bikete ik naar het Burgemeester Vande Wielestadion en trof er mijn gesprekspartner aan; hij was bezig zijn opgelegde buikspieroefeningen te doen. 
Even later kwam Michael Lallemand me in het vertrouwde interviewlokaal vervoegen en heel vlug ontspon er zich een leuk en aangenaam gesprek.

Van waar ben je en hoe is het voetbal begonnen voor je?

Ik ben van Welkenraedt in de provincie Luik; het voetballen is voor mij begonnen op 5 of 6-jarige leeftijd bij KAS Eupen.

Hoe is het dan verlopen met je carrière?

Op 11-jarige leeftijd ben ik naar Standaard Luik getrokken waar ik gebleven ben tot mijn 18 jaar, en dan ben ik terug naar Eupen gegaan.

Ja, waarom dan wel?

Kijk, ik heb nochtans heel wat ervaring opgedaan bij Luik en ben er tot bij de beloften geraakt en heb zelfs met de A-kern mogen meetrainen. Ik mocht er zelfs, toen ik 16 jaar was geworden, een jongerencontract tekenen. Maar ik wou in de 1ste ploeg terechtkomen en ook effectief spelen, maar dat kon niet bij Luik. Bij mijn moederclub KAS Eupen kreeg ik op mijn 18de wel die kans.

En verder?

Wel ik heb met Eupen 4 seizoenen in de 1ste ploeg gespeeld in de 2de klasse en er 3 maal de play-offs gespeeld. Na Eupen heb ik een 3-jarig contract bij KVK Kortrijk ondertekend, waarvan ik er 1 bij Kortrijk heb gespeeld en 1 op uitleenbasis bij RFC. Antwerp en kampioen gespeeld; het 3de seizoen ben ik bij SK. Deinze terecht gekomen.

Wat is je voorkeurplaats?

Ik ben een voorspeler en heb zowel op de flanken gespeeld als ook als vooruitgeschoven spits, zeg maar diepe spits.

Aan welke voorwaarden moet een voorspeler en een diepe spits voldoen?

Wel een voorspeler en nog meer een diepe spits moet snel zijn, het spel kunnen lezen, aanvoelen waar de bal kan komen en moet een neus hebben voor doelpunten. Hij moet zowel kunnen scoren als doelpunten aanbrengen en goede assists geven.

Met welke speler kan je jezelf vergelijken?

Men vergelijkt me soms eens met Wayne Rooney, voorheen Manchester en nu Everton. We zijn zo ongeveer gelijk van gestalte en lichaamsbouw.

Hoe ben je bij SK. Deinze terecht gekomen?

Toen ik na mijn uitleenbeurt bij Kortrijk moest terug komen om er het laatste jaar van mijn 3 jaar durend contract vol te maken, bleek ik niet in de plannen van de trainer en nagenoeg het ganse bestuur te passen. Maar Kortrijk wou mij niet zomaar laten gaan en toen er een telefoontje kwam van coach Regi Van Acker leek er een regeling in de maak. Het onderhoud nadien met de voorzitter en de coach hier ter plaatse bracht een oplossing naar mij toe.

Is je overgang naar SK. Deinze dan geen stap terug voor je?

Wel je moet het zo bekijken: ik ben prof en bleek overbodig bij KVK. Kortrijk. Ik voelde me zeer aangetrokken door de ambities die SK. Deinze uitstraalde en nog altijd uitstraalt. Dat is namelijk een plaats binnen de top-4 bemachtigen en bijgevolg de play-off met kans tot promotie naar 1B te kunnen spelen. De West-Vlamingen lieten me, na die ernstige gesprekken, op uitleenbasis naar SK. Deinze trekken.

Hoe denk jij er nu over?

Wel normaliter mag een plaats in de top-4 ons niet meer mislopen. De ploeg heeft voldoende capaciteiten in huis en niettegenstaande de vrij jonge gemiddelde leeftijd van de spelerskern is er voldoende ervaring om het project van SK. Deinze op korte termijn te bewerkstelligen.

Hoe kan je SK. Deinze vergelijken met je vorige ploegen?

Jan, een vergelijking is naar mijn mening moeilijk te maken. KAS Eupen is van origine Duitstalig en werd recent overgenomen door Qatarezen. RFC. Antwerp is en blijft Antwerp en verdient zonder enige twijfel een plaats in 1 A, zeker nu de ploeg beschikt over een moderne infrastructuur. En KVK. Kortrijk heeft ook een specifieke West-Vlaamse eigenheid waaraan niet veel zal veranderd worden.

Wat vind je van het spelniveau van SK. Deinze?

Ik vind het niveau zeer goed en niettegenstaande de vrij jonge spelers is er voldoende maturiteit aanwezig; trouwens de ploeg zit nu in een zeer goede flow.

Je kwetsuur?

Ja inderdaad ‘die kwetsuur’ hé? Deze kwam op een zeer slecht moment; ik voelde me goed bij SK. Deinze en zat goed in de ploeg. Maar die kwetsuur heeft me nagenoeg 5 maand of zelfs iets meer van het terrein gehouden.

Zien we je nog in oranje-zwarte tenue?

Wel het zit zo dat ik op vrijdag 30 maart een invalbeurt van 35 minuten met de beloften heb gedaan en ik 2 x heb gescoord.

Doet je dat iets?

Uiteraard wel hoor. Ik wil snel mijn achterstand ophalen en alsnog bij de groep aansluiten; mocht het kunnen in de reguliere competitie en zeker toch in de eindronde. De nacompetitie duurt dan op zichzelf ook 6 matchen.

Denk je de ploeg nog iets te kunnen bijbrengen?

Absoluut en dat is mijn opperste wil. Dat ik er nu allicht nog kan bijzijn heb ik toch hoofdzakelijk te danken aan mijn ploegmaats en ik wil tot het succes van oranje-zwart toch mijn steentje bijdragen. Ik ben dat aan hen verplicht en ook aan al de mensen die hun vertrouwen in mij hebben gesteld.

Wat kan je je ploegmaten nu aanraden?

Wel het is zo dat we ons met z’n allen moeten concentreren op elke match die komt. Met de wedstrijd van vandaag inbegrepen zijn er nog 3 in het regulier kampioenschap en we hebben zelf de kaarten in handen en moeten naar geen andere ploegen kijken. We moeten onze plicht en ons werk doen en winnen.

Je speelt in een Vlaamse club, hindert je dat?

Nee, helemaal niet. Ik ben van huize uit Franstalig en heb een goede scholing in het Duits, mijn 2de taal, gehad maar bij de jeugdploegen van de nationale ploeg heb ik veel Nederlandstalige ploegmaten gehad. De verstandhouding is altijd optimaal geweest en ik heb er veel geleerd.

Je bent nog jong en welke ambities heb je nog?

Ik ben in februari 25 jaar geworden en wil nog in België op een zo hoog mogelijk niveau spelen. Ik ben nog altijd prof bij KVK. Kortrijk, maar dat contract loopt nu einde seizoen af.

Wil je bij SK. Deinze blijven?

Wel mijn 1ste zorg is nog voor 100 % te kunnen terugkeren voor het einde van het seizoen en beschikbaar kunnen zijn voor de play-off’s. Maar voor een eventuele verlenging bij SK. Deinze moet nu nog gesproken worden en ik heb oren naar elk goed en gunstig voorstel. Ik voel me goed hier bij Deinze, de supporters zijn tof en de voorzitter maakt van SK. Deinze een ambitieuze en warme club!

Wat vind je van de supporters hier?

Wel de concurrentie met een aantal club in 1A hier is zeer groot en ik vind het tof dat zijn SK. Deinze blijven aanmoedigen. Je kan ze niet zomaar vergelijken met de supporters van elk van mijn vorige clubs, maar hebben hun typerende eigenheid

Is een goede relatie voor een sporter belangrijk?

Absoluut Jan; ik heb nu reeds 8 jaar een vriendin en dat is zeer belangrijk voor het moreel van een voetballer. Ze spreekt met mij, ze is er altijd en ze steunt me altijd zowel als het goed gaat, maar zeker ook als het minder gaat. Een goede relatie maakt een sporter gelukkig en dat laat zich ook zien in de prestaties op het veld.

De afstand Deinze naar je thuis is niet klein hé?

Nee, Welkenraedt ligt op ongeveer 210 km rijden; heen-en-terug maakt dat 420 km. Maar tijdens de week verblijf ik in Deerlijk; ik heb daar een appartement ter beschikking en ben op ongeveer 20 minuten thuis.

Durf je een pronostiek aan voor de match van deze avond tegen Berchem Sport?

Wel de tegenstander is niet onmiddellijk een gemakkelijke ploeg om tegen te spelen, maar ik zou uitermate tevreden zijn met een zege. Maar of het nu 1 – 0 zou worden of een ruimere zege is voor mij minder belangrijk; als het maar tot een driepunter komt.

Stel dat je een aantal speelminuten te beurt vallen en je de winninggoal zou scoren?

Wel dat zou me zeker een ferme boost geven en meer nog ook de ganse ploeg. Maar het is niet belangrijk wie scoort, maar wel dat er gescoord wordt. Die boost zal SK. Deinze zeker nodig hebben om de resterende matchen met succes af te werken.

 

Ook dit zeer leerrijk gesprek kende, net zoals al de vorige, een einde. Mijn joviale gesprekpartner bereidde zich voor op de training en ik blue-bikete heel voldaan naar huis. Ik heb terug iemand beter leren kennen. Neuriede ik eventjes niet ‘Junge, komm bald wieder’ van Freddy Quinn?

 

Jan De Waele

 

website door GRAMMA