De officiële clubsite

FLASH-ON: Lennert De Smul

DE VISSENDE VOETBALLER

De tweede seizoenshelft is begonnen en de dagen beginnen langer te worden. Dit gaf me de moed om vorige week naar het Burgemeester Vande Wielstadion te fietsen. De alliteratie in de titel doet vermoeden dat dit een zoveelste aflevering van Suske en Wiske is, maar niets is minder waar. Het gesprek met de meest recente aanwinst van SK. Deinze is een zeer aangenaam en amicaal interview geworden, een zoveelste Flash On die dit jaar ongetwijfeld nog enkel opvolgers krijgt. Lennert De Smul heeft zich als een zeer joviale en aangename gesprekspartner ontpopt.

Lennert, wanneer is het voor je allemaal begonnen?

Ik ben beginnen voetballen bij KFC. Aarsele, de ploeg van mijn woonplaats. Ik ben er tot mijn 5 jaar gebleven.

En hoe is het dan verder verlopen?

Ik heb vanaf U9 de overgang gemaakt naar Club Brugge. We hadden wel een goed ploegje toen in Aarsele. Onze keeper was toen in die tijd Dide Lemey. Jawel een keepster, die nu in Italië speelt bij profclub Verona.

Waarom precies Club Brugge?

Ik had als U8 ook belangstelling gekregen van ploegen zoals Zulte-Waregem en ook SK. Deinze. Maar het werd dan toch Club Brugge; wellicht bleef mijn hart West-Vlaams kloppen.

Je hebt allicht heel veel ervaring op gedaan bij blauw-zwart?

Ik heb in de 5 jaar die ik bij Club Brugge heb doorgemaakt enorm veel ervaring opgedaan en dit zeker bij de zeer mooie tornooien die ik toen heb kunnen spelen. En ik ben 1 maal kampioen geworden bij de U11.

Wat is het na die 5 seizoenen Brugge geworden?

Als U15 ben ik naar RSC Anderlecht kunnen overgaan. Met hun project school/sport stond de Brusselse club verder dan de West-Vlaamse.

Hoezo?

Ik volgde op school het ASO en de trainingen en de school werden zeer goed met elkaar gecombineerd. Na het ontbijt werden we met een busje naar school gebracht en na de school met een grote bus werden we naar het oefencentrum van Anderlecht in Neerpede gebracht.

Was je dan op internaat?

Nee, maar Ik verbleef van de zondagavond tot de vrijdag in een gastgezin in Jette bij Wanda Granata, de zus van Roco Granata.

Je heb er in die periode allicht heel veel geleerd en met heel wat grote namen gevoetbald?

Absoluut Jan. Ik heb o.a. Yoeri Thielemans, Musonda en ook Dendoncker goed gekend. En het is ook zo dat in die periode ik zelfstandig leren werken; wat zeker in veel opzichten een enorm voordeel is geworden.

Maar desalniettemin ben je toch naar Club Brugge terug gekeerd?

Ja, in mijn laatste jaar toen bij Anderlecht heb ik die beslissing genomen. De coach had me van uit het middenveld op de linker backplaats gezet en ik voelde me er aanvankelijk niet goed bij. Maar ik moet toegegeven dat dit achteraf toch een goede beslissing is gebleken.

Dat is dan toch goed?

Ja en ik kon zeer snel bij de beloften van Club geraken; ik had een goed jaar gemaakt bij de beloften en na 1 jaar behoorde ik tot de A-kern en kreeg een contract van 2 jaar met optie voor een bijkomend seizoen. Maar er is ook een keerzijde aan dat alles.

Was is er dan minder gelopen?

Op een stage met Club Brugge is een op een bepaald moment op medisch vlak fout glopen. Vanaf mijn 18de jaar heb ik last gekregen van een ontsteking aan de patella pezen. Ik heb toen van alles geprobeerd, maar niemand kon echt een oplossing brengen. Ik dan ook 2,5 jaar getraind zonder echt te spelen en dat is me mentaal zwaar gevallen.

Het is dan KV Kortrijk geworden?

Inderdaad ik heb een contract van 3 jaar bij KVK. kunnen krijgen dat dit jaar in juni afloopt.

Maar je bent nu tijdens de winterstop naar SK. Deinze gekomen?

Ik ben pas in de voorbereiding van het huidig seizoen bij Kortrijk volledig in orde gekomen door tussenkomst van professor Schuurmans uit Melle. De oorzaak van mijn lange leed lag allicht wel in de rug en sinds juni 2017 ben ik terug blessurevrij. Ik werd bij Kortrijk naar de C-kern verwezen en moest trainen zonder te spelen. Noch de T1 Anastasiou en zijn opvolger Glen De Boeck hebben me ooit zien spelen en oefenen.

Had je dan niet eerder bij SK. Deinze kunnen komen?

Inderdaad er zijn zeer goede contacten geweest tussen SK. Deinze en KV. Kortrijk bij de aanvang van het seizoen. Maar op de laatste knip hebben administratieve redenen, waar beide clubs geen enkele schuld treft, die overgang toen onmogelijk gemaakt.

Wat is er dan wel gebeurd?

Toen nauwelijks een half uur voor het sluiten van de transferperiode mijn overgang elektronisch moest ondertekend worden leek het gemeentebestuur van Tielt de pincode van mijn ID-kaart niet te hebben geactiveerd; nochtans had ik me daags voordien tijdig aangemeld. Het werd dan terug een half seizoen trainer zonder te spelen.

Hoe heb je dan je vrije tijd doorgebracht?

Ik heb gestudeerd en een bachelor 'Sportmanagement' behaald.

Is dat belangrijk voor je?

Het is altijd goed iets achter de hand te hebben voor de toekomst; een voetbalcarrière blijft niet duren en is zeer broos. Trouwens ik heb dat principe van mijn ouders meegekregen en naderhand ook zelf in enige mate ervaren.

Wat betekent je overgang naar Deinze voor je?

Heel veel! Ik ben nu echt blessurevrij en voor mij is het een 1ste ervaring zowel in de reeks Amateur 1 en als speler in een 1ste ploeg. Mijn bedoeling is om terug plezier in het voetballen te krijgen en me waar te kunnen maken als een volwaardige speler.

Hoe heb de winterstage ervaren?

Deze stage is om meer dan 1 reden zeer belangrijk geweest. We trainden 3 maal per dag en zijn conditioneel goed vooruit gegaan. De groepssfeer is enorm verbeterd en wat mij betreft is de integratie zeer goed verlopen. Ik vertel er graag bij dat ik voordien reeds 14 dagen op proef ben geweest bij SK. Deinze.

Heb je werk?

Nee, maar ik studeer nog een bijkomend jaar voor 'Sportverzorging en Personal Coaching'. Allicht is de interesse er gekomen door mijn langdurende revalidatie en ik wil ook toekomst gericht kijken; ik wil dit combineren met het voetballen.

SK. Deinze na de winterstop?

Wel ja het jaar 2018 is in 1ste instantie goed gestart met een zege op het veld van Oosterzonen, maar spijtig genoeg kon thuis tegen FC. Seraing niet gewonnen worden. Maar in elk geval blijft een plaats bij de top-4 een ambitie en een vereiste.

Zijn verzorging, voeding, persoonlijke training en rust belangrijk voor een voetballer?

Ja zonder enige twijfel. Buiten de ploegtrainingen oefen ik ook veel zelf en ga veel zwemmen en fietsen, maar dit alles in functie van het voetballen.

Is een partner belangrijk?

Ik heb nu geen partner, maar het is zeer belangrijk. Ik woon nog thuis en heb heel veel steun van mijn ouders. Zij zijn er trouwens ook heel erg mee bezig en volgen mij meer dan ooit. Zij zijn gelukkig dat alles blijkbaar in orde komt en dat de miserie achter de rug lijkt te liggen.

Heb je nog andere hobby's buiten het voetballen?

Ja je kan wel zeggen dat ik veel hobby's heb zoals tennissen, maar dat nu in mindere mate, fietsen en nu meer dan ooit voordien vissen. Ik heb ook reeds 2 beach-races mee gemaakt.

Je bent dan een vissende voetballer?

Ja vissen is zeer rust brengend en ontspannend.

Hoe evalueer je SK. Deinze als ploeg en als geheel?

SK. Deinze is een zeer goed georganiseerde club. Er word goed en professioneel getraind en gewerkt. De sportieve staf, zowel als de medische leveren fantastisch werk; er zijn altijd een ploegarts en 2 kiné's aanwezig. En het veld en de accommodaties zijn echt perfect.

Je woont dicht bij?

Ja in Aarsele bij mijn ouders en de verplaatsingen nemen weinig tijd in beslag. Misschien zou ik ook eens met de fiets kunnen kopen hé?

Heb je een studentenleven mee gemaakt?

Ik ben een aantal jaren op kot geweest in Brugge en het er naar mijn zin gehad. Maar je kan dat niet vergelijken met het op-kot-zijn in Gent of Leuven.

Wat met de relatie met de supporters?

Wel ik heb nog niet zo veel de supporters als dusdanig meegemaakt. Maar ik vond het heel fijn hoe talrijk ze ons zijn komen aanmoedigen in Oosterzonen en hoe ze achter ons zijn blijven staan niet tegenstaande de thuisnederlaag tegen Seraing.

Durf je je te wagen aan een pronostiek voor de match van vandaag tegen Oudenaarde?

Ik ken Oudenaarde niet als ploeg en weet niet hoe hen in te schatten en bovendien is Oudenaarde als tegenstander een 1ste ervaring. Maar we moeten zonder enige twijfel gaan voor een overwinning en wat mij betreft wordt het 3 – 0.

 

Dit zeer leuk gesprek is ook, net als dl de voorgaande, ook ten einde gelopen. Mijn joviale gesprekspartner en ikzelf verlieten het Burgemeester Vande Wielestadion. De ene reeds naar huis met de auto en de andere, ikzelf dan wel, blue-bikte rustig en tevreden naar huis. Wedden dat die andere ooit eens met de fiets naar de training komt?

 

Jan De Waele

website door GRAMMA