De officiële clubsite

FLASH-ON: Lennart Mertens

OPA ZOU FIER ZIJN

Vorige week was het bijtend koud, maar dat kon me niet deren om naar het burgemeester Vande Wielestadion te blue-biken. Ik had er een boeiend en openbarend gesprek met de recente lieveling van de oranje-zwarte supporters. Lennert Mertens vertelde me hoe grillig een beetje zijn voetballoopbaan is verlopen en hoe hij van een rebelse jongeling een voetballer met sportieve verantwoordelijkheidszin is geworden.

Hoe en waar is het voor je begonnen Lennert?

Ik ben als 5 of 6 jarige begonnen bij de jeugd van SV Zottegem. Op 10 jarige leeftijd kon ik naar FC Denderleeuw, maar mijn vriendkring in Zottegem weerhield mij ervan. En 2 jaar later kon ik naar AA. Gent, maar omwille van mijn vrienden heb ik dat ook gelaten.

En hoe is het daarna gegaan?

Ik ben bij Zottegem gebleven en op mijn 16 jaar ben ik onder trainer Karel Fraeye na de winterstop toen in het fanionelftal gekomen. Ik heb echter de afgang van Zottegem met een degradatie van 3de klasse en 4de klasse tot in provinciale meegemaakt.

Ben je dan bij Zottegem gebleven?

Nee Jan, ik ben voor 1 seizoen naar FC. Bambrugge getrokken, maar dat was niet direct een succesrijke periode; de speler-trainer stelde hoofdzakelijk zichzelf op.

Maar je wou blijkbaar spelen?

Natuurlijk en toen Dikkelvenne op de proppen kwam beleefde ik meer plezier aan het voetballen. Het 1ste jaar vochten we tegen de degradatie, die werd vermeden en ik kon 13 x scoren. Het seizoen nadien waar ik terug topscorer was geworden konden we met gerichte aankopen de promotie naar 4de klasse afdwingen.

Blijkbaar is het je goed vergaan bij Dikkelvenne?

Ja in 4de klasse stonden we 270 dagen op kop, maar de promotie werd niet afgedwongen. We moesten de eindronde spelen, maar werden uitgeschakeld. Maar ik ben 3 seizoenen achter elkaar topscorer geweest.

Ben je altijd aanvaller geweest?

Eigenlijk niet; bij de jeugd heeft men geprobeerd me uit te spelen als centrale middenvelder omwille van mijn gestalte. Maar ik wou aanvaller blijven: als de bal over de lijn gaat voel ik de adrenaline door mijn lichaam stromen.

Wat is je droom geweest als jonge gast?

Wel, ik droomde ervan zoals alle jongens om zo hoog mogelijk te kunnen spelen. Met SK. Deinze is die droom wel heel dichtbij gekomen en als ik even kijk naar mijn vrienden waarmee ik toen ben gestart, ben ik diegene het op het hoogste niveau voetbalt.

Aan wat moet een spits voldoen?

Wel er zijn 2 soorten spitsen. Wat mij betreft ben ik een targetspits: ik heb het voordeel van mijn gestalte, kan de bal bijhouden, en onder trainer Regi en T2 heb ik mijn startsnelheid en mijn kopspel kunnen verbeteren. Een 2de type spits is eerder kort bij de grond en wendbaar, net zoals Aguiero.

Sommige supporters vergelijken je nu met Luc Feys, de spits van halfweg de jaren 90.

Ik voel dit aan als een compliment; ik denk hierbij aan het voetballend en technisch vermogen.

Hoe is de aanpassing bij SK. Deinze verlopen?

Wel ik heb een aanpassing nodig gehad en door oefeningen en werken is die aanpassing goed verlopen en ik meen hiervan nu de vruchten te kunnen plukken. De trainingsintensiteit is groter bij Deinze.

Wat bekoort je bij SK. Deinze?

De club beschikt over een goede staf en mooie accommodaties die het een speler aangenaam maken om zich als speler te ontwikkelen. Ik ben SK. Deinze enorm dankbaar voor de kans die de club me heeft geschonken en het vertrouwen dat ze altijd in mij hebben.

Wat betekent de hattrick tegen WS. Brussels?

Wel dat is werkelijk een echte boost geweest; het vertrouwen om te scoren is er en ik vind het goed me in de gratie van en de supporters en de trainer te kunnen spelen. Maar ik besef voldoende dat niet elke match top kan zijn.

Speelt stress bij jou?

In het begin wel; alles was trouwens totaal nieuw voor mij bij SK. Deinze.

Hoe zie je het verder verloop van de competitie?

Wel iedereen moet beseffen dat de zware maanden nu bezig zijn of nog moeten aankomen en dat de weersomstandigheden wel eens een bepalende rol kunnen spelen. Maar we moeten niet naar anderen kijken maar enkel naar onszelf.

Hoe evalueer je de spelersgroep?

We zijn een hechte vriendengroep zowel op het veld als daar buiten en de T1 zowel als de T2 spelen daarin een beslissende rol. We blijven strijden als leeuwen van de 1ste minuut tot de laatste seconde van de wedstrijden.

Waar spelen jullie voor?

Jan, ik hoef er geen doekjes om te doen en spelen om te winnen, voor de supporter en de club en uiteraard ook voor de centjes.

Kan je van voetbal leven?

Kijk Jan ik heb 4 jaar in Wetteren gewerkt, maar nu ik bij SK. Deinze kan ik het niet meer combineren met een voltijdse baan. Ik werk echter wel nog anderhalve dag als chauffeur.

Wat betekent familiezin voor je?

Dat is heel belangrijk, ik bezoek heb een goede band met mijn ganse familie. Mijn ouders zijn zeer goede supporters en volgen me op de voet; zelfs de meest verafgelegen verplaatsingen maken ze mee. Ik bezoek nog regelmatig mijn beide oma's, maar mijn grootste supporter heb ik sinds 3 jaar verloren. Mijn opa zou genoten hebben van mijn succes nu en zou fier geweest mocht hij me kunnen zien hebben op TV.

Is een goede partner belangrijk?

Absoluut en ik spreek zeker van uit eigen ervaring. Toen ik bij Bambrugge speelde leefde ik een beetje als een pallieter en ging wel eens uit, tot groot ongenoegen van mijn ouders. Maar ik heb nu sinds 4 jaar een relatie met Rhani en dat heeft mijn voetballoopbaan een ferme boost gegeven; het verantwoordelijkheidsgevoel is gegroeid en brengt me nu tot wat ik nu heb bereikt. Trouwens heel binnenkort ga ik met Rhani samenwonen. Naast een goede band met mijn ouders heb ik die ook met mijn schoonouders.

Wat zou je SK. Deinze aanraden?

Tijdens de nieuwjaarsreceptie heeft de voorzitter de nadruk gelegd dat SK. Deinze er goed aandoet om zoveel mogelijk jonge spelers uit eigen regio aan te trekken en beslist geen satelliet club moet worden van een of andere 1ste klasser uit de dichte omgeving. En dat de accommodatie aangepast wordt is een goede zaak voor de ontwikkeling van jonge spelers.

Waar zie je SK. Deinze dit seizoen te eindigen?

Wel met de borst vooruit ben ik ervan overtuigd dat SK. Deinze de plaats die het nu bekleedt zeker moet kunnen behouden. Ik heb nu alle ploegen zien spelen en ik meen dat Beerschot-Wilrijk, Dessel Sport en SK. Deinze zelf bovenuit steken in onze reeks.

Hoe is je band met de supporters?

Wat mij betreft is die uitstekend: ze zijn me altijd blijven steunen, hebben me goed ontvangen en zijn blijven geloven in mij.

Wat is je pronostiek voor de match van vandaag tegen FC. Dender EH.?

We hebben het in de heenmatch niet gemakkelijk alhoewel we er gewonnen hebben. Dender is een moeilijk te manoevreren tegenstander. Maar als we een plaats in de top-4, sorry de 2de plaats durven ambiëren moeten we Dender puntloos naar huis kunnen sturen.

Dit sympathiek en openbarend gesprek liep net zoals de vorige en mijn joviale gesprekpartner bood me een lift aan. Blijkbaar was het hem ontgaan dat ik een fervent blue-biker ben. Hij is thuis geraakt en ik ook.

 

Jan De Waele

 

 

 

website door GRAMMA