De officiële clubsite

FLASH-ON: Kevin Frans

HOE VOETBAL EN SOCIALE BEWOGENHEID HAND IN HAND KUNNEN GAAN

In de loop van vorige week leek het alsof de winter aan het wegebben was en ik profiteerde van een prille lenteprik om naar het Burgemeester Vande Wielestadion te blue-biken. In het vertrouwde interviewlokaal kreeg ik 2de keeper Kevin Frans als gesprekspartner. Het werd een zeer boeiende babbel waarbij ik niet alleen de voetballer Keven Frans beter leerde kennen maar ook de mens die achter deze naam schuilt.

Waar en wanneer is het voetballen voor je begonnen Kevin?

Ik ben in VW. Hamme begonnen toen ik 5 jaar was ongeveer en trok met mijn vader mee die er toen doelman was.

Je bent dus ook doelman geworden?

Wel nee, het zit zo dat ik als veldspeler ben begonnen, maar reeds na minder dan een half seizoen ben ik doelman geworden.

Ben je lang bij VW. Hamme gebleven?

Toen ik 12 jaar was, zijn we naar Oudenaarde verhuisd en kon mijn vader bij KSV Oudenaarde beginnen als keeperstrainer bij de jeugd, vandaar kon ik aansluiten bij de geel-zwarten.

Zit je vader er voor iets tussen bij je keuze voor het doelwachter zijn?

Niet onmiddellijk, maar misschien kan je wel zeggen dat het me met de paplepel is ingegeven.

Wat vind je dan zo boeiend als keeper?

Je draagt een grote verantwoordelijkheid en je moet echt 90 minuten lang gefocust blijven en je mag echt geen enkele fout maken; elke fout kan afgestraft worden en fataal zijn. Als keeper bekleed je echt 1 van de meest belangrijkste posities in een ploeg en ja, je kan dan wel eens spectaculair uitpakken met een bepalende redding of tussenkomst.

Heb je naast je vader nog andere keepers als voorbeeld?

Ja ik heb er een 2 of zelfs 3-tal; namelijk Peter Cech, Iker Casilias en ook Jean Luigi Buffon.

Waarom dan wel?

Ik bewonder Peter Cech heel bijzonder om hoe hij is teruggekomen na een zeer zware kwetsuur en de Spanjaard, zowel als de Italiaan omdat zij zeer lange tijd op hoog niveau hebben gespeeld en nu nog altijd trouwens. Beide hebben zowel op het veld als er buiten een zeer grote invloed en uitstraling op hun ploegmaten. Nu nog altijd vinden zij de drive en de motivatie om er tegen aan te blijven gaan.

Wat betekende de overgang naar SK. Deinze voor je?

Wel ik kom graag trainen en in Deinze gaat het er zeer professioneel aan toe; we hebben een zeer goede trainersstaf ter beschikking en de drive is er bij mij om er te zijn voor de ploeg. 

Wat bedoel je met dit laatste?

Dat ik nu bankzitter is nu eenmaal een feit, maar ik wil er zijn mocht Tom iets overkomen. Trouwens we hebben met elkaar een zeer goede band en de collegialiteit tussen ons en de andere ploegmaten is zeer groot. Ik speel nu hoofdzakelijk met de 2de ploeg, maar zie me daar wel in een rol om de jongeren mee te trekken.

Wat zijn je ambities als 21-jarige?

Op voetbalgebied is mijn ambitie om toch ooit als 1ste keeper een plaats te kunnen bekomen. Bovendien studeer ik in juni af als opvoeder en ik hoop dan heel snel als opvoeder ook effectief aan de slag te kunnen. Trouwens de zorg voor mensen die het echt nodig hebben ligt me nauw aan het hart.

Van waar die sociale bewogenheid?

Dat heeft me steeds van kleins af aan geboeid en niet in het bijzonder omdat ik een zus heb die zeer zwaar hulpbehoevend is. Ik vind het fantastisch om met soms eenvoudige middelen een glimlach op het gezicht van iemand die het echt nodig heeft te kunnen toveren. 

En wat doet dit je?

Ik kan daar voor mezelf de kracht en de motivatie halen om iets te overwinnen wanneer het me eens minder gaat.

Wat is voor je het mooiste in het leven?

Dat ik het voetballen kan combineren met mijn toekomstig beroep.

Speelt de 'zaak' bij jou en de spelers?

Ik kan moeilijk ontkennen dat het ons niets doet, maar we moeten ons blijven focussen op wat tussen de lijnen gebeurt. We hopen van zelfs dat deze onduidelijke situatie snel opgehelderd wordt, maar we hoeven als speler niet naar de randzaken te kijken.

Waar kan je SK. Deinze situeren?

Wel we zullen er als speler alles aan doen om op het veld gerechtigheid te laten geschieden en om te bewijzen dat SK. Deinze beslist thuishoort in de top-4 van de 1ste amateurreeks van het nationaal voetbal. Daarom moeten we steeds positief blijven.

En hoe zit het in de spelersgroep?

De spelersgroep is een ideale mix van jonge kerels en spelers met meer ervaring. We trekken elkaar mee in een positieve flow en ik meen dat dit zowel op het veld, als in de kleedkamer en er buiten merkbaar is. We mogen nooit opgeven en dat doen we trouwens ook niet; onze kracht is de uiting van de groep die er 100 % voor gaat.

Woon je nog thuis?

Ja, maar ik heb sinds kort een vriendin; je mag gerust spreken van een prille liefde.

Is een partner belangrijk voor een sporter?

Absoluut, het is belangrijk iemand te hebben om je te steunen als het eens minder goed gaat. Zegt men immers niet: 'Achter elke man staat een sterke vrouw'?

Zijn voeding en verzorging belangrijk voor een voetballer?

Ja dat zijn zeer belangrijke zaken. Ik ben van mening dat je moet doen waar je jezelf goed bij voelt. Voldoende rust en een regelmatige en gezonde voeding zijn uitermate belangrijk en nog meer voor spelers zoals bij SK. Deinze die grotendeels voetbal combineren met een al dan niet voltijdse dagtaak. Maar dat wil niet zeggen dat een frietje ten gepaste tijd niet zou mogen.

Hoe bekijk je onze reeks en wie wordt kampioen?

Wel het is nu heel duidelijk dat Beerschot – Wilrijk buiten categorie is, maar ik zie Virton, Dessel Sport, Dender EH en ook ons eigen SK. Deinze tot de betere ploegen van de reeks behoren.

Hoe voelt het om vandaag tegenover je vorige ploeg te staan?

Wel ik heb mooie momenten bij Oudenaarde gehad maar focus nu op Oranje-Zwart, zeker tijdens de 90 minuten van de wedstrijd. Maar dat belet me niet om voor en na de match een toffe babbel te hebben met mijn ploegmaten van vorig seizoen.

Hoe is je relatie met de supporters?

Wel het is zo dat zij ons zowel bij thuiswedstrijden als bij uitmatchen ons steeds blijven aanmoedigen. Wij waarderen ten zeerste hun steeds onvoorwaardelijke steun, zeker in een periode als we nu meemaken; de manier waar mee ze ons tijdens vorige thuismatch tegen Geel hebben door getrokken zal mij altijd bijblijven. Hun steeds talrijke aanwezigheid zorgt immers voor de club ook voor noodzakelijke inkomsten.

Wat met de website en clubblad?

Ik vind dit een meer dan schitterend initiatief. Beide maken, elk op hun eigen manier, de kloof tussen bestuur, spelers en supporters kleiner. De meeste ploegen hebben wel een website, maar een clubblad zoals het 'Sportje' vind je maar zelden. Bij veel ploegen krijg je als toeschouwer wel een bladje papier met de ploegopstelling en als het goed gaat ook nog wat summiere info. De tegenstelling met het clubblad van SK. Deinze, met degelijke artikels, diepgaande gesprekken en dito clubinfo, is meer dan groot. Ik ben er van overtuigd dat zowel de website als het clubblad voor en het bestuur, de spelers, de supporters en de sponsors echt een meerwaarde betekent.

Wat is je pronostiek voor de match van deze avond?

Het is zo dat pronostikeren echt niet mijn ding is, maar ik zie een thuisoverwinning met 3 – 1 of 2 – 1 toch wel zitten.

 

Dit hartverwarmend interview liep ook zoals al de andere voorheen nu ook ten einde. Mijn joviale gesprekspartner ging trainen en ik bleu-bikete naar huis. Ik had een warm gevoel, niet alleen omdat prille lenteprikkels voelbaar begonnen te worden, maar meer nog omdat ik én de voetballer en de mens Keven Frans beter heb leren kennen.

 

Jan De Waele

website door GRAMMA