De officiële clubsite

FLASH-ON: Jasper Sols

ALLES BEGINT MET EEN GEZONDE AGRESSIVITEIT

 

Enkele dagen voor speeldag 8 van 22 oktober moest ik rekening houden met de klimatologische omstandigheden om naar het Burgemeester Vande Wielestadion te 'Blue biken'. Maar de regenbuien leken me toch gunstig gezind en lieten me toe in droge toestand mijn ding te gaan doen. Dat ding is een boeiend en zeer aangenaam gesprek geworden met Jasper Sols, een joviale jonge kerel die een heuse spraakwaterval is gebleken.

 

Hoe, waar en wanneer is het voor je begonnen Jasper?

Ik ben begonnen op 5-jairge leeftijd bij KFC Itegem, de lokale ploeg van mijn woonplaats Itegem, een deelgemeente van Heist-op-den-Berg. Maar de club heeft bij het eind van het seizoen 2012 – 2013 opgehouden te bestaan. Ik ben echt puur uit liefhebberij beginnen voetballen met enkele kameraden.

 

Ben je er lang gebleven en hoe is het je dan verlopen?

Ik werd na 4 jaar, toen ik 9 jaar oud was, in een 'Jeugd Profisportkamp' opgemerkt door Marcel Vets, toen jeugdcoördinator bij K. Lierse SK. waar ik mijn ganse verdere jeugdopleiding genoten heb. Ik ben er kunnen doorstromen naar de A-kern en op 17-jarige leeftijd heb ik er mijn 1ste profcontract getekend voor de duur van 2 seizoenen.

 

Je heb er allicht heel wat bijgeleerd?

Ja zeker en vast. In de periode dat ik er aankwam behoorde de Lierse jeugdopleiding tot de top-5 van de jeugdopleidingen in het land. De trainingen waren er van een heel hoog niveau; we hadden een zeer sterke lichting en ik heb er o.a. met Tuur Dierickx, die nu via Club Brugge bij RFC. Antwerp is beland, gespeeld.

 

Hoe is het je verder verlopen bij Lierse?

Lierse is een club met zelfs nu nog een boeiende geschiedenis en aparte evolutie. Ik ben er toen gestart in Play Off II en had de belofte het seizoen nadien te kunnen starten in het 1ste elftal.

 

Dat is dan niet gebeurd?

Wel het zit zo dat met Egyptische invloed en de komst van voorzitter Maged Samy werd gestart met de oprichting van voetbalacademies in Tongerlo, Mali en ook in Egypte. Spelers van die academies moesten in LIerse ervaring komen opdoen en door de samenwerking van Lierse SK. met KFC. Turnhout ben ik dan daar terecht gekomen.

 

Wat is er daarna dan wel gebeurd?

Wel bij Lierse is inderdaad een en ander gebeurd; het Lierse van weleer bleek niet meer hetzelfde te zijn. Mijn contract werd in onderling overleg verbroken en ik kon naar het ambitieuze Dessel Sport. Daar ben ik 2 seizoenen basisspeler geweest en heb ik kunnen én mogen samenwerken met onze huidige coach Regi Van Acker.

 

Spijt dat je toen Lierse SK. hebt verlaten?

Neen, want mijn gevoel bij Lierse was een beetje op en ik was aan een nieuwe uitdaging toe. Ik was gelukkig bij Dessel Sport terecht te kunnen.

 

Hoe en waarom ben je dan bij SK. Deinze beland?

Jan ik had bij het einde van vorig seizoen diverse signalen gekregen van interesse van wege o.a. RFC. Antwerp en Beerschot-Wilrijk. Toen trainer Regi Van Acker me vertelde dat hij me graag bij Deinze zou hebben heb ik een gesprek gehad met voorzitter Denijs Vande Weghe en de sportief verantwoordelijken van oranje-zwart en ik was heel snel overtuigd dat SK. Deinze een goede keuze zou worden.

 

Waarom?

SK. Deinze is een club met grote ambities, is zeer goed en professioneel gestructureerd en heeft een jonge en talentrijke kern die op korte termijn de stap naar profvoetbal wil zetten. Dat geheel heeft me enorm aangesproken en de ambities van Deinze lopen parellel met de mijne. Dat gevoel had ik echter niet meer bij Dessel, waar enkele spelers vertrokken zijn en die zowel hun trainer als assistent-trainer naar Deinze hebben zien vertrekken. Ik ben er heel eerlijk in en blijf gecharmeerd door hun visie om met jonge speler te willen werken en ik zoek altijd nieuwe uitdagingen en prikkelingen.

 

Welke zijn je eigen ambities dan wel?

Ik ben nog jong en studeer momenteel aan de Karel De Grote Hogeschool te Antwerpen. Momenteel zit ik in het 3de Bachelor 'KMO Management'. Ik koester de hoop om na mijn studies verder in het voetbal te kunnen gaan en hoger op te geraken.

 

Met SK. Deinze?

Waarom niet? Mijn ambities zijn gelijklopend met die van oranje-zwart en zolang de club me met nieuwe uitdagingen kan prikkelen zeker en vast!

 

Zijn je studies te combineren met het voetballen bij SK. Deinze?

Ja en in de tijd dat ik bij SK. Deinze ben heb ik gemerkt dat het zeer goed meevalt. Ik woon samen met mijn broer, die trouwens ook studeert, in Antwerpen in een appartement dat we huren en de verplaatsingen naar Deinze, de trainingsuren en wedstrijden zijn vlot combineerbaar met mijn lestijden. Overdag kan ik naar de les en vul die tijd aan met persoonlijke verzorging.

 

Is dat het voordeel van avondtrainingen?

Voor mij wel. Maar het aantal trainingen is voor mij niet zozeer van het allergrootste belang. Wat belangrijk is, is de ingesteldheid van iedereen bij die trainingen. Een beperkter aantal trainingen, die met een positieve ingesteldheid worden afgewerkt, hebben soms meer effect dan een dubbel aantal trainingen waar die ingesteldheid ontbreekt. Voor veel van mijn ploegmaten is dit ook wel zo; zeker als ze voor hun job vroeg weliswaar moeten opstaan, maar daarentegen vrij vroeg in de loop de namiddag zich vrij kunnen maken.

 

Wat betekent het studentenleven voor je?

Ik probeer mijn vrienden op regelmatige basis te zien; ik heb veel gelijkgezinde vrienden en oprecht het 'studentenleven' mis ik niet. Ik voel me zeer goed met de invulling die ik aan mijn leven geef en voel perfect aan wanneer mijn lichaam rust nodig heeft.

 

Wat betekent zo'n invulling wel voor je?

Het brengt me ook mijn zelfstandigheid bij en is een goede stap in mijn ontwikkeling om volwassen te worden.

 

Is het hebben van een goede vriendin belangrijk?

Absoluut, ik vind van wel. Mijn partner geeft me enorm veel stabiliteit in zowel mijn school- als voetbalverplichtingen. Trouwens zij studeert in Leuven en begrijpt me en voelt me zeer goed aan. Zij geeft me een relax thuisgevoel en het is goed om in zo'n sfeer de knoppen eens te kunnen omdraaien. Zij geeft me een zeker houvast en is er voor mij als het goed gaat, maar ook als het wat minder goed verloopt.

 

Komt ze kijken?

Ze probeert zoveel mogelijk thuiswedstrijden te volgen.

 

Hoe plaats je SK. Deinze t.o.v. je vorige ploegen?

SK. Deinze moet echt niet veel onderdoen voor die clubs. Het enige verschil is echter het stelsel van avondtrainingen. Maar zoals ik reeds zei, zijn niet het aantal trainingen van belang, maar wel de ingesteldheid waarmee die beleefd worden. De entourage is schitterend evenals de medische en paramedische begeleiding.

 

Wat durf of kan je Deinze aanraden?

SK. Deinze beschikt over een jonge ambitievolle groep èn die moet kunnen samen gehouden worden. De sfeer zowel op het veld als er buiten is optimaal en iedereen komt met de glimlach naar de trainingen. De spelers zijn leergierig en willen echt voor elkaar door het vuur gaan. Die mentaliteit en ingesteldheid heeft ons al punten opgebracht. Ik durf te stellen dat 'alles met een gezonde agressiviteit' begint.

 

Leeft voetbal in Antwerpen?

Zeker en vast. Als je het hebt over Antwerpen stad zien we RFC. Antwerp in 1B evolueren en Beerschot-Wilrijk een leidersplaats bekleden in de 1ste Amateurliga en een ernstige poging ondernemen om naar 1B te gaan. In de Kempen zien we Dessel Sport en ASV Geel goed presteren. En verder op in de provincie zien we dat K. Lierse SK. terug aan het werken is om de vroegere glorie te herwinnen. Blijkbaar is de voorzitter nu beter omringd dan enkele jaren terug.

 

Hoe moet SK. Deinze in de huidige constellatie de competitie bekijken?

We moeten van match tot match kijken en ons telkens focussen op de eerstkomende wedstrijd. Het is leuk om wat verder te kijken, maar wedstrijden in de toekomst moeten niet onze hoofdbekommernis zijn.

 

Wat betekent de wedstrijd van deze avond tegen Beerschot-Wilrijk?

Afhankelijk van de resultaten van de vorige speeldag en dan in het bijzonder ons eigen resultaat en dat van de wedstrijd Beerschot-Wilrijk v. Dessel Sport zou de match van vandaag wel eens heel boeiend kunnen worden met de leidersplaats als inzet. Wij zijn het aan iedereen, de ganse entourage van SK. Deinze, zowel de verantwoordelijke bestuursleden, de trainersstaf, de medewerkers die zich belangeloos voor de club inzetten en de supporters verplicht om ons in te zetten en met een knalprestatie uit te pakken. Zij zijn in feite onze werkgevers en maken het ons mogelijk om onze sport te beoefen en een aardig eurootje te verdienen: het is niet meer of niet min onze plicht.

 

Heb je een pronostiek voor de wedstrijd van deze avond?

Wel, pronostikeren is niet mijn ding en gokken doe ik in het geheel niet. Maar in mijn stoutste dromen zie ik het 2 –1 worden na een spannende en beklijvende wedstrijd. We moeten onze supporters een supergevoel geven dat ze nog lang zullen koesteren. 

 

 

Ook dit zeer leuk gesprek met een zeer joviale en spraakzame gesprekspartner kreeg een eind. Toen ik me opmaakte om naar huis te Blue biken kreeg ik geïnteresseerde blikken en opmerkingen: 'Jan, een heuse Blue-Bike?'. Ik glimlachte met een supergevoel en antwoordde: 'Ja, en het is interessant en goed. En het kost maar 10,00 € per jaar'.

 

 

Jan De Waele

 

website door GRAMMA