De officiële clubsite

FLASH-ON: Henk Delanote

DE NATUUR IS ALTIJD BETER DAN HET KUNSTMATIGE

Een 14-tal dagen geleden kwam ik, na een Blue-bikeritje, in een licht lenteregentje in het Burgemeester Vande Wielestadion aan. Het vertrouwde interviewlokaal werd verruild voor de ruime en mooie lounge van de jeugdacademie. Aan de ene zijde had ik uitzicht op de mooie groene grasmat van het hoofdterrein; langs de andere zijde zag ik de jeugdterreinen er eerder kaal bij liggen. Heel spontaan dacht ik aan 2 hits van toen: 'Green Green Grass of Home' van Tom Jones enerzijds en 'Laat het gras maar groeien' van Sam Gooris anderzijds. Meteen weet u wie mijn gesprekspartner is: juist greenkeeper Henk Delanote!

Hoe ben je bij SK. Deinze terechtgekomen Henk?

Wel door secretaris Sven Vandendriessche. We waren in Kanegem altijd buren en ik heb altijd zeer groene vingers gehad. Toen hij het me vroeg of ik het zag zitten om de terreinen van SK. te komen verzorgen, heb ik geen enkel moment getwijfeld. 

Hoe en waar heb je die ervaring opgedaan?

Wel in mijn jongere jaren ben ik zo'n 10 à 15 jaar mee geweest met een tuinaanlegger. Ik heb er een enorme kennis opgedaan van mest- en sproeistoffen en bijgevolg ook van algemeen tuinonderhoud. Bovendien heb ik aan het PLT te Roeselare nog 1 jaar cursus 'tuinaanleg' gevolgd. 

Maar een tuin is toch geen voetbalterrein?

Een voetbalterrein is enigszins gemakkelijker te onderhouden dan een tuin, waar je rekening moet houden met struiken, bloemperken, bomen e.d. 

Maar heb je zelf ooit gevoetbald?

Ja maar in mijn jeugdjaren en op zeer bescheiden niveau. Ik heb gevoetbald in het KVS bij Dosko Kanegem en toen ik 14 jaar was ben ik voor 2 seizoenen naar Eendracht Vinkt gegaan. Dan heb ik 1 jaar bij Zeveren Sportief gespeeld en nadien nog 6 maand bij-toen nog de juniores van SK. Deinze-op de terreinen die ik nu zelf onderhoud. 

Ziet een plein af na een match?

Wel het is zo dat als je 2 voetballende ploegen hebt er dan relatief weinig schade is. Maar als je daarentegen 1 ploeg hebt die kapt en veel slidings uitvoert, kan het wel 3 dagen duren eer het terrein er terug 'spic en span' bijligt. 

Kan je het hoofdterrein van SK. Deinze vergelijken met dat van andere ploegen?

Ik hoor van veel bezoekers en in het bijzonder van de trainers zeggen dat we hier in Deinze over een van de betere pleinen van de reeks beschikken. Ik meen te mogen zeggen dat het vroeger niet zo was. 

Doet het je wat?

Absoluut, de positieve commentaren van o.a. de bezoekers en zeker ook die van de eigen trainers Regi Van Acker en Benny Polfiet geven me nog meer dan ooit voordien een boost om de terreinen echt zo goed als mogelijk te verzorgen, zodanig dat het ze bijliggen als een biljart. De spelers waarderen dat echt en het bevordert goed voetbal. 

Ben je daardoor supporter van SK. Deinze geworden?

Wel ik kwam vroeger ook wel eens kijken met mijn buurman Sven, maar dat supportershart is wel gegroeid. Ik ben hem zeer dankbaar dat ik door hem deze kans heb gekregen en zo mijn bescheiden steentje kan bijdragen tot het succes van SK. Deinze. 

Hoe schat je SK. Deinze als ploeg en als club in?

Wel als ik mij mag beperken tot mijn domein, zie ik dat hier in 1 jaar tijd reeds veel veranderd en verbeterd is. Ik ben hier begin mei vorig jaar gekomen en het hoofdterrein was toen pas ingezaaid. De jeugdterreinen lagen er vrij verwilderd bij en nu lijkt toch alles wat heel wat beter te ogen. 

Daar is toch heel wat materiaal voor nodig?

Ja inderdaad en in het begin bracht ik mijn eigen materiaal mee. Maar in overleg met voorzitter Denijs en zijn echtgenote Kathleen heb ik nu echt vrij professioneel materiaal ter beschikking gekregen. Dat beschouw ik oprecht als een blijk van appreciatie. 

Kunstgras of natuurlijk gras?

Wel het ene is het andere niet. Maar je bent beter af met natuurlijk gras dat om het jaar wel opnieuw moet ingezaaid worden, dan met kunstgras dat wel eens om de 2 jaar volledig moet herlegd worden. Ik zou durven stellen dat het natuurlijke altijd beter is dan het kunstmatige. 

Hoe zie je de toekomst van SK. Deinze?

Wel hopelijk zit er dit jaar een promotie naar 1B in. En ik zou het nog leuker vinden mocht SK. Deinze, eens de nieuwe infrastructuur volledig in orde is, de stap kunnen zetten naar 1A. 

Heb je buiten SK. Deinze nog hobby's?

Mijn vriendin en ik gaan graag eens met vrienden eten en bij voorkeur doe ik dat het liefst bij sponsors van SK. Deinze. Trouwens, als ik iets nodig heb of moet kopen, kijk ik altijd eerst rond bij de sponsors van SK. Deinze. 

Heb je kinderen?

Ja ik heb een dochter Marie, waar ik veel om geef en we zijn als het ware 2 handen op 1 buik. Zij rijdt graag te paard en werd op 12-jarige leeftijd reeds geselecteerd door Top Sport Vlaanderen om aan grote springconcours deel te nemen. 

Je bent blijkbaar een fiere papa?

Ja dat mag je gerust zeggen. Ze heeft voor de sport alleen een sabbatjaar genomen want ze volgt nu in Spermalie te Brugge nog 1 jaar 'Toerisme en Hospitality". 

Sta je er alleen voor in de zorg voor de terreinen?

Nee, ik heb zeer veel hulp van een toffe collega André Vande Velde. 

De jeugdterreinen liggen er toch wel magertjes en belabberd bij?

Ja dat is wel te begrijpen als je weet dat er veel matchen worden op gespeeld. Maar de jeugdcompetities eindigen eind deze maand en half mei wordt aangevangen met de werken aan de terreinen. In eerste instantie wordt ongeveer 1 cm gras en grond afgegraven en dan pas wordt opnieuw ingezaaid. Tegen augustus zullen de terreinen opnieuw in orde zijn zoals het hoort. 

Men zegt dat je een look a like bent van ...?

Wel ja sommigen zien in mij het evenbeeld van Patrick Duffy en soms ook van Paul Newman. 

Hoe sta je tegenover de supporters?

Ik heb een zeer goede band met hen en het raakt me aan het hart als ze bij de aanvang van de matchen bij de drankstand samen met de sfeergroep 818 zingen: 'Henkie heeft het plein weer klaar gelegd'. 

Speelt SK. Deinze de eindronde?

Wel daar ga ik van uit en trouwens wie durft daar nu nog aan te twijfelen? Er resten nu, met de wedstrijd van deze avond tegen Eendracht Aalst inbegrepen, nog 4 wedstrijden. Deze speeldag zal wel bepalend kunnen zijn en allicht een stukje meer zekerheid omtrent de top-4 bieden. 

Wat pronostikeer je dan voor de match van deze avond?

Wel ik tip op 2 – 0 zege van onze oranjen! Nee, beter nog het wordt 4 – 0 en hopelijk wordt de kloof met Lommel verkleind. 

 

Het sympathieke gesprek met een joviale greenkeeper liep ook nu, zoals al de andere ten einde. Mijn gesprekspartner spoedde zich naar de grasmachine en ik? Ik blue-bikete naar huis en neuriede nogmaals 'Green Green Grass of Home' en ietsje luider 'Laat het gras maar groeien'.

 

Jan De Waele

website door GRAMMA