De officiële clubsite

FLASH-ON: Christophe Martin Suarez

WIE IS HIJ? VAN WAAR KOMT HIJ EN WAT AMBIEERT HIJ? OF EEN MULTICUREEL VERHAAL ...

In de loop van vorige week merkte ik toch wel enige weersveranderingen toen ik mijn 14-daagse Blue-biketocht ondernam naar het Burgemeester Vande Wielestadion: de eerder bijtende koude begon plaats te maken voor toch wel zachtere, alhoewel nog geen lentetemperaturen. In het vertrouwde interviewlokaal had ik een meer dan boeiende babbel met Christophe Martin Suarez, onze aanvaller met Spaanse roots.

Hoe zit het? Een dubbele voor- of achternaam?

Wel Jan, mijn voornaam is Christophe en mijn achternaam bestaat uit 2 delen: Martin is de familienaam van mijn vader en Suarez is die van mijn moeder.

Hoezo?

Ik ben geboren in Verviers uit weliswaar uit Spaanse ouders. Vandaar die dubbele familienaam –in Spanje was en is dat zo- en ook bijgevolg mijn dubbele nationaliteit; ik bezit naast de Belgische ook de Spaanse nationaliteit.

En waar is je voetbaalverhaal begonnen?

Ik ben beginnen voetballen toen ik 6 jaar was bij Verviers en ben er 10 jaar gebleven om dan nadien mijn opleiding bij FC. Liège verder te zetten.

Hoe is het je daar vergaan?

Ik heb er 2 seizoenen gebleven en kwam als 17 jarige bij de U19 uit en ook wel eens bij het 2de elftal van de Luikenaars.

En dan?

Ik wou in een 1ste ploeg spelen en ben dan naar Oreye gaan spelen in 1ste provinciale. 

Blijkbaar heb je langzaam maar zeker je voetballoopbaan uitgebouwd?

Absoluut, na 1 seizoen ben ik dan voor 2 jaar naar de bevorderingsploeg Hamoir kunnen gaan en nadien ben ik voor nog eens 2 jaar naar de 3de klasser La Calaminne (Kelmis) getrokken. Het jaar nadien ben ik bij 2de klasser Patro Eisden Maasmechelen.

Ben je er lang gebleven?

Ik was er semi-prof en toen Roeselare met blijkbaar interessantere voorwaarden op de proppen kwam werd mijn contract bij de Limburgers, in gemeenschappelijk overleg, opgezegd om bij de West-Vlamingen een fulltime profcontract te kunnen onderschrijven.

Hoe is het bij Roeselare gegaan?

Ik heb 1 seizoen bij Roeselare gespeeld, maar wegens omstandigheden heb er ik echter de 1ste 8 matchen, wegens overganglicentie, niet kunnen spelen.

Blijkbaar heb je reeds in een aantal Belgische provincies gevoetbald?

Ja ik heb o.a. in Luik, Namen, Duitstalig België en West-Vlaanderen gevoetbald en nu speel ik in Oost-Vlaanderen bij SK. Deinze.

Is de taal geen hinder?

Wel ik moet bekennen dat ik enige praktijk mis en dat ik daardoor het Nederlands, wat ik eerder op school heb geleerd een beetje zou durven vergeten. Maar ik doe mijn best.

Ben je altijd aanvaller geweest?

Ja, ik ben altijd spitsspeler geweest of speelde net achter de spitsen.

Wat zijn je sterke punten en voor je de vereisten voor een aanvaller?

De gestalte is voor mij een punt en ik vind het een voordeel als een aanvaller de bal goed kan afschermen. Daarbij komt ook nog dat een aanvaller het spel goed in de diepte moet kunnen bekijken.

Ben je ambitieus?

Zeker en vast; ik ben altijd ambitieus geweest en blijf dat. Als je mijn parcours van uit provinciale tot nu bekijkt lijkt me dat toch niet slecht hé?

Je bent nu bij SK. Deinze terecht gekomen alhoewel je vorige ploeg een trapje hoger speelt?

Ja dat is juist maar ik voel me zeer goed hier in Deinze en de ambities van de club matchen zeer goed met de mijne.

Hoe plaats je SK. Deinze nu?

SK. is een zeer mooie club met uitgesproken ambities en de voorzitter heeft er alles voor over om SK. Deinze een sterke rol te laten spelen in de 1ste Amateurreeks en in de nabije toekomst hopelijk ook in het profgebeuren van 1B.

Lijken de toekomstplannen en het project van SK. Deinze een positieve zaak voor je?

Absoluut en de uitbouw van het stadion lijkt me een positieve zaak te zijn voor het imago van de club in de regio in het bijzonder en het nationale voetbal in het algemeen.

Wat trekt je aan in het sportief beleid van SK.?

De ploeg is jong en de mix van jonge spelers en enkele meer ervaren spelers die de ploeg helpen sturen doen SK. Deinze met echt goed en positief voetbal voor de dag komen. Ik meen dat onder meer ook de coach hier een grote en belangrijke rol speelt. Hij kent veel spelers en voelt snel en heel goed aan wie past bij de ambities en mentaliteit van oranje-zwart en is een zeer goede motivator.

Wat zou je SK. Deinze durven aanraden naar de toekomst toe?

Wel dat is verder blijven werken zoals het nu gebeurt met een goede mengeling van jonge ambitievolle spelers en wat meer ervaren spelers die de ploeg helpen dragen.

Is het voetballen bij SK. Deinze leefbaar?

Ik trek zeer goed mijn plan en vermits hier het stelsel van avondtrainingen geldt, kan ik mijn vader tijdens de week helpen in de bouw.

Is de afstand Luik – Deinze geen hinder?

Het is zo dat ik met mijn vrouw in het Luikse woon, maar tijdens de week logeer ik na de trainingen bij een vriend in Roeselare met wie ik duidelijke afspraken heb.

Is een partner en familieleven belangrijk voor een sporter en voor jezelf?

Absoluut Jan. Ik heb een vrouw en zij houdt van voetbal en volgt me zoveel als mogelijk tijdens de thuiswedstrijden. En familieleven is voor mij bijzonder belangrijk; als Spanjaarden houden wij ervan samen een maaltijd te nuttigen en van feesten allerhande; kortom wij zijn zeer close met elkaar.

Is zij ook van Spaanse origine?

Nee, zij is eveneens in België geboren maar uit Marokkaanse ouders. We zijn werkelijk multicultureel: Noord-Afrikaans en Zuid-Europees.

Wat vind je van de overname van Belgische clubs door buitenlandse investeerders?

Ja in 1B zijn namelijk nu reeds 4 en in 1A 3 clubs in handen van buitenlandse groepen. 'Ca tue le foot Belge' en ik betwijfel of dit een goede zaak is voor Belgische voetballers. Bij sommige clubs zie je dat nog nauwelijks Belgen deel uitmaken van de wedstrijdkernen. Nochtans in België zit er veel potentieel en als je Belgische spelers elders ziet evolueren weet je genoeg.

Wie wordt nationaal voetbalkampioen?

Ja, dat is niet zo gemakkelijk te voorspellen, maar ik tip op Anderlecht.

Hoe is je band met de supporters hier?

Jan, ik heb me uiteraard moeten aanpassen en zij allicht ook aan mij. Dat is zeer begrijpelijk en ik hoop hen steeds beter en beter te leren kennen.

Heb je naast het voetballen nog een andere hobby?

Jan, ik reis enorm graag en hou ervan nieuwe culturen en volkeren te ontdekken en beter te leren kennen. Zo zijn onder meer Zuid-Afrika en Cuba, omwille van hun uitgesproken, spontaan en typisch karakter me echt zeer bijgebleven.

Welke is je pronostiek voor de match van deze avond tegen Sporting Hasselt?

Wel we hebben daar in de heenronde een 1 – 5 zegen geboekt en hopen nu een dubbeslag te kunnen realiseren. Dus we gaan winnen.

Winnen betekent scoren!

Ja, maar wie scoort is van geen belang als het maar gebeurt. Natuurlijk wil ik er echt mijn steentje toe bijdragen, normaal toch?

 

Dit zeer aangename gesprek kende even als de vorige ook nu een einde. Mijn joviale en open gesprekspartner reed met de wagen, niet naar Luik weliswaar maar naar Roeselare. 
En ik? Ik Blue-bikete naar huis in Deinze.

 

Jan De Waele

website door GRAMMA