De officiële clubsite

FLASH-ON: Bart Goossens

MIJN, NU REEDS 5 JAAR GELEDEN OVERLEDEN, VADER IS STEEDS MIJN GROTE MOTIVATOR GEWEEST

Blijkbaar lijkt de winter afscheid te hebben genomen, alleszins toen ik vorige week naar het Burgemeester Vande Wielestadion blue-bikete. Ik had er een afspraak met onze rechts achter Bart Goossens. De Zelzatenaar ontpopte zich als een gedreven gesprekspartner.

Waar en wanneer is het voetballen begonnen voor je?

Ik woonde en woon nog altijd in Zelzate en ben beginnen voetballen bij FC. Zelzate toen ik 5 of 6 jaar was.  En als 2de jaar préminiem - ik was 7 jaar- ben ik naar AA. Gent over gegaan.

Zegt de naam Mance Seghers je iets?

Van mijn vader weet ik dat hij de legendarische doelman van AA. Gent, toen nog de Gantoise, is geweest vooraan in de jaren 60 van de vorige eeuw.  Zelf heb ik hem nooit weten spelen.  En ook Alex De Beule is ook een Zelzatenaar.

Hoe ben  je bij AA. Gent terecht gekomen?

Ik werd tijdens een scouting opgemerkt en ik kon mijn ganse jeugdopleiding door maken bij blauw-wit.

Viel dat te combineren met de school?

Wel ik ben naar Gent naar school geweest en heb er de ganse lagere school doorlopen. Mijn vader was in Gent onderwijzer en ik heb bij hem gezeten.  Die combinatie kon je pittig noemen en hij heeft kilometers gereden om mij van Zelzate naar Gent en nadien naar de trainingen en wedstrijden te brengen.

Je hebt er allicht veel ervaring opgedaan en veel meegemaakt?

Wel je moet dat een beetje relativeren, maar als kleine gast ben je nog niet zoveel met tactiek en techniek bezig, maar dat  komt wel met de jaren.

Kan je wat dat betreft iets meer vertellen?

Wel ik heb toen in Gent de periode Johan Boskamp meegemaakt en toen was de jeugdwerking heel belangrijk zowel op technisch als tactisch gebied.

Hoe bedoel je?

Wel Jan, nu is het moeilijker voor jonge spelers in België  om door te breken.  In België immers telt 1A nu 16 ploegen en in 1B worden heel wat ploegen door buitenlandse investeerders overgenomen;  zo komen heel wat jongeren in de kou te staan.

Hoe is het je verder verlopen bij AA. Gent?

Op mijn 18de heb ik mijn debuut kunnen maken in de A-kern en ik heb in het 1ste elftal toch een 10-tal matchen kunnen spelen onder trainer Jan Olde Riekerink en nadien Herman Vermeulen. Het seizoen nadien was er heel wat concurrentie bijgekomen voor mijn plaats als verdedigende middenvelder waar ik toen speelde.

Wat gebeurde er toen met je?

Wel ik wou spelen en werd toen uitgeleend aan VW. Hamme voor 1 seizoen en vermits  mijn contract bij AA. Gent na dat seizoen was afgelopen, kon ik nadien een contract bij Hamme tekenen waar ik in totaal 4 seizoenen heb gespeeld.

Wat is je ervaring daar geweest?

Ik heb toen een heel mooie  periode beleefd; we waren er  met heel wat jongens van dezelfde leeftijd die ook door hun club waren uitgeleend aan VW. Hamme. Het voorlaatste jaar bij Hamme kwamen we tot de laatste speeldag  mee in aanmerking voor promotie en het jaar nadien was mijn contract daar afgelopen.

En dan?

Wel ik heb toen terug de stap naar 1ste klasse kunnen zetten bij FC. Roeselare waar ik 2 jaar ben gebleven.  Het 1ste seizoen hebben we ons via de eindronde kunnen handhaven, maar het seizoen nadien ontsnapten we niet aan de degradatie.

Wat gebeurde er toen?

Wel ik heb door die terugval enigszins in een dipje gezeten en bovendien ben ik ziek geweest; ik had namelijk klierkoorts. Daardoor ging een akkoord met RFC. Antwerp niet door en heb ik lange tijd moeten herstellen.  Ik ben pas in oktober van dat betrokken jaar speelklaar geraakt en ik kreeg een kans bij Standaard Wetteren, toen in 2de klasse.

Wat betekende dat voor je?

Wel met trainer Willem De Corte leek Wetteren een ideale kans voor mij om terug aan spelen toe te komen en me  in de picture te plaatsen.  Ik ben de mensen in Wetteren dan ook heel dankbaar voor de geboden kansen; door hen kon ik interesse opwekken bij Lommel United.

Ah ja?

Ik heb er een kans gekregen en heb er ten slotte 5 seizoenen gespeeld. Ik heb er veel meegemaakt en heel wat ervaring opgedaan.  Ik denk dat ik in het totaal zo’n 400-tal matchen op het hoogste niveau heb gespeeld.

Je hebt dan allicht tot nu toe heel wat trainers meegemaakt?

Ja hoor en van elke trainer heb ik iets kunnen oppikken; elke trainer heeft zijn eigenschappen en zijn specifieke invalshoek.

Welke is je favoriete positie in het voetbal?

Wel Jan, ik ben opgeleid als verdedigende middenvelder, maar nu ben ik reeds een hele tijd rechts achter.

Aan welke speler spiegel jij je?

Vroeger volgde ik heel speciaal de Duitse verdediger Philip Lahn want ik vond hem in de 1ste plaats een uitstekende verdediger.

Hoe en waarom ben je dan nu bij SK. Deinze terecht gekomen?

Wel na 5 jaar Lommel United begonnen de lange  verplaatsingen wat door te wegen en ik wou mijn 3-jarig zoontje meer zien.  Nu duurt de verplaatsing naar Deinze ongeveer 35 minuten, terwijl dit naar Lommel soms bij erge files tot 2 uur kon oplopen.  Er was wel interesse van andere ploegen, maar ik wou geen ganse zomer meer wachten en het project en de ambities van SK. Deinze en de voorzitter hebben mijn keuze voor Deinze snel in de hand gewerkt.

Hoe schat je SK. Deinze als ploeg in?

We hebben een zeer goed blok en verdedigend zijn we na Lommel, na 20 speeldagen de beste van de reeks met slechts 17 tegendoelpunten.  Anderzijds is het zo dat we aanvallend wel wat meer creativiteit aan de dag zouden kunnen leggen. Zo zien we dat in onze reeks een 8-tal ploegen meer hebben gescoord dan SK. Deinze zelf; allicht zit de langdurige afwezigheid van Lalemand daarvoor iets tussen. 

De mix van meer ervaren spelers en jongere enthousiaste spelers?

Het evenwicht at dat betreft in de kern is uitstekend.

De rol van de trainer in dit alles?

De trainer weet wanneer hij moet ingrijpen, waar hij moet bijsturen  en ook wanneer hij de rol een beetje mag lossen. Daarenboven verstaat hij de kunst om de druk, wanneer nodig, weg te nemen. Zo lijkt me de vorige thuiswedstrijd tegen Oudenaarde er een perfect voorbeeld van.

Wat doe je naast het voetballen?

Wel ik heb een profcontract bij SK. Deinze en volg momenteel met afstandsonderwijs een opleiding in ‘toegepaste psychologie’. Ik heb nu reeds een diploma ‘marketing’ op zak en wil me zo voorbereiden op de toekomst.

Heb je naast dat nog hobby’s?

Ik hou me vooral bezig met mijn zoontje. We gaan dan bijvoorbeeld naar een pretpark, dierenpark of cinema. Ik kan er ook van genieten om met vrienden op restaurant te gaan en wat bij te babbelen.

Wie wordt nationaal voetbalkampioen?

Ik dat Club Brugge het wordt, ondanks een recent dipje. De rest kan het voorlopig niet waarmaken en Brugge speelt volgens een herkenbare visie en tactiek.

Wat met RSC. Anderlecht?

De soap -zoals het wel eens wordt genoemd- rond Anderlecht is heel jammer voor zo’n topploeg. Frank Boeckx en Gunther Van Handenhoven, de teammanager, zijn goede vrienden van mij en ik ga hier verder niet op in.

Wat is, buiten SK. Deinze, je favoriete ploeg?

Zoals allicht bij velen is FC. Barcelona mijn favoriete ploeg. Kleine, technische spelers die steeds volgens de filosofie van de club spelen en dat verdient alle respect.

Zijn voeding, rust en een goede partner belangrijk voor een sporter?

Rust is heel belangrijk, maar gezien de meeste jongens prof zijn in Deinze hebben we voldoende rust vermits we maar 1 x per dag trainen.  Een partner die begrijpt dat je sommige dingen moet opofferen is ook heel belangrijk.  Mijn vriendin en ik zijn al 14 jaar samen, dus weet ze perfect hoe alles in elkaar zit. Ze kookt gezond en weet wanneer ik vermoeid ben. Na een verloren match weet ze ook dat ik minstens 1 à 2 dagen slecht gehumeurd ben. Ik dacht dat dit ging beteren met ouder worden, maar helaas.

Wat zijn je ambities nu nog in het voetbal?

Mijn ambitie is om met Deinze de eindronde te spelen en dan weet je maar nooit wat er kan gebeuren.  Een speler moet altijd hopen op het allermooiste, maar mocht dat  dit seizoen niet lukken hebben we toch een stevige basis naar volgend seizoen toe.

Hoe zie je de relatie met de supporters?

De relatie met de supporters is in elke club belangrijk.  We hebben een vaste kern die ons overal steunt, zelfs op verplaatsing. En dat  is niet altijd evident met het groot aanbod voetbal op televisie.

Je vader heeft een grote rol gespeeld in je voetballoopbaan?

Ja mijn vader is ook mijn onderwijzer geweest in de lagere school,  mijn chauffeur  tijdens mijn jeugdopleiding en  ook steeds mijn grote steun, motivator en toeverlaat.  Hij is nu jammerlijk reeds 5 jaar overleden en hij heeft me steeds gestimuleerd om alles te doen en te laten voor het voetbal. Dat is nu de enige manier  die ik nog heb om hem trots te maken nadat hij  al die jaren voordien voor mij had gedaan.

Wat is je pronostiek voor de match van vanavond tegen je vorige ploeg?

Wel ik speel nu voor SK. Deinze en het is toch logisch dat ik tip op een lokale zege en 1 – 0 zou mooi zijn.

Ga je uitbundig juichen of ga je het discreet houden bij een lokale driepunter en ook mocht jij de winning goal scoren?

Wel de realiteit is zo dat ik voetballer-werknemer ben bij oranje-zwart en waarom je vreugde om een zege niet laten blijken?

 

Het uur van de training was gekomen en ons gesprek moest nu éénmaal eindigen. Ik bleu-bikete naar huis en gelukkig kon ik via e-mail nog een aantal vragen bijstellen. Via diezelfde weg kreeg ik, nog voor het slapen gaan, een antwoord van mijn joviale en gemotiveerde gesprekspartner.

 

Jan De Waele

website door GRAMMA