De officiële clubsite

FLASH-ON: Arne Vandecasteele

VAN KLASSIEK GESCHOOLD GITARIST TOT ROCK AND ROLL, VAN BASKETTER TOT VOETBALLER

Mijn bleu-bike begint het terug gewoon te worden om me naar het Burgemeester Vande Wielestadion te voeren. Voor een 2de maal dit seizoen maakte ik die trip in het kader van Flash On en ditmaal voelde ik één van de youngsters, die met aandrang en enthousiasme aan de deur van het fanionelftal kloppen, aan de tand. Verdediger Arne Vandecasteele vertelde heel wat boeiende dingen die het leven van een 18-jarige beroeren.

Waar en wanneer is het voetballen voor je begonnen Arne?

Ik ben ongeveer op 8-jarige leeftijd beginnen voetballen bij JV De Pinte.

Vrij laat toch? Of had je nog andere sporten?

Inderdaad, ik ben als basketter begonnen en heb in het begin beide gecombineerd.

Ben je lang bij De Pinte gebleven?

Nauwelijks 1 seizoen. Ik ben met een overbuur, die bij SK. Deinze speelde, eens meegekomen en heb enkele proeftrainingen meegemaakt en ik werd aangezocht om bij Deinze te komen. Je kan dus gerust zeggen dat ik nagenoeg mijn ganse jeugdopleiding bij SK. Deinze heb doorgebracht.

Wat is of waren je droom en ambities?

Een tweetal jaar geleden zou ik gezegd hebben: 'Ooit eens in de 1ste ploeg terecht te komen'. Nu evenwel merk ik dat die droom en ambitie werkelijkheid beginnen te worden. Ik begin dit te realiseren en wil er echt voor werken en waarom niet later van tijd een stapje hoger betrachten?

Wat vind je belangrijk in een jeugdopleiding en hoe kan je dat hier bij SK. Deinze inschatten?

Er wordt hier bij oranje-zwart enorm gefocust op het voetballen zelf en dit vanaf de jeugd heel consequent tot bij de A-kern; dat vind ik uitermate belangrijk dat éénzelfde lijn wordt getrokken.

Ben je altijd verdediger geweest?

Wel ik ben als middenvelder begonnen; bij de U16 hier heeft de trainer me toen een stapje achteruit geschoven en werd ik omgevormd tot verdediger. Als middenvelder leek mijn uitvoeringssnelheid volgens hem ietsje te traag en hij wou mijn gestalte uitspelen in de verdediging.

Wat soort verdediger ben je?

Ik zie me eerder als een 'pure' verdediger.

Hoezo?

Wel het zit zo dat ik niet zo veel mee ga en eerder als een 'pure' verdediger de bal tracht in te spelen naar iemand die voor me speelt. Ik vind een goede inspeelpas zeer belangrijk.

Heb je bepaalde spelers aan wie jij je spiegelt?

Niet zo zeer, maar ik vind Puyol echt een goede verdediger; hij is een echter leider op het veld. En David Hubert, die ongeveer een maand met ons mee getraind heeft, vind ik qua speelstijl goed lijken op Tony Adams.

Hoe voelt een 18-jarige zich in de spelerskern van SK. Deinze?

Ik voel me echt goed opgenomen in de spelersgroep en kan van de ouderen en spelers met meer ervaring veel bijleren. Ze coachen me op het veld, steunen mij en geven mij zeer veel vertrouwen. Dat geeft me een zeer veilig en goed gevoel.

Studeer je nog?

Ik begin nu met het nieuwe academisch jaar aan de U. Gent de studies van Handelsingenieur.

Kunnen studeren en voetballen op niveau samen gaan?

Ja je moet dat relativeren. Ik stel me voor niet hetzelfde studentenleven te zullen hebben als studenten niet-voetballers. Maar dat stoort me niet en het zijn trouwens zeer precieze ambities.

Wat zie de Rode Duivels te doen op het WK in Rusland?

Wel er wordt enorm veel van hen verwacht en ze zijn een ploeg met veel sterren. Maar het lukt hen niet altijd. Ik hoop dat ze toch de finale kunnen halen en zelfs winnen.

Heb je buiten het voetbal nog andere hobby's?

Ik speel gitaar en ben vorig jaar afgestudeerd als 'klassieke' gitaar, maar speel ook graag eens 'Rock and Roll'.

Tijd voor een vriendin?

Momenteel heb ik geen vriendin. Nu heb ik daar niet zo veel tijd voor, maar je moet hoe dan ook tijd kunnen maken voor wat komt.

Hoe kan je het huidig oranje-zwart inschatten?

We hebben een sterke ploeg met toch wel veel scorend vermogen. Ik meen daar en bovendien dat de top-4 haalbaar is.

Zie je in onze reeks ploegen die er boven uit steken?

Niet zo zeer; trouwens ik ken niet alle ploegen zo goed. Ik durf eerder te stellen dat zowat de meeste ploegen zeer aan elkaar gewaagd zullen zijn.

Hoe belangrijk zijn voeding en rust voor een voetballer?

Ik vind dat alles zeer belangrijk, maar ik volg niet speciaal een dieet. Ik woon thuis en eet alles wat mijn moeder klaar maakt. Wel is het zo dat ik voor de trainingen graag een pannenkoek met confituur eet en voor de matchen een spaghetti. En ik drink veel water!

Hoe zie je de ambities van onze club?

Dat SK. Deinze ambities heeft merk je aan veel zaken: de aanwezigheid van een entourage met dokter, kiné, oefenmogelijkheden en een uitgebreide staf. Het is dan ook zeer terecht dat voorzitter Denijs Vande Weghe zeer mooie ambities heeft met SK. Deinze qua uitbreiding van het stadion en de stap naar professionalisme.

Hoe evalueer je de competitiestart van oranje-zwart?

Wel met 5 matchen in september kregen we reeds en krijgen we nog enkele sterke ploegen als tegenstander voorgeschoteld en elke wedstrijd is een zeer belangrijke match; trouwens er zijn geen simpele matchen.

Hoe zie je de wisselwerking bestuur, trainers, supporters en spelers?

Dat verloopt hier in Deinze op een schitterende manier. De contacten verlopen zeer spontaan en zoals het hoort. De supportersclubs steunen ons waar het kan en wij doen graag iets voor hen terug.

Heb je voetballende broers?

Ja een halfbroer die spits is bij KV. Dendermonde, nu in 1ste provinciale.

Heb je steun van je ouders?

Absoluut, ze zijn een grote steun voor me en komen naar elke wedstrijd kijken.

Heb je een pronostiek voor de match van deze avond?

Ik ken tegenstander Châtelet-Farciennes SC. niet als ploeg, maar een overwinning moet zeker kunnen en waarom niet terug een 2 – 0 zege?

 

Dit gezellig interview met een ambitievolle 18-jarige verliep zet zoals al de vorige nu ook ten einde. Mijn joviale gesprekspartner reed terug naar het veilige De Pinte en ik bleef in Deinze, maar blue-bikete wel naar huis. 

 

Jan De Waele

website door GRAMMA