De officiële clubsite

FLASH-ON: Arnaud De Greef

VOETBAL, HET HOOFD, DE BENEN EN OOK MONDIGHEID

Alhoewel de dagen een beetje langer beginnen te worden heb ik er de 1ste dinsdag van dit jaar toch niet veel van gemerkt wanneer ik naar het Burgemeester Vande Wielestadion blue-bikete. Maar toen mijn gesprekspartner Arnaud De Greef, samen met z'n ploegmaats en trainer Regi na de 1ste training van 2017 terug binnen kwamen, maakten hun warme en welgemeende nieuwjaarswensen veel goed.

Hoe zijn de winterstop en de 1ste training van 2017 verlopen?

Wel voor ons heeft de winterstop net geen 14 dagen geduurd, maar we hadden voor de winterstop wel een oefenschema meegekregen. Nu echter hebben we wel een zeer pittige training achter de rug.

Waar en wanneer is het voetballen voor je begonnen?

Ik ben beginnen voetballen toen ik zo wat 5 jaar was geworden bij RSCA. Ik heb mijn ganse jeugdopleiding bij Anderlecht genoten en ben er gebleven tot mijn 18de jaar.

Je hebt er allicht veel geleerd en opgestoken?

Ja Jan, mijn verhaal is er zeer mooi geweest, want ik heb altijd een categorie hoger kunnen uitkomen; zo zat ik op 15 jarige leeftijd reeds bij de beloften. Ik heb er een mooi parcours afgelegd en heb o.a. met trainer Ariel Jacobs op stage mee geweest naar Faro in Portugal. Nu echter is La Manga de favoriete winterstek van Anderlecht.

Hoe kijk je op die periode bij Anderlecht terug?

Ik heb er veel ervaring opgedaan en het was toen een goede generatie, waar ik nog samen met Mbarak Boussoufa, Guillaume Gillet en Luca Biglia heb gevoetbald, maar eveneens ook met Romelu Lukaku en Fernando Canesin. Ik ben ook dikwijls met Jelle Van Damme opgetrokken en ook met hem op stage geweest.

Die ervaring, wat betekent dat voor je?

Ik draag die altijd met me mee en ik moet me echt niet schamen dat ik niet ben doorgebroken, zoals anderen die ik zo juist heb geciteerd. Maar anderzijds ben ik fier op wat ik er heb mogen meemaken. Ten opzichte van die jongens was ik toch niet echt top; op dat moment voelde ik me echt niet klaar om op dat niveau door te breken.

Hoe is het dan verder met je gegaan?

Ik ben dan voor 2 jaar naar KVC Westerlo getrokken. Ik heb er een schitterend 1ste seizoen meegemaakt in 1A waar ik toch ongeveer 30 matchen heb gespeeld. Maar de degradatie kon echter niet worden ontlopen en ik ben er nog een jaar gebleven. In het 2de seizoen heb ik tot de winterstop alle wedstrijden meegespeeld; maar na de winterstop werd ik disciplinair geschorst en wat als een mooi verhaal was begonnen, liep spijtig genoeg ten einde.

Hoezo?

Enkele jongens begonnen de touwtjes in handen te nemen i.p.v. de trainer en dat betekende een beetje als het ware een nekschot voor Westerlo. 

Je bent dan nadien bij Eendracht Aalst terechtgekomen?

Ja Jan en ik vond het heerlijk om voetballen bij deze traditieclub. De supporters waren er fantastisch en we kenden een goed seizoen en eindigden er goed, met in mijn 2de jaar Regi Van Acker als trainer.

Wat is er dan mislopen?

Bij E. Aalst ging het op een bepaald moment de verkeerde kant op: we moesten maanden lang wachten op ons geld, en op den duur kreeg de club geen licentie meer voor wat toen nog de 2de klasse was.

Je bent dan naar Nederland getrokken, waarom?

Ik wou eens van het buitenlands voetbal proeven en kon bij FC. Dordrecht terecht. Ik heb er een van mijn betere seizoenen beleefd en er echt veel mogen spelen. Maar sportief verging het de club minder goed en na afloop van mijn contract werden de meeste contracten niet verlengd.

Waarom koos je nu voor SK. Deinze? Is dit geen stap terug?

Sportief gezien en op papier lijkt dit misschien wel een stap terug, maar trainer Regi Van Acker wilde me bij de jonge oranje-zwarte groep omwille van mijn, toch niet onbelangrijke ervaring. Intussen weet ik beter en trouwens het komt me wel goed uit: ik voel me goed hier en meen nog enige ambitie te mogen koesteren en wil hier een nieuwe wending aan mijn voetbalcarrière geven.

Hoe bedoel je Arnaud?

Wel ik heb sinds goed 6 jaar een vaste relatie en ben zowat reeds 1 jaar officieel verloofd. Ik heb immers een verantwoordelijkheid te dragen ten opzichte van mijn relatie en woon sinds kort in Gent. Er moet brood op de plank komen en met geld koop je de boter. 

Waar woonde je voordien?

Tot voor kort woonde ik bij mijn ouders in Molenbeek op nauwelijks 400 m van het Edmond Machtensstadion, waar ik ben opgegroeid.

Heb je er ooit gespeeld?

Nee Jan, helemaal niet. Noch bij White Star Brussels, onze tegenstrever van vandaag en ook niet bij Racing White Daring Molenbeek dat nu uitkomt in de 3de Amateurreeks.

Zijn clubs daar leefbaar en hebben ze een functie?

Zeker en vast; deze clubs en ook andere zijn leefbaar en ik heb veel respect voor de inspanningen die velen zich getroosten. En de maatschappelijke functie is helemaal niet te onderschatten en misschien nog groter in een hoofdstedelijk gebied zoals Brussel dan bv. In een kleinere stad zoals Deinze.

Hoe zie je het Brussels voetbal evolueren?

Wel nu is het enkel Anderlecht dat uitkomt op het hoogste niveau en in Brussel kan nu nog enkel gedroomd van de tijd toen behalve Anderlecht ook nog Union en RWDM het goede weer uitmaakten in onze hoofdstad. Ik denk dat het positief zou zijn, mochten er zeker 2 ploegen op het hoogste niveau uitkomen in de toekomst, zij het in 1A en/of 1B. En het is heel zeker dat ik hoop op een revival van het Brussels voetbal.

Wat trekt je nu precies aan bij SK. Deinze?

Deinze heeft de ambitie om op korte termijn de stap naar 1B te zetten en naar ik hoor wordt het jaar 2017 wel eens bepalend; de definitieve eigendomsoverdracht van het stadion naar de club wordt heel binnenkort definitief beslecht. En de groep rond voorzitter Denijs Vande Weghe heeft naar verluidt, naast het financieel plaatje dat in orde is ook een totaalconcept voor ogen.

Is dit geen megalomaan project?

Ik meen van niet, maar Rome is ook niet op 1 dag gebouwd. Een dergelijk totaalconcept, waar diverse sporten en sport gerelateerde initiatieven elkaar de hand kunnen reiken, zal zeker een boost betekenen voor de stad Deinze en de ganse Leiestreek.

Waar denk je dan wel aan?

Misschien kan hier een uitvalsbasis voor de Vlaamse Wielerklassiekers in het voorjaar worden uitgebouwd en kan ook een centrum voor sportrevalidatie tot stand komen. Dit zou toch fantastisch en waardevol zijn in deze mooie locatie? 

Wat denk je van de play-offs in onze reeks waarin Beerschot-Wilrijk nu met een straatlengte op kop staat?

Het is misschien de gelegenheid voor een aantal spelers om zich in de etalage te spelen. Idealiter zou het beter zijn mocht de huidige koploper niet meer dan 10 punten voorsprong in de reguliere competitie hebben op de 2de en de overige ploegen; anders verdwijnt nadien de spankracht uit de play-offs.

Momenteel is SK. Deinze die 2de. Wat is het verschil tussen SK. Deinze en de koploper?

Beerschot heeft een aantal kleppers rondlopen met ervaring; wij zijn een jonger team dat die ervaring in enige mate mist. Anderzijds is het wel zo dat SK. Deinze een ideale mix vertoont van enkele jongens met toch de nodige ervaring om de leergierige jongeren mee te trekken en te helpen coachen. 

Kan je hier wat duidelijker zijn?

We hebben maar 1 dertig plusser en ik zelf ondervind nog steeds hoe professioneel hij te werk gaat, hoe hij leeft voor de sport en hoe hij ons tijdens zowel de trainingen als de wedstrijden zelf blijft motiveren en aansporen. Ja Hans Cornelis is werkelijk een voorbeeld voor ons allen. Als ploeg zit het huidige SK. Deinze nog in een leerproces, maar evolueert heel snel.

Is mondigheid een voordeel voor een voetballer?

Ja, want je speelt voetbal niet alleen met het hoofd en de voeten, maar je moet verbaal ook wat in je mars hebben om jongere spelers te kunnen sturen en om op een correcte manier voor je mening uit te komen. Maar mondigheid betekent echter niet dat je een grote mond moet opzetten en mensen tegen elkaar in het harnas moet jagen.

Wat vind je van de torenhoge transferbedragen en dito lonen?

Ja het is nu eenmaal een feit en je moet er rekening mee houden. Als een speler de keuze maakt tussen het grote geld en het spelen in een minder aangeschreven competitie is dat enkel zijn keuze en of het sportief gezien een goede keuze is, laat ik aan de spelers in kwestie over.

Is een goede partner belangrijk voor een voetballer?

Ja absoluut; voor mij is het zeker een meerwaarde in mijn leven en mijn voetballoopbaan. Ik kan bij mijn vriendin terecht en zij is een grote steun wanneer het wel eens minder gaat.

Heb je buiten het voetballen nog andere hobby's?

Ik train nog veel op mezelf als prof en daarnaast heb ik nog 1 grote passie en dat zijn wagens. Spijtig genoeg kost zo iets enorm veel geld. Noch mijn ouders, noch mijn vriendin begrijpen niet hoe gedreven en gepassioneerd ik daar uren kan over praten.

Oldtimers?

Neen niet speciaal; eerder eigentijdse en moderne wagens. Ik denk hier speciaal heel in het bijzonder aan Italiaanse wagens waarin techniek, wetenschap en esthetiek soms echt goed samengaan.

Rij je met zo een wagen?

Nee, ik rij met een oerdegelijke Duitse wagen die me budgettair beter past.

Hoe sta je tegenover de supporters?

Ik apprecieer hen sterk en vind de relatie met de supporters enorm belangrijk; zij betalen immers om naar ons te komen kijken en de wedstrijden te volgen. Het is wel zo dat ik tijdens de wedstrijden zelf niet veel merk hoe ze reageren. Maar daar en tegenover ontmoet ik hen wel graag na de wedstijd en vertel ik hen wel gaarne over mijn diverse ervaringen en wissel gaarne van gedachten over alles en nog wat.

Waag je je aan een pronostiek voor de match van deze avond tegen WS. Brussels?

Ik ben slecht in pronostikeren maar ga toch van een lokale zege uit.

Deze zeer aangename babbel liep ook ten einde, net zoals al de vorige. Mijn zeer joviale gesprekpartner reed naar huis in zijn oerdegelijke wagen van Duitse makelij, en ik? Wel ik reed met een blitse blue-bike, niet Italiaans maar wel oerdegelijk, eveneens huiswaarts met een zeer goed en terug naar voetbal verlangend gevoel.

 

Jan De Waele

website door GRAMMA