De officiële clubsite

RFC Tilleur

Stamnummer: 
2 913
Voorzitter: 
Gaëtan Dell'Aera
Manager: 
Quentin Falcione
Trainer: 
Christophe Kinet
Kleuren: 
blauw/wit - wit - wit
Stadion: 
Stade de Buraufosse
Adres: 
Rue du Stade 85, 4420 Saint-Nicolas
Telefoon: 
+32 4 253 17 38

Le Stade de Bureaufosse

Dat dateert van 1959 en werd in 1960 officieel in gebruik genomen. Het stadion werd gebouwd om Royal Tilleur Football Club een onderdak te verschaffen, omdat het eerdere stadion, waar de club sinds 1926 uitkwam aan de “Pont d'Ougrée”, diende afgebroken te worden door de uitbreiding van de Cockerill fabrieken. Als R. Tilleur F.C. zijn intrek nam op “Bureaufosse”, kwam het nog uit in de eerste nationale afdeling! Het was dààr, in het seizoen 1964-1965, dat R. Antwerp F.C. een historische 10 - 1 nederlaag leed. Tot in 1995 was “Bureaufosse” de thuishaven van de club met het stamboeknummer 21, dat d.d. 30 juni 1995 werd geschrapt!

In datzelfde jaar 1995 werd R.F.C. Liégeois uit zijn stadion “Rocourt” verbannen, dat plaats zou maken voor een Kinépolis. De twee clubs sloegen de handen in elkaar om als zg.n. “fusieclub” “R.T.F.C.L.” en met stamboeknummer 4 van de Luikse Great-Old in Bureaufosse te gaan spelen. De “fusie” werd door de K.B.V.B. verworpen. Na een tijdje, en opgeklommen te zijn tot de tweede nationale afdeling, komt er een einde aan “R.T.F.C.L.” en is er ook geen voetbal meer in “Bureaufosse”, want dat wordt afgekeurd. Uiteraard zijn de vereisten op het provinciaal niveau niet zo streng, waardoor er uiteindelijk toch terug voetbal te zien was op dat hoog gelegen stadion.

Misschien was F.C. Tilleur-Saint-Nicolas, een nieuw gestichte club in 2002 onder het stamboeknummer 9405, de “ideale” club ... maar dat kon geen onverdeeld succes genoemd worden. Deze club fuseerde twee jaar later met R. Cercle Sportif Saint-Gilles, een club die op 9 oktober 1940 gesticht werd en het stamboeknummer 2878 meekreeg. Onder de benaming R.F.C. Tilleur-Saint-Gilles ging men voort tot in 2014, om dan te fusioneren met Royale Cité Sport Grace-Hollogne ... en daar gaan we hierna verder mee voort ... om opnieuw Royal Football Club Tilleur te vormen.

 

Het stamboeknummer 2913

Dat is het nummer waarmee Royal Football Club Cité Sport Grâce Hollogne bij de K.B.V.B. aansloot, gesticht op 1 juli 1972. Ofschoon men blijkbaar nog de titel “Royale” lijkt te bezigen, is daar wel een verklaring voor. Immers het stamboeknummer 2913 werd destijds toegekend aan de club Cité Sport F.C. Jemeppe ... waarvan we geen verdere gegevens konden terugvinden, maar dus een club die al geruime tijd mee draaide in de provinciale voetbal competities. In 1977 werd Jemeppe-sur-Meuse overgeheveld naar de Stad Seraing. Hierdoor wijzigde de aldaar gevestigde voetbalclub wellicht van naam, wat meteen ook de titel “Royal” inhoudt die op basis van het stamboeknummer wordt goedgekeurd en in stand wordt gehouden.

Dit is rechtgezet nu even terugblikken op het voetbal aldaar. En dan komen we eerst en vooral bij R.F.C. Cité Sport Grâce Hollogne terecht, want daar gaat het om. Men sloot zich aan bij de K.B.V.B. in het begin van de tweede Wereldoorlog en kwam steeds uit in de provinciale reeksen. Daar kwam in de tweede helft van het eerste decennium van de XXIste eeuw verandering in. Men speelde in de derde provinciale afdeling en klom op enkele seizoenen tijd naar eerste provinciaal (2010). Twee seizoenen en een nieuwe titel later drong men door tot het nationale voetbal. In het eerste seizoen (2012-2013) eindigde men op een vijfde plaats, in het tweede seizoen werd men vierde. Men kon toen ook deelnemen aan de “play-offs” voor promotie naar de derde nationale afdeling. In de eerste wedstrijd nam men toch wel verrassend afstand van R.F.C. de Liège (1 - 3), daarna werd er ook gewonnen bij R. Aywaille F.C. (2 - 3), zodat men de finale kon spelen tegen K.S.V. Bornem ... op “Bureaufosse”. De Klein-Brabanders wonnen met 1 - 2. Een nieuwe kans kreeg men in de troosting, in West-Vlaanderen bij K.V.C. Sint-Eloois-Winkel Sport. Het werd 3 - 0 en Winkel Sport promoveerde naar de 3de nationale afdeling, doordat R.W.D.M. Brussels F.C. werd geschrapt.

Het seizoen 2014-2015 werd met ambitie aangevat op “Bureaufosse” als R.F.C. Tilleur. Men eindigde echter als dertiende, dit na een knappe remonte op het einde van het seizoen. Een thuisnederlaag tegen direct concurrent R. Entente Bertrigeoise (1 - 2) betekende echter de “barrages”. Daarin diende men het op te nemen tegen K.V.V. Vosselaar. De 1 - 0 nederlaag betekende de degradatie. Een aller-retour, want direct overtuigend kampioen en terug naar de nationale competities, alwaar de grote verandering had plaats gehad. Men startte in de 3de Klasse Amateurs 'B' A.C.F.F. (2016-2017) en eindigde op een tweede plaats na kampioen R. Entente Durbuy. Dat betekende deelname aan de “play-offs” ... men verloor verrassend in “Bureaufosse” van R.C.S. Verlaine (4 - 5), dat in competitie nochtans twaalf punten achter hen was geëindigd! Voor het seizoen 2017 - 2018 is de ambitie duidelijk ... de titel!

 

T i l l e u r

Toch nog meegeven dat het huidige R. F.C. Tilleur NIETS te maken heeft met het vroegere R. Tilleur F.C.. Dat zou al in 1899 het levenslicht hebben gezien, maar de aansluiting bij de K.B.V.B. zou rond 1 juni 1904 hebben plaats gehad. De Koninklijke titel werd verkregen d.d. 1 april 1925 en op 26 december 1926 kreeg men het stamboeknummer 21 toegekend. Op 1 juli 1989 werd de fusie aangegaan met R.F.C. Saint-Nicolas Liège. De naam wordt gewijzigd in R.F.C. Tilleur-Saint-Nicolas, het stamboeknummer 21 blijft behouden. Dat wordt geschrapt op 30 juni 1995, bij het samengaan met R.F.C. Liégeois onder de benaming R. Tilleur Football Club Liégeois en het stamboeknummer 4. Het vroegere “Tilleur” met stamboeknummer 21 zou van 1909 t/m 1995 onafgebroken in het nationale voetbal uitkomen. Daarvan 21 seizoenen in de hoogste afdeling, waarbij het in de “Eeuwige rangschikking” op een 26ste plaats staat met volgende 'record' ... 620 wedstrijden ; 167 gewonnen ; 310 verloren ; 143 gelijk ; 870 gescoord en 1272 geïncasseerd dit voor 477 punten.

 

Wegwijzer

We gaan er ons inderdaad nog eens aan wagen. Nu is het feitelijk niet moeilijk en zijn er weinig alternatieven. Tilleur is gesitueerd op de linker heuvel-achtige oever van de Maas. U zult geen moeilijkheden ondervinden om aan de Maas te komen, want de autostrade leidt tot aan en over de Maas. MAAR ... OPGELET! De Maas NIET oversteken, maar er voor blijven! Hoe geraakt u nu daar?

E17 en in Gent de E40 naar Brussel. Daar de Ring R0 nemen, richting Leuven / Luik (Liège), nog altijd via die E40. Volgen tot aan Liège en aan de verkeerswisselaar van Loncin E42 nemen in de richting van NAMUR. E42 verlaten aan de verkeerswisselaar van “Grâce-Hollogne” en via de A604 afdalen naar de Maas.

Vervolgens aan de verkeerslichten linksaf en de N617 naast de Maas volgen. Onder de brug over de Maas van de A604 door, tot aan de eerste bocht en het kleine driehoekje voor parking. Linksaf, de rue Vinâve nemen. Tot aan rond punt en tweede straat rechts nemen = rue de la Station. Over de spoorwegbrug en aan T-kruispunt rechtsaf, nog steeds rue de la Station. Tot aan station van Tilleur rijden en dan, ten einde, linksaf, rue des Rewes die overgaat in de rue Ferdinand Nicolay ... en dan begint de beklimming, die ook opgenomen is in de wielerwedstrijd Luik-Bastenaken-Luik!

Aan tweespalt links nemen en verder bergop. En daar naar parking zoeken, want de rue du Horloz is enkele richting en daar moet u dan te voet door om aan het stadion te komen ... TENZIJ ... u in de rue Ferdinand Nicolay direct de eerste straat links neemt. Dit is de rue du Cimetière, die ook wel bergop zal gaan. Volgen tot aan T-kruispunt en dan linksaf. Verder klimmen en dan eerste straat rechts = de rue du Stade. Wat verder ligt het stadion “Bureaufosse” op uw linker zijde! Goede reis gewenst!

 

Marcel Dingemans

website door GRAMMA