De officiële clubsite

Royal Excelsior Virton

Stamnummer: 
200
Voorzitter: 
Arnould Baudouin
Manager: 
Rudi Pierrard
Trainer: 
Samuel Petit
Kleuren: 
groen - wit
Stadion: 
Stade Yvan Georges
Adres: 
Faubourg d’Arival 63, 6760 Virton
Telefoon: 
063/57.82.37

Voetbal in Luxemburg

Het voetbal in de provincie Luxemburg kende een moeizame start, dat mag in alle geval gesteld worden. Niet alleen in Virton maar in het algemeen in die provincie Luxemburg. Het was trouwens helemaal in het zuiden van het land dat op het einde van de XIXde eeuw de bal begon te rollen. Dat was in het Koninklijk Atheneum van Aarlen in het schooljaar 1897-1898 en nog wel door jonge Antwerpenaren die ook al het een en ander hadden opgestoken in Engelse colleges. Desalniettemin kwam het competitie voetbal niet van de grond en bleef het bij vrienden-wedstrijden en tornooien. De verplaatsingen werden vaak te voet afgelegd, soms zo'n 15 km ... met de voetbaltas! In 1906 ontstaat er ook een voetbal vereniging ... Racing Club Arlon, dat op 30 juli 1911 aansluit bij de U.B.S.S.A als beginnende club en in de regionale reeksen van Luxemburg terecht komt, waarover geen informatie bekend is. Op de vooravond van W.O. I. stopt de club de activiteiten. Door het uitbreken van de oorlog stagneert het georganiseerde voetbal in de provincie Luxemburg en komt eerst in het begin van de jaren twintig op gang.

Op 22 januari 1922 heeft in Aarlen een allereerste vergadering plaats met de clubs die bij de K.B.V.B. wensten aan te sluiten ... want inderdaad, de provincie Luxemburg maakte tot dan toe feitelijk nog geen deel uit van die nationale bond en had dus ook geen officiële provinciale competitie. Nadat Henegouwen in 1922-23 een autonome provinciale competitie had gekregen -daarvoor nog bij Namen ingedeeld- ging men in Luxemburg uiteindelijk ook van start, in het seizoen 1923-1924. Met succes, want er sloten daadwerkelijk ineens veel clubs bij de K.B.V.B. aan. We gaan ze niet meegeven, want na twee seizoenen waren er ook verschillende clubs mee opgehouden. In alle geval gaf Jeunesse Arlonaise de toon aan. Gesticht op 24 mei 1921 sloot men op 11/02/1922 aan bij de K.B.V.B. en kreeg men eind 1926 het stamboeknummer 143 toegekend, dat in 2010 geschrapt werd bij de overname door Lorrain Arlon (stamboeknummer 7763).

 

Voetbal in Gaume

Ongeveer 35 km. ten Zuid-Westen van de hoofdplaats van de provincie Luxemburg waren net voor het begin van de Eerste Wereldoorlog twee voetbalclubs in Virton ontstaan (1913-1914) ... F.C. Saint-Laurent Virton en Union Sportive Virtonaise. Geen van de beide clubs sloot ooit aan bij de 'Bond', in tegenstelling tot de derde club die er het leven zag ... Excelsior Football Club, gesticht op 14 april 1922.

Was feitelijk een voortzetting van F.C. Saint-Laurent Virton, waarbij de handen in elkaar werden geslagen met laatstgenoemde club, om verder te doen onder de benaming Excelsior F.C. Virton. Union Sportive Virtonaise bleef zelfstandig. De beide clubs werden op de Algemene Vergadering van de “Bond”, op 28 juli 1923, definitief aanvaard als 'werkende' club, waardoor ze van start konden gaan in de allereerste provinciale competitie van Luxemburg, in afdeling II -toen de hoogste provinciale reeks-. In afdeling III had U.S. Virtonaise ook een competitief tweede elftal in lijn gebracht, maar dit voor slechts één seizoen. L’ Union Sportive was in die aanvangs-jaren de sterkste van de twee clubs en zou op het einde van het seizoen 1924-25 zelfs als eerste eindigen, waardoor ze een plaatsje toegewezen kregen in de nationale “promotie” eindronde. Maar het werd geen succes voor “U.S.”, want in een reeks met drie clubs -de eerste promoveerde naar het “nationale” voetbal- ging “Union Sportive” Tournaisienne met de eer lopen.

In de loop van het najaar 1925 kwam er een eind aan het bestaan van Union Sportive Virtonaise. Ingevolge een agressie op een scheidsrechter werd de club van de bonds-lijsten geschrapt! Ze kregen nooit een stamboeknummer, want die dateren van 26 december 1926, als Excelsior F.C. Virton het nummer 200 toegewezen kreeg. Versterkt met de beste spelers van de verdwenen concurrent stootte het in 1927 voor de eerste maal door naar de nationale bevordering, reeks B. Bij de reeks-indeling had men ook geen medelijden met de twee clubs uit de provincie Luxemburg, want Jeunesse Arlonaise zat er ook bij. De clubs uit de provincie Luik, acht in totaal, werden over twee reeksen verspreid ... 5 in 'C' en 3 in 'B'. Dat waren de clubs uit het Luikse zelf. Vermits er veertien clubs waren ... kwam de negen anderen uit de provincies Henegouwen (4), Brabant (4) en Namen (1). De zware verplaatsingen en groeipijnen zorgden, wellicht, voor een onmiddellijke degradatie (1927-1928), want slechts schamele 3 puntjes.

 

Provinciaal >>> bevordering >>> derde

De volgende seizoenen werden regelmatig verdeeld tussen het provinciale en het nationale voetbal. Daarin telkens een eenjarig verblijf ... bevordering reeks 'C' in 1932-1933 en 'A' in 1935-1936. Op het einde van W.O. II veranderde de club lichtjes van naam (21 juni 1945), om als Excelsior Sporting Club Virton voort te gaan. Op 11 juli 1951 kwam dan daar nog de ere-titel “ Royal ” bij. Op sportief gebied vertoefde “Excelsior” tot in 1960 in de provinciale afdelingen van de provincie Luxemburg. Dan klom men op naar het nationale voetbal met een indrukwekkende titel ... 56 / 60 punten, geen nederlaag maar vier draws, en een doelpunten verhouding van 126 – 16! Gedurende elf seizoenen verbleef men in de nationale bevordering, afwisselend in de vier reeksen (A/C/B/D/A/A/D/C/D/A/A) ... wat nu door de competitie hervorming niet meer zal kunnen. Op het einde van het seizoen 1970-1971 degradatie uit bevordering 'A', een volledig “Waalse” reeks. Na vier seizoenen eerste provinciaal, kampioen in 1974-1975 en terug naar de nationale bevordering, nu voor 11 seizoenen (1A/1B/2C/7D). Seizoen 1985-1986, kampioen in bevordering 'D'. Opnieuw een volledig Waalse reeks met tien clubs uit de provincie Luik en zelfs zes clubs uit de provincie Luxemburg!

Interessant om eens na te gaan wie dat dan wel waren. R.C.S. Libramont (1590) zit nu in eerste provinciaal, net als R.R.C. Mormont (3816) en R.L.C. Bastogne (2263) ; R. Alliance F.C. Oppagne-Weris (1962) zit nu in 2de provinciaal 'A' ; Le Lorrain Arlon F.C. (7763) nu als F.C. Jeunesse Lorraine Arlonaise in bevordering 'D'. Voor “les Gaumais” de eerste opwachting in de derde nationale afdeling, of laat ons stellen het derde niveau ; op dat ogenblik de derde Luxemburgse ploeg ooit die dat realiseerde, na Jeunesse Arlonaise en Léopold Club Bastogne. Het zal voor “Virton” wel aanpassen geweest zijn in de “3deA”! Tegenwoordig wordt er geklaagd en gezeurd wat de reeks- indelingen betreft ... maar wat moest R. Excelsior S.C. Virton dan wel niet zeggen? Immers in 1986-1987 ineens geconfronteerd met verplaatsingen naar ... K.V. Oostende en K.S.K. Roeselare ; ook vijfmaal naar de provincie Henegouwen, vijfmaal naar Oost-Vlaanderen, en driemaal naar Brabant! De aanpassing was moeilijk, want ook in 1987-1988 eenzelfde beeld en ternauwernood aan de degradatie ontsnapt! Overgeheveld naar reeks 'B' in 1988-1989, kon een zestiende plaats en een degradatie niet vermeden worden. Daarin slechts twee andere 'Waalse' clubs ... R.F.C. Aubel en R. Union F.C. Hutoise. Verder zeven clubs uit de Antwerpse Kempen, vijf uit Limburg en één Brabantse. Na drie seizoenen bevordering 'D' volgde in 1992 een nieuwe degradatie, voor slechts een aller-retour naar 1ste provinciaal, want promotie via titel in 1992-93.

 

Naar de tweede nationale afdeling

Die titel werd behaald met een 52 op 60 punten. Na een vierde plaats in 1993-1994 volgde in het seizoen 1994-1995 een nieuwe titel in bevordering 'D', in een weer mooie Waalse reeks. Vijf clubs uit de provincie Luxemburg, zeven uit de provincie Luik, ook twee uit de provincie Namen en uit Henegouwen. Daarna volgde, op 15 juni 1995, een nieuwe naamswijziging. In het Belgisch Staatsblad laat men de benaming Royal Excelsior Virton acteren. De club handhaaft zich zonder veel problemen in die derde afdeling, eerst driemaal in 'A', daarna even veel keer in 'B'. De reiskoffers dienden dan ook weer gepakt worden, want men zou opnieuw het hele land afreizen ... tot in West-Vlaanderen, want driemaal tereke naar K.S.V. en K.F.C. Roeselare. Ook de provincies Oost-Vlaanderen, Brabant, Henegouwen en Namen werden aangedaan.

In reeks 'B' kwam daar verandering in ... die laatste drie dan ook nog wel maar niet meer naar Oost- en West-Vlaanderen ; het ging nu naar de provincies Antwerpen, Limburg en Luik. In het zesde seizoen derde nationale afdeling werd in 2000-2001 de titel en de promotie naar de tweede nationale afdeling gevierd. Die reeks 'B' zag er nu weer wat anders uit. Weliswaar nog met drie clubs uit Limburg, twee uit Henegouwen, één uit de provincie Namen (U.R. Namur), zes uit Brabant en drie uit de provincie Luik. Ineens meegeven dat R.C.S. Visétois eveneens promoveerde, na die merkwaardige “play-offs”, waarbij K.V. Kortrijk “les Oies” wel met 2 - 1 versloeg in het Dudenpark ... maar niet mocht promoveren wegens voorafgaandelijk vereffening!

In alle geval promoveert, en voor de eerste maal, een club uit de provincie Luxemburg met Royal Excelsior Virton naar de tweede nationale afdeling. Daarin houdt het acht opeenvolgende seizoenen stand. Na een wel erg benard seizoen 2001-2002 werd het retourbiljet bijna besteld, maar het behoud werd verzekerd na een reeks van negen opeenvolgende wedstrijden zonder nederlaag! Bij aanvang van het seizoen 2002-2003 werd een gelijkaardige reeks neergezet ... waar Kgl. A.S. Eupen op de tiende speeldag, de laatste van de eerste periode, een einde aan stelde (1 - 2). Excelsior Virton greep toen wel net naast die eerste periodetitel, maar het sleepte wél de gekende “Pappaertbeker” in de wacht met een reeks van 18 ongeslagen wedstrijden op rij (!). Uiteindelijk eindigde men nog op een verdienstelijke twaalfde plaats.

In het seizoen 2003-2004 is R. Excelsior Virton mee in de running voor het derde periode-kampioenschap tot op de meet. Doordat Excelsior echter gèèn aanvraag had ingediend tot het bekomen van een licentie voor de eerste nationale afdeling, had het zichzelf al buiten spel gezet! Men eindigde toen op een zesde plaats. Die sportieve prestatie werd herhaald in 2007-2008, zonder periode-kampioenschappen omdat er met negentien clubs werd gespeeld ingevolge de zaak “Namur – Geel”. De nummers 2 t/m 5 mochten aan de eindronde deelnemen. Pech voor “les Gaumais” die op een zesde plek eindigden op slechts twee puntjes van R. Antwerp F.C.. In het seizoen 2008-2009 zakten er, uiteindelijk, vijf clubs uit de tweede nationale afdeling naar “3de”. Drie daarvan via de “barrages” ; R. Excelsior Virton was daarbij als zestiende.

 

Van derde naar tweede en terug

In die “barrages” wordt door K.V. Woluwe-Zaventem uitgeschakeld (2-1 winst in Virton ... 3-1 verlies in Zaventem !). De club uit het Oosten van Brussel zou het zelfs tot in de finale schoppen, maar verloor uiteindelijk van R. Boussu-Dour Borinage (at home 0 - 0 en away 5 - 1). Maar de club uit Luxemburg finaal dus naar de derde afdeling. Daar werd het eerst ingedeeld in reeks 'B', 2009-2010. De derde klasse was van dan af samengesteld uit 18 clubs in elke reeks, met het oog op een latere hervorming. Slechts twee clubs uit een Vlaamse provincie, meer bepaald de Antwerpse Kempen. Verder vier uit Limburg, twee uit de provincie Luik en uit Luxemburg (Virton inbegrepen), drie uit Henegouwen, één uit de provincie Namen en vier uit Brabant. In 2010-2011, opnieuw in reeks B, eindigde Excelsior tweede op afstand van kampioen R. White Star Woluwe F.C.. Het mocht wél deelnemen aan de “play-offs”, waarin het eerst Verbroedering Geel-Meerhout uitschakelde (at home 1 - 2 maar away 0 - 3).

K.V. Woluwe-Zaventem was de volgende tegenstrever. Dat won tweemaal (1 - 0 home en 1 - 3 away) en mocht de finale spelen, waarin het door S.K. Sint-Niklaas werd uitgeschakeld (0 – 1 home en 1 – 1 away). Voor het seizoen 2011-2012 dienden de koffers opnieuw gepakt te worden, want in reeks 'A' ondergebracht. Daar zaten dan wel clubs bij uit Luxemburg zèlf (2), uit de provincie Luik (2), uit Henegouwen (6) ... maar ook uit Oost-Vlaanderen (4) en West-Vlaanderen (3). Iets wat in de toekomst uitgesloten is! Via een vierde plaats kon deelgenomen worden aan de “play-offs”. In de eerste ronde werd weerwraak genomen op K.V. Woluwe-Zaventem, 1 - 1 at home maar 2 - 3 winst aan de vlieghaven. In de tweede ronde was K.S.V. Oudenaarde de tegenstrever ... in het Stade Yvan Georges werd het 1 - 1 ... aan de boorden van de Schelde volgde echter een 4 - 0 nederlaag tegen de latere promovendus.

Voor 2012-2013 opnieuw naar reeks 'B'. Men had in de schoot van de K.B.V.B. opnieuw het geweer van schouder gewisseld, maar bracht F.C.V. Dender E.H. als enige Oost-Vlaamse club wel onder bij de Brabantse (5), Limburgse (2) en Waalse clubs ... Henegouwen (4), Namen (1), Luik (3) en Luxemburg (3). Negentien clubs dus, omdat R.F.C. Tournai door de K.B.V.B. 'heropgevist' moest worden na een procedure bij de Burgerlijke Rechtbank. Na een felle strijd met K. Bocholter V.V. werden “les Gaumais” kampioen met vijf punten voorsprong ... en dus promotie naar “tweede”. Daar ging men het derde opeenvolgende seizoen in (2015-2016), na een dertiende plaats in 2013-2014 volgde in 2014-2015 een knappe zesde plaats op amper twee punten van de vierde (Seraing United) en de vijfde (O.H. Leuven). Na winst in de eerste periode wonnen de Leuvenaars ook de eindronde en promoveerden naar de eerste nationale afdeling. Royal Excelsior Virton kon, sowieso, toch niet aan de eindronde deelnemen omdat het geen licentie voor de eerste nationale afdeling had aangevraagd.

De doelstelling voor het seizoen 2015-2016 was trouwens twee-er-lei. Proberen om in de “top 8” te eindigen én de licentie “1A” te verkrijgen. Dat laatste zou sowieso een zeer moeilijke opdracht worden, gezien de zeer strenge vereisten. Maar eerst toch goed uit de startblokken schieten na de start. Dat deden ze ook, met een 8 op 12 en een derde plaats na vier speeldagen. Daarna zeer onregelmatig en geleidelijk aan afgezakt. De tien laatste wedstrijden waren zelf dramatisch met een 7 op 30, en vier opeenvolgende nederlagen om af te sluiten. Uiteindelijk op een twaalfde plaats geëindigd met 34 punten uit 32 matchen, gepuurd uit 8 overwinningen en 10 draws en 14 verliezen wedstrijden met een goal-average van 40 - 55. Wat de ambities van Royal Excelsior Virton zullen zijn in de 1ste Klasse Amateurs valt af te wachten. Ook hier opteren we voor een kommerloos seizoen. In alle geval zal de verplaatsing naar “le Pays de Gaume” weer een heel mooie onderneming zijn!

 

Het seizoen 2016 - 2017

We dienen eerlijk te zijn, de ambities van Royal Excelsior Virton mochten wel hoger ingeschat worden dan een ... “kommerloos seizoen”. Een plaats in de “play-offs” was de doelstelling en zelfs een eventuele promotie naar het betaald voetbal en “1B”. De licentie daarvoor werd ook aangevraagd, maar daarna terug ingetrokken. Dat was deels om financiële redenen, de kosten waren te hoog voor de aanpassingen ... maar wellicht was de achterstand in competitie op leider K.F.C. Olympia Beerschot Wilrijk dermate hoog opgelopen, dat die in de “play-offs” niet meer overbrugd zou kunnen worden. Die “Play-Offs” werden knap afgewerkt 2de - 6 - 3 - 1 - 2 - 11 - 10 - 10 pnt., met op de voorlaatste speeldag een fraaie 2 - 0 zege tegen kampioen “Beerschot Wilrijk”, hun enigste nederlaag op verplaatsing in héél het seizoen ... en daarvoor slechts éénmaal puntenverlies, op 11/02/2017 bij A.S.V. Geel (1 - 1). In de reguliere competitie legden “les Gaumais” een héél knap parkoers af, waarbij men gedurende slechts 36 dagen zich niet op een “play-off” positie bevond! De competitie werd afgesloten met zes zeges op rij! 3de - 30 - 19 - 2 - 9 - 63 - 30 - 59 pnt.. Inderdaad, slechts twee gelijke spelen ... away K.F.C. Dessel Sport (1 - 1) en at home K.M.S.K. Deinze (1 - 1). Aan oranje-zwart houdt men in “le Pays du Gaume” wel een slechte herinnering over, want in het Burgemeester Van de Wiele stadion verlies (2 - 1) door twee doelpunten in de na-speeltijd en aan de “Faubourg Arrival” gelijkmaker (1 - 1) net voor tijd. Voor het seizoen 2017 - 2018 is de ambitie opnieuw de “play-offs” halen en wellicht ook om te promoveren naar “1B”?

 

Marcel Dingemans

website door GRAMMA