De officiële clubsite

Lommel S.K.

Stamnummer: 
2 554
Voorzitter: 
Paul Kerkhofs
Manager: 
Tom Van Imschoot
Trainer: 
Tom Van Imschoot
Kleuren: 
groen - wit
Stadion: 
Stade Soeverein
Adres: 
Speelpleinstraat 20, 3920 Lommel
Telefoon: 
011/81.64.60

Hoe het kan vergaan !

Dat kan zeker gesteld worden m.b.t. het stamboeknummer 2554, dat al een hele weg heeft afgelegd in de provincie Limburg en nu toebehoort aan Lommel S.K.. Het behoorde daarvoor, sinds 1937, toe aan Vlug en Vrij Overpelt. Die club werd toen opgericht nadat Vlug & Vrij Overpelt Usines in 1933 werd geschrapt. Opgericht d.d. 7 september 1927 sloot men bij de K.B.V.B. aan met het stabboek-nummer 1064. Maar dus nooit uitgekomen op “nationaal” niveau. Op 4 januari 1933 was de schrapping een feit. Enkele jaren later ging dus V.V. Overpelt van start. In de volksmond sprak men dan over “Overpelt-Fabriek”, omdat de club genoemd werd naar de gelijknamige wijk met zijn zinkfabriek. Het was de club van de arbeiders en stond bekend voor de grote toeschouwers aantallen en het volkse karakter.

Op 8 augustus 1959 wordt de naam van de club officieel gewijzigd naar V.V. Overpelt Fabriek, waar d.d. 1 juli 1988 de “Koninklijke” titel wordt aan toegevoegd. Tot in 1954 wordt uitgekomen in de provinciale afdelingen van de provincie Limburg, waarna men op het einde van het seizoen 1953-1954 met een titel promoveerde naar het nationale voetbal, waaruit men nooit meer verdween. K.V.V. Overpelt Fabriek kwam in totaal 6 seizoenen uit in de nationale bevordering ; 37 seizoenen in de derde nationale afdeling (waarvan 25 opeenvolgend) en 6 seizoenen in de tweede nationale afdeling. Op 1 juli 2003 wordt het in faling gegane K.F.C. Lommel S.K. Opgeslorpt en 'verhuist' men naar Lommel. Geleidelijk aan werden de banden met “Overpelt Fabriek” daarna doorgeknipt. Alleen het stamboeknummer 2554 bleef uiteindelijk behouden ... of ... “hoe het kan vergaan” !

 

K.V.S.K. Overpelt-Lommel

Onder die benaming werd er gestart in de derde nationale afdeling reeks 'B'. Een tweede plaats in 2003-2004 leverde direct een plaats op in de “play-offs”. Het gold toen ook al heen- en terugwedstrijden. K. Bocholter V.V. werd uitgeschakeld (0 - 1 en 2 - 0), maar daarna bleek K.V. Turnhout te sterk en won tweemaal (1 - 4 en 3 - 1).

Via een zeer overtuigende titel werd in 2004-2005 de poort naar de tweede nationale afdeling geforceerd. In de loop van de volgende seizoenen werd de benaming stelselmatig aangepast en via K.V.S.K. Overpelt-Lommel United werd het op 1 juli 2010 drastisch Lommel United en werden de banden met Overpelt dus feitelijk doorgeknipt. Ook het blauw-rood verdween uit de clubkleuren.

Maar terug naar die beginjaren. In het seizoen 2005-2006 deed men direct mee voor de titel. Men stond zelfs gedurende 154 dagen aan de leiding en nadat K. Beringen-Heusden Zolder uit competitie werd gezet leek de titel maar voor het grijpen. Mààr ... er werd verloren in het Guldensporenstadion bij K.V. Kortrijk (3 - 0), waardoor R.A.E.C. Mons tot op één punt terugkwam. Nadat de beide clubs op de voorlaatste speeldag hadden gewonnen, trok K.V.S.K. Overpelt-Lommel United naar O.H. Leuven, waar men mits winst kampioen kon worden. Er werd met 2 - 1 verloren en doordat R.A.E.C. Mons met dezelfde score won bij K.F.C. Dessel Sport werd het kampioen. In de eindronde diende men partij te geven aan K. Lierse S.K. (deelnemer uit de 1ste afdeling), K.F.C. Verbroedering Geel (3de) en K.F.C. V.W. Hamme (winnaar 2de periode). Doordat de Limburgers op de vierde speeldag bij Lierse verloren hadden ze hun lot niet meer in eigen handen ... de Pallieters verzilverden op de laatste speeldag de promotie naar “1ste” na winst op het Lisp tegen Verbroedering Geel (5 - 0).

In het seizoen 2006-2007 kon men zich net redden, want vijftiende. In 2007-2008 bood zich een nieuwe kans aan, in een competitie die vooral werd gedomineerd door de affaire Union Royal Namur - K.F.C. Verbroedering Geel, waarbij de hele kalender doorheen werd gehutseld. Er waren ook geen periode kampioenschappen ... de nummers 2 t/m 5 namen deel aan de eindronde ... en dus niemand uit de eerste nationale afdeling. Die eindronde werd gedomineerd door A.F.C. Tubize, dat zijn zes wedstrijden won -wat alleen K.V. Kortrijk lukte in 1979-1980 !- R. Antwerp F.C. werd tweede, K.S.V.K. Overpelt Lommel United eindigde derde en O.H. Leuven werd laatste met 0 punten!

Het seizoen 2008-2009 was het laatste voor de hervorming van de eerste nationale afdeling. In de competitie van de tweede nationale afdeling, die ook onderhavig was aan die omwenteling, speelde het stamboeknummer 2554 geen hoofdrol en eindigde slechts op de negende plaats. Het seizoen 2009-2010 was het laatste dat onder de benaming K.S.V.K. Overpelt Lommel United werd afgehaspeld. De Limburgers zaten lang in het spoor van K. Lierse S.K., dat echter ongenaakbaar bleek en kampioen werd met vijf punten voorsprong op “Overpelt-Lommel”. De eindronde werd gewonnen door Kgl. A.S. Eupen, met R.A.E.C. Mons als grootste belager. De Limburgers eindigden weer derde ; de deelnemer uit de eerste nationale afdeling, K.S.V. Roeselare, eindigde laatste en degradeerde naar de twee nationale afdeling.

 

K. Lommel United

Onder die benaming ging men van start in het seizoen 2010-2011. Het rood-blauw was uit de clubkleuren verdwenen en men had het naburige K.F.C. Racing Mol-Wezel opgeslorpt. Opnieuw deden de Noord-Limburgers goed mee in de competitie. Men leek lang af te stevenen op de titel. Men prijkte 129 dagen aan de leiding, maar door een 4 op 24 in de laatste acht wedstrijden stoomde O.H. Leuven hen voorbij en werd het kampioen met 8 punten voorsprong.

Dan maar opnieuw proberen in de eindronde met Kgl.A.S. Eupen (1ste afd.), R.A.E.C. Mons (3de) en K.V. Waasland-Beveren (4de) als tegenstrevers. De club uit de Oost-Kantons eindigde laatste en degradeerde dus naar de tweede nationale afdeling. Lommel United werd derde en R.A.E.C. Mons en Waasland-Beveren maakten in een testwedstrijd onder hen uit wie zou promoveren. In het Stade Leburton te Tubize haalde “l'Albert” het met 2 - 1. In de volgende seizoenen respectievelijk 5de (2011-2012), 6de (2012-2013) en 5de (2013-2014). In 2014-2015 opnieuw een tweede plaats op het einde van het seizoen, op negen punten van het ongenaakbare K. Sint-Truidense V.V., maar dus een nieuwe deelname een de eindronde ... de allerlaatste uit de geschiedenis van het voetbal op het tweede niveau.

Lommel United eindigt laatste ; O.H. Leuven (5de en deelnemer na winst van de eerste periode) promoveert door winst op de laatste speeldag in Eupen (0 - 1), dat derde was geëindigd in de tweede afdeling en K. Lierse S.K., de deelnemer uit de eerste klasse, werd derde en degradeerde dus naar de twee afdeling. Doordat S.C. Eendracht Aalst geen licentie had gekregen, slechts 17 ploegen in “2de” in het seizoen 2016-2017. Er was slechts één promovendus naar de eerste afdeling, de kampioen. De clubs van 2 t/m 8 mochten aantreden in de nieuwe prof-afdeling “1B”, samen met de degradant uit de eerste afdeling. De nummers 9 t/m 17 werden verwezen naar de nieuw Eerste afdeling Amateurs. De strijd voor die achtste plaats was wel degelijk spannend tot op het laatst. Uitiendelijk kon Lommel United die meepikken, voor K.S.V. Roeselare ... alles gelijk maar de Limburgers hadden een beter doelpuntensaldo.

Uiteindelijk konden de West-Vlamingen ook uitkomen in “1B”, want kampioen R. White Star Bruxelles kreeg geen licentie en werd naar de 1ste Klasse Amateurs verwezen. Kgl. A.S. Eupen mocht als tweede naar de eerste nationale afdeling promoveren. In “1B” waren in het seizoen 2016-2017 de twee periode-titels het belangrijkste, want de winnaars daarvan mochten tegen elkaar uitkomen om uit te maken wie er naar de hoogste afdeling zou mogen promoveren. De eindrang-schikking had alleen belang voor wie ... de eindronde voor het behoud zou betwisten. K. Lommel United vertrok ongetwijfeld met ambities maar eindigde uiteindelijk als allerlaatste met volgend 'record' : 8ste - 28 - 3 - 9 - 16 - 31 - 52 - 18 pnt..

Men vertrok aan die eindronde met een halvering van de punten en verder met ook nog A.F.C. Tubize, O.H. Leuven en Cercle Brugge K.SV. De Limburgers vertrokken stevig en na vier speeldagen zat alles zelfs in een “zakdoek”, met Lommel United zelfs “op kop”. Een thuisnederlaag (0 - 1) tegen Cercle Brugge zorgde voor een anti-climax en als dan in “Den Dreef” nog eens van O.H.L. werd verloren (1 - 0) was de degradatie naar de Eerste Klasse Amateurs een feit ... ondanks het feit dat men die eindronde had gewonnen! De ambitie voor het seizoen 2017 - 2018 is ongetwijfeld om terug de verloren plaats in het Betaald Voetbal te heroveren ... dit onder een nieuwe benaming ... Lommel S.K. ... waarbij de “Koninklijke” titel blijkbaar niet meer in de benaming voorkomt. Ook het clubembleem werd gewijzigd!

 

K. F.C. Lommel S.K.

Werd gesticht op 30 augustus 1933 als Lommelsche S.K., dit door spelers van Lommelsche V.V. Dat in het midden van de jaren '20 ontstaan was en door de K.B.V.B. als werkende club werd erkend tijdens het seizoen 1927-1928.

Dat kreeg het stamboeknummer 777 mee, dat dus daarna geschrapt werd. De nieuwe club kreeg het stamboeknummer 1986 mee, begon er competitief aan in 1934-1935 en verbleef tot na de Tweede Wereldoorlog in de provinciale reeksen van Limburg. Van 1947-1948 t/m 1953-1954 kwam men uit in de nationale bevordering. Daarna, en tot in 1977-1978, ging het op en neer tussen provinciaal Limburg en de nationale bevordering. Vanaf 1978-1979 bleef men actief in het nationale voetbal en drong men door tot in de eerste nationale afdeling (1992). Er volgden acht seizoenen eerste nationale afdeling, daarna een aller-retour naar de tweede afdeling (2000-2001) ... waarbij in 2001 ook de finale van de Beker van België werd gehaald, maar 1 - 0 verlies tegen K.V.C. Westerlo. In de loop van het seizoen 2002-2003 legde K.F.C. Lommelse S.K., “Koninklijke” titel verkregen op 13 oktober 1967, wegens financiële problemen de boeken neer en werd het stamboeknummer 1986 geschrapt. Dank zij “Overpelt Fabriek” is er nu nog voetbal te zien aan de Gestelse dijk in Lommel! 

 

Marcel Dingemans

website door GRAMMA