De officiële clubsite

K.V.V. Coxyde

Stamnummer: 
1 934
Voorzitter: 
Rony Hiele
Trainer: 
Jamaïque Van Damme
Kleuren: 
blauw - wit
Stadion: 
Henri Houtsaeger stadion
Adres: 
Pylyserlaan 34, 8670 Koksijde
Telefoon: 
058/51.83.89

Tot 2008 in provinciaal

Merkwaardige vaststelling ... de club heeft hetzelfde stamboeknummer als het jaar van aansluiting bij de K.B.V.B. ... 1934! Misschien wel een uniek feit! V.V. Coxyde werd op 18 februari 1933 gesticht, op een ogenblik dat Royale Union Saint-Gilloise voor een negende titel van 'Kampioen van België' ging. Het was, feitelijk, helemaal in het begin van die fameuze reeks van “Union 60” ... evenement dat de Voorzitter Joseph Mariën niet meer meemaakte, want hij overleed schielijk ... 's anderendaags op 19 februari 1933 ... de dag van de grote Brusselse derby Union - Daring, die uiteraard ook uitgesteld werd!

V.V. Coxyde was toen op provinciaal niveau aan zijn eerste passen in het voetbal toe. Eerst in 2008 raakte de de club daar uit! Dit nadat het grootste deel van de geschiedenis werd gespeeld in de provinciale afdelingen van West-Vlaanderen. Vele seizoenen werden doorgebracht tussen tweede en derde provinciaal en zelfs, opnieuw, een seizoen in vierde provinciaal ... in 1976-77. Daarna klommen de “blauwtjes” ... de clubkleuren ... terug op tot in tweede provinciaal (1982-83). Enkele jaren later drong men zelfs door tot in 1ste provinciaal! In de periode 1997-98 --> 2002-2003 kon K.V.V. Coxyde -”Koninklijke” titel verkregen op 13 oktober 1967- zich bij enkele gelegenheden kwalificeren voor de 'eindronde' in eerste provinciaal West-Vlaanderen. Ze vertrokken zelfs soms als favoriet, maar de « Coxy's » konden nooit tot in de provinciale eindronde doordringen.

Eind 2003-04 degradeerde K.V.V. Coxyde opnieuw naar tweede provinciaal ; om twee jaar later “eerste” terug te vinden op het einde van het seizoen 2004-2005, via een titel in tweede provinciaal 'A'. Na een 12de plaats in 2005-2006, en een zesde in 2006-2007, ... kroonde de club van de Westkust zich tot kampioen in het seizoen 2007-2008. Dit ten koste van Sassport Boezinge, dat seizoenen lang de ambitie had om naar de nationale bevordering op te klimmen, maar daar nooit in slaagde ... ondanks enkele deelnames aan de eindronde. In 2012-2013 is dat wél gelukt, maar intussen zit 'Boezinge' terug in eerste provinciaal! K.V.V. Coxyde dus, lukte er in om tot de nationale afdelingen door te dringen, voor de eerste keer in zijn bestaan! Die titel werd binnen gehaald op 20 april 2008 tegen K.S.C. Blankenberge (6 - 2), voor de wedstrijd werd het stadion trouwens officieel omgedoopt tot “Henri Houtsaeger stadion”.

 

Ineens naar “derde” !

K.V.V. Coxyde werd voor het seizoen 2008-2009 in de nationale bevordering 'A' ingedeeld. Daarin nog zeven andere clubs uit de provincie West-Vlaanderen ; twee uit Oost-Vlaanderen ; vier uit Henegouwen en twee uit de provincie Namen.

Eén van die clubs uit Namen was Royale Jeunesse Sportive Taminoise ; gesitueerd ten Oosten van Charleroi, maar toch behorend tot de provincie Namen! Deze club zou gedurende 195 dagen aan de leiding prijken, maar verloor haar vier laatste wedstrijden. Uiteindelijk eindigde K.V.C. Sint-Eloois Winkel Sport nog op de tweede plaats, op drie punten van kampioen K.V.V. Coxyde dat, na R.J.S. Taminoise geklopt te hebben op de voorlaatste speeldag, ... 2 - 0 ..., eerst op de laatste speeldag de titel kon binnenhalen, na een 0 - 0 bij K. Olsa Brakel! De sportieve architect van dit succes, trainer Jan Merlevede, heeft dat succes niet kunnen meemaken want hij overleed onverwacht begin april 2009, toen er nog drie speeldagen moesten afgewerkt worden. Dat was op het ogenblik dat K.V.V. Coxyde de leiding in het kampioenschap had overgenomen.

 

Zes seizoenen derde afdeling

Na die tweede titel op rij maakte K.V.V. Coxyde zijn debuut in de derde nationale afdeling, waarvan de beide reeksen naar 18 clubs werd uitgebreid in het vooruitzicht van een verdere competitie hervorming. Ingedeeld in reeks 'A' begon K.V.V.C. er aan op een zwoele woensdag avond, op 19 augustus 2009. Tegenstrever aan de voet van de “Hoge Blekker” was K.M.S.K. Deinze, degradant uit de tweede nationale afdeling, dat met 1 - 3 won Mooie reeks trouwens die “3deA”, met clubs uit West-Vlaanderen (5) ; Oost-Vlaanderen (7) ; de provincie Antwerpen (6) en Brabant (1). Negentien clubs dus, dit ingevolge de zaak die 'K.S.C. Wielsbeke' voor het 'B.A.S.' won tegen A.R.A. La Louvière. K.V.V. Coxyde zette een knap seizoen neer met mooi voetbal en eindigde zesde met 55 punten. Het won op de ultieme speeldag van K.S.V. Temse (4 - 0), meteen een goede zaak voor K.M.S.K. Deinze dat aan de play-offs kon deelnemen voor promotie naar de tweede afdeling, uiteindelijk gewonnen door K.F.C. Rupel-Boom. De onverwachte kampioen van dat seizoen 2009-2010 was K.S.K. Heist, een promovendus-kampioen!

Het volgende seizoen, 2010-2011, was nog beter! K.V.V. Coxyde was tot op de laatste speeldag betrokken in de strijd voor de play-offs. Met een vierde plaats (58 punten) was dat zelfs een beklonken zaak, maar de licentie werd niet aangevraagd en dus geen “play-ffs”! De laatste partij van de tweede periode, in het Henri Houtsaeger stadion, was heroïsch met K.V.V. Coxyde - K.M.S.K. Deinze 3 - 5! V.C. Eendracht Aalst 2002 werd kampioen en S.K. Sint-Niklaas -nochtans slechts 7de geëindigd- won de play-offs en promoveerde naar de 2de afdeling! Dit in een opnieuw volledige 'Nederlandstalige' reeks ... West-Vlaanderen (5) ; Oost-Vlaanderen (8) en de provincie Antwerpen (5).

Dat was in het seizoen 2011-2012 helemaal anders. Een deel van de Oost-Vlaamse clubs vormden “front” en kwamen tot een overeenkomst met de clubs uit de provincie Antwerpen en Brabant. K.V.V. Coxyde bleef in 'reeks A' en was met Torhout 1992 K.M. de enigste vertegenwoordiger van West-Vlaanderen! Bovendien telde de provincie Oost-Vlaanderen nog maar 4 (!) eenheden. De andere clubs kwamen uit Henegouwen (6), Namen (1), Luik (2) en de provincie Luxemburg (3). Grote verplaatsingen en een zeer bizarre competitie! Er was de 'affaire' «Olympic Charleroi» ; die van «R.F.C. Tournai» en die van «K.V.V. Coxyde». De 'Kustploeg' diende zelfs de “barrages” voor het behoud te spelen, nadat hen 20 punten waren afgetrokken voor het opstellen van een speler die niet speelgerechtigd bleek te zijn speler! Werd trouwens zeer laat 'ontdekt' door enkele Waalse clubs. Uiteindelijk kon de club van de “Hoge Blekker” toch het behoud verzekeren, het won tweemaal 'at home' ... K.V.K. Ieper (3 - 1) en Tempo Overijse (3 - 1).

Opnieuw een 'Nederlandstalige' reeks 'A' in 2012-2013! West-Vlaanderen (4) ; Oost-Vlaanderen (6) en Antwerpen (8). K.V.V. Coxyde zette een zeer onregelmatig seizoen neer, maar eindigde zeer sterk. Uiteindelijk negende met 46 punten. Voor het seizoen 2013-2014 een lichte wijziging, want er werden twee clubs uit Henegouwen in “3deA” geplaatst, R. Géants Athois en R.F.C. Tournai ... verder 9 (negen) Oost-Vlaamse clubs ; 3 (drie) uit de provincie Antwerpen ; 3 (drie) West-Vlaamse en 1 (één) uit Vlaams-Brabant. K.V.V. Coxyde mag terugblikken op een zeer degelijk seizoen, met een vijfde plaats ... op slechts één puntje van plaats drie (K.M.S.K. Deinze).

 

Nieuwe titel !

K.V.V. Coxyde zette in het seizoen 2014-2015 een merkwaardige prestatie neer. Het won in de heenronde elf wedstrijden op rij en voetbalde voor de jaarwisseling ook een reeks van 15 ongeslagen wedstrijden bij elkaar. Het sloot de heenronde zelfs af met een 44 op 51 punten! K.V.V. Coxyde won ook de eerste en de tweede periodetitel en telde op 8 februari 2015, met nog tien wedstrijden te gaan, zelfs vijftien punten voorsprong op de eerste achtervolger, K.M.S.K. Deinze! Daarna liep het wat minder bij K.V.V.C. ... dat op twee wedstrijden van het einde nog amper één puntje voorsprong telde. Desalniettemin werd op de voorlaatste speeldag de titel binnengehaald na een thuiszege tegen K.S.V. Oudenaarde (1 - 0), gepaard gaande met puntenverlies van oranje-zwart. De verdiende kampioenen eindigde uiteindelijk nog met zes punten voorsprong, na een 0 - 2 winst op de laatste speeldag in een directe confrontatie. K.V.V. Coxyde kampioen ... maar was het ook klaar voor een gloednieuw avontuur in de tweede nationale afdeling!

 

Tweede nationale afdeling

Nog vooraleer de eerste bal getrapt was, wisten de zeventien tweede klassers ... S.C. Eendracht Aalst was afgevallen wegens geen licentie ... dat het seizoen 2015-2016 het laatste zou onder de noemer “tweede nationale afdeling”. Dat had alles te maken met de competitie hervorming en de herschikking van het Betaald en Amateur voetbal. Vermits er slechts acht clubs in aanmerking zouden komen om op het tweede niveau te blijven uitkomen in de afdeling “Betaald Voetbal 1B” ... wist K.V.V. Coxyde al met zekerheid dat het daar niet zou kunnen bijzijn, wegens de héél strenge licentie voorwaarden.

In de nieuwe “sky blue” outfit begon de Kustploeg op zondag 9 augustus 2015 aardig aan de competitie. Slechts in de laatste minuut van de wedstrijd moest het een gelijkspel toestaan aan het ambitieuze K. Lierse S.K. (1 - 1). Had een zege een andere wending aan het vervolg van de competitie kunnen geven? Na zes speeldagen had men vier punten vergaard uit evenveel gelijke spelen, want niet zo slecht was ... maar daarna volgende een 3 op 45! Daaronder toch enkele knappe verrichtingen met zelfs een 0 - 0 bij de latere promovendus Kgl. A.S. Eupen. Op 6 februari 2016 werd de eerste zege geboekt, 0 - 3 bij K. Patro Eisden Maasmechelen, waarna de beste periode uit de competitie volgde.

De eerste, en enige, thuiszege van het seizoen werd op 20 maart 2016 geboekt tegen titel pretendent A.F.C. Tubize (3 - 2) ... maar daarna werd de competitie afgesloten met vijf opeenvolgende nederlagen. K.V.V. Coxyde eindigde uiteindelijk op de zeventiende plaats met 16 punten uit 32 wedstrijden, gepuurd uit 2 overwinningen en 10 gelijke spelen. Er werd twintigmaal verloren, 29x gescoord en 67x geïncasseerd.

K.V.V. Coxyde verkreeg de licentie “Amateurs 1” en komt in het seizoen 2016-2017 uit in de toch wel zeer attractieve afdeling “1ste Afdeling Amateurs”. Daarin is het objectief om te “overleven”, want er zullen drie directe degradanten zijn en één club zal aan de barrages voor het behoud moeten deelnemen met clubs uit de “2de Afdeling Amateurs”.

 

Marcel Dingemans

website door GRAMMA