De officiële clubsite

K.S.K. Ronse

Stamnummer: 
38
Voorzitter: 
Jean-Marie Vandendriessche
Trainer: 
Carl Deviaene
Kleuren: 
blauw - rood - wit
Stadion: 
Orphale Crucke
Adres: 
Leuzesteenweg 183A, 9600 Ronse
Telefoon: 
055 21 14 13

R O N S E !

Gesitueerd in het uiterste zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen, op een “boogscheut” van de grens met de provincie Henegouwen en de taalgrens, wordt in “Renaix” de taal van Molière zeer veel gesproken. De stad is omgeven door de Muziekberg, de Hotondberg en de Kruisberg. Ronse wordt ook wel “de Koningin van de Vlaamse Ardennen” genoemd. De streek rond Ronse is toeristisch besteed aan de vele wielertoeristen met klimtalent. In de Stad zélf kan men ook het Folklore en Geschiedenis Museum bezoeken, of de laat-gotische St. Hermeskerk. Wie er een dag-uitstap met de trein zou van maken -via De Pinte- komt in Ronse in het oudste station van het Europese vasteland aan! Ronse is ook een carnaval-stad, ze vieren uitbundig “Zotte Maandag” en de Ronsenaars zijn net zo trots op het beeld van de “Ronse Zot” als de Brusselaars op “hun” Manneken Pis. In de stad is er ook zoiets als de “Zottenmuur”, aan de Oude Vesten gelegen, hij speelt een belangrijke rol tijdens de “Bommelfeesten”, midden januari, want dan wordt er in Ronse Carnaval gevierd!

Wat het geschiedkundige betreft, op bepaalde plaatsen in de stad kan men voor-historische en Belgo-Romeinse vondsten aantreffen, dus zal er destijds al wel een nederzetting geweest zijn, in dat heuvelachtige gebied waar de Schelde zo’n 10 km. vandaan stroomt. Interessant is ook het feit dat de taalgrens, die we nù kennen, destijds ontstaan zou zijn ... daar waar de Romeinse cultuur de Germaanse bezetting overleefde. De échte start van Ronse situeert zich waarschijnlijk in het midden van de 7de eeuw, tussen 625 en 650 rond het door de H. Amandus gestichte klooster, dat in 880 door de Noormannen werd verwoest. De nederzetting bleef bestaan en kreeg in 1240 stadsrecht. In de middeleeuwen was Ronse het centrum van een bloeiende Vlaamse laken-nijverheid en ook in de 19de eeuw was de textielnijverheid er van groot belang. Toen die bedrijvigheid in het midden van de XXste eeuw afnam, gingen veel Ronsenaars naar Gent pendelen.

 

Situatieschets " Orphale Crucke stadion "

Het stadion is gelegen in het zuiden van de stad aan de Leuzense steenweg. Het is een redelijk nieuw stadion, waar nog veel mogelijkheden zijn om, eventueel, uit te breiden en te voldoen aan de eisen voor de clubs van de eerste nationale afdeling en, uiteraard, ook voor de tweede afdeling. Of die laatste ambitie nog gekoesterd wordt in Ronse laten we in het midden! De fusieclub haspelde haar eerste jaren nog af op het terrein van het voormalige A.S. “Assa” Ronse, aan de Vier-maart-laan, naast de spoorweg en niet ver van de huidige locatie gelegen. Dat nieuwe stadion werd in gebruik genomen op 12 september 1993 en is intussen uitgerust met een overdekte staantribune en met een lichtinstallatie.

 

Wegwijzer

We weten niet hoe ver de werkzaamheden staan ... aan en over de E17, richting Gavere. Dus ofwel ... N35 ---> Gavere ... ofwel ... N494 ---> Kruishoutem. In beide gevallen tot N60 en daarna rechtsaf ---> Oudenaarde/Ronse. N60 volgen tot aan Ronse, bergaf tot aan splitsing --> Rechts volgen ---> Leuze/Doornik/Kortrijk (Zonnestraat) - Tot aan rotonde en Links ---> "Leuze". Aan verkeerslichten en rotonde -> rechtdoor – Volgende rotonde (# met N48 naar Doornik) steeds rechtdoor richting ---> Leuze. Daarna kunt u zich richten aan de lichtpilonen van het stadion en ook de richtingwijzer volgen.

 

Sportief

Koninklijke Sport Kring Ronse is de vrucht van een fusie tussen “Football Club Renaisien” en “Association Sportive Renaisienne”. De “vader” van de ‘boreling’ was Orphale Crucke, voorzitter van de Raad van Bestuur van K.F.C. Ronse, maar wiens progressieve en bezielende gedachten-gang niet onmiddellijk aanhoord werd. Uiteindelijk ging de kogel dan toch ook door één van de kerken in Ronse en kon K.S.K. Ronse op 1 juli 1987 officieel van start gaan. Het seizoen 1987-88 werd aangevangen in 2de provinciaal Oost-Vlaanderen, reeks waarin “Club Ronse” in uitkwam. De fusieclub ging verder met het stamboeknummer 38 van “Assa Ronse”, dat toen in derde provinciaal aan de slag was. 

In Ronse ging de bal aan het rollen in het begin van de 20ste eeuw (1906) en op 7 juli 1907 werd Association Sportive Renaisienne gesticht. Ze kwamen uit in groen-wit en hadden een speelveld gevonden op de steenweg op Leuze, eerst in 1919 werden de rood-witte clubkleuren aangenomen. Nadat hun allereerste, vriendschappelijke, wedstrijd op een overwinning werd afgesloten trok men, met de “fanfare” voorop, door het centrum van Ronse. Toen de stoet aan de “Patria” voorbijtrok namen sommigen een nogal uitdagende houding aan t.o.v. de “Patria Boys”, waarschijnlijk een andere voetbalclub die echter nooit bij de “bond” zou aansluiten. Hierdoor verlieten verschillende leden -studenten- de stoet. Zij lagen aan de basis van het ontstaan, begin 1908, van een tweede voetbalclub ... Football Club Renaisien, dat eerst voor het geel-blauw koos, in 1922 werd dat blauw-wit. Vermits de Leuzense steenweg in Ronse tamelijk lang is, vond ook “F.C. Ronse” daar een onderkomen. Het zou nog een tijdje duren eer beide clubs zich aan competitievoetbal zouden wagen, dat gebeurde inderdaad eerst in het seizoen 1910-11, toen ze in afdeling III Vlaanderen uitkwamen met, o.a., de twee clubs uit Roeselare en “’t Végé” uit Oostende.

De aansluiting van “A.S. Renaisienne” bij de “bond” werd op de A.V. van 23/01/ 1910 bekrachtigd, die van “F.C. Renaisien” een jaar later, d.d. 19/02/1911. De “Koninklijke” benoemingen ->“Royale” voor “Assa” en “Royal” voor “Club”<- werden respectievelijk verleend op 1 juni en 24 juni 1933 maar eerder al, d.d. 1926, kregen ze allebei ook een stamboeknummer, “38” voor Assa en “46” voor Club. Was F.C. Ronse op sportief gebied de meest prominente ploeg -van 1931 t/m 1953 onafgebroken in de tweede hoogste afdeling en ook vooraanstaande spelers geleverd-, dan was A.S. Ronse de club die het eerst tot het “nationale” voetbal doordrong (bevordering in 1923) en zelfs de tweede afdeling (eerste afdeling in 1928). Toch ook nog meegeven dat geen enkele van de twee clubs uit Ronse ooit haar benaming “Vervlaamste”.

Bij de fusie werden de clubkleuren samengevoegd tot “rood-blauw-wit”, als locatie werd voor het terrein van "Assa" geopteerd. Op 12 september 1993 werd het “Orphale Crucke” stadion in gebruik genomen, aan de steenweg op Leuze. Na twee seizoenen kende K.S.K. Ronse sportief succes (1989-90) met een titel in 2de provinciaal, een jaar later (1990-91) volgde een nieuwe promotie. Na negen seizoenen “bevordering A” volgde op het einde van de 20ste eeuw (2000) de promotie naar de 3de afdeling, onmiddellijk gevolgd door een nieuwe titel in “3deA”. K.S.K. Ronse zou acht seizoenen in de 2de afdeling uitkomen, maar niet opeenvolgend. Nadat het sinds 1987 nog nooit gedegradeerd was, zakte K.S.K. Ronse op het einde van de seizoenen 2006-07 en 2009-10 terug naar de derde afdeling (A).

Ineens meegeven dat zowel in 2001-02, als in 2003-04, het al moest strijden om het behoud te verzekeren, vooral in dat laatste seizoen konden de degradatie “barrages” slechts op de valreep vermeden worden, dankzij een eindspurt met, o.a., een 4-0 zege tegen directe concurrent Sporting West Ingelmunster op de voorlaatste speeldag in het Orphale Crucke stadion. In het seizoen 2004-05 daarentegen dong K.S.K. Ronse dan weer mee naar een plaatsje in de lucratieve promotie-eindronde, die het op de ultieme speeldag aan R. Antwerp F.C. en K.V. Red Star Waasland moest laten. In 2006-07 echter eindigde de fusieploeg achttiende en laatste maar er volgende een onmiddellijke promotie via de titel het seizoen daarop, 2007-08.

Het seizoen 2008-2009 liep eerder goed voor K.S.K. Ronse, dat aardig mee vooraan in de rangschikking draaide maar uiteindelijk geen ticket voor de eindronde kon versieren (2de, 3de en 4de) en slechts achtste eindigde. Een jaar later, 2009-2010 eindigde K.S.K. Ronse op een barrage plaats en moest dus om het behoud spelen, waarin het al in de eerste ronde moest aantreden ... zeer ongewoon voor een tweede klasser! Het bezwaar mocht niet baten en K.S.K. Ronse werd uitgeschakeld door U.R.S. Centre, 0-1 in Ronse en 3-1 in Centre. Degradatie dus naar de derde afdeling, waar het na drie opeenvolgende seizoenen uit degradeerde om in de nationale bevordering 'A' te belanden. Na drie seizoenen daarin geen al te hoge toppen te hebben wordt men voor het seizoen 2016-2017 ingedeeld in de 3de Klasse Amateurs 'A', Voetbal Vlaanderen. Daarin eindigde men op een vierde plaats en versierde men een plek in de “play-offs”. Die werden in één wedstrijd betwist. K.S.K. Ronse trok naar F.C. Pepingen en won er met 2 - 3, waarmede de promotie naar de 2de Klasse Amateurs 'A' werd verworven. Daarin zal men in het seizoen 2017-2018, o.a., uitkomen tegen K.F.C. Sparta Petegem.

 

Marcel Dingemans

website door GRAMMA