De officiële clubsite

Royal Châtelet-Farciennes S.C.

Stamnummer: 
725
Voorzitter: 
Patrick Remy
Trainer: 
Alex Czerniatynski
Kleuren: 
groen - wit - paars
Stadion: 
Stade des Marais
Adres: 
Rue des Marais, 6240 Farciennes
Telefoon: 
071/39.39.38

Voetbal in Henegouwen

Het voetbal in de provincie Henegouwen begon zich te manifesteren in het begin van de XIXde eeuw, als Sporting Charleroi het levenslicht zag in 1904. Het zou nochtans duren tot 1908 eer er daar competitie voetbal zou worden gespeeld ... en dan nog ... ! In het seizoen 1911-1912 kreeg het voetbal in Henegouwen een provinciale competitie. Deelnemers waren A.E.C. Mons, S.C. Charleroi, U.S. Tournaisienne II, Amical S.C. Tournai en Olympic Club Mons. Desalniettemin hadden de clubs uit Henegouwen het daarna moeilijk om echt in de actualiteit te komen. Het was eerst nà de Eerste Wereldoorlog dat in de provincie Henegouwen het voetbal écht doorbrak.

 

S t e l s e l m a t i g

Dat is misschien wel het meest geschikte woord dat kan aangehaald worden m.b.t. de ontbolstering van het voetbal in Henegouwen. In het seizoen 1926-1927 was het aantal clubs fel aangedikt. Daarbij ook Châtelet S.C., dat op 7 juli 1926 werd gesticht en aansloot bij de K.B.V.B. onder het stamboeknummer 725. Op 18 oktober 1956 werd de club vereerd met de titel “Royal”. Op sportief vlak dienen er niet al te veel woorden aan besteed te worden, want men geraakte feitelijk nooit uit de provinciale afdelingen weg. Desalniettemin klom men op tot eerste provinciaal in 1937, om daarna weer terug te zakken tot in derde provinciaal. In 1999 lukte het om via de eindronde terug naar eerste provinciaal op te klimmen. In 2001 won men zelfs de provinciale eindronde, maar in de interprovinciale play-offs wint K.F.C. Izegem met 3 - 1.

Een jaar later (2001-2002) won men opnieuw de provinciale eindronde in Henegouwen, maar men diende niet aan te treden in de interprovinciale eindronde. Door de fusie van R.U.S. Tournaisienne en R.R.C. Tournaisien kwam er immers een plaatsje vrij in de nationale bevordering voor een club uit Henegouwen. Daardoor kon R. Châtelet S.C. starten in reeks 'D'. Het werd een bittere eerste kennismaking. Immers ... allerlaatste met slechts negen puntjes, met één overwinning en zes gelijke spelen. Men ging terug naar het provinciale voetbal en zakte zelfs tot in 2de provinciaal. Nadien werd orde op zaken gesteld en promoveerde men opnieuw naar eerste provinciaal, maar een hoofdrol was echter nog niet weggelegd. In 2011-2012 en 2012-2013 werd telkens de provinciale eindronde bereikt, maar kon men niet doordringen tot in de interprovinciale eindronde.

 

Hoger Op !

In het seizoen 2013-2014 stond er geen maat op U.S. Soire Sambre, in feite U.S. Solrezienne. R. Châtelet S.C. eindigde tweede op tien punten en nam deel aan de provinciale eindronde. Die werd winnend werd afgesloten. Eerst werd de maat genomen van C.S. Entité Manageoise, om in de finale te winnen van R. Union F.C. Ransart (1 - 3). Daarna volgde de interprovinciale eindronde, die ook met succes werd afgesloten. In het Mirakelstadion werd tegen K.R.C. Waregem 1 - 1 gelijk gespeeld, na verlengingen. In de strafschoppenserie werd met 2 - 4 aan het langste einde getrokken. In de volgende ronde, die over mogelijke promotie zou beslissen, mocht men het opnemen tegen R.O.C. Meix-devant-Virton. Het werd 5 - 1 en de promotie naar de nationale bevordering was een feit!

In het seizoen 2014-2015 werd men ingedeeld in de nationale bevordering reeks 'B'. Dat moet wel een hele verandering zijn geweest, na -op één seizoen na- altijd in het provinciale voetbal te hebben vertoefd. Die afdeling 'B' was hoofdzakelijk samengesteld met clubs uit twee provincies. Henegouwen (5) ... Royal Francs Borains (5192), R. Entente Sportive Acrenoise (2774), R. Jeunesse Entente Binchoise (3835), Union Sportive Solrézienne (6876) en R. Châtelet Sporting Club (725). De provincie Brabant telde 10 clubs (!) ... R. Léopold Uccle F.C. (5), K. Olympia V.C. Sterrebeek (1002), K. Olympia S.C. Wijgmaal (1349), K. Wolvertem S.C. (3155), Renaissance Club Schaerbeek (4133), F.C. Ganshoren (7569), F.C. Pepingen (7741), Tempo Overijse Maleizen-Tombeek (8715), R.R.C. Waterloo (677), R. Union Sportive Rebecquoise (1614). De provincie Namen, ten slotte, was vertegenwoordigd door R.U.S. Assesse (6748) ... merkwaardig in die zin omdat de andere clubs uit Namen in reeks 'D' zaten. Geen “play-offs” voor R. Châtelet S.C., dat vijfde was geëindigd ... er waren ook maar drie “gegadigden” !

Opnieuw bevordering 'B' in het seizoen 2015-2016, met acht nieuwe clubs! Van de clubs die 'gebleven' waren is het stamboeknummer onderstreept. De nieuwelingen waren ... Henegouwen (4) ... Royal Géants Athois (2899) -dat in de loop van het seizoen de boeken zou neerleggen-, R.F.C. Tournai (26), Racing Charleroi-Couillet-Fleurus (94), R. Olympic Club de Charleroi-Marchienne (246). Uit Brabant (3) kwamen K.S.K. Halle (87), K.A.C. Betekom (3634), R.W.D.M. (5479). De enige vertegenwoordiger uit de Provincie Antwerpen was K.F.C. Duffel (284). R. Olympic Club Charleroi-Marchienne werd overtuigend kampioen, R. Châtelet F.C. eindigde op een fraaie derde plaats ... hierdoor verwierf het een rechtstreekse promotie naar de 2de Klasse Amateurs A.C.F.F., want het eerste jaar van de grote competitie hervorming..

 

Naar de 1ste Klasse Amateurs

Grote verandering dus in de schoot van de K.B.V.B. voor het seizoen 2016-2017, want op de eerste nationale afdeling na wordt er een grote hervorming doorgevoerd. Op provinciaal vlak geldt dat feitelijk alleen maar voor de provincie Brabant. Op nationaal vlak wordt er slechts één Franstalige reeks samengesteld in de 2de Klasse Amateurs, of de A.C.F.F. (Association des Clubs Francophones de Football). Alle Waalse provincies zijn daarin vertegenwoordigd. Henegouwen (5) ... Entente Acren-Lessines (2774), U.R. La Louvière Centre (213), R. Charleroi-Couillet-Fleurus (94), R. Olympic Club de Charleroi (246) en R. Châtelet-Farciennes S.C. (725). Waals-Brabant (1) ... met R. Wallonia Walhain Chaumont-Gistoux (3262). De provincie Namen (4) ... R. Union Wallonne Ciney (460), R. Entente Sportive Couvin-Mariembourg (248), R.F.C. de Meux (4454), Union Royale Namur (156). De provincie Luik (5) ... R.R.C. Hamoir (3114), R.F.C. Union La Calamine (526), R.F.C. de Liège (4), Solières Sport (9426), R. Stade Waremmien F.C. (190). De provincie Luxemburg telde één vertegenwoordiger ... R. Union Sportive Givry (6237).

U heeft wellicht gemerkt dat “Châtelet” een naamswijziging onderging. Het betreft nochtans géén fusie! R.F.C. Farciennes (stamboeknummer 4776) stopte de activiteiten. Voorzitter Daniel Remy van R. Châtelet S.C. ging dan gesprekken aan met de naburige gemeente Farciennes, dat over betere accommodaties beschikte. Daar was wel één voorwaarde aan verbonden ; de naam “Farciennes” diende in de benaming opgenomen te worden, wat geschiedde. De club-kleuren werden ook aangepast, het paars van de ter ziele gegane club werd bij het groen-wit gevoegd.

Nu laten we in het midden wat de ambities waren van R. Châtelet-Farciennes S.C. in die 2de Klasse Amateurs A.C.F.F.. Feit is dat men kampioen speelde, voor het zéér ambitieuze R.F.C. de Liège. Er werden slechts twee nederlagen geleden, op de tweede speeldag at home tegen het stamboeknummer 4 (1 - 2) en op de laatste speeldag bij Royale Acren-Lessines (4 - 1). Daartussen dus 27 wedstrijden zonder nederlaag! Men stond 162 dagen aan de leiding en men kan daarbij volgend knap “record” voorleggen ... 1ste - 30 - 21 - 7 - 2 - 67 - 32 - 70 pnt.. Even leek R.F.C. de Liège nog voor problemen te gaan zorgen, want het vocht de toekenning van de licentie voor de 1ste Klasse Amateurs van R. Châtelet-Farciennes S.C. aan. Het lijkt wel een slechte gewoonte te worden, daar in de regio van Luik ... klacht neerleggen om “iets” te kunnen bekomen! De zaak kwam voor het C.B.A.S., dat de licentie aan de club uit Henegouwen toekende! Wat de ambities zijn van R. Châtelet-Farciennes S.C. voor het seizoen 2017-2018 ... die lijken ons simpel ... het behoud veilig stellen!

 

Het seizoen 2017 – 2018

Dat laatste zou een hele klus worden, maar werd uiteindelijk tot een goed einde gebracht. Men had daar wel de hulp van K. Lierse S.K. voor nodig, dat geen licentie kreeg noch voor “1B” ; noch voor de 1ste Klasse Amateurs. Daardoor kon de dertiende van de algemene rangschikking zich opmaken voor een nieuw seizoen op het derde niveau en diende de veertiende de barrages te spelen. Aanvankelijk leek Royal Châtelet-Farciennes S.C. lange tijd een vogel voor de kat. Men begon met dertien wedstrijden op rij zonder zege of een 6 (draws) op 39! Daardoor stond men helemaal onderaan de rangschikking. Die zestiende plaats verliet men na een 1 - 2 zege bij S.C. Eendracht Aalst op 3 december 2017! Werd gevolgd door een verrassend gelijk spel bij Lommel S.K. (1 - 1). In de tweede helft van de maand januari 2018 volgden nog eens twee zeges op rij in Farciennes tegen K. Berchem Sport (1 - 0) en K.M.S.K. Deinze (2 - 1), Men posteerde zich even op de veertiende plaats, toch nog altijd een degradatieplaats.

In de volgende negen wedstrijden werden slechts 6 puntjes gesprokkeld op 27, waardoor men heel die tijd ook op die vijftiende plaats “vast” geankerd zat. Eind maart 2018 werd Alex Czerniatynski aangesteld als trainer. Met succes, want op het einde van de competitie volgden twee overwinningen op rij, at home K.F.C.V.W. Hamme (2 - 0), een rechtstreekse concurrent, en een away zege bij K.S.K. Heist (0 - 1), dat geen aanstalten meer kon maken op een plaats in de “play offs”. Daardoor verzekerde R. Châtelet-Farciennes S.C. zich van de 13de plaats, die recht gaf op de “barrages” voor het behoud met de clubs uit de 2de klasse amateurs. Maar dat ging dus niet door, ingevolge het “geval” Lierse. Royal Châtelet-Farciennes S.C. mag zich opmaken voor een nieuw jaar 1ste Klasse Amateurs, na 13de – 30 – 6 – 11 – 13 – 34 – 53 – 29 punten waaruit men kan opmaken dat het weer een strijd tegen de degradatie gaat worden!

 

Marcel Dingemans

website door GRAMMA