De officiële clubsite

Wedstrijdverslag Sp. Hasselt - KMSK Deinze (19.11.2016)

Wedstrijddatum: 
19.11.2016
Scheidsrechter: 
Glenn Claes bijgestaan door Maarten Coeck en Frank Giunta
Invallers: 
SpelerGele kaart?Rode kaart?DoelpuntenGewisseld?
0
0
84'
0
80'
0
65'

Long Journey ... Nice Victory ... Very late arrival home

Dat zijn de drie ingrediënten die we kunnen onthouden van onze verplaatsing naar de hoofdplaats van de provincie Limburg. K.M.S.K. Deinze heeft nog enkele zeer verre verplaatsingen te gaan in de reguliere competitie van de 1ste Klasse Amateurs, waarvan er enkele gewoonweg “niet de doen zijn”, als men met het openbaar vervoer moet rekening houden. De verplaatsing naar Hasselt mag dan wel een “Long Journey” zijn, maar kan bij het “doenbare” gerekend worden, want rechtstreekse trein heen- en terug. Hoewel ... door werkzaamheden aan het spoor (tussen Brugge en Gent), omleiding via ... Deinze! ... en daardoor vertraging. Wat ons noodlottig werd bij de terugkeer, want daardoor een uur later “back” ... 03u28! Er mag gewaagd worden van een “Very late arrival home”. Het traject Zeebrugge - Blankenberge diende daarbij nog eens te voet worden afgelegd ... maar de ruime 1 - 5 zege verzachte de pijn! Die “Nice Victory” kwam er na een zeer productieve eerste helft (0 - 4). Werd gevolgd door een moeilijk vierde kwartier, maar daarna werd de draad terug opgepikt met een tweede 1 - 5 zege in het kalenderjaar 2016, maar dan wel in twee verschillende competities. Hoe de zege bij K. Sporting Hasselt tot stand kwam vertellen we u in het wedstrijdverslag, onder de hoofding ... “Thirty – Seven”.

 

“Thirty – Seven”

Introduction

Bij geen van de twee ploegen liep er een nummer “37” bij ; wél iemand die aan zijn 37ste jaar bezig is, spits Ibrahima Sidibé van de thuisploeg. De “T2” van Sporting Hasselt, Bjorn Sengier, is dan weer in juli l.l. 37 jaar geworden. Met onze hoofding verwijzen we echter naar stamboeknummer “37” dat toehoorde aan Excelsior F.C. Hasselt en, na de fusie met V.V. Hasselt, aan K.S.C. Hasselt. Maar op 1 juli 2001 werd het nummer “37” geschrapt, als de fiere club werd opgeslorpt door K.S.K. Kermt. De nostalgie zit er bij de Hasselaren toch nog altijd goed in, want op enkele plaatsen troffen we nog het nummer “thirty – seven” aan, op de ene of andere raam. Want er bestaat een soort van V.I.P. Club ... “Club 37” genoemd. Sinds nu al 25 jaar zal er, behoudens het stamboeknummer 3245, van K.S.K. Kermt niet veel meer overblijven?

Door de jaren heen wijzigde de naam van de club trouwens van K. Sporting Kermt-Hasselt via K.S.K. Hasselt tot K. Sporting Hasselt (vanaf 2012). Onder het nummer “37” drong K.S.C. Hasselt zelfs in 1979 door tot in de eerste nationale afdeling, na eindronde winst tegen K.A.A. Gent (0 - 0 en 1 - 0) ... met in het Stedelijk stadion toen 16.000 toeschouwers! Het seizoen 1979-1980 werd een “aller-retour”. In nu bijna 40 jaar is er weinig of niets aan het stadion veranderd. Dat is nochtans nodig wil men in Hasselt sportief op een hoger niveau uitkomen. Voor het ogenblik zitten de stad en de club echter niet op dezelfde golflengte, wat duidelijk bleek bij het begin van de partij als een aantal “Hasselse” supporters (37 ?) luidkeels hun ongenoegen lieten blijken over de relatie met de Stad Hasselt. Naarmate de wedstrijd daarna vorderde werden ze hoe langer hoe stiller. Uit de laatste zeven wedstrijden (K.M.S.K. Deinze inbegrepen) sprokkelde het team van Stijn Stijnen trouwens een povere 3 op 21!

Stormy Weather !

Niet “on the day”, wel de volgende dag als er door de weersomstandigheden hinder was op het spoorweg verkeer en we niet naar het zuiden van de Stad Deinze konden trekken. Ondanks de omweg via Lichtervelde-Tielt en Deinze toch op tijd in Hasselt. Veel te vroeg zelfs, want al om 17u45 aan het Stedelijk stadion, dat op nauwelijks 10 minuten van het station is gelegen. “Cold weather” ook, en we moesten nog tot 19 uur wachten eer de “Club 37” zijn deuren opende. In de aanpalende V.I.P. ruimte, dat is wél nieuw, een zestigtal 'couverts' maar uiteindelijk ... nadat het “team Deinze” zijn opwachting had gemaakt, zonder Willy De Schuyter die we een spoedig herstel toewensen, werden “we” (met Regi Van Acker, Sven Vandendriessche en Dr. Pierre De Witte) hartelijk ontvangen door Stijn Stijnen. Met deze laatste hadden we een half uurtje vroeger ook al een 'babbeltje', net als met Bjorn Sengier. De beide trainers namen daarna van elkaar afscheid met een “goede wedstrijd gewenst” ... “succes gewenst” zegt men toch niet!? Genoeg gebabbeld ... de wedstrijd!

Stormy K.M.S.K. Deinze !

Dat mag toch ook gesteld worden wat de eerste helft van oranje-zwart betreft. Een ingekort speelveld trouwens, want in totaal 11 meter in de lengte, om aan de vereisten te voldoen. Als K.M.S.K. Deinze de wedstrijd op gang trapt laat het Stedelijk stadion toch wel een desolate indruk. De toeschouwers kunnen zich echter opwarmen aan een denderende start van de match. Op de rechter flank, de linker voor Sporting Hasselt, heeft Jo Nymo Matland het uiterst moeilijk met Steve Bael. Deze laatste spurt al heel vroeg vlug door, tot rechts in de 16-meter. Zijn gekruist schot wordt onorthodox nog door een verdediger in hoekschop verwerkt (2e). Zelfde situatie een minuutje later, de poging van Steve Bael gaat nu links voorlangs (3e). Op de eerste tegenaanval van Sporting Hasselt trapt Ibrahima Sidibe op doel ; de poging wordt nog net afgeblokt door Hans Cornelis (4e). Het laatste wapenfeit in het eerste kwartier is een nieuwe doorbraak van Steve Bael op rechts, hij trapt opnieuw links voorlangs (6e).

De tricolore thuisploeg (groen-blauw-wit) ... K.M.S.K. Deinze helemaal in het zwart ... brengt evenwicht in het spel-gebeuren maar kan slechts éénmaal dreigen. Alfred Quadrogo wordt centraal puik diep gestuurd, maar Tom Vandenberghe komt gepast uit zijn doel en ontzet op de rand van de 16-meter (17e). In de tegenactie volgt een goede aanval van oranje-zwart, uiteindelijk trapt Gianni De Neve van uit een centrale positie over doel (18e). We zijn zowat halfweg de eerste helft als een nieuwe goed opgebouwde aanval van K.M.S.K. Deinze niet helemaal wordt afgeslagen. Op rechts recupereert Steve Bael. Hij zet voor en Gianni De Neve kopt tegen tegen de dwarsligger, de goed gevolgde Christophe Martin SUAREZ kopt de terugspringende bal van kortbij tegen de touwen ... 21e  0 - 1.

De thuisploeg is aangeslagen maar probeert toch nog de bakens te verzetten ; de verdediging van K.M.S.K. Deinze onderschept alles. Oranje-zwart varieert zijn spel en het gaat nu van links naar rechts tot bij Steve Bael. Daarna wordt Gianni De Neve bereikt die tot bij Gert Van Walle geeft, er volgt een afzwaaier die links naast gaat (27e). In het derde kwartier van de wedstrijd neemt S.K.D. ruim afstand van een zwakke thuisploeg. Te weinig mentaliteit, stelt trainer Stijn Stijnen achteraf. In alle geval speelt Gert Van Walle Steve BAEL aan ; die infiltreert rechts in de grote rechthoek en trapt van uit een scherpe hoek overhoeks in de linker kruising ... 30e 0 - 2. Gert Van Walle wordt, even later en na een bal-recuperatie op het middenveld, centraal doorgestuurd, maar hij trapt rechts naast (32e). Gert heeft de smaak wel te pakken. Een inworp van op rechts van Hans Cornelis belandt ongeveer links centraal tot bij Gert VAN WALLE, de 'youngster' haalt hard en vernietigend uit ... een bom tot tegen de netten ... 34e 0 – 3.

Om de eerste helft mooi af te sluiten rukt, op rechts, Steve Bael nog eens ver op. Geeft voor en aan de eerste paal tikt Martin SUAREZ in tweemaal binnen ... 43e 0 – 4. De harde kern van Sporting Hasselt is er zowaar stil van geworden! Rust  0 – 4 !

Cordially reception

Hartelijke ontvangst tijdens de rust van een vertegenwoordiger van het Bestuur van K. Sporting Hasselt. Een Raad van Bestuur die moeilijke tijden doorworstelt, zowel op sportief vlak als wat de accommodatie betreft en de onderhandelingen met de Stad Hasselt. Op een ander gebied is de verwondering groot als er over de verplaatsingen gaat. Met de wagen ongeveer 155 km vanuit Deinze, die afgelegd kunnen worden in anderhalf uur. In normale omstandigheden dan. Met de trein (vanuit Blankenberge) is dat een ander geval, wat onze gesprekspartner ook laat blijken. Uiteraard stelt zich dan de vraag ... hoe lang we dat nog gaan kunnen volhouden? Met die ruime voorsprong wordt daar uiteindelijk niet aan gedacht en iedereen maakt zich op voor de tweede helft, met nog een afscheidsgroet en een bedankje voor de ontvangst ... want persoonlijk moesten we de trein nog halen. Wat achteraf geen probleem bleek te zijn. Trouwens hebben we nagelaten te achterhalen wie er nog bij de “thirty - seven” in het Bestuur heeft gezeteld.

More equal

Die tweede helft bleek aanvankelijk meer gelijk opgaand te gaan. Bovendien, als er veel goals vallen voor de rust ... betekent dit niet altijd dat ook in de loop van de tweede helft de netten veel bol zullen staan. Die van het zuidelijke doel moest zelfs een ingreep ondergaan, wellicht door die vier goals? Sporting Hasselt trok richting dat doel, en kwam veel meer gedreven uit de kleedkamers. Stijn Stijnen had ook zijn zwakke linker back vervangen door een aanvaller meer in te brengen. Dat lukte ook want K.M.S.K. Deinze doorworstelt een moeilijk vierde kwartier. Het incasseert ook een tegengoal, na enkele eerdere gevaarlijke situaties die opgelost konden worden. Niet na een tiental minuten in de tweede helft, als een aanval van de Limburgers afgesloten leek te zijn, maar uiteindelijk niet. Aan de linker doelpaal verovert Ibrahima SIDABI de bal en knalt die overhoeks in de rechterhoek binnen ... 56e 1 - 4.

K.M.S.K. Deinze hield daarna achteraan het hoofd koel. Het moest nog wel enkele vrijschoppen toestaan, maar die zagen er dreigender uit als de bal nog op de grond lag, dan nadat ze getrapt waren. Even voor het uur schiet oranje-zwart terug uit zijn 'krammen”. Een goede aanval over de rechter flank komt tot bij Gert Van Walle, die naar de rechter hoek uithaalt, doelman Dylan Swainnen tipt nog net in hoekschop (59e). De Oost-Vlamingen houden daarna de wedstrijd onder controle. Moeten in die tweede helft ook maar amper een hoekschop toestaan en versieren er zelf nog zes. De Hasselaren proberen ook referee Gleen Claes te beïnvloeden, die zeker niet tègen oranje-zwart floot. Desalniettemin werd de “schwalbe” in de 16-meter van Levent Saglam met een terechte gele kaart bestraft (48e) en werd Francesco Caratta terecht uitgesloten voor een wilde ingreep op het middenveld op de benen van Jarric Buysse.

In numerieke meerderheid (vanaf minuut 64) dwingt halfweg de tweede speelhelft S.K.D. twee hoekschoppen op rij af. Gianni De Neve trapt ze allebei (67e). Op de eerste waagt Martin Suarez een subtiel heiltje ... re-corner ... de inlopende Arnaud De Greef kopt die links naast. Dan toch een vrijschop van Sporting Hasselt die dreigend is. Wordt van links voorgegeven en Musatapha Kebba Jarju kopt hoog opspringend over de dwarsligger (71e). Laatste echte doelpoging van de Hasselaren. Nog een kwartier te gaan. De zege lijkt binnen, maar de voorsprong kan, vooralsnog, niet aangedikt worden. Arnaud De Greef rukt op, zijn schot wordt door doelman Dylan Swinnen gepakt (74e). Dan aanval van links naar rechts ; Steve Bael duikt rechts in de zestien meter op ; zijn zwaar schot wordt door Dylan Swinnen in hoekschop gekeerd (75e). André Ntambue dreigt vanaf die rechter flank, ook die poging wordt door Dylan Swinnen in corner verwerkt (78e). De drie punten lijken nu toch wel binnen, maar er zijn uitzonderingen, in het verleden, waar we hier niet hoeven op terug te komen. In het Stedelijk stadion van Hasselt zag het er echter niet naar uit. Op kracht gaat Lennart Mertens nog centraal diep, zijn schot wordt door Dylan Swinnen gestopt (89e). Dan valt toch de vijfde treffer. Via Steve Bael komt de bal bij Gianni DE NEVE terecht, die van rechts in de grote rechthoek uithaalt ; de bal gaat via de linker doelpaal laag tot tegen de netten ... 89e 1 - 5. Score die het toenmalige “thirty-seven” slechts éénmaal 'at home' moest incasseren in dat seizoen 1979-1980 in de 1ste klasse!

The teams

Stijn Stijnen bracht een opvallende “oude” ploeg tussen de lijnen, met verschillende dertigers en bijna-dertigers. Ook enkele spelers met een serieus 'sportief verleden', die u wellicht niet onbekend voorkomen ... K. Sporting Hasselt : Dylan Swinnen/26 ; David Iboma/7 (72e Thierry Vandermeeren/2), Ferhat Teker/5, Ruben Corstjens/3, Jo Nymo Matland/4 (46e Levent Sagiam/61) ; Francesco Carratta/23, David Vandecauter/8 ; Alfred Quedraogo Toundasida/9, Mustapha Kabba Jarju/17, Huseyin Bilican/32. Niet gebezigd : Glenn Daniels/1, Danny Screurs/11.

Regi Van Acker stelde dezelfde ploeg op als de vorige week en wijzigde één bankzitter. Wie kwam er aan de aftrap? K.M.S.K. Deinze : Tom Vandenberghe/23 ; Hans Cornelis/4, Arnaud De Greef/15, Matthias Lievens/3, Jarric Buysse/20 ; Jasper Sols/27, Gianni De Neve/7, Gert Van Walle/12 (65e André Ntambue/11) ; Steve Bael/8, Philippe Janssens/10 (84e Gauthier Libbrecht/5) ; Christophe Martin Suarez/90 (80e Lennart Mertens/9). Niet gebezigd : Kevin Frans/1.

Referee trio

Glenn CLAES (° 2 december 1986). Zes wedstrijden met K.M.S.K. Deinze ... allemaal als referee. 22/09/13 away F.C.V. Dender E.H. (0 - 4) ; 15/12/2013 away R. Géants Athois (3 - 1) ; 12/04/14 away K. R.C. Gent-Zeehaven (3 - 0) ; 13/08/2014 at home F.C. Gullegem (3 - 2) ; 18/10/2014 de bewogen wedstrijden at home tegen K.F.C. V.W. Hamme (3 - 2) en 28/02/2015 at home K.R.C. Gent-Zeehaven (5 - 0). Oranje-zwart was dus tweemaal aan de verliezende hand met deze scheidsrechter, in tegenstelling tot we veronderstelden. Met K. Sporting Hasselt éénmaal away 20/04/2016 K. Diegem Sport (1 - 3). Is aangesloten bij Sporting Tisselt, stamboeknummer 7565, dat uitkomt in 2de provinciaal 'A' Antwerpen en ten Zuiden van Willebroek en ten Oosten van Breendonk gelegen. Maar gezien zijn aantal blokken daar wellicht niet woonachtig. De bondsvoorzitter is ook bij die club aangesloten. 'On the day' toe aan 124 wedstrijden, 117 als referee, 3 als 'a.r.' en 4 als a.r..

Sinds het seizoen 2012-13 alleen nog scheidsrechter. Debuteerde in het seizoen 2010-11 op 04/09/2010 in bevordering 'C', K.S.K. Tongeren - K.E.S.K. Leopoldsburg (1 - 0). Daarna, in de loop van dat seizoen, referee in bevordering en éénmaal grensrechter d.d. 03/10/2010 bij K.S.K. Ronse - K.F.C. Dessel Sport (3-1) in “3deA”. In het seizoen 2011-12 eenzelfde scenario, maar voor slechts negen wedstrijden, waarvan twee als 'a.r.' in de derde nationale afdeling. In 2012-13 in feite ook betrekkelijk weinig matchen, slechts 15, maar deed daarin wel zijn debuut, als referee, in de derde afdeling reeks 'B' bij K.V.V. Bocholter V.V. - Heppignies-Lambusart-Fleurus (1 - 1). Debuteerde in het seizoen 2014-2015 in de tweede nationale afdeling als referee ... op 02/08/14 bij K.F.C. Dessel Sport - A.F.C. Tubize (0 - 1). Uiteraard ook in de eerste nationale afdeling actief geweest, als 4de official, met debuut d.d. 06/12/2014 met K.V. Oostende - K. Lierse S.K. (2 - 1). Op 05/11/2016 debuteerde hij als referee in de 1ste klasse Amateurs bij K.S.K. Heist – K.F.C. V.W. Hamme (2 - 0).

Maarten Coeck (° 8 mei 1981) toe aan 148 wedstrijden, waarvan 147 als 'a.r.' en één als vierde official, in het seizoen 2014-2015 in “Play-Off 2”, 02/05/2015 YR K.V. Mechelen - S.V. Zulte-Waregem (3 - 0). Aangesloten bij K. Schelle Sport, stamboeknummer 4926, club uit de provincie Antwerpen die uitkomt in 4de provinciaal 'C'. Schelle is gelegen op de rechteroever van de Schelde, tussen Hemiksem en Niel, een twintigtal kilometer bezuiden de Stad Antwerpen en de woonplaats van Yves Van Borm. Debuteerde op 15/08/2010 met een wedstrijd in het kader van de vierde ronde van de Cofidis Cup en Racing Mechelen - Union Namur (2 - 1). Later al direct aan de slag in de derde nationale afdeling en d.d. 17/09/2011 debuut in de tweede nationale afdeling met K.S.V. Roeselare - K.A.S. Eupen (2 - 2). Komt zéér regelmatig uit in de tweede nationale afdeling. Zelfde scenario in 2012-2013 en in 2013-2014 debuut in de eerste nationale afdeling op 25/01/2014 K.V. Oostende - R. Mouscron-Péruwelz (2 - 1), tezamen met Luc Leroy die bij dezelfde club aangesloten is.

Zeven wedstrijden met K.M.S.K. Deinze. 11/09/2010 away K.F.C. Dessel Sport (0 - 0) ; d.d. 12/12/2010 home V.C. Eendracht Aalst 2002 (1 - 1) ; 20/02/2011 away K. Olsa Brakel (2 - 4) ; d.d. 15/10/2011 at home Torhout K.M.1992 (1 - 3) ; 12/09/2012 home K.S.K. Ronse (0 - 1) ; 02/11/2013 away K.S.V. Temse (0 - 2) en 12/12/2015 at home Kgl.A.S. Eupen (1 - 1). Met K. Sporting Hasselt vijf wedstrijden als grensrechter. De eerste maal 18/08/2010 at home R.C.S. Verviétois (3 - 0), de laatste maal 07/12/2013 at home R. Charleroi-Fleurus (0 - 2). Globaal driemaal at home en tweemaal away voor tweemaal winst en driemaal verlies.

Frank Giunta (° 5 april 1993) is een nog jonge grensrechter die aan zijn 39ste wedstrijd toe is. Aangesloten bij de Entente Sportive Châtillon, stamboeknummer 7188, dat uitkomt in derde provinciaal A Luxemburg. Is gelegen in le “Pays du Gaume”, ten noord-oosten van Virton. Debuteerde in het seizoen 2014-2015 in de derde nationale afdeling met U.R. La Louvière-Centre – R. Cappellen F.C. (3 - 4) en was in 19 competitie wedstrijden actief, waarvan slechts één in “3deA”, 09/11/2014 en F.C.V. Dender E.H. - K. Londerzeel S.K. (1 - 2). Zelfde scenario een seizoen later, nu 14 wedstrijden in “3deB”. Dit seizoen debuut in de 1ste klasse amateurs bij R. Excelsior Virton – K.F.C.O.B. Wilrijk (0 - 3) d.d. 24/09/2016. Brengt de club van het Kiel blijkbaar geluk, want ook recent 12/11/2016 away R. White Star Bruxelles (0 - 4). Nog geen wedstrijden met K.M.S.K. Deinze, maar heeft al wel tweemaal de lange weg naar Hasselt moeten afleggen. 25/10/2014 at home K. Hoogstraten V.V. (1 - 1) en 06/02/2016 at home R.F.C. Union La Calamine (1 - 1).

Wij hebben niets aan te merken op de verrichting van het scheidsrechterstrio. Er waren gele kaarten voor Levent Sagiam (48e) en Thierry Vandermeeren (83e) voor K. Sporting Hasselt en voor Christophe Martin Suarez (74e) voor K.M.S.K. Deinze. Francesco Carratta kreeg een rode kaart voor een overtreding op Jarric Buysse (64e). Sporting Hasselt dwong drie hoekschoppen af (2 / 1), K.M.S.K. Deinze zeven (1 / 6). 

 

Marcel Dingemans