De officiële clubsite

Wedstrijdverslag RSCS - KMSK Deinze (04.02.2017)

Wedstrijddatum: 
04.02.2017
Scheidsrechter: 
Laurent Willems bijgestaan door Frank Giunta en Alexandre Minnoy
Invallers: 
SpelerGele kaart?Rode kaart?DoelpuntenGewisseld?
0
0
82'
0
91'
0
62'

En perte de vitesse ?

Voor de gelegenheid gaan we de taal van Molière eens bezigen. Het gold voor K.M.S.K. Deinze dan ook de tweede, en laatste, verplaatsing naar 'la province de Liège'. Voor hetzelfde geld had ook die afgesloten kunnen worden met een kleine zege, op een zgz “Arsenal score”. Het heeft echter niet mogen zijn, want R. Sprimont Comblain Sport, de hekkensluiter, maakte helemaal op het einde van de wedstrijd gelijk. Onverdiend kon dat niet genoemd worden, in een partij met weinig doelpogingen en veel middenveldspel. Ook nu begunstigde het smalle speelveld K.M.S.K. Deinze niet. De tegenstrever zit in die omstandigheden korter op de bal. De ene speler heeft het daar trouwens ook moeilijker mee dan de andere. Als we even terugblikken op de laatste vijf wedstrijden, dan kan er gesteld worden dat met een 5 op 15, na een 15/15 voordien, K.M.S.K. Deinze misschien wel een beetje “en perte de vitesse” is. Zeker omdat er acht punten werden verloren tegen 'zwakkere', met alle eerbied, tegenstrevers. Hoe dat nieuwe puntenverlies er is gekomen gaan we proberen te verklaren in het wedstrijdverslag onder de hoofding ... “Dix-huit ans après”. 

 

“Dix-huit ans après”

Introduction

Niet de gelijknamige film uit 2003 inspireerde ons om deze hoofding te bezigen, wel Alexandre Dumas. De schrijver van “ De 3 Musketiers ” schreef inderdaad een vervolg op zijn meesterwerk ... “Twintig jaar later”. In werkelijkheid een jaar nadien (1845), na de uitgave in 1844 van het eerst genoemde boek. Wat ons, persoonlijk, betreft maken we die “achttien jaar” niet helemaal vol. Het schilt drie maanden. Op zondag 2 mei 1999 maakten wij met K. Beerschot V.A.C. de allerlaatste verplaatsing mee van het stamboeknummer 13 ... naar R. Sprimont Sport (dus nog voor hun fusie met Comblain). Meteen kent u de reden waarom wij met K.M.S.K. Deinze “persé” naar Sprimont wilden reizen. Laten we stellen door emotionele nostalgische herinneringen. Hoe we destijds naar ginder zijn getrokken kunnen we ons niet meer herinneren, wellicht tot in Luik en dan met iemand meegereden die ons ook terug bracht naar het oude station Guillemins ; de werkzaamheden aan het nieuwe prachtige station waren dan al aangevangen (1996).

“ Le jour ” was Luik opnieuw onze uitgangsbasis, immers van daar bus 65 naar Sprimont. Om op alles voorbereid te zijn vertrekken we regelmatig wat vroeger ... nu toch wel zeer vroeg, want al om 17 uur in het stadion “le Tultay” van Sprimont, waar de “Eddy Haes” van de thuisploeg al druk in de weer was met alle nodige voorbereidingen. Het was daarna lang “koekeloeren” eer de spelers van K.M.S.K. Deinze arriveerden en de wedstrijd begon. Toch ging de tijd tamelijk vlug vooruit, ondanks het feit dat er geen ontvangst was van de bezoekende technische 'staff' ... mag een zeldzaamheid genoemd worden. We volgden de wedstrijd in de nieuwe knappe tribune, die de oude van destijds heeft vervangen.

Correction

We dienen ons inderdaad te verontschuldigen wegens een vergetelheid, die we nu eerst ontdekt hebben. Het betreft de presentatie die op de website van K.M.S.K. Deinze is verschenen. Destijds trok oranje-zwart wél naar R. Sprimont Sport, voor een wedstrijd in het kader van de derde speeldag van de Beker van België.

Dat was op zaterdag 14 augustus 1993 ... aan de 'vooravond' van het debuut van K.M.S.K. Deinze in de tweede nationale afdeling ... en van R. Sprimont Sport in eerste provinciaal Luik ; want toen, op drie jaar tijd, van vierde naar eerste provinciaal. Oranje-zwart had het niet gemakkelijk op het kleine terrein en kwam niet verder dan een 0 - 0. Uiteindelijk geraakte men een ronde verder door 4 - 5 winst met de strafschoppen. We hebben onze fout rechtgezet ... met onze verontschuldigingen!

Star Wars

Samen met de aanwezige “état major” van K.M.S.K. Deinze hebben we de wedstrijd van achter het glas gevolgd, we hadden het toch ook een beetje koud gekregen van die paar uren voordien. Het scheidsrechters-trio en de acteurs betraden het speelveld op de tonen van de soundtrack van “Star Wars”. Eigenaardige kleuren keuze, ook, ... het referee trio in het oranje-zwart ; de thuisploeg in het geel-blauw en K.M.S.K. Deinze volledig in het zwart. De bezoekers brachten ook de bal aan 't rollen, maar konden vooralsnog zich niet op de helft van “les Carriers” installeren. De nieuwe coach, Stephane Jaspart (tot voor kort nog 'T2'), kon enkele van zijn nieuwe rekruten opstellen die zich even toonden in de aanvangsfase van de match. Op voorzet van Dorge Rostand Kouemaha verschijnt Henry Sahuka Mandi vrij voor doel, maar Tom Vandenberghe is attent en intercepteert op tijd (5e).

Andy Saccio probeert het van rechts met een centerschot, dat over gaat (9e). Daarna neemt K.M.S.K. Deinze de partij in handen, maar stuit op een compacte verdediging. Het gevolg is ... alleen maar middenveldspel zonder echte doelpogingen. We zijn al een half uur ver als er toch eentje komt, na een zeer degelijke aanval. Aaangespeeld rechts net in de grote rechthoek plaatst Jérôme MEZINE de bal mooi voorbij doelman Gwennael Jaa in de linker benedenhoek ... 32e 0 - 1. Daarna terug hetzelfde scenario en de geel-blauwen die nog eens de neus aan het venster steken. Na een hoekschop van rechts en voorzet van Henry Sahuka volgt een kopbal van Dylan Beltrame, Tom Vandenberghe pakt (42e). Op slag van rust geeft de zeer bedrijvige Thomas Englebert (blijkbaar geen familie van Gaëtan) van links voor, de kopbal van Henry Sahuke Mandi gaat over de dwarsligger (44e). Ruststand 0  -  1.

Le Pékèt

Dat kan ook zonder accenten geschreven worden. Het is een jenever die voornamelijk bekend is in het Waalse Maasgebied tussen Namen en Maastricht. Het woord “pékèt” is het Waals voor “pikant” en verwijst in oorsprong naar de jeneverbes. De delegatie van K.M.S.K. Deinze werd tijdens “la mi-temps” op de receptie op uiterst verzorgde en sympathieke wijze ontvangen. We stelden het al eerder ... samenzitten met het bestuur en de afgevaardigden van de tegenpartij is een altijd zeer aangename als interessante aangelegenheid. Naast de koffie en de Vervierse taart, blijkbaar “Micho” genoemd, werd “le pékèt” gul geschonken ... op één been kan men toch niet staan. We hadden de eer en het genoegen kennis te maken met de Voorzitter van R. Sprimont Comblain Sport, Monsieur Vincent Pregardien die al 27 jaar de club bestuurt en er mee opklom van in vierde provinciaal! De club stoelt ongetwijfeld ook op vele “bénévoles”, want de echtgenote van de heer Francis Delvaux, (de P.R. Van de club die ook de scheidsrechters begeleid) hielp ook mee op de receptie en bereidde ook alles voor. En ze schonk de “pékèt” in. We stelden, in die omstandigheden, dat de rust soms te kort is ... en dat was nu ook het geval. Met die 0 - 1 voorsprong begon K.M.S.K. Deinze aan de tweede speelhelft, zonder ... “pékèt”. Misschien zou dat wel eens een stimulans kunnen zijn ... iets “sterks” in de koffie doen tijdens “la mi-temps”.

Un sur Six

Het uiteindelijke verdict van de verplaatsingen bij twee degradatie kandidaten.

Of is de oorzaak toch te zoeken in de afmetingen van het speelveld? Of worstelt K.M.S.K. Deinze dan toch, vooral “away”, met een dalende prestatiecurve ... sinds dat laatste dramatisch half uur op bezoek bij K.F.C. V.W. Hamme? Steve Bael liet zich even na de aftrap al wel gelden met een doelpoging, doelman Gwennael Jaa pakt (49e). Ook in die tweede helft gebeurt er niet veel. Achteraan staat K.M.S.K. Deinze stevig te verdedigen, in het middenveld wordt wel geprobeerd om de bal te houden, maar aanvallend heeft men het toch moeilijk. Het zijn “les Sprimontois” die het proberen. Ze dwingen ook ettelijk vrijschoppen af. Een daarvan wordt door Thomas Englebert voor doel gegeven en door Valentin Goffin over gekopt (58e). De volgende poging is een verre vrijschop van Thomas Englebert, recht in de handen van Tom Vandenberghe (70e). Hoewel “les Carriers” soms niet onaardig voetballen, lijken ze toch wel niet productief. Hebben dan ook nog maar dertien goals gescoord.

Het is dan al zeker dat bij een tweede doelpunt van K.M.S.K. Deinze de wedstrijd gespeeld zou zijn. Maar dat komt er niet. De vrijschop van Philippe Janssens belandt recht in de grijparmen van doelman Jaa (72e) en de verre poging van Jérôme Mezine gaat over de dwarsligger (79e). We zitten dan al in het laatste kwartier van de wedstrijd en er komen ook wat wissels. Bij de bezoekers levert de wissel Steve Bael <-> Christophe Martin Suarez niets op, hoewel de technisch balvaardige Suarez op zo'n speelveld toch iets zou moeten kunnen forceren. Gianni De Neve wordt ingebracht voor Jérôme Mezine, om het middenveld te versterken ... maar les Sprimontois beginnen toch meer en meer aan te vallen. En dan zijn er die vrijschoppen, misschien soms nogal gul toegekend door referee Laurent Willems. Een serieuze verwittiging volgt bij zo'n “free kick” van op rechts. En opgelet, uiteraard, op zo'n smal speelveld is de bal vlugger voor doel. Wat logisch is ... hebben we alleen gevonden!

Wie anders dan Thomas Englebert, misschien wel de beste speler bij “Sprimont”, geeft er nog eentje voor doel. Tom Vandenberghe, die bij al het vorige plukwerk klemvast was, kan het ronde ding nu niet onder controle krijgen. De bal dwarrelt naar links, voor de voeten van Yarouba Cissako die van aan de hoek van de kleine rechthoek in de vlucht over de dwarsligger knalt (85e). Wat later krijgt Gauthier Libbrecht een geel karton voor blijkbaar te lang talmen (87e), om vlak daarop foutief in te werpen, diep op de speelhelft van de thuisploeg. “Die mannen verdienen wel een goaltje” ... zegt er iemand naast ons! En wat wordt er soms gezegd op de radio ... “U kiest wij draaien“?

Nieuwe vrijschop, 'à nouveau' onze vriend Englebert, centraal halverwege de speelhelf van K.M.S.K. Deinze. Geeft naar rechts aan de grote rechthoek, waar wellicht Kouemana het hoogste springt en voor doel kopt. Voor doel pakt Gabriel Carvalho de bal met rechts in de vlucht ; Tom Vandenberghe pakt met een knappe redding uit maar de tweede bal wordt door Henry SAHUKE Mandi, centraal in de kleine rechthoek tot tegen de netten verlengd ... 88e 1 - 1. In de naspeeltijd wordt nog langs beide zijden gewisseld en komt er nog een prangend slot met twee hoekschoppen op rij voor K.M.S.K. Deinze. Op de eerste wordt de bal door de verdediging van R. Sprimont Comblain Sport weggewerkt ... tot in het bereik van Hans Cornelis die van op ruim vijfentwintig meter, in de volley, met een harde 'bom' uitpakt die doelman Gwennael Jaa alleen mar kan wegwerken. Tot in het bereik van Philippe Janssens, die nog controleert i.p.v. met links binnen te trappen. Zijn poging met rechts wordt terug in hoekschop verwerkt, die niets oplevert waarna de referee het einde van de wedstrijd fluit. Eén puntje gesprokkeld bij de rode lantaarn! Maar zat er wel méér in? In alle geval keerden we “dix-huit ans après” toch met 'iets' terug vanuit Sprimont ... want toen met 4 - 3 verloren, na een 0 - 3 ruststand!

Ook na de wedstrijd werden we nog ontvangen door de vriendelijke mensen van R. Sprimont Comblain Sport ... die we bij het afscheid het beste toewensten voor het resterende gedeelte van de competitie ... hebben trouwens nog twee wedstrijden “te goed” “at home! Voor K.M.S.K. Deinze is dan wel een 1 op 6 bij twee clubs van helemaal in de kelder van de rangschikking toch wel te weinig. 

Les équipes

De club uit de Luikse Ardennen begon het seizoen nog met trainer Christophe Grégoire en Stephane Jaspart als “T2”. Dit duo werd nà de nederlaag tegen K.V.V. Coxyde (05/11/2016 2 - 3) ontslagen. Een paar dagen later werd het duo Alain Bettagno-Bernard Wégria aangesteld om de club uit die netelige positie te 'bevrijden'. Dat werd ook geen succes en in de week die wedstrijd tegen K.M.S.K. Deinze voorafging mochten zij ook hun “C4” gaan afhalen. Tamelijk verrassend werd dan Stéphane Jaspart aangesteld als nieuwe “coach”. Kreeg er dan nog enkele spelers bij en stelde uiteindelijk de volgende '11' op ... Royal Sprimont Comblain Sport : Gwennael Jaa/1 ; Andy Saccio/2, Roméo Debefve/4 (85e Roméo Debefve/4), Valentin Goffin/29, Anthony Manfredi/18 ; Christophe Nézer/8, Thomas Englebert/14 ; Henry Sahuke Mandi/88, Dylan Beltrame/11 (58e Alleoni Gabriel Carvalho/7), Yarouba Cissako/9 (92e Nicolas Doneux/6). ; Dorgi Rostand Kouemana/40. Niet gebezigd : Jerome Bertrand/16.

Regi Van Acker dient nog ettelijke weken Lennart Mertens en Arnaud De Greef te missen, maar kon toch nog wel een zeer degelijk elftal samenstellen. Nieuweling Michiel Jaeken kreeg een plaatsje op de bank. K.M.S.K. Deinze : Tom Vandenberghe/23 ; Hans Cornelis/4, Benjamin Delacourt/22 , Matthias Lievens/3, Gauthier Libbrecht/5 ; Jasper Sols/27, Gert Van Walle/12 ; Steve Bael/8 (62e Christophe Martin Suarez/90), Philippe Janssens/10, Jarric Buysse/20 (91e Michiel Jaeken/11) ; Jérôme Mezine/21 (82e Gianni De Neve/7). Niet gebezigd : Kevin Frans/1.

Le trio d'arbitres

Volledig Franstalig, hoewel daar met de tweede grensrechter een vraagteken kan geplaatst worden want uit de buurt van Brussel. Maar laten we beginnen met de scheidsrechter Laurent WILLEMS (° 10 juli 1990) is aangesloten bij Kgl. A.S. Eupen, stamboeknummer 4276, club die we niet meer hoeven voor te stellen. Op basis van zijn aantal blokken is hij ook woonachtig in deze mooie stad. Debuteerde in het seizoen 2012-2013 met een wedstrijd in de 2de ronde van de Beker van België d.d. 05/08/2012 en R.C. Loglier - R.S.C. Habay-le-Neuve (3 - 1). Op 01/09/2012 debuut in “3deB” met K.V.K. Tienen - R. Géants Athois (0 - 0). Daar kwam, in de loop van dat seizoen, nog één match als 'a.r.' bij, de rest als referee de nationale bevordering 'B', 'C' en 'D'. Het volgende seizoen, 2013-2014 referee in de vier reeksen van bevordering en ook in de derde afdeling, debuut daarin op 01/02/2014 met R.U.W. Ciney - K. Sporting Hasselt (1 - 2). In 2014-2015, referee in bevordering (behalve A) en de derde afdeling ; in 2015-2016 referee in de B.v.B. (2x) en in “3deB” en “bevordering D”. Het seizoen 2016-2017 gaat hij in met drie wedstrijden in de Beker van België, vervolgens in de 2de en de 3de Klasse Amateurs ACFF. “On the day” eerste wedstrijd in de 1ste Klasse Amateurs ; eind januari toe aan 96 wedstrijden, 93 als referee en 3 als 'a.r.'

Met R. Sprimont Comblain Sport aan zijn achtste wedstrijd toe, allemaal als scheidsrechter. De eerste maal 17/11/2012 at home R. Entente Blegny (1 - 1), in de nationale bevordering 'D'. Laatste maal vorig seizoen d.d. 03/04/2016 in een merkwaardige zege bij R.F.C. De Liège (0 - 4). In totaal viermaal at home en driemaal away voor driemaal winst, tweemaal gelijk en tweemaal verlies. Was nog niet actief met K.M.S.K. Deinze.

Frank Giunta (° 5 april 1993) is een nog jonge grensrechter die aan zijn 44ste wedstrijd toe was. Aangesloten bij de Entente Sportive Châtillon, stamboeknummer 7188, dat uitkomt in derde provinciaal A Luxemburg. Is gelegen in le “Pays du Gaume”, ten noord-oosten van Virton. Debuteerde in het seizoen 2014-2015 in de derde nationale afdeling met U.R. La Louvière-Centre - R. Cappellen F.C. (3 - 4) en was in 19 competitie wedstrijden actief, waarvan slechts één in “3deA”, 09/11/2014.

Dit met F.C.V. Dender E.H. - K. Londerzeel S.K. (1 - 2). Zelfde scenario een seizoen later, nu 14 wedstrijden in “3deB”. Dit seizoen debuut in de 1ste klasse amateurs bij R. Excelsior Virton – K.F.C.O.B. Wilrijk (0 - 3) d.d. 24/09/2016. Brengt de club van het Kiel blijkbaar geluk, want ook recent 12/11/2016 away R. White Star Bruxelles (0 - 4).

Met K.M.S.K. Deinze één wedstrijd d.d. 19/11/2016 K. Sporting Hasselt away (1 - 5). Met R. Sprimont Comblain Sport aan zijn zesde wedstrijd toe, de vijf vorige allemaal at home. 05/10/2014 K.F.C. Oosterzonen Oosterwijk (2 - 2) ; 10/01/2015 R. Cappellen F.C. (4 - 1) ; 29/03/2015 K.V.V. Bocholter V.V. (2 - 1) ; 29/08/2015 K.V.V. Bocholter V.V. (0 - 0) en 19/03/2016 K.S.C. Grimbergen (2 - 1).

Alexandre Minnoy (° 24 februari 1990) is aangesloten bij R. Union Auderghem, stamboeknummer 2152, dat uitkomt in 3de provinciaal Brabant 'B' A.C.F.F., dat nog uitkomt met een tweede ploeg in 4de provinciaal “B” A.C.F.F.! Zit dus in de Franstalige reeksen, alhoewel het is gelegen net ten zuid-oosten van Brussel en in feite nog in de grote agglomeratie. Debuteerde in het seizoen 2015-2016 op “nationaal” niveau met op 02/04/2016 U.R. La Louvière-Centre - F.C. Gullegem (0 - 0) in “3deA”. Er volgden daarna nog vijf wedstrijden op het laatst van dat seizoen 2015-2016, in de derde afdeling en in bevordering. In het huidige seizoen 2016-2017 actief in de 2de Klasse Amateurs 'C' A.C.F.F. (8x) en in de 3de Klasse Amateurs 'C' A.C.F.F. (6x). Is met R. Sprimont Comblain Sport - K.M.S.K. Deinze toe aan zijn eerste wedstrijd in de 1ste Klasse Amateurs ! Het zal daarmee zijn eenentwintigste wedstrijd zijn op nationaal niveau ... allemaal als grensrechter.

Appreciation

Feitelijk geen slecht woord over het scheidsrechterstrio, alle drie late twintigers. De ref was zeer goed bij de taak, want liet de lijnen nog eens 'nakalken'. Was trouwens ook nodig. Ter gelegenheid van de vorige thuiswedstrijd, tegen R.F.C. Seraing, werden de lijnen nog vrijgemaakt, wat er nu ook goed aan te zien was, maar uiteindelijk werd die match uitgesteld. De ref was voor alles attent, ook voor het op computer zetten van de samenstelling van de beide teams! Floot een correcte wedstrijd, maar ging misschien éénmaal in de fout toen hij een ingreep bestrafte van Benjamin Demacouirt ... die de voorbode was van de gelijkmaker. Maar voor de rest ... top! Trok drie gele kaarten ... R. Sprimont Comblain Sport ... Roméo Debefve (65e) en Rostand Kouemana Dorge (79e). Eentje voor Gauthier Libbrecht (87e), net voor de gelijkmaker, die nu wél aan “3” zit en dus volgende week geschorst is. En dan zijn er nog de hoekschoppen ... drie voor R. Sprimont Comblain Sport (1 / 2) en vijf voor K.M.S.K. Deinze (2 / 3, nog altijd met het nodige voorbehoud want een streepje vergeten te ztten is vlug gebeurd!

 

Marcel Dingemans