De officiële clubsite

Wedstrijdverslag RFC Wetteren - KMSK Deinze (07.01.2017)

Wedstrijddatum: 
07.01.2017
Scheidsrechter: 
Lothar D'Hondt bijgestaan door Gaetan Van Caelenbergh en Florian Lemaire

Happy 2017 !

Bij het begin van een nieuw kalenderjaar is dat het eerste wat men doorgaans doet ... iedereen een Gelukkig, een Voorspoedig en een Gezond Nieuwe Jaar toe te wensen. De Nieuwjaars-recepties worden ook heel de maand januari georganiseerd, de ene al wat vroeger dan de andere. Dat geldt ook voor de hervatting van de competities. Voor het overgrote deel in de Vlaamse provincies al het eerste weekend van de maand januari. Op uitzondering van het eerste niveau (1A), W.E. van 21 en 22 januari, en de 1ste Klasse Amateurs ... het eerstvolgende weekend. De mogelijkheid dus om een oefenwedstrijd te programmeren. Voor K.M.S.K. Deinze viel dat mee, want R.F.C. Wetteren bleek vrij te zijn. Dit omdat de 'topper' in de 2de Klasse Amateur V.F.V. “A” tegen O.M.S. Ingelmunster al op vrijdag 23 december 2016 plaats had gevonden (1 - 1). Oranje-zwart behaalde een al bij al gemakkelijke overwinning, hopelijk het begin van een “ Happy 2017 ”. Hoe die zege tot stand kwam omschrijven we in het wedstrijd verslag onder de hoofding ... “Trooping the Colour”.

 

“Trooping the Colour”

Introduction

Het is wellicht nogal ver gezocht, hoewel het meer gaat om het principe. Die hoofding hebben we al eens gebezigd in het verleden. Moet al een tijdje geleden zijn, maar het ging eveneens over een oefenwedstrijd. In tegenstelling tot “Trooping the Colour” heeft de troepenschouw in het voetbal tweemaal per jaar plaats, voor de start en tijdens de winterstop. “Trooping the Colour” heeft dan weer plaats begin juni. Heeft sinds 1748 betrekking op de viering van de verjaardag van de monarch, maar zou reeds in de loop van de XVIIde eeuw in het leven zijn geroepen. Koningin Elisabeth II is dan wel jarig op 21 april, maar door de soms grillige weersomstandigheden in Engeland fixeerde Koning Edward VII vanaf zijn regeerperiode (1901 - 1910) het evenement in juni. Tijdens de parade tonen militaire gardes een eerbetoon aan de Koning(in) door middel van vlagvertoon en een defilé. Dat komt er in het voetbal niet bij kijken, Het “paraderen” (trooping) kan wel als dusdanig beschouwd worden ... de vaandels (colour) blijven achterwege uitzondering gemaakt van die van de grensrechters.

Trooping

Daar beginnen we mee, de troepenschouw dus. Trainer Peter De Vos liet bij het actueel tweede geplaatste R.F.C. Wetteren (in 2de Klasse Amateur V.F.C. 'A') negentien spelers aandraven. Hij verving er in één klap liefst 8 op het uur! De volgende elf kwam aan de aftrap voor R.F.C. Wetteren : Gert-Jan Verhoeven/1 ; Glenn Deham/23, Bryan Vinck/24, Yannick Van de Sompel/2, Ward Copers/11 ; Robin Baert/17, Lucas De Guchteneire/16 ; Jonas Schouppe/4, Daan De Pever/8, Emre Dönmez/7 ; Alteron Balaj/10. Dat was de ploeg die aan de laatste wedstrijd van 2016 tegen O.M.S. Ingelmunster begon. Op het uur werden er dus acht spelers vervangen. Slechts drie spelers speelden heel de wedstrijd ; de anderen werden vervangen door ... Jonathan Lievens/5 (tester en broer van Mathias) ; Yannick Boone/6 ; Cedric Gacquerre/12 ; Geoffrey Ryckaert/14 ; Klaas Janssens/19 ; Steve Rbanguka/21 ; Tim Van Caelenberg/25 ; Karel Van Lierde/27.

Ook Regi Van Acker hield troepenschouw. Waren er niet bij ... Stef De Backer, Arthur Declercq, Glenn Leemans, Louis Coetzier, Brecht Van der Beke, Daan de Bouver, André Ntambue en Naïm Aarab. Deze laatst gaat wellicht terug naar Cassablanca (?) ... bij de anderen waren er een paar bij die moesten studeren ... want voor de universitairen zijn de examens begonnen! Wie kwam er dan wél aan de aftrap voor K.M.S.K. Deinze? Kevin Frans/1 ; Hans Cornelis/4 (46e Matthias Lievens/3), Arnaud De Greef/15, Benjamin Delacourt/22, Gauthier Libbrecht/5 ; Gianni De Neve/7, Jasper Sols/27 ; Steve Bael/8 (46e Jarric Buysse/20), Jérôme Mezine/21 (57e Lennart Mertens/9), Gert Van Walle/12 (31e Philippe Janssens/10) ; Christophe Martin Suarez/90 (70e Robbe Van Steenkiste/17) . Niet gebezigd : Tom Vandenberghe/23.

Referee trio

Referee Lothar D'HONDT (° 18 mei 1994) heeft al oefenwedstrijden K.M.S.K. Deinze onder zijn hoede gehad. In het begin van de oefencampagne nog, op 23 juli 2016 de partij bij S.C. Dikkelvenne, waar hij ook is bij aangesloten. Was in competitie eind december 2016 aan 65 wedstrijden toe, 56 als referee, 2 als grensrechter en 17 als 4de official. Zijn laatste competitie wedstrijd met oranje-zwart haspelde hij af in het Burgemeester Van de Wiele stadion, op 30 april 2016 tegen R. Union Saint-Gilloise (2 - 1). Dit seizoen aan de slag geweest in “1A” en “1B”, waar tegenwoordig blijkbaar ook met een vierde scheidsrechter wordt gewerkt. Met R.F.C. Wetteren nog geen wedstrijden.

Gaëtan Van Caelenbergh (° 14 augustus 1982). Is afkomstig van Gent en aangesloten bij K. Fusie Club Merelbeke, stamboeknummer 3551, dat nu uitkomt in de 3de Klasse Amateur 'A' V.F.V.. Zijn eerste wedstrijd op 07/08/2016 in de 2de ronde van de Beker van België met K.F.C. Sparta Petegem – R.F.C. Herstal (1 - 0). Daarna ook een wedstrijd met K.M.S.K. Deinze, ook in de Beker van België, in de derde ronde, at home F.C. United Richelle (2 - 0). Eind december 2016 toe aan 17 wedstrijden als grensrechter drie in de Beker van België ; 1 in de 1ste Klasse Amateurs en 13 in de 2de Klasse Amateur V.F.V. 'A'. Nog geen wedstrijden met R.F.C. Wetteren.

Florian Lemaire (° 07/08/1991). Moest de eerder aangeduide Kenneth Verhelle vervangen en diende daarvoor een hele weg af te leggen. Is immers aangesloten bij R.F.C. Naastois, stamboeknummer 2768, dat met twee ploegen uitkomt in de schoot van de K.B.V.B.. In 2de provinciaal B en 4de provinciaal F. Gelegen in de provincie Henegouwen, onder Soignies en ten noorden van La Louvière. Was eind december 2016 toe aan 104 wedstrijden. Kwam in de tweede helft van het jaar 2016 14 maal uit in het “prof-voetbal” ; 2x in het kader van de Beker van België, 6x in '1A' en 6x in '1B'. Zal nog niet bij een wedstrijd van R.F.C. Wetteren betrokken zijn geweest, wel al zesmaal met K.M.S.K. Deinze, de laatste maal d.d. 20/02/2016 away K.S.V. Roeselare (2 - 2).

De jonge referee (22 jaar) leidde op autoritaire wijzen en had geen last met de sportieve acteurs. Trok wel drie gele kaarten ... voor Robin Baert/17 (42e) van R.F.C. Wetteren en voor Benjamin Delacourt/22 (22e) en Lennart Mertens/9 (69e) voor K.M.S.K. Deinze. In de eerste helft forceerde de thuisploeg twee hoekschoppen, na de rust geen enkele ; voor K.M.S.K. Deinze zag de verhouding er 2 / 4 uit of dus zes in totaal, dit onder voorbehoud.

Impertinent !

Dat realiseerden we ons slechts op het ogenblik dat we de vrijheid namen om ons van een kop koffie te bedienen, nadat we de “staff” van de beide ploegen onze beste wensen voor het nieuwe jaar hadden overgemaakt. Ze zaten bijeen in de “Club 95”, waar we ons hadden aangeboden voor de wedstrijd. Die ontvangst van de bezoekende afvaardiging gebeurt ook in het Burgemeester Van de Wielestadion, we hadden het daar eerder al over. Heeft plaats in de “polyvalente zaal”, de perszaal dus, waar we persoonlijk voor de bediening zorgen.

Moeten ons in het Marcel De Kerpel Wetteren thuis gevoeld, of gewaand, hebben. Maar werd blijkbaar toch niet al te zeer geapprecieerd door de coach van de fusieclub, Peter De Vos. We gedroegen ons misschien wel wat te vrijpostig ... waarbij we met deze onze verontschuldigingen overmaken, vooral dan t.a.v. de thuisploeg.

Friendly game

Wat vooraf gaat moest er toch even uit. In alle geval trokken we vervolgens naar de grote kantine van het Marcel De Kerpel stadion, waar K.M.S.K. Deinze op zondag 19 januari 2014 een laatste maal te gast was geweest (0 - 3). Dat was tegen K. Standaard Wetteren dat op het einde van dat seizoen zou degraderen naar de nationale bevordering, een niveau waar de fusieclub feitelijk nog altijd in actief is. Is dan nu wel 5de niveau of de “2de Klasse Amateurs” V.F.V. Reeks 'A'. De “pers” wordt daarbij voor de match nog altijd ondergebracht in de omroep-ruimte, gelegen in de “toren”, op de eerste verdieping er van ... achter glas en verwarmd!

Een oefenpot stelden we, die K.M.S.K. Deinze op gang mocht trappen maar dat R.F.C. Wetteren het eerst initiatief zag nemen, zonder echter voor groot gevaar te zorgen. Naarmate de eerste helft vorderde drong K.M.S.K. Deinze meer en meer zijn wil op. Hoewel, na de eerste echte doelpoging ... degelijke aanval waarna Jérôme Mezine centraal van net op de rand van de grote rechthoek over trapt (11e) ... zou het nog wel even duren voor de volgende. Die komt op het actief van Gianni De Neve, die Jérôme nabootst na een mooi opgezette aanval via Gert Van Walle en de voorzet van op links van Gauthier Libbrecht (27e). Na het half uur waagde Gianni De Neve opnieuw zijn kans met een laag schot, dat in hoekschop wordt gekeerd (35e).

R.F.C. Wetteren kan daar niets tegenover stellen, geen enkele doelpoging zelfs. Oranje-zwart, de oranje truitjes waren trouwens goed reflecterend op deze nog al mistige zaterdag avond, ofschoon de zichtbaarheid zeer degelijk was en het speelveld goed “pratikabel”. Nog een goede aanval van K.M.S.K. Deinze, die bijna tot een goed einde wordt gebracht. Gauthier Libbrecht zet voor van op links, voor doel missen zowel Martin Suarez als Jérôme Mezine de “intikker” ... voorbij de rechter doelpaal pakt Steve Bael de bal op de slof ... over (38e). Toch gaat K.M.S.K. Deinze met een voorsprong de rust in. De aanval gaat eens over de rechter flank. Steve Bael zet voor en ter hoogte van de verste paal kopt Jérôme Mezine op doel. De poging wordt afgeweerd tot bij de vrijstaande Christophe Martin SUAREZ, die van dichtbij in de linker hoek trapt ... 40e 0 - 1. Ook de ruststand!

Seeking

Dat mocht wel gesteld worden tijdens de rust, want op zoek gegaan naar Dr. Pierre De Witte, lid van de Raad van Bestuur, en Sven Vandendriessche, G.C., secretaris en teammanger ... om mee K.M.S.K. Deinze te vertegenwoordigen op de receptie tijdens de rust. Er was immers vraag naar. We werden daar op uitstekende en gulle manier ontvangen. Ook “de pers” zat mee aan de Bestuurstafel, waar weer interessante gegevens werden uitgewisseld. Dat hoeft niet altijd over het voetbal te gaan, laat dat duidelijk zijn! We vervoegden daarna opnieuw onze uitkijkpost in de “toren” voor de tweede helft. Men mist er wel de “sfeer” van in het stadion, maar dat kon ook niet “on the evening”, want weinig toeschouwers ... en nog minder van K.M.S.K. Deinze!

Quiet control

Dat mocht wel gesteld worden als men de tweede helft ontleedt, die op gang werd getrapt door R.F.C. Wetteren, uiteraard, dat in een hele witte uitrusting aantrad. Men had ook nog niet gewisseld, dat zou op het uur gebeuren. Grondig zelfs met acht anderen. Het spelbeeld leed daar allicht onder. Ook K.M.S.K. Deinze voerde wissels door, noodgedwongen zelfs in de eerste helft.

Toen nam Philippe Janssens de plaats in van Gert Van Walle (31e). Die van de tweede helft zijn vervat in de samenstelling van oranje-zwart. Feitelijk gold het bijna eenrichtingsvoetbal. De “Haringfretters” moesten de bezoekers laten komen en hadden geen vat op Jarric Buysse. Die drong zeer diep door op de linker flank, maar werd bij het ingaan van de grote rechthoek, bijna tegen het verlengde van de doellijn, door Glenn Vanham neergehaald (54e). Referee Lothar D'Hondt wees direct naar de stip. Jérôme Mezine trapt op halve hoogte naar de rechter hoek, doelman Gert-Jan Verhoeven keert mooi met de beide handen (55e). Zoals reeds gesteld, Jarric Buyse was en bleef de boeman. Na balverlies door de verdediging van R.F.C. Wetteren recupereert Jarric BUYSSE en trapt dan centraal van net in de backline rechts binnen ... 56e 0 - 2.

Het eerste echte schot op doel van de thuisploeg noteren we net nà grote collectieve vervanging. Het schot van Karel Van Lierde wordt gekeerd (63e). Aan de overkant gaat Jarric Buysse alleen door. Hij probeert doelman Verhoeven te omspelen maar moet dat dan ook doen met een teruggekeerde verdediger. Uiteindelijk geeft hij nog naar Lennart Mertens, wiens poging in hoekschop wordt gekeerd (64e). Naarmate de wedstrijd vordert wordt er ook slordiger gespeeld en blijven de doelpogingen achterwege. Toch verhoogt K.M.S.K. Deinze nog de voorsprong. Lennart Mertens legt van op links terug op Gianni DE NEVE die van aan de rand van de 16-meter op doel trapt, bal wordt lichtjes afgeblokt en verdwijnt centraal net over de grijp-armen van doelman Gert-Jan Verhoeven in het dak van het doel ... 75e 0 - 3. Er volgen nog twee pogingen, als Van Steenkiste op de doorlopende Jarric Buysse geeft, zijn poging wordt door doelman Gert-Jan Verhoeven afgeweerd (77e). Even later wordt de vrijschop van Gianni De Neve door Lennart Mertens over doel gekopt (78e). Helemaal op het einde van de wedstrijd toch nog doelgevaar voor de muit van oranje-zwart, als een vrijschop van op rechts door doelman Kevin Frans nog wordt gekeerd (90e). Volgende week wordt het weer aanknopen met de competitie ... nadat K.M.S.K. Deinze het jaar 2017 heeft ingezet met een leuke zege bij het Trooping the Colour.

Epilogue

Een korte, op ons lijstje met ... “dank aan” ... hebben we een nieuwe naam toegevoegd, die van Tony Cozijns die ons direct nà de wedstrijd naar het station van Wetteren bracht, zodat we onze trein richting Gent Sint Pieters konden halen, waardoor we al om 22u30 terug aan de Kust waren. Het zal dit jaar weer niet eenvoudig worden ... die terugkeer!

 

Marcel Dingemans