De officiële clubsite

Wedstrijdverslag R.F.C. Seraing - KMSK Deinze (08.10.2016)

Wedstrijddatum: 
08.10.2016
Scheidsrechter: 
Guillaume Chaspierre bijgestaan door Julien Rochart en Francois Baltieri
Invallers: 
SpelerGele kaart?Rode kaart?DoelpuntenGewisseld?
0
0
90'
0
90'
62'
0
58'

Quite a defence !

Dat mag gesteld worden na afloop van de wedstrijd R.F.C. Seraing – K.M.S.K. Deinze . Gewagen dat de zege van oranje-zwart, voor de gelegenheid in 't wit, een zgn. “Hold Up” zou zijn lijkt ons ook toch wel een brug te ver. Dat laatste kan ook letterlijk genomen worden, want in Seraing zélf is er maar één brug over de Maas. De twee anderen zijn in Ougrée en Ivoz-Ramet. Ongetwijfeld verdienden de Metallo's een punt ; maar daar tegenover mag ook gesteld worden dat K.M.S.K. Deinze prat mocht gaan op een zeer degelijke organisatie, op veel karakter en vooral een zeer soliede verdediging ... die nauwelijks een kans moest toestaan. Vandaar dus de “Quite a defence” tegen een thuisploeg die feitelijk onmondig was in de grote rechthoek ; dit in een wedstrijd die arm was aan doelpogingen, zoals zal blijken uit ons wedstrijdverslag dat we de hoofding meegaven ... “Rock around the Clock”.

 

“Rock around the Clock”

Introduction

Op 20 maart 1954 werd de song voor het eerst opgenomen door de Italiaans-Amerikaanse band Sonny Dae and His Knights. Het werd al in 1952 geschreven door Max C. Freedman. De bekendste en meest succesvolle uitvoering van het nummer werd opgenomen en uitgebracht op 12 april van datzelfde jaar door Bill Haley & His Comets. Op 21 maart 1956 ging de film met dezelfde naam in première ... maar ... de song werd eerder al uitgebracht in een andere film ... “Blackboard Jungle”, die ongeveer een jaar eerder in première ging. Waar zit de link naar de wedstrijd R.F.C. Seraing – K.M.S.K. Deinze, zult u zich afvragen? Het is er een van persoonlijke aard, maar zeer gebonden aan het refrein van het lied ... “One, two, three o'clock ... etc ... twelve o'clock rock ... We're gonna rock around the clock tonight”.

De verplaatsing naar Seraing begon voor ons rond 14 uur in de namiddag, om twaalf uur later terug op onze plaats van vertrek aan te komen. Een verhaal dat we beginnen na onze aankomst in het knappe en modern station “Liège Guillemins”, na een treinreis die om 14u39 startte in Blankenberge en ons, via een 'quick step” overstap in Brugge, iets na de klok van 17 uur in “Liège” deed belanden. Vermits we daar eerst een uur later zouden opgepikt worden met de wagen, eerst een “Val-Dieu” gedronken in een knap etablissement, dat deel uitmaakt van het Best Western Univers Hotel.

Waarom die vermelding, omdat we in de eerste plaats met een bijeenkomst van de Nationale Unie der Clubbladen in juni 2011 de Abdij van Val-Dieu hebben bezocht, gelegen in de omgeving van Aubel. Het is een bezoek méér dan de moeite waard! Ten tweede omdat we in juni 2015 in dat Hotel hebben gelogeerd bij de Lente-bijeenkomst van datzelfde N.U.C.- U.N.B.O.C., naar aanleiding van de organisatie van R. Seraing Athlétique F.C. (een Luikse tweede provincialer) ... en laat het nu net de schatbewaarder van deze club zijn die ons kwam ophalen om ons naar het “Stade du Pairay” te voeren ... waar we al even nà 18 uur arriveerden. Uiteraard wil u weten hoe de wedstrijd verliep.

Pairay stadium

Na de uiterst hartelijke ontvangst in de perszaal van het “Stade du Pairay” trokken we naar de perstribune, in de toch wel steile en oude tribune van het stadion, die zich over de gehele lengte van het terrein uitstrekt. Een lichtjes hellend speelveld van zuid naar noord. In de optiek om op termijn naar het “Betaald Voetbal” op te klimmen werden aan het “Stade du Pairay” de nodige aanpassingen aangebracht.

Het voldoet nu aan de vereisten om aan de strenge licentie voorwaarden te voldoen. We citeren de 800 lux van de lichtinstallatie en de uitbreiding naar een capaciteit van méér dan 8.000 plaatsen. Daarvan nu 5.000 zitplaatsen, want de vroegere laterale grote staantribune werd helemaal opgeknapt en is nu een heuse zittribune geworden. De overdekte staanplaatsen achter het zuidelijke doel hebben plaats gemaakt voor nieuwe niet-overdekte staanplaatsen en achter het noordelijke doel geen, gedeeltelijke, 'gradins' meer maar een nieuw gebouw waar de kleedkamers in gevestigd zijn. De V.I.P. ruimte is hetzelfde gebleven en hier en daar bemerkt men toch ook dat bepaalde zaken de tand des tijds hebben doorstaan maar toch aan vernieuwing toe zijn. Dit gezegd zijnde drukken we de chrono in voor de aftrap, die door R.F.C. Seraing wordt gegeven.

Early lead

R.F.C. Seraing komt in een zwart outfit uit, K.M.S.K. Deinze in het wit. Het nestelt zich meteen op de speelhelft van de tegenstrever. Dat resulteert in het afdwingen van drie hoekschoppen. De derde wordt door de verdediging van “Seraing” nog weggewerkt, maar door iemand van de witte verdediging terug naar voor gestuurd ... tot bij Christophe Martin SUAREZ. Die zet zich links centraal, voor de 16, door tegen twee verdedigers en trapt dan op doel. De bal verdwijnt buiten het bereik van doelman Maxime Mignon in de linker benedenhoek ... 6e 0 - 1. Voor ongeveer 300 toeschouwers en nadat men bekomen was van dat verrassende doelpunt begonnen de “Metallo's” de bakens te verzetten. Op het kwartier geeft Lucas Toussaint een vrijschop lichtjes links, van op zo'n 25 meter, knalt hij hard tegen de dwarsligger (15e). Even later balverlies van de Oost-Vlamingen op het middenveld. Hugo Cuypers verschijnt links in de grote rechthoek alleen voor Tom Vandenberghe, die de poging met de voeten keert (17e).

K.M.S.K. Deinze kan zich niet uit de omklemming loswerken en ondergaat de wedstrijd, wel gestoeld op een uitstekende verdediging! De thuisploeg dwingt in die eerste helft dan wel een vijftal hoekschoppen af, maar slechts één daarvan zorgt voor gevaar. Toch wel wat geharrewar in de grote rechthoek, de witte verdediging weert de bal af, waarna Gabriel Eteme op doel besluit maar ook zijn poging wordt ergens aan het penalty punt afgeblokt (24e). Daarna steriel overwicht van het stamboeknummer 167, waarbij S.K.D. niet meer aan het vijandelijk doel verschijnt, want afgestopt rondom de 16-meter. Er volgt nog één echte doelpoging die op het conto van R.F.C. Seraing komt ; na een goede aanval trapt Alessio Cascio naast de rechter kruising (40e). “Déjà Vu” gevoel net voor de rust, als Lucas Toussaint een zware overtreding begaat ... sommige thuisspelers gingen er bijwijlen nogal 'potig' in ... en daarvoor 'geel' krijgt (44e). Zijn tweede echter, na die op minuut '25'. Rood dus en net zoals vorig seizoen, op 23 januari 2016, beëindigt K.M.S.K. Deinze de eerste helft in numerieke meerderheid.

Half time

Die werd dus bereikt met een 0 – 1 score. Veel geschreven pers is er niet, volgens ons is alleen La Dernière Heure en La Meuse vertegenwoordigd. En ook de plaatselijke T.V. is aanwezig, maar veel volk is er tijdens de rust niet op de uitstekende ontvangst in het ruime perslokaal. Hadden we trouwens ook vorig seizoen al kunnen vaststellen, en nu nog altijd met dezelfde verantwoordelijken. Met de rust ook lekkere verse taart, men kon zelfs kiezen. In alle geval konden we er mee voort voor wat de tweede helft betrof.

Accurate defence !

Een hoge amusementswaarde kunnen we de tweede helft moeilijk meegeven. Een tweede bedrijf waarin op het einde daarvan K.M.S.K. Deinze nog drie hoekschoppen versierde ... maar geen enkele maal een doelpoging ondernam, zelfs niet met veel goede wil van onze kant. We keken dikwijls naar de grote klok, links van ons, want het is al bij al toch altijd plezanter om de lange en nachtelijke terugreis met een zege te voltooien. R.F.C. Seraing dreigde wel, maar was niet écht gevaarlijk. Het duurde ook wel even tot er een doelpoging kwam. Na een vrijschop van op links van Brandon Deville kopt Wagane Faye over de linker kruising (57e). Na hoekschop van rechts van Hugo Cuypers kopt diezelfde Wagane Faye (?) links naast de doelpaal (59e). De witte brigade van Regi Van Acker geraakt er zeer moeilijk uit. Om het middenveld te versterken had hij Gert Van Walle ingebracht voor André Ntambue (58e), die blijkbaar een verkeerd schoeisel aan had, want gleed dikwijls uit. Na balverlies op het middenveld van S.K.D. pakt de thuisploeg met een vlugge tegenaanval uit, Gérald Kilota trapt ver over het doel (66e).

Hoekschoppen zijn er wel voor 'Seraing', vier in die tweede helft, maar de wijzer van de klok gaat al naar boven, bij wijze van spreken, als Gabriel Eteme (?) na zo eentje in de draai op doel trapt, Tom Vandenberghe pakt (81e). Voorbode van een spannende slotfase met enkele akkefietjes. Tom Vandenberghe tikt een indraaiende center van Brandon Deville vanonder zijn deklat in corner (82e) die door diezelfde speler wordt voorgebracht, de kopbal van Gabriel Eteme gaat over (82e). Hugo Cuypers waagt nog een laag schot naar de rechter benedenhoek, Tom Vandenberghe gaat goed plat en pakt (85e). De stadionklok staat al op “90” als op een center voor doel van links, Matthias Lievens de bal centraal aan de kleine rechthoek wegkeert (90e). Daarna volgen enkele opstootjes en nog een tweetal corners voor K.M.S.K. Deinze, waarna, nà 5 minuten naspeeltijd, referee Guillaume Chaspierre het einde van de wedstrijd fluit met een 0 - 1 zege voor K.M.S.K. Deinze. “Eight o'clock, nine o'clock, ten o'clock rock” ... we zitten aan het tiende uur van onze “Rock around the Clock”!

Referee trio

Om “eight o'clock', dus twee uur vroeger, maakten de beide teams hun opwachting in het “Stade du Pairay”, voorafgegaan door het scheidsrechters-trio. Volledig Franstalig, wat ook al een tijdje geleden is, maar wel met een tamelijk hoge waarden van het aantal “blokken”. Ze kwamen uit de provincies Namen en Henegouwen en nog redelijk jong, alhoewel ze toch al de kaap van de “100” wedstrijden ruim overschreden hadden.

Guillaume CHASPIERRE (° 9 maart 1988). Eind september 2016 toe aan 123 wed-strijden, 117 als referee en 6 als grensrechter. Debuut in het seizoen 2011 - 2012 met twee wedstrijden in de Beker van België. De eerste daarvan d.d. 07/08/2011 in de 2de ronde, R.F.C. Symphorinois - R.U.S. Genly-Quevy '89 (1 - 2). Competitie debuut op 04/09/2011 in bevordering 'D' R.F.C. de Liège - Entente Elsautoise (1 - 1). In dat eerste seizoen referee in de vier reeksen van de nationale bevordering en twee wedstrijden als 'a.r.' in de derde nationale afdeling. Eenzelfde scenario het volgende seizoen (2012 - 2013), met één wedstrijd als grensrechter in de vierde ronde van de Beker van België, d.d. 19/08/2012 S.C. Eendracht Aalst 2002 - R. Union Saint-Gilloise (1 - 3). In het seizoen 2013 - 2014 drie wedstrijden als “a.r.”, allemaal in de derde nationale afdeling. Alle andere wedstrijden als referee in bevordering. In 2014 - 2015 geen “a.r.” meer geweest, wél debuut gemaakt in de derde nationale afdeling reeks 'B' met op 10/01/2015 U.R. La Louvière-Centre - R.C.S. Visétois (3 - 3). Bleef in 2015-2016 in die derde afdeling als referee met enkele wedstrijden in de Beker van België, de play-offs en de nationale bevordering. Is intussen overgeheveld naar de 1ste klasse amateurs.

Aangesloten bij R.F.C. Rhisnois, stamboeknummer 2656, uitkomende in de provincie Namen met twee ploegen, in 2de provinciaal 'A' en 4de provinciaal 'A'. Rhisnes ligt ten noord-westen van Namur, ten noorden van de E42 (route de Wallonie). Met K.M.S.K. Deinze 3 wedstrijden. Referee op 10/08/2013 in de 3de ronde van de Beker van België home K.R.C. Wetteren - Kwatrecht (2 - 0). Een dikke maand later grensrechter, home, d.d. 28/09/2013 tegen K. Rupel-Boom F.C. (2 - 2). Ten slotte referee op 08/02/2015 away F.C.V. Dender E.H. (1 - 0). Met R.F.C. Seraing nog geen wedstrijden.

Julien Rochart (° 6 november 1984). Eind september 2016 toe aan 225 matchen, 155x referee en 34x 'a.r.'. Debuteerde in het seizoen 2007 - 2008 op 05/08/2007, Beker van België 2de ronde en K.F.C. Sparta Petegem - K.S.V. Sottegem (1 - 3 omgezet in FF 5 - 0)! 28/10/2007, ref-debuut in bevordering A, K.S.K. Wevelgem City - Olsa Brakel (2 - 2). Maakte zijn opwachting in “3deA” op 20/01/2008, 'a.r.' bij S.K. Londerzeel - K.S.K. Ronse (1 - 1). In dat seizoen 2007-08 ref in bevordering en a.r. in derde afdeling, ook in 2008-2009! In de loop van het seizoen 2009 - 2010 debuut als ref in “3deB” bij K. Diegem Sport - U.R. Namur (1 - 1), daarna volgde ook “3deA”. Vanaf het seizoen 2010 - 2011 alleen nog referee, maar sinds 2014-2015, overgeschakeld naar het vlaggetje.

Wellicht aangesloten bij C.S. Pays Vert Ostiches-Ath, stamboeknummer 9245, dat met twee ploegen uitkomt in de provincie Henegouwen ... 1ste provinciaal en 3de prov. 'B'! Is een deelgemeente van Ath, ligt er net ten noorden van. Is actief in het “Stade des Géants” en gefuseerd met R. Géants Athois. Met K.M.S.K. Deinze zes wedstrijden. Drie als referee 24/08/2011 away U.R. Centre La Louvière (4 - 0) ; 10/03/2012 at home K.S.V. Oudenaarde (2 - 2) en 05/04/2014 at home K.S.V. Temse (1 - 0). Driemaal ook a.r. 11/10/2014 away K.S.V. Temse (0 - 0) ; 21/02/2015 at home K.S.V. Oudenaarde (3 - 1) en 11/04/2015 away Torhout 1992 K.M. (0 - 1). Met R.F.C. Seraing nog geen wedstrijden.

François Baltieri (° 25/06/1987). Komt uit de noordelijke regio van Charleroi en is aangesloten bij R.U.F.C. Ransartoise. Debuteerde in het seizoen 2008 - 2009, toen hij dus nauwelijks 21 jaar oud was! Meteen referee op 02/08/2008 in de 2de ronde van de Beker van België bij R.U.W. Ciney - F.C. Bleid (2 - 2 en pen. 2 - 3). Daarna volgde eveneens bevordering, als scheidsrechter, en ook de derde nationale afdeling als 'a.r.'. Was het merendeel van zijn wedstrijden trouwens referee, de verhouding spreekt voor zich want eind september 2016 toe aan 196 wedstrijden, 130 als referee en 66 als grensrechter.

Sinds het seizoen 2014-2015 alleen nog grensrechter. In de derde nationale afdeling debuteerde hij als referee d.d. 13/11/2010 in reeks A met K.S.K. Ronse - K. Olsa Brakel (1 - 1). Met K.M.S.K. Deinze vijf wedstrijden. De eerste drie at home als referee .... 12/02/2011 R.C. Cappellen 2 - 0 ; 18/02/2012 R. Excelsior Mouscron 1 - 6 en 17/11/2012 K. Olsa Brakel 2 - 1. Als 'a.r.' 11/10/2014 away K.S.V. Temse (0 - 0) en 08/03/2015 away K.F.C. Izegem (0 - 2). Ook met R.F.C. Seraing geen wedstrijden.

We zijn er nog altijd niet achter gekomen op wat de referee(s), want feitelijk in het meervoud, zich baseren om de minuten van de doelpunten, de vervangingen en de gele kaarten te bepalen. “On the day” hadden we het zeer grote scorebord, en de klok, aan onze linker kant. Toch verschilden onze aantekeningen met die van het scheidsrechters-blad. Zeker dan wat de vervangingen van K.M.S.K. Deinze betreft, want op geen enkel moment was er een dubbele vervanging! Dat is feitelijk het enigse wat referee Guillaume Chaspierre kan verweten worden, op het feit nà dat hij toch nog wat strenger had kunnen/moeten optreden tegen de bikkelharde ingrepen van “les Sérésiens”.

We geven u ineens de gele kaarten mee. Voor R.F.C. Seraing waren dat er vier, waarbij dan wel een 'dubbele', want Lucas Toussaint kreeg er twee onder zijn neus geduwd (25e) en (44e) en mocht dus vroegtijdig gaan douchen. Verder was er ook nog eentje voor Gabriel Junior Eteme Mbatama (76e) en Romain Inez, die duidelijk in minuut 93e tezamen trouwens met Gianni De Neve van K.M.S.K. Deinze, meteen zijn derde en dus 'out' volgende week tegen K.V.V. Coxyde. Ook Jasper Sols (58e) en Gert Van Walle (62e) kregen een gele kaart. De hoekschoppen verhouding ten slotte voor R.F.C. Seraing negen in totaal (5 / 4) en voor K.M.S.K. Deinze toch nog 6 (3 / 3), bijna telkens in het begin en op het einde van de wedstrijd. Die werd door volgende teams betwist.

The teams

Trainer José Jeunechamps moest Moussa Gueye missen, een van zijn beste spelers, en stelde volgend elftal op R.F.C. Seraing : Maxime Mignon/22 ; Wagane Faye/15, Romain Inez/3, Jérémy Obin/25 (70e Ibou Faye/20), Gérald Kilota/8 (82e Theo Pierrot/6) ; Brandon Deville/10, Lucas Toussaint/4, Gabriel Junior Eteme Mbatama/7, Alessio Cascio/23 ; Alessio Allegria/9 (46e Axel Bonemme/27), Hugo Cuypers/18. Niet gebezigd : Gilles Deusings/12.

Trainer Regi Van Acker had geen wijzigingen aangebracht in vergelijking met de “15” van vorige week tegen 'Oosterzonen', maar had wel zijn start-elf aangepast. ... volgende spelers traden aan ... K.M.S.K. Deinze : Tom Vandenberghe/23 ; Hans Cornelis/4, Arnaud De Greef/15, Matthias Lievens/3, Gauthier Libbrecht/5 ; Gianni De Neve/7, Jasper Sols/27, Philippe Janssens/10, Jarric Buysse/20 (87e Lennart Mertens/9) ; André Ntambue/11 (58e Gert Van Walle/12), Christophe Martin Suarez/90 (93e Steve Bael/8). Niet gebezigd : Kevin Frans/1.

Seraing by Night

Die terugweg heeft u uiteraard te goed. Ook al om onze “Rock around the Clock” te vervolledigen. We hadden geopteerd voor het openbaar vervoer, om niemand lastig te vallen ... terwijl noch de spelersbus, noch de supporters bus een optie was ... want dan 'vast' in Deinze. We hadden de mogelijkheden op het internet nagekeken en wat bleek, net om de hoek van het stadion was er een autobus van T.E.C. (27) die naar de Opéra van Luik trok, waar we uiteraard niet moesten zijn, wel aan het station “Liège Guillemins”. We wisten ook dat die bus een grote lus doorheen het hoger gelegen Seraing zou maken ... maar geprogrammeerd om 22u08 ... had ze aan de halte al ruim vijf minuten vertraging. Naarmate de autobus daarna verder de helling op klom en het ene na het andere straatje aandeed, begonnen we ons toch ongerust te maken ... immers we moesten daar beneden passeren, aan de Maas en die nog oversteken ook! Voor de prijs van € 2,10 kregen we wel waar voor ons geld ... “ Seraing by Night ”, waar feitelijk niks te zien is, ook in de omgeving van het stadion is het al jàren een stille en verkommerde boel. “Seraing Haut” is dan wel meer modern.

Na twintig minuten waren we ... in het centrum van Seraing aanbeland, aan de “Place du Pairay”. U raad het al, op nauwelijks een paar honderd meter van het “Stade du Pairay”! Daar stapten toch een tiental supporters op van de Metallo's. Het ging verder via nog wat donkere en vooral verlaten straten. Nog altijd op die rechter oever van de Maas, en ook nog eens door Ougrée 'Haute'. Gelukkiglijk moest de “27” minder stoppen ... toch begonnen nu toch wel heel ongerust te worden, en telefoneerden al naar het basiskamp in Blankenberge ... om ... een mogelijk en gedwongen alternatief door te geven! Daarna ging het ineens naar beneden en staken we via de “Pont d'Ougrée” de Maas over, aan de achterkant van het stadion van R. Standard C.L.. Toch nog eens te rade gegaan bij de chauffeur, die ons gerust stelde ... het grootste gedeelte van “Seraing by Night” was afgelegd, we waren al in “Sclessin” en daar begonnen we onze weg al wat te kennen ... van zéér lang geleden toen we er passeerden om naar “Standard” te gaan ... de autostrade naar de Maas bestond toen nog niet! De spoorwegbrug onderdoor en om 22u58 eindelijk aan het station “Liège Guillemins”.

Om 21u08 hadden namen we de trein richting Oostende, zoals gepland. Door werkzaamheden liep die onderweg toch wat vertraging op ; gelukkiglijk slechts een kwartier. Om 01u48 arriveerden we in Brugge arriveerden. In de grote doorgang van het station onze pancarde “B L A N K E N B E R G E”, met fluoriserende letters, boven gehaald ; zonder succes. De bus naar Zeebrugge zou om 02u10 vertrekken ... even op de kleine ring (R30) “autostop” gedaan. Eerst hadden we pech. Er stopte dan wel een auto, die ons slechts tot aan de baan naar Blankenberge kon voeren ... waar het gemakkelijker zou zijn om “autostop” te doen ... om 2 uur 's nachts? Dan liever op de bus gewacht. Nog even proberen ... Bingo ... om 01u55! Om 02u15 terug “thuis” ; vermits we om 14 uur vertrokken waren ... een heuse “Rock around the Clock”!

 

Marcel Dingemans