De officiële clubsite

Wedstrijdverslag KMSK Deinze - RWS Bruxelles (14.01.2017)

Wedstrijddatum: 
14.01.2017
Scheidsrechter: 
Jordy Vermeire bijgestaan door Kris Messely en Timmy Vande Velde
Invallers: 
SpelerGele kaart?Rode kaart?DoelpuntenGewisseld?
0
0
71'
1
60'
0
67'

Game, set en match ... !

Men zou zich daarbij bij de ene of andere tenniswedstrijd wanen. Is nochtans niet het geval. Er wordt immers gespeeld in twee periodes van 45 minuten, al of niet verlengd door de referee naar gelang de omstandigheden. De “duur” van de wedstrijd is dus toch wel gekend. In tegenstelling tot bij een tenniswedstrijd. Die kan immers uitlopen naar gelang het aantal gewonnen sets, die zelf dan ook nog eens aan bepaalde criteria dienen te voldoen. In het Burgemeester Van de Wielestadion floot referee Jordy Vermeire na exact 90 minuten (2 x 45), de wedstrijd K.M.S.K. Deinze – R. White Star Bruxelles naar de geschiedenis boeken ... op een 6 – 0 score. Vandaar het citaat “Game, set en match ... !” Hoe die score tot stand kwam zijn we u nog verschuldigd. Dat gaan we proberen te omschrijven in het wedstrijdverslag onder de  hoofding ... “Let  It Snow“.

 

“ Let It Snow “

Introduction

De weervoorspellingen waren de dagen die de wedstrijd tussen K.M.S.K. Deinze en R. White Star Bruxelles vooraf gingen niet bijzonder gunstig. Er was eerst de storm, waarbij eigenlijk alleen aan de Kust voor gevreesd werd en de dorpen, gemeenten en steden die aan de Schelde lagen. Het Kanaal van Schipdonk zou dus niet kunnen overlopen. En er werd ook sneeuw voorspeld. Op de ene plaats viel er sneeuw, op de andere dan weer niet. We hebben het alleen over Vlaanderen ... desalniettemin kon gesteld worden “ Let It Snow ” ... er zou wel worden gevoetbald. We hebben er die geweldige song bijgehaald. Omdat het in de loop van de wedstrijd op zeker ogenblik wel degelijk begon te sneeuwen. Deze klassieker werd in 1945 uitgebracht door Vaughn Monroe en geschreven en gecomponeerd door het duo Sammy Cahn en Jule Styne. Het mag dan wel een Kerst-periode-klassieker zijn ... maar zag zijn oorsprong feitelijk in juli 1945, tijdens een hittegolf in Hollywood en Calidornië ... als de twee auteurs zich koudere condities inbeeldden. De song werd uiteraard zeer veel gecovered, dermate zelfs dat het onbegonnen werk is om ze allemaal op te noemen. We citeren Frank Sinatra (1950), Dean Martin (1959) en Bing Crosby (1962) als de voornaamsten.

Early lead

Royal White Star Bruxelles, de kampioen van vorig seizoen in de tweede nationale afdeling, mocht de bal aan 't rollen brengen. Dat ging richting Kanaal van Schipdonk, zoals dat meestal de geplogenheid is. De Brusselaars, of zijn het Molenbekenaren dan wel ... Woluwenaren, dat laten we in het midden, keken al heel vroeg tegen een achterstand aan. Immers, de voorzet van de oprukkende Gauthier Libbrecht op de linker flank komt voor doel terecht bij de helemaal vrijstaande Christophe Martin SUAREZ die met binnenkant rechts de bal in de linker hoek deponeert ... 5e 1 - 0. In dat eerste kwartier beheerst K.M.S.K. Deinze de wedstrijd, het helemaal in het fluorescerende geel uitkomende White Star (met de moeilijke leesbare rugnummers) kan daar vooralsnog niets tegen inbrengen ... hoewel bij een schaarse aanval, die tot aan de kleine rechthoek reikt, Ilias Maatoung de 'tweede bal' nog tegen de tackelende Hans Cornelis aantrapt (8e). Op voorzet van rechts van Steve Bael kopt Lennart Mertens over de dwarsligger (11e), waarna nog een knappe aanval volgt. Wordt op het middenveld ingeleid door Jasper Sols ; via Steve Bael en Lennart Mertens komt Gert Van Walle in balbezit. Hij rukt op en trapt dan tegen de rechter doelpaal, waarna Mertens herneemt maar wordt afgevlagd wegens buitenspel (12e).

Als oranje-zwart de teugels wat 'viert', komt de ploeg van John Bico (als T2 op het scheidsrechtersblad) toch wel wat opzetten met een inworp diep op de rechter flank van de thuisploeg. Pedro Ferrari da Silva (?) kan tot tegen het verlengde van de doellijn oprukken en geeft laag voor doel. Centraal aan de kleine rechthoek mist Jean Koffi de intikker, hij plaats de bal naast (16e). Even later wordt diezelfde Jean Koffi diep gestuurd, Tom Vandenberghe intercepteert gevat en haalt de bal uit de voeten van de de Ivoriaan (18e). Tom heeft trouwens even verzorging nodig ... lichte blessure aan het reukorgaan. Daarna terug K.M.S.K. Deinze met een actie Steve Bael – Martin Suarez – Steve Bael. Deze laatste besluit dan van net voor het verlengde van de doellijn op de jonge doelman Alexis Allard (20 jaar), die in hoekschop verwerkt (20e). De jongeling had een jeugdopleiding bij R.S.C. Charleroi. Toont zich net voor het half uur opnieuw attent als hij goed naar 'zijn' rechter hoek gaat en de vrijschop van Hans Cornelis pakt die de skipper genomen had centraal rechts, net voor de grote rechthoek (26e).

Let It Snow !

Want de hemel-sluizen gaan open en het begint fel te sneeuwen. “Blijven liggen” doet hij nochtans niet. In alle geval dienen de spelers zich toch wel aan te passen aan die plots veranderde weersomstandigheden. Er komen toch nog doelpogingen. Na een zeer goede aanval, van uit de verdediging, waagt Gianni De Neve zijn kans, trapt net naast de rechter staak (36e). “Les Étoilés” geven vlak daarop lik op stuk. Centrale vrijschop van op zo'n 25-tal meter. Jean Koffi trapt hard op doel, Tom Vandenberghe weert met beide handen de loeier af ... niet ver en werpt zich daarop terug op de bal. Gevaar afgeweerd (37e)! Ook K.M.S.K. Deinze mag een vrije trap nemen, centraal rechts op zo'n 19 meter. Gianni De Neve trapt, de bal wijkt lichtjes af op Kalonji Shakama Badibanga en gaat dan via de buitenkant van de rechter doelpaal in corner (38e). Van op rechts wordt die hoekschop door Gert Van Walle voor doel gegeven. Tamelijk ver zelfs, Jean Christophe Vergerolle (ex-KMSK Deinze) komt er nog even met het hoofd bij. Het ronde ding komt aan de verste paal in het bereik van Arnaud DE GREEF die, al dan niet via opnieuw Vergerolle, de bal tot tegen de netten prikt ... 39e 2 - 0. We kunnen daarna de eerste helft afsluiten met de twee eerst zinnen van de song lichtjes aangepast ... “ Oh the weather outside is frightful ... but the soup is so delightful!” ...

U n i q u e !

Scheidsrechter Jordy Vermeire laat slechts enkele seconden overspelen. De meeste toeschouwers 'doken' de verwarmde ruimten in ... “de pers” in de polyvalente zaal. Daar serveerde An weer tomatensoep met de zelf gerolde balletjes. Werd weer uitermate gedegusteerd en geapprecieerd. De collega van La Dernière Heure “Les Sports” stelde zelfs dat het “uniek” moet zijn dat de pers op soep wordt vergast. Is waarschijnlijk nog niet veel naar het “Rooi” getrokken, naar K. Berchem Sport ... waar wij voor ettelijke jaren ook soep mochten degusteren, nà de wedstrijd. Dat gold trouwens ook “on the day”. Na de persbabbel moest An gewoon de lege pot terug meenemen. In alle geval ... hartelijke dank aan An! Ook Mateo vond de soep heerlijk ... had ze ook verdiend want had “de aftrap” mogen geven en deed dat met een geweldige “kick”. Ondertussen was de “half time” afgelopen en had K.M.S.K. Deinze de tweede helft terug op gang “gekickt”.

H a t t r i c k !

Oranje-zwart trekt onmiddellijk ten aanval. Lennart Mertens opent op rechts naar Steve Bael, die even doorloopt en dan van in de grote rechthoek voorlangs trapt, naast de linker doelpaal (47e). De bezoekers hadden drie nieuwe spelers ingebracht, maar moesten de wet van oranje-zwart ondergaan ... en incasseren al vlug een derde doelpunt. De aanval wordt op links opgezet. Van Gauthier Libbrecht gaat het vervolgens naar Lennart Mertens, Gianni De Neve, Steve Bael en Hans Cornelis die van op rechts voor doel geeft ...

Lennart MERTENS springt op en kopt in de rechter bovenhoek binnen ... 51e 3 - 0. Op rechts wordt Steve Bael nog eens aan het werk gezet. Trapt van in de 16-meter, schuin rechts, op doel ... doelman Alexis Allard redt (55e). Aan de overkant probeert Jean Koffi het met een afstandsschot, dat links naast gaat (57e). Nieuwe gave actie van K.M.S.K. Deinze op de rechter flank ... Gianni De Neve –> Steve Bael en terug Gianni De Neve, wiens schot naar de eerste doelpaal in hoekschop wordt gekeerd (59e). Gert Van Walle brengt voor van op rechts, er volgt een klein scrimmage, Martin Suarez net niet uiteindelijk trapt Lennart MERTENS in de linker benedenhoek ... 60e 4 - 0. De Oost-Vlamingen blijven de wedstrijd beheersen. Vrijschop, beetje links centraal voor de grote rechthoek. Hans Cornelis geeft voor doel en Lennart MERTENS kopt in de rechter benedenhoek binnen ... 71e 5 - 0. Hij voltooit daarmee zijn “zuivere” hattrick, drie opeenvolgende doelpunten in dezelfde speelhelft, zonder dat de tegenstrever er tussendoor eentje scoorde.

Ondertussen heeft Jérôme Mezine zijn wederoptreden gedaan (60e). Waagt zijn kans maar doelman Alexis Allard redt puik in hoekschop (74e). Dan gaat Christophe Martin Suarez de solo-tour op. Van net buiten de grote rechthoek, links-centraal, gaat zijn afzwaaier naast de rechter doelpaal (77e). Uiteindelijk komt Jérôme ook aan zijn goaltje. Matthias Lievens lanceert op links Jarric Buysse die oprukt en laag voor doel geeft ... de bal gaat gedeeltelijk aan het doel voorbij, ter hoogte van de verste doelpaal duikt Jérôme MEZINE op en legt binnen ... 80e 6 - 0. Hij is uiterst tevreden met zijn doelpunt! Er komt nog een zevende, als Jérôme Mezine een centrale vrijschop tegen de binnenkant van de kruising trapt ... en Lennart Mertens binnen duwt ; in buitenspel volgens de grensrechter en dus afgekeurd (87e). En daarna “ The match is slowly dying ... Let It Snow, Let it Snow, Let It Snow ”.

Press conference

Ineens meegeven dat het, gelukkiglijk, daarna niet meer sneeuwt zodat we veilig in Blankenberge geraakten, met hartelijke dank aan Ronny. Bijgevolg konden we opnieuw de persbabbel bijwonen en eerst de trainers gaan halen. John Bico vaardigde zijn “T1” af, Mimoun MOKHTARI ... feitelijk de hulptrainer, die de zieke Azubuike Oliseh verving. Die kon feitelijk niet veel zeggen, alleen dat doelman Jordi Belin de club had verlaten, dat Abderraham Kabous en Paul Armand Niankou geschorst waren en Mohamed Tchité gekwetst was. Er diende dus met jongeren gewerkt te worden ... wat men verder zal proberen te doen ... dit dan toch wel in het perspectief om uit de benarde situatie weg te geraken -nvdr : er zijn immers drie rechtstreekse degradanten en één barragist (13de)- ... immers momenteel slechts 14-tiende! Wat de wedstrijd betreft, die is uiteraard slecht verlopen. Versierden na de vroege achterstand wel een paar kansjes, maar eens op een dubbele achterstand was het kalf verdronken. Onderstreept ook de goede prestatie van K.M.S.K. Deinze.

Dat kon ook Regi VAN ACKER beamen. Ondanks de vroege voorsprong werd White Star tot tweemaal toe de kans gegeven om op gelijke hoogte te komen. Feitelijk het enige minpuntje. Onderstreepte ook de kwaliteit van zijn team ... door te verwijzen naar de spelers die op de “bank” zaten. Heeft een groep die hun mannetje kunnen staan en is daar uiterst tevreden over. Maar het moeilijkste moet misschien nog komen. Hoopt dat de puike eerste ronde kan bevestigd worden. Uit voorzichtigheid liet hij twee spelers, die uit kwetsuur komen, niet starten en gaf Lennart Mertens zijn kans : ideale wedstrijd ook om ervaring op te doen. Bedankte met een loep-zuivere hattrick. Iemand merkte op dat er verschillende doelpunten voortkwamen uit standaard situaties ... een viertal! Werd blijkbaar niet speciaal op getraind. Trouwens de condities waren in de voorbije week ook niet optimaal! Ineens nog meegeven dat + 6 jaar geleden is dat K.M.S.K. Deinze in competitie (at home), nog zo een 'karton' lukte. In het seizoen 2011-2012 tegen R. Olympic Club de Charleroi Marchienne ... 7 – 0 ... uitslag die werd geannuleerd omdat de “Doggen” uit competitie werden genomen!

The teams

We hebben de beide trainers gehad, we komen aan de elftallen. Regi Van Acker, de coach van K.M.S.K. Deinze, miste dan wel de geschorste Philippe Janssens, maar er zat “schoon volk” op de bank, zoals u wel kunt vaststellen uit de volgende ploeg ... K.M.S.K. Deinze : Tom Vandenberghe/23 ; Hans Cornelis/4, Arnaud De Greef/15 (68e Benjamin Delacourt/22), Matthias Lievens/3, Gauthier Libbrecht/5 (71e Jarric Buysse/20) ; Gianni De Neve/7, Jasper Sols/27 ; Steve Bael/8 (60e Jérôme Mezine/21), Christophe Martin Suarez/24, Gert Van Walle/12 ; Lennart Mertens/9. Niet gebezigd : Kevin Frans/1.

Zoals gesteld geen Azubuike Oliseh op de bank en het zal wel John Bico-Panaque geweest zijn die de ploeg had samengesteld. Stond wel op het scheidsrechters-blad, maar zat niet op de bank inderdaad, heeft heel de tijd postgevat, rechtstaand voor de dug-out en tegen de zijlijn. Maar dan wél in de afgebakende zone. De afwezigen werden al vernoemd in de persbabbel, wie kwam er dan wel aan de aftrap R. White Star Bruxelles Alexis Allard/16 ; Ayman Al Masude/95, Jean-Christophe Vergerolle/6, Emre Divrikli/45, Harisson Eyenga Lokilo/94 ; Jean Aerts/80 (46e Georges Nkem/34), Badibanga Kalonji Shakama/22 (46e David Soladio Bolumbu/2/65) ; Ilias Maatoug/11, Pedro Ferrari da Silva/49, Stephane Odimboleko Owandjilong/17 (46e Axel Bossekota Bofunda/37) ; Jean Koffi/3. Niet gebezigd : Luca Blason/12. Dat was m.a.w. bijna een hele andere ploeg i.v.m. de heenwedstrijd in het Edmond Machtens stadion (0 - 2). Het geheel werd geleid door een scheidsrechterstrio, dat van niet ver moest komen.

Referee trio

Jordy Vermeire (° 3 februari 1995). De voorbije twee seizoenen alleen in de nationale bevordering en de 3de nationale afdeling actief, sinds dit seizoen actief in de 1ste Klasse en de 2de Klasse Amateurs. Eind 2016 wellicht toe aan 62 wedstrijden, 57 als referee en 5 als 'a.r.'. Debuut d.d. 03/08/2014, als referee, in de eerste ronde van de Beker van België met K.F.C. Merelbeke - K.S.K. De Jeugd Lovendegem (4 - 4 en penalty's 5 – 2). In de vierde ronde was hij grensrechter bij K.V.K. Westhoek - K.S.V. Oudenaarde (1 - 2). Eerste wedstrijd als referee in competitie d.d. 24/08/2014 met K.S.C. Wolvertem - R.S.C. Chatelet (2 - 2) in bevordering 'B'. Debuteerde daarna als 'a.r.', in competitie, op 27/08/2014 met K.M.S.K. Deinze - K.S.V. Bornem (3 - 1).

Is aangesloten bij K.V.C. Wingene, stamboeknummer 5216, dat uitkomt in eerste provinciaal West-Vlaanderen en gelegen is tussen Beernem en Tielt en waar hij ook woonachtig zal zijn. Is Voorzitter van de Vriendenkring Scheidsrechters Tielt en Omliggende. Met K.M.S.K. Deinze 4 wedstrijden. Home die eerder vernoemde partij ; als referee d.d.17.09.2016 K.F.C. Dessel Sport (0 - 0) en 15/10/2016 K.V.V. Coxyde (4 - 0). Away 03/12/2016 K. Patro Eisden M.M. (0 - 2). Mogelijk ook betrokken geweest bij de ene of andere een oefenwedstrijd. Nog geen (?) wedstrijden met R. White Star Bruxelles.

Kris Messely (° 03 september 1967). Iemand met veel ondervinding want eind december 2016 toe aan 506 wedstrijden, waarvan 61 als referee, 443 als 'a.r.' en 2 als 4de official. Is al van in het seizoen 2004-2005 grensrechter. Aangesloten bij K.S.V. Moorsele, stamboeknummer 2086, een club uit de noordelijke regio van Kortrijk, uitkomende in 4de provinciaal C. Wellicht woonachtig in Waregem, voortgaande op het aantal blokken. Debuteerde, als 'a.r.', in de nationale afdelingen in 1998-1999 op 03/10/1998 met in bevordering 'A' K.F.C. Meulebeke - S.V.D. Handzame (0 - 0). Een seizoen later, 1999-2000, eerste wedstrijd als referee in bevordering 'A' 19/09/1999 R.R.C. Estaimpuis - K.F.C. Eeklo (3 - 3). Vervolgens referee in bevordering en 'a.r.' in de derde nationale afdeling. Zelfde criterium in de volgende vier seizoenen, van 2000-01 t/m 2003-04.

Floot dus nooit een wedstrijd in 3de afdeling, volgens onze opzoekingen. Vanaf het seizoen 2005-2006 ook grensrechter in de 2de afdeling, debuut daarin d.d. 07/01/2006 met A.F.C. Tubize - R.A.E.C. Mons (1 - 2). In 2008-2009 volgt het debuut in de 1ste nationale afdeling 23/08/2008 K. Sporting Lokeren O.Vl. - A.F.C. Tubize (4 - 1).

Met K.M.S.K. Deinze dertien wedstrijden als grensrechter en allemaal “at home”! Daarbij drie wedstrijden in de Beker van België. De eerste maal op 26/08/2000, vijfde ronde, tegen K.F.C. Turnhout (1-1 en pen. 2-4) ; d.d. 25/08/2007, eveneens in de vijfde ronde, R.A.A. La Louvièroise (2 - 1) en op 24/08/2013 alweer in de vijfde ronde K.V.K. Westhoek (2 - 3). Laatste wedstrijd (competitie) d.d. 12/11/2016 home K.S.K. Heist (2 - 1). Dat betekent dus ook tien competitie wedstrijden. In totaal zesmaal winst, viermaal verlies (vier op rij) en driemaal gelijk. Met Royal White Star Bruxelles dit seizoen één wedstrijd, at home 15/10/2016 R. Sprimont Comblain Sport.

Timmy Vande Velde (° 6 januari 1984) is aangesloten bij K.A.A. Gent en werkzaam bij Volvo Cars in Gent ; lid van de K. Vriendenkring Scheidsrechters Gewest Gent. Zal evenwel meer in de regio woonachtig zijn, gezien het aantal blokken. Zijn eerste wedstrijd gold in de 4de ronde van de Beker van België, op 17/08/2014 O.M.S. Ingelmunster - R. Wallonia Walhain (1 - 1 en penalty's  2 - 3). Daarna volgde in competitie d.d. 27/08/2014 Torhout 1992 K.M. - K.F.C. E. Zele (1 - 0). Eind december 2016 toe aan 81 wedstrijden, praktisch allemaal in de derde nationale afdeling, maar sinds dit seizoen ook in de 1ste Klasse Amateurs. Met K.M.S.K. Deinze vier wedstrijden at home. 18/10/2014 K.F.C. V.W. Hamme (3 - 2) ; 21/02/2015 K.S.V. Oudenaarde (3 - 1) ; 17/09/2016 K.F.C. Dessel Sport (0 - 0) en 15/10/2016 K.V.V. Coxyde (4 - 0). Mer R. White Star Bruxelles blijkbaar nog geen wedstrijden.

Rustige leiding van de partij, met slechts één gele kaart ... voor de bij de rust ingekomen David Soladio Bolumbu (52e). Een twijfelgeval, de afgekeurde goal van Lennart Mertens na die vrijschop van Jérôme Mezine tegen de kruising. Stond Lennart 'off-side' als de bal van Jérôme vertrekt? We hebben het niet kunnen vaststellen op de beelden, want blijkbaar niet opgenomen. Timmy Vande Velde (de volgende dag 'a.r.' bij R. Knokke F.C. - K.R.C. Gent) geniet dus het voordeel van de twijfel. En dan heeft u dus nog de hoekschoppen verhouding te goed ... feitelijk niet te veel, ondanks de score ... K.M.S.K. Deinze vier (2 / 2) en R. White Star Bruxelles twee (1 / 1).

 

Marcel Dingemans