De officiële clubsite

Wedstrijdverslag KMSK Deinze - RFC Wetteren (20.08.2016)

Wedstrijddatum: 
20.08.2016
Scheidsrechter: 
Jürgen Brinckman bijgestaan door Kenneth Verhelle en Cedric Deweerdt
Invallers: 
SpelerGele kaart?Rode kaart?DoelpuntenGewisseld?
0
0
32'
61'
0
46'
0

Startling ... Laboriously ... Deserved !

De beker confrontatie tussen K.M.S.K. Deinze en R.F.C. Wetteren, in het kader van de vierde ronde van de “Croky Cup 2016-2017” kan in die drie woorden samengevat worden. Verrassend, waarbij de verrassing op twee manieren kan geïnterpreteerd worden. Er was de zeer verdienstelijke partij van de “haringfretters”, die toch in de 3de Klasse Amateurs 'A' VFV gaan antreden ... en er is de merkwaardige korte “soap” die zich voltrok nà het verloop van de reglementaire speeltijd. De plaatsing van K.M.S.K. Deinze voor de volgende ronde verliep “moeizaam”, omdat enkele riante mogelijkheden niet benut werden en men ongelukkige tegengoals incasseerde. Uiteindelijk mag toch gesteld worden dat de kwalificatie “verdiend” mocht genoemd worden. We proberen dat allemaal te omschrijven in het wedstrijdverslag, dat we de hoofding hebben meegegeven ... “Man of the match”!

 

“Man of the match”

In ons land wordt niet zoveel gewag gemaakt over de aanduiding van een “Man van de wedstrijd”. Enkele dagbladen houden zich daar wel mee bezig, vooral in de Franstalige kranten vindt men dat terug. Het gaat daarbij dan vooral om de wedstrijden van de eerste nationale afdeling. Over het Kanaal wordt daar zeer zeker meer over gesproken ... voor de gelegenheid gewagen wij er ons ook aan. Bij deze Oost-Vlaamse bekerderby tussen K.M.S.K. Deinze en R.F.C. Wetteren waren er zelfs twee personen die aanspraak konden maken op de trofee “Man of the Match”. De ene in negatieve zin, de andere in positieve zin ... en beiden betrokken bij een merkwaardig incident, dat uiteindelijk (en gelukkiglijk) geen invloed zou hebben op de wedstrijd en het uiteindelijke verdict er van.

New injured player

K.M.S.K. Deinze treft het niet, want het zit al met een derde ernstige geblesseerde speler. Dat gebeurde even na een half uur spel. Referee Jurgen Brinckman had de wedstrijd op gang gefloten, die Royal Football Club Wetteren mocht aftrappen. Blijkbaar had trainer Peter De Vos zijn huiswerk goed gedaan, want zijn ploeg trok een witte gordel op ... waar K.M.S.K. Deinze moest proberen door te komen. Hij zal wel geen gegevens uit het verleden hebben kunnen gebruiken (uit zijn periode bij K.F.C. Izegem), want andere trainer en andere spelers. Al vroeg in de wedstrijd geeft Daan De Bouver (aan de aftrap ingevolge het in extremis afhaken van Gianni De Neve wegens ziekte) van op links voor. Centraal controleert Steve Bael en trapt hard op doel, doelman Gert-Jan Verhoeven weert af, aan de linker doelpaal kan Lennart Mertens de riante kans niet verzilveren (6e).

Bij een nieuwe vlotte aanval van K.M.S.K. Deinze legt centraal Lennart Mertens (?) terug met de borst. Van aan de rand van de backline trapt Philippe Janssens op doel, doelman Verhoeven redt van onder zijn dwarsligger in hoekschop (9e). K.F.C. Wetteren komt er even voor het einde van het eerste kwartier ook even uit, waarbij een schot van Daan De Pever afgeblokt wordt (13e). Daarna wordt er goed gevoetbald, maar de echte doelpogingen blijven uit. Tot Daan Debouver goed wordt aangespeld, centraal links in de grote rechthoek, doelman Gertjan Verhoeven keert de poging (25e). Even later, aan de overkant richting Kanaal van Schipdonk, moet Hans Cornelis een hoekschop toestaan. Die wordt van op rechts voorgegeven en aan de rand van de grote rechthoek pakt, links centraal, Emre Dönmez uit met een acrobatische halve omhaal, Tom Vandenberghe keert de poging mooi uit de linker hoek (27e).

Vijf minuten later valt de zeer goed begonnen Daan De Bouver uit met een linker schouder blessure, na een in feite onschuldig duel. Diagnose ... operatie aan het linker sleutelbeen en enkele weken uit. Merkwaardig feitelijk hoe alles kan verlopen ... want Daan begon aan de wedstrijd door het uitvallen wegens ziekte van Gianni De Neve. “ 't Kan verkeren ” was destijds de lijfspreuk van Gerbrand Adriaanszoon Bredero. Persoonlijk hebben wij ook zoiets meegemaakt, zo'n 33 jaar geleden !. Met deze wensen wij Daan een spoedig herstel toe! In zijn plaats (35e), want de verzorging had wel even geduurd, werd Brecht Van der Beke ingebracht. Dat had toch wel voor gevolg dat bijna iedereen wat onder de indruk was. Er kwam nog één enkele doelpoging, voor K.M.S.K. Deinze via Steve Bael, die echter Gert-Jan Verhoeven op zijn weg tegenkomt (36e).

Half-time

O – O bij de rust, maar in de perszaal wél “bokkenpootjes” en in de V.I.P. ruimte worden ook de Bestuursleden van Royal Football Club Wetteren goed ontvangen. Het is, zogezegd, een fusieclub ... maar we laten in het midden of dat wel helemaal waar is, want “Standaard” zat in financiële problemen en het voortbestaan stond op de helling. “Racing” wierp de reddingsboei dan in de Schelde, met het gekende gevolg. En waar stonden, of staan, de reddingsboeien in/aan het Kanaal van Schipdonk?

Pleasant second half

De bezoekers vonden geen reddingsboei om zich aan vast te klampen, want onmiddellijk met de neus op de feiten gedrukt. Hoekschop van op links voor K.M.S.K. Deinze, we vermoeden van skipper Hans Cornelis. De bal gaat laag aan het doel voorbij, Arnaud De Greef kan er net niet bij. Aan de verste paal Matthias LIEVENS wél, en die deponeert de bal tot tegen de netten ... 47e 1 - 0. Lange tijd leek daarmede de klus geklaard, hoewel R.F.C. Wetteren wel dreigt via Emre Dönmez, de voorzet van op rechts wordt door de net ingekomen (56e) Armin Djedovic in de vlucht genomen, over de dwarsligger (58e). Even na het uur degelijke aanval van oranje-zwart, Philippe Janssens draait en trapt ... doelman Gert-Jan Verhoeven pakt de poging (62e). Nieuwe kans voor de Kanaaljongens, André Ntambue kan op de linker flank zeer ver doorstomen en voorgegeven. Rechts in de 16-meter pakt Steve Bael de bal ineens 'op de slof', maar die gaat 'in de bots' over het doel (68e). Vlak daarop gaat oranje-zwart via de rechter flank opnieuw op zoek naar het geruststellende doelpunt. Rechts centraal in “the box” gaat opnieuw Steve Bael zijn kans, doelman Verhoeven pakt (69e). Het lijkt er op dat K.M.S.K. Deinze de wedstrijd verder onder controle kan houden ... niets is minder waar!

Op een verre doorsteek bal van R.F.C. Wetteren komt Tom Vandenberghe ver uit zijn doel, tot buiten de 16-meter. Hij brengt met het hoofd redding, maar ziet tot zijn en eenieders verbazing de bal tegen het lichaam van verdediger Matthias Lievens terecht komen. Het ronde ding springt richting doel, Alteron BALAJ gaat er achter aan en deponeert rustig de bal in het lege doel ... 73e 1 - 1. In het slotkwartier probeert S.K.D. toch nog de overwinning te forceren. Knappe doorbraak op links van André Ntambue, tot bijna op het verlengde van de doellijn, geeft achterwaarts tot bij Gauthier Libbrecht die met rechts de bal op halve hoogte in de rechter hoek probeert te deponeren ... de bal draait echter naast (75e). Een verre vrijschop van Philippe Janssens botst nog even in de grote rechthoek, tot in het bereik van doelman Gert-Jan Verhoeven (78e). Steve Bael en André Ntambue staan nog borg voor een andere gevaarlijke aanval, uiteindelijk wordt Philippe Janssens aangespeeld die de doelman op zijn weg vindt (81e). De 1 - 1 score blijft echter op het scorebord prijken wat dus ... verlengingen betekent ... of niet ?????

Doubts !

Op de duur en door wat er daarna gebeurde ... inderdaad “twijfels”!. We hadden het persoonlijk overal verkondigd ... “in geval van een gelijk spel ... verlengingen !“

Groot was dan ook onze verwondering toen bleek dat scheidsrechter Jurgen Brinckman aan de strafschoppen begon. We kunnen het ons al voorstellen ... de stelling dat wij altijd gelijk willen hebben. We hadden het nochtans wél opgezocht, of hadden we ons nog eens vergist, zoals we dat de laatste maanden toch al wel enkele keren hadden gedaan m.b.t. het openbaar vervoer dan. Uiteindelijk werd de knoop doorgehakt, nadat er al drie strafschoppen waren genomen ...  1 - 2 in het voordeel van R.F.C. Wetteren, maar met één strafschop méér getrapt.

Man of the match

Die stelde ons uiteindelijk, en hemzelf, in het gelijk. Had trouwens de boodschap doorgegeven aan scheidsrechter Jurgen Brinckman, doe onvermurwbaar was ... eerst verlengingen als de “2de” klassers bij het Beker gebeuren betrokken worden. Was in het verleden correct, toen die in de 4de kwalificatie ronde in het gelid dienden te treden, de “profclubs” uit “1B” komen nu echter eerst in de vijfde ronde aan de bak, vanwaar het mistasten van de scheidsrechter. Had, op het aangeven, nochtans eerst het reglement kunnen gaan raadplegen. Dat reglement is duidelijk, onder de hoofding Titel 16 De Bekers van België : “Artikel 1606 - Organisatie-principes - 1. Samenvattende tabel - Scheiding der ploegen : Speeldag 4, 5, 1/16de finales, 1/8ste finales en 1/4 finales ... 'Eerst verlengingen, eventueel gevolgd door een strafschoppen serie' “. Klaar en duidelijk. De G.C. van K.M.S.K. Deinze, Sven Vandendriessche, dook onmiddellijk de catacomben in ... en kwam daar terug uit vooraleer K.M.S.K. Deinze zijn tweede strafschop zou gaan nemen. Papier in de hand gaf hij dat door aan referee Jurgen Brinckman, die op zijn beurt de kleedkamers indook, of wellicht het secretariaat. Kwam daarna terug te voorschijn om de verlengingen te laten aanvangen. In alle geval, Sven “Man of the Match”!

Extra-times

En dan stelt zich de vraag ... was R.F.C. Wetteren onder de indruk van het gebeuren? Ineens meegeven dat diegenen die zeker waren van die verlengingen ... op de vingers van één hand te tellen waren. Al onmiddellijk komt K.M.S.K. Deinze op voorsprong. Voorzet van links (Gauthier Libbrecht ?), voor doel werkt Steve BAEL in twee tijden de bal in het doel ... 91e 2 - 1. Het weze gezegd dat in die verlengingen de bezoekers het betere team was. K.M.S.K. Deinze kon immers nooit meer dreigen en moest het initiatief laten. Er komt een eerste verwittiging als een vrijschop van de Wettenaren maar net naast de linker doelpaal gaat (94e). Nog in die eerste helft van de “E.T.'s” probeert Daan De Pever het van ver, Tom Vandenberghe pakt (100e). In het tweede deel van de verlengingen gebeurt er ook niet veel meer. Oranje-zwart probeert om de voorsprong te handhaven, maar komt niet meer tot doelpogingen toe. R.F.C. Wetteren komt daarna op gelijke hoogte. Een voorzet van op de linker flank wordt door Tom Vandenberghe met de beide handen weggewerkt. De poging op de 'tweede bal' wordt onvoldoende weggewerkt en op de 'derde bal' is Alteron BALAJ het meest attent en trapt de bal tegen de netten ... 113e 2 - 2. We gaan naar strafschoppen toe, want een ultieme poging van Jonas Schoupe gaat over (118e).

Penalty's

Net als in de terecht onderbroken serie mag R.F.C. Wetteren aan de klus beginnen. Opnieuw richting Kanaal van Schipdonk. Het score verloop ... Daan De Pever 0 - 1 ; Philippe Janssens 1 - 1 ; Emre Dönmez 1 - 1, Tom Vandenberghe keert de poging ; Hans Cornelis 2 - 1 ; Armin Djedovic 2 - 1, Tom Vandenberghe keert ook die strafschop ; Jasper Sols 2 - 1, Gert-Jan Verhoeven kan via de doelpaal wegwerken ; Karel Van Lierde 2 - 2 ; Steve Bael 3 - 2 ; Alteron Balaj 3 - 3 ; André Ntambue 4 - 3. K.M.S.K. Deinze door naar de volgende ronde !

Referee trio

Dat was samengesteld uit een volledig “Vlaams” trio met een zeer ervaren scheidsrechter en twee feitelijk nieuwelingen als grensrechters Jürgen BRINCKMAN (° 12 juli 1974). Is zeker geen onbekende. Is wellicht woonachtig in Oostkamp, te oordelen aan zijn aantal “blokken”, maar aangesloten bij K.F.C. Varsenare, stamboeknummer 5222, dat zal uitkomen in 2de provinciaal 'A' West-Vlaanderen. Zelf zal hij, wellicht, in de 2de en de 3de klasse amateurs actief zijn. Leidde trouwens vorig seizoen enkele wedstrijden in bevordering 'A', waarbij hij driemaal Yves Van Borm tegenkwam bij wedstrijden van R. Knokke F.C.. Leidde o.a. de wedstrijd R. Knokke F.C. - R.F.C. Wetteren (waar wij vorig seizoen een week te vroeg naar toe trokken) ... 4 - 0, zijn laatste partij met de Wetterse fusieclub trouwens. Was meestal actief in “3deA” maar ook in “3deB”, zelfs 5x met K.F.C. Olympia Beerschot Wilrijk. Zijn laatste wedstrijd met K.M.S.K. Deinze gold op 22/08/2015 de wedstrijd tegen A.F.C. Tubize (3 - 1), in het kader van de 4de ronde van de Beker.v.B..

Was eind seizoen 2015-2016 toe aan 464 wedstrijden, 338x referee, 43x grensrechter en 83x vierde official. Hij floot, al bij al, een verdienstelijke wedstrijd maar ging dus op het einde van de partij toch wel zeer zwaar in de fout. Beoordeelde de situatie helemaal verkeerd en luisterde niet naar het voorafgaandelijk advies van “The Man of the Match” dat hij compleet negeerde! Trok viermaal de gele kaart. Voor K.M.S.K. Deinze en André Ntambue (60e) en voor R.F.C. Wetteren voor Yannick Can de Sompel (45e), Emre Dönmez (89e) en Karel Van Lierde (115e). Wat de hoekschoppen betreft, K.M.S.K. Deinze 5 over heel de partij ; R.F.C. Wetteren 4. De referee werd bijgestaan door twee onervaren grensrechters. Geen van beide behoedde de referee van zijn flater.

Kenneth Verhelle (° 1 december 1988). Is aangesloten bij V.V. Bassevelde, stamboek-nummer 7026, dat gaat uitkomen in 3de provinciaal 'A' Oost-Vlaanderen. Is een deelgemeente van Assenede en ligt helemaal in het noorden van de provincie, tegen de grens met Zeeuws Vlaanderen. Is echter woonachtig in Wetteren (!). Eind seizoen 2015-2016 toe aan 37 wedstrijden als grensrechter. Kwam vorig seizoen uit in de twee reeksen van de derde nationale afdeling. Nog geen wedstrijden met K.M.S.K. Deinze en ook niet met R. F.C. Wetteren!

Cédric Deweerdt, geen geboorte datum gevonden. Is afkomstig van Roeselare en woon-achtig in Gits. Of hij aangesloten is bij de 4de provincialer 'B', K.V. Patronaat Gits stamboeknummer 4343, konden we niet achterhalen. Zal aan zijn debuut toe zijn in de nationale reeksen. Is wellicht ook lid van de “Rodenachfluiters”, de K. Vriendenkring der Scheidsrechters Roeselare, Izegem en Omliggende. Voor de beide clubs is hij nieuw.

The teams

Uiteindelijk heeft u nog de acteurs te goed van deze bewogen Bekerwedstrijd. Hoewel Gianni De Neve nog aan de match bespreking deel nam, diende hij af te haken met een koorts aanval. Daardoor bracht coach Regi Van Acker het volgende elftal aan de aftrap ... K.M.S.K. Deinze : Tom Vandenberghe/23 ; Hans Cornelis/4, Arnaud De Greef/15, Matthias Lievens/3, Gauthier Libbrecht/5 ; Philippe Jannsens/10, Jasper Sols/27 ; Steve Bael/8, Daan Debouver/14 (35e Brecht Van der Beke/6), Gert Van Walle/12 ; Lennart Mertens/9 (46e André Ntambue/11). Niet gebezigd : Kevin Frans/1, Stef De Backer/16.

Zoals reeds gesteld, de Wetterse coach Peter De Vos kent K.M.S.K. Deinze, maar in vergelijking met voor enkele seizoenen niet dezelfde spelers. Hijzelf bracht het volgende team aan de aftrap ... R.F.C. Wetteren : Gert-Jan Verhoeven/1 ; Glen Deham/23, Yannick Van de Sompel/2, Karel Van Lierde/27, Tim Van Van Caelenberg/26 (56e Yannick Boone/6) ; Lucas De Guchteneire/16 (70e Jonas Schoupe/4), Daan De Pever/8 ; Robin Baert/17 (56e Armin Djedovic/9), Emre Dönmez/7, Ward Copers/11 ; Alteron Balaj/10. Niet gebezigd : Jean Blondeel/5.

 

Marcel Dingemans