De officiële clubsite

Wedstrijdverslag KMSK Deinze - K.V.V. Coxyde (15.10.2016)

Wedstrijddatum: 
15.10.2016
Scheidsrechter: 
Jordy Vermeire bijgestaan door Timmy Vande Velde en Kenneth Verhelle
Invallers: 
SpelerGele kaart?Rode kaart?DoelpuntenGewisseld?
0
0
66'
0
88'
0
66'

Zonder verhaal ...

... om het eens in de taal van Hendrik Conscience uit te drukken, want waarom altijd Vondel gebruiken als we een Vlaamse schrijver hebben waarvan gezegd werd dat hij zijn volk leerde lezen. Sommige voetbaltrainers leren hun discipelen voetballen, maar dat is soms niet altijd gemakkelijk. In alle geval, die inleidende woorden zijn zeker van toepassing op de wedstrijd K.M.S.K. Deinze - K.V.V. Coxyde. Voor het eerst sinds de eerste confrontatie, op zaterdag 2 januari 2010 (0 - 0), werd de Kustploeg helemaal zoek gespeeld in het Burgemeester Van de Wiele stadion. Nu was het wel niet de eerste maal dat de “sky blues” aan het Kanaal van Schipdonk een mindere prestatie afleverden. Een van de oorzaken waren, destijds, de afmetingen van het speelveld ... dat intussen langst beide laterale kanten toch wel in de breedte werd ingekort. Desalniettemin kan de oorzaak van de zware nederlaag, voor de ene club ... en de riante zege, voor de andere, daar wellicht deze maal niet aan toegeschreven worden. Er is een duidelijk kwaliteitsverschil, zeker na de financiële perikelen die bij K.V.V.C. in de maand juli de kop opstaken. Het werd dus, al bij al, een gemakkelijke zege voor K.M.S.K. Deinze ... “Zonder verhaal”. Toch moeten wij het wedstrijdverslag publiceren, dit onder de hoofding ... “Luna plena”.

 

“Luna plena”

Introductio

Bij de aftrap van de partij K.M.S.K. Deinze – K.V.V. Coxyde stond ze daar hoog boven de Stad Deinze, soms even gesluierd, om dan stilaan uit ons gezichtsveld te verdwijnen. Uiteraard, want ze draait om ons heen ... “ la Luna ”. Het was niet alleen een volle maan, maar een “supermaan”. Op welk tijdstip dat nu werkelijk was doet niets ter zake, maar vast staat dat het de eerste van dit jaar was ... er volgen er nog twee op 14 november en 14 december. Dan valt de “ Luna plena ” samen met het perigeum van de maan, het punt in zijn elliptische baan waarin hij (mannelijk want het is toch 'Janneke Maan' ?) het dichtst bij de aarde staat. We kunnen daar verder over uitweiden, want interessant gegeven, maar houden het bij het feit dat er ook beweerd wordt dat een “supermaan” in het perigeum (er is ook een apogeum waarbij de maan het verst van de aarde staat) ook rampen kan veroorzaken. Dat brengt ons bij de wedstrijd, die voor K.V.V. Coxyde toch wel op een kleine ramp eindigde. Langst de andere kant ... de score had nog veel hoger kunnen oplopen !

Tribus Referendarius

Daar gaan we eens terug mee beginnen. Met, in tegenstelling tot vorige week, een volledig 'Vlaams' trio, dat niet van ver moest komen ... want tezamen amper 15 blokken, in tegenstelling dus tot vorige week, dit met een jonge scheidsrechter die amper 21 lentes telt ... Jordy Vermeire (° 3 februari 1995) gaat in de toekomst misschien doorstomen naar de eerste nationale afdeling, maar voorlopig nog in de eerste en tweede klasse amateurs aan de slag. De voorbije twee seizoenen alleen in de nationale bevordering en de 3de nationale afdeling actief. Eind september 2016 toe aan 53 wedstrijden, 48 als referee en 5 als grensrechter. Debuut d.d.03/08/2014, als referee, in de eerste ronde van de Beker van België met K.F.C. Merelbeke - K.S.K. De Jeugd Lovendegem (4 - 4 en penalty's 5 – 2).

In de vierde ronde was hij grensrechter bij K.V.K. Westhoek - K.S.V. Oudenaarde (1 - 2). Eerste wedstrijd als referee in competitie d.d. 24/08/2014 met K.S.C. Wolvertem - R.S.C. Chatelet (2 - 2) in bevordering 'B'. Debuteerde daarna als 'a.r.', in competitie, op 27/08/2014 met K.M.S.K. Deinze - K.S.V. Bornem (3 - 1). Is aangesloten bij K.V.C. Wingene, stamboeknummer 5216, dat uitkomt in eerste provinciaal West-Vlaanderen en gelegen is tussen Beernem en Tielt. Hij is Voorzitter van de Vriendenkring Scheidsrechters Tielt en Omliggende. Met K.M.S.K. Deinze slechts twee wedstrijden, die eerder vernoemde partij en d.d.17.09.2016 at home K.F.C. Dessel Sport (0 - 0). Met K.V.V. Coxyde slechts één wedstrijd d.d. 06/092014 away Torhout 1992 K.M. (1 – 2).

Timmy Vande Velde (° 6 januari 1984), de eerste grensrechter, is aangesloten bij K.A.A. Gent. Zijn eerste wedstrijd gold in de 4de ronde van de Beker van België, op 17/08/2014 O.M.S. Ingelmunster - R. Wallonia Walhain (1 - 1 en penalty's  2 - 3). Daarna volgde in competitie d.d. 27/08/2014 Torhout 1992 K.M. - K.F.C. E. Zele (1 - 0). Eind september 2016 toe aan 69 wedstrijden, praktisch allemaal in de derde nationale afdeling. Is werkzaam bij Volvo Cars in Gent en is lid van de K. Vriendenkring Scheidsrechters Gewest Gent. Met K.M.S.K. Deinze drie wedstrijden at home. 18/10/2014 K.F.C. V.W. Hamme (3 - 2) ; 21/02/2015 K.S.V. Oudenaarde (3 - 1) en 17/09/2016 K.F.C. Dessel Sport (0 - 0).eraard gaat het om officiële wedstrijden. Met K.V.V. Coxyde ook drie wedstrijden. 28/09/2014 at home F.C. Gullegem (1 - 0) ;22/11/2014 away K.S.V. Oudenaarde (0 - 1) en 12/04/2015 at home K.F.C. Rupêl-Boom (2 - 3).

Kenneth Verhelle (° 1 december 1988), die aan de kant van de Stadionlaan de lijn deed, is (was ?) aangesloten bij V.V. Bassevelde, stamboeknummer 7026, dat uitkomt in 3de provinciaal 'A' Oost-Vlaanderen. Is een deelgemeente van Assenede en ligt helemaal in het noorden van de provincie, tegen de grens met Zeeuws Vlaanderen. Hij is echter woonachtig in Wetteren. Eind september 2016 toe aan 47 wedstrijden als grensrechter. Debuteerde in het seizoen 2015-2016 op 09/08/2015 met een wedstrijd in de Beker van België, 3de ronde, K.F.C. Eendracht Zele - K.F.C. Merelbeke (1 - 1 en 5 - 6 penalty's). Kwam vorig seizoen uit in de twee reeksen van de derde nationale afdeling, eerste wedstrijd 26/08/2015 met K.F.C. Sparta Petegem - K.F.C. V.W. Hamme (2 - 3). Met K.M.S.K. Deinze twee wedstrijden, op 20/08/2016 de bekerwedstrijd in de 4de ronde tegen R.F.C. Wetteren (2 - 2 en 4 - 3 met de penalty's) en 24/09/2016 away F.C.V. Dender E.H. (1 - 2). Met K.V.V. Coxyde één wedstrijd d.d. 11/09/2016 at home K.S.K. Heist (0 - 5).

We mogen stellen dat de jonge ref een behoorlijke wedstrijd leidde, had het dan ook niet moeilijk met de acteurs. Slechts één gele kaart, voor Jamaïque Van Damme (vorig seizoen nog K.M.S.K. Deinze) de 'skipper' van K.V.V. Coxyde voor een nogal drieste ingreep op Philippe Janssens (57e). Merkwaardige hoekschoppen verhouding, want K.M.S.K. Deinze dan wel 9 in totaal, maar slechts één in de eerste helft. K.V.V. Coxyde versierde al een corner binnen de minuut, moest daarna lang wachten en dan in het slot van de wedstrijd toch nog een paar, 6 in totaal (2 / 4). Dit allemaal onder voorbehoud uiteraard, want we zijn enkele keren van onze plaats geweest ... om het een en ander in orde te brengen in de perszaal.

Partes

Regi Van Acker moest zijn elftal aanpassen ingevolge de schorsing van Gianni De Neve. Hij gaf ook het vertrouwen aan spits Lennart Mertens en posteerde Brecht Van der Beke terug op de invallers-bank. K.M.S.K. Deinze : Tom Vandenberghe/23 ; Hans Cornelis/4 (66e Brecht Van der Beke/6), Arnaud De Greef/15, Matthias Lievens/3, Gauthier Libbrecht/5 ; Jasper Sols/27, Philippe Janssens/10 (66e Gert Van Walle/12) ; Steve Bael/8, Christophe Martin Suarez/90, Jarric Buysse/20 ; Lennart Mertens/9 (88e André Ntambue/11). Niet gebezigd : Kevin Frans/1.

Bij het fel geplaagde K.V.V. Coxyde heel wat problemen. Ingevolge de uitsluiting van vorige week geen Prosper Christopher Luhaka. “T1” Frank Claeys, die Hugo Vandenheede verving (hernia !, we wensen hem een spoedig herstel toe), begint stilaan ook de moed wat te verliezen. Hiermede anticiperen we op de persbabbel, die op de website van K.M.S.K. Deinze (en wellicht ook K.V.V. Coxyde) te aanschouwen valt. Heeft ook problemen met enkele van die, over het algemeen jonge, 'huurlingen' die qua mentaliteit feitelijk nog niet volwassen zijn en toch wel wat hun “goesting” doen. Als men over een sterke kern beschikt, kan men zo'n mannen naar de beloften verwijzen maar dat is ook geen evidente oplossing. Ineens meegeven dat enkele spelers met het eigen vervoer kwamen, dat de technische “staff” slechts vier personen op de bank telde, waarbij de officiële “délégué” ook als d.d. bus-chauffeur dienst deed (van een mini-busje of camionette dan). En de materiaal verantwoordelijke, Danny De Saegher was ook de verzorger van dienst.

Desalniettemin toch vijftien spelers op het scheidsrechtersblad K.V.V. Coxyde … Stijn Ampe/1 ; Dante Blanckaert/17, Jean Felix Somay Moyengo Somy/5, Kevin Ntika Bondombe/4 (74e Jelle Rabaeys/16), Jens Desaever/2 (75e Dylan Vanhaeren/20) ; Jamaïque Van Damme/10, Stacy Kinyamba Misiatu Nzumbi/7 ; Joey Millimono/27, Yassine Mohammed/8 (69e Cantin Kassambala Ngoy Zola/12), Claude Yohann Loisel/22 ; Oumane Diakho/11. Niet gebezigd : Sévane Flandrinck/30.

Meegeven dat de scheidsrechter mis was bij de tweede vervanging bij K.V.V. Coxyde, want niet Jamaïque Van Damme werd gewisseld maar wel Yassine Mohammed! Dit volgens de beelden op de website van K.M.S.K. Deinze.

Eu ludum

Primum dimidium

Laat ons ineens met onze Latijnse tussen-titeltjes verder gaan en met de eerste helft van een wedstrijd die er feitelijk nooit een was. K.V.V. Coxyde had de hemelsblauwe uitrusting aangetrokken en mocht de bal aan 't rollen brengen. Frank Claeys zijn instructies waren klaar en duidelijk geen risico's nemen achterin en proberen aan te vallen vanuit een goede organisatie. Op basis van de video-analyses en de eigen vaststellingen, een scout is er niet meer en een kinesist blijkbaar ook niet, ging men de strijd aan. Met, verrassend, achteraan Dante Blanckaert op rechts en Jens Desaever op links en vooraan Joey Millimono op rechts. Die moest af en toe van vleugel veranderen, deed dat uiteindelijk niet en speelde een van zijn minste wedstrijden die we, persoonlijk, al van hem gezien hebben. Aanvallen als men kan en K.V.V. Coxyde dwong al binnen de minuut een hoekschop af. Daarna begon het oranje-zwarte radarwerk te draaien.

Philippe Janssens was de eerste die zijn kans waagde. Van net ongeveer centraal buiten de grote rechthoek trapt hij op doel, doelman Stijn Ampe pakt (2e). Op de linkerflank gaat Philippe Janssens wat later zeer ver door, zijn lage voorzet wordt door Lennart Mertens over doel gedevieerd (8e). “Geen risico's achteraan” maar Jamaïque Van Damme verspeelt, centraal, jammerlijk de bal aan Steve BAEL, die alleen op Stijn Ampe af gaat en in de linker beneden hoek besluit 10e 1 - 0. Daar staat men dan met alle goede bedoelingen. En de “ Luna Plena ” zorgde voor de rest. Steve Bael draait zich op rechts vrij en geeft centraal naar Lennart MERTENS die in de 16-meter aanpakt, pivoteert en laag in de linker benedenhoek scoort 16e 2 - 0. Nog was het leed niet geleden. K.M.S.K. Deinze combineert uiterst goed, maar die aanval via Arnaud De Greef, Steve Bael en Lennart Mertens lijkt afgesloten na het stiftertje van laatstgenoemde. of toch niet ? Rechts “in the box” recupereert Christophe Martin Suarez en geeft achteruit tot bij Jarric Buyse doelman Stijn Ampe weert de poging af, tot bij Steve BAEL die in het dak van het doel besluit 19e 3 - 0. Wat gaat er dan door de hoofden van de “Coxy's” ? K.M.S.K. Deinze blijft daarna heer en meester, maar het tempo zakt wel wat. Even voor het half uur twee pogingen “off target”.

Vrijschop rechts centraal voor de zestien meter. Had de referee te korte beentjes, of nam hij te korte stappen? In alle geval staat de muur toch te dicht. Hans Cornelis trapt de vrijschop, rechts op halve hoogte naast de muur maar ook naast het doel (26e). Een andere vrijschop wordt van midden de Coxy-speelhelft voor doel gegeven, Matthias Lievens kopt naast (28e). Bij oranje-zwart ontbreekt toch wel een beetje de laatste voorzet. Toch nog twee doelpogingen. Philippe Janssens geeft de eerste en enigste hoekschop van S.K.D., voor de rust, voor doel en Lennart Mertens kopt in het bereik van doelman Stijn Ampe (36e) ; op voorzet van Steve Bael van rechts legt Martin Suarez af voor Lennart Mertens, Ampe pakt opnieuw (39e). Terwijl Frank Claeys blij was dat het met de rust maar 3 - 0 was, uitte Regi Van Acker toch wel wat zijn ontgoocheling om het feit dat er niet meer gescoord werd. Was er van verwittigd dat K.V.V. Coxyde uit een goed organisatie speelde, waarbij het vooral de betrachting was om vroeg te scoren. Maar eens die ruime voorsprong 3 – 0 ... op het score-bord toch wel wat teruggevallen.

Secundo dimidium

Frank Claeys had aan zijn spelers de opdrachtgegeven dat ze gewoon moesten opnieuw beginnen, alsof de score nog altijd gelijk was. Een nieuwe match dus, waarbij hij er zich wel van bewust was dat terugkomen een utopie zou zijn. En neen, buiten een tweede hoekschop op het einde van de eerste helft had K.V.V.C. geen enkele echte doelpoging ondernomen. Nauwelijks was de tweede helft aangevat, de Kanaaljongens in de aanval ; van op wat links stuurt Philippe Janssens de bal voor doel, centraal net in de grote rechthoek kopt Lennart MERTENS de bal over de grijparmen van Stijn Ampe in de rechter bovenhoek 47e 4 - 0. En meteen de boeken toe voor de bezoekers, met de vaststelling dat bij die center Kevin Ntika zich in de lucht helemaal liet verrassen geraakt niet van de grond, was het oordeel van de “T1”. Daarna diste oranje-zwart nog een degelijk eerste kwartier op, waarbij het bij de Kustjongens vooral ging om de schade te beperken.

Arnaud De Greef stuurt enkele minuten later Jasper Sols (?) diep, die alleen voor doel verschijnt maar met een knappe 'tackle' voorkomt Kevin Ntika verder onheil (51e). Een minuut later, na de hoekschop, even verwarring achteraan bij de “sky-blues” en doelman Ampe moet zich reppen om een onschuldige bal nog net voor de doellijn te stoppen. Lennart Mertens waagt nog eens zijn kans na zich vrij gekapt te hebben, Stijn Ampe redt met de vuisten (52e). De tijd tussen de doelpogingen wordt intussen langer. Toch eentje van Steve Bael, op aangeven van Philippe Janssens, links naast (62e). Nieuwe hoekschop oranje-zwart, dat in de tweede helft richting Kanaal van Schipdonk acteert. Wordt voorgegeven door Philippe Janssens en aan de tweede paal kopt Arnaud De Greef over (65e). Daarna dubbele wissel bij de thuisploeg (66e). Nu trapt Gert Van Walle de hoekschoppen Lennart Mertens kopt in het bereik van doelman Stijn Ampe (68e).

En K.V.V. Coxyde ... al die tijd geraakt men niet verder dan de zestien meter. Achteraan heeft men bij 'Deinze' alles onder controle. Een vijfde goal valt er niet voor oranje-zwart, wat dus net als in de eerste helft de opmerking van Regi teweeg brengt op de persbabbel dat zijn ploeg meer had moeten scoren. Toch niet vergeten dat, tegenwoordig, nà de gewonnen wedstrijden het doelpunten saldo de doorslag geeft! Kans(jes) waren er nochtans. Voorzet van rechts van Steve Bael, Martin Suarez draait zich vrij en geeft aan Lennart Mertens die over de dwarsligger trapt (72e). Gert Van Walle dringt dan ook eens ver door op de linker flank, doelman Stijn Ampe keert zijn voorzet in hoekschop (76e).

Vlak daarop een doelpoging van K.V.V. Coxyde, Yohann Claude Loisel trapt van ver over (77e). Op een kopbal van Gert Van Walle kopt daarna Lennart Mertens nog eens links naast (82e) waarna de Kustjongens zelfs nog uitpakken met een soort van “slotoffensief”, met een zeer ver doordringen op rechts van Zola Cantin Kassambala Ngoy, die besluit rechts in het zijnet (86e). Er volgen voor de bezoekers nog een 3-tal hoek-schoppen, zonder gevaar, en Lennart Mertens krijgt een applaus vervanging (88e).

Vlotte overwinning van K.M.S.K. Deinze. Regi Van Acker betreurt dat er dus niet meer gescoord werd, wil niet spreken van een vorm van “nonchalance”, misschien wel wat te “speels” en wat gemis aan scherpte in de eerste meters bij bepaalde situaties. Maar in alle geval de opdracht is vervuld! K.V.V. Coxyde, van zijn kant zal blijven verder werken, aldus Frank Claeys, om toch nog wat punten te sprokkelen, her en der, “on the night” zat het er niet in onder de … “Luna Plena”. 

 

Marcel Dingemans