De officiële clubsite

Wedstrijdverslag KMSK Deinze - KFCO Beerschot-Wilrijk (29.10.2016)

Wedstrijddatum: 
29.10.2016
Scheidsrechter: 
Yves Verslycken bijgestaan door Stijn De Meulemeester en Niels D'Haene
Invallers: 
SpelerGele kaart?Rode kaart?DoelpuntenGewisseld?
0
0
67'
0
0
46'

Boeiende wedstrijd

Velen zullen zich hierbij vragen stellen, maar wij doelen niet alleen op de kwaliteit van de wedstrijd maar over het hele gebeuren. Van de commotie, die ontstaan is op de pers-babbel nà de wedstrijd A.S.V. Geel - K.M.S.K. Deinze van de voorgaande speeldag, tot en met de persconferentie nà de partij tegen K.F.C.O.B. Wilrijk. Het is om die laatste benaming dat het gaat, want we willen geen olie op het vuur gooien. We vermelden dan ook de volledige naam ... Koninklijke Football Club Olympia Beerschot Wilrijk. Daarbij is de in de naam opgenomen identiteit van “Beerschot” van het grootste belang. De moederclub mag dan wel “F.C. Wilryck” wezen ... het ademt sinds 2013 “Beerschot” uit. Een belangrijk gegeven, want de supporters van Beerschot gaven ook in het Burgemeester Van de Wiele stadion een speciaal 'cachet' aan de wedstrijd. Dus grote opkomst aan het Kanaal van Schipdonk, ook voor de “Footlunch”. Als men al die ingrediënten dan bijeen neemt mag er gewaagd worden van een “boeiende wedstrijd”. Of die stelling ook van toepassing is op de match zelf omschrijven we u in het wedstrijdverslag onder de hoofding ... “Geen schoonheidsprijs”.

 

“Geen schoonheidsprijs”

Inleiding

We zijn zo vrij om een stelling te bezigen die Marc Brys, de “T1” van de bezoekers, zich liet ontvallen tijdens de pers-babbel van na de wedstrijd. Inderdaad, en vermits een trainer toch nog altijd de wedstrijd door een persoonlijke bril ziet, gaan we er een schepje bovenop doen. K.F.C. Olympia Beerschot Wilrijk leverde in aanloop en op de vooravond van “Halloween” een gelijkaardige verrichting af. Uiteraard gestoeld op een uitstekende organisatie en een compacte defensie. We lopen hier al wel wat vooruit op de inhoud van de pers-babbel, die we in het wedstrijdverslag gaan verweken. Die was immers te boeiend zodat we er hier geen afbreuk willen aan doen. U kunt dat zelf bestatigen op de website van K.M.S.K. Deinze, daarin zitten ook alle kneepjes en steekjes die geuit werden tussen de twee trainers.

We beginnen evenwel met het begin en het heerlijk gevulde Burgemeester Van de Wiele stadion, waarvan de “gradins” langst de kant van de “Family Lounge” goed gevuld waren met ... “Beerschot” ... supporters, want die zijn toch nog altijd de ziel van de club met stamboeknummer 155. We laten onze persoonlijke belevenis achterwege, het zou ons te ver leiden, maar we mogen wel stellen dat we de paars-witte kleuren nog steeds in ons hart dragen, samen met het oranje-zwart van K.M.S.K. Deinze ... we hebben toch vier hartkamers?

Het scheidsrechterstrio

Yves VERSLYCKEN (° 7 februari 1986). Is aangesloten bij Sportkring Verbroedering Oostakker, stamboeknummer 8713, dat uitkomt in vierde provinciaal 'A' en gelegen is net ten noorden van Gent, het terrein ligt op nauwelijks een zeer kleine kilometer ten zuiden van het P.G.B. Stadion van K.R.C. Gent. Hij is ook lid-schatbewaarder van de K. Vriendenkring Scheidsrechters Gewest Gent. Is tegenwoordig blijkbaar woonachtig in een gemeente die gelegen is aan de rand van het Zoniënwoud, als men het aantal blokken in overweging neemt.

Debuteerde in het seizoen 2012 - 2013 met een wedstrijd in het kader van de Beker van België, 2de ronde, 05/08/2012 ... K. De Noordstar Heule - K.S.C. Wielsbeke (1 - 3). In de derde ronde van die B.v.B., 18/08/2012, nog grensrechter bij K.S.V. Bornem - R.U. Wallone Ciney (1 - 2) daarna de rest van het seizoen scheidsrechter in bevordering A/B/C. Het volgende seizoen, 2013 - 2014, driemaal grensrechter in de derde nationale afdeling met de eerste keer 01/09/2013 bij K. Berchem Sport - R. Sprimont-Comblain Sport (0 - 2). Alle andere matchen referee in die drie reeksen van de nationale bevordering. In het seizoen 2014 - 2015 alleen nog referee. Debuut in “3deB” 20/08/2014 met K.S.C. Grimbergen - R. Sprimont-Comblain Sport (0 - 1) ; debuut in de tweede afdeling 11/04/2015 met K.R.C. Mechelen - R.A.E.C. Mons (0 - 3).

Eind oktober 2016 toe aan 97 wedstrijden, 85 maal scheidsrechter, 5 keer 'a.r.' en 7 maal 4de official in de eerste nationale afdeling. Debuteerde in “1ste” d.d. 19/09/2015 met O.H.L. - S.V. Zulte Waregem (2 - 3). Met K.M.S.K. Deinze drie wedstrijden 21/02/2015 at home K.S.V. Oudenaarde (3 - 1); 05/12/2015 away K. Patro Eisden Maasmechelen (2 - 0) en 05/03/2016 at home A.F.C. Tubize (0 - 2). Met K.F.C.Olympia Beerschot Wilrijk is het “on the day” zijn eerste wedstrijd.

Stijn De Meulemeester (° 14 maart 1983). Is aangesloten bij K.V.C. Wingene, stamboeknummer 5216, 1ste provinciaal West Vlaanderen en lid van de Vriendenkring Scheidsrechters van Tielt maar woonachtig in het West-Vlaamse Gistel. Dat is ook de geboorteplaats van doelman wijlen Pol Gernaey er is zelfs een straat naar hem genoemd! Debuut seizoen 2009-2010 in de nationale afdelingen ; referee d.d. 02/08/2009 St. E. Winkel Sport - K.S.C. Blankenberge (2 - 0), tweede ronde Beker van België. Op 12/09/2009 debuut in “3deA” K.S.V. Sottegem - K.M.S.K. Deinze (1 - 0).

Daarna referee in bevordering en 'a.r.' in 3de en 2de afdeling, debuut 19/01/2014 met A.F.C. Tubize - K.F.C. Dessel Sport (3 - 0). Met K.M.S.K. Deinze 8 officiële wedstrijden, allemaal als grensrechter. De eerste maal is reeds aangegeven, de laatste maal 13/02/2016 at home A.S.V. Geel (0 - 0). In totaal 3 zeges, 3 nederlagen en 2 draws. Met K.F.C.O.B. Wilrijk is het eveneens zijn eerste wedstrijd. Was “on the day” toe zijn aan 167 wedstrijden, 49 als scheidsrechter en 118 als grensrechter.

Niels D'Haene (° 18 januari 1986) ; eind oktober 2016 toe aan 87 wedstrijden, 32 als referee en 55 als a.r.. Sinds het seizoen 2014-2015 alleen nog grensrechter. Debuteerde op 19/08/2012 als grensrechter bij de wedstrijd K.S.K. Ronse - K.V. Woluwe-Zaventem (2 - 4) in het kader van de vierde ronde van de Beker van België. Daarna referee in bevordering 'A' en 'B', debuut op 02/09/2012 in bevordering 'A' met K.F.C. Sparta Petegem - K. Eendracht Appeleterre-Eichem (1 - 1). In 2013-2014 'ref' in bevordering, alle reeksen behalve 'D', en tweemaal grensrechter in “3deA”, zijn debuut trouwens bij Torhout 1992 K.M. - K.M.S.K. Deinze (0 - 2) d.d. 31/08/2012.

Met K.M.S.K. Deinze vier wedstrijden ... de eerste reeds vernoemde match ; d.d. 27/08/2014 at home K.S.V. Bornem (3 - 1) ; op 25/10/2014 dat droevig resultaat in het Luc Varenne stadion tegen R.F.C. Tournai (2 - 1) en 17/09/2016 at home K.F.C. Dessel Sport (0 - 0). Ook hij was nog niet betrokken bij een wedstrijd van K.F.C. Olympîa Beerschot Wilrijk. Is aangesloten bij het West-Vlaamse K.R.C. Bissegem, stamboeknummer 4250, dat prachtige accommodaties heeft naast de spoorweg Kortrijk-Poperinge en dat uitkomt in derde provinciaal 'C' West-Vlaanderen.

A n a l y s e

Niet van het verloop van de wedstrijd maar wel wat de leiding ervan betreft. Het gebeurt niet vaak ... maar nu viel het wel uitermate op, de beide banken! Met negen op die van K.M.S.K. Deinze ... zelfs met elf op die van K.F.C.O. Beerschot-Wilrijk, er diende zelfs nog een stoel bijgezet te worden. 'Overdekt' was dat niet nodig want de wedstrijd werd in uitermate goede weersomstandigheden betwist.

We vragen ons trouwens af wat er met “Joske” was, want niet terug te vinden op de “feuille”, maar wel degelijk live aanwezig (dat was voor ons een prettig weerzien)! Daarbij toch wel een merkwaardige vaststelling de officiële team afgevaardigde is Eddy Braem! Die speelde in totaal 294 wedstrijd voor ... R. Antwerp F.C. en staat daarbij op de 43ste plaats van de lijst van de 135 belangrijkste spelers! Dat weten de meeste Beerschot supporters wellicht niet! In alle geval is hij wél een belangrijke inbreng van K.F.C. Wilrijk, want daar al sinds 1991 ingetrokken. Er zijn er nog met een “Wilrijks” verleden ... zoals het Bestuur trouwens. Dat ze het zo nog lang mogen volhouden, want er is er daar (recent) zo iemand geweest die dacht dat hij het allemaal alleen aan kon. We hadden het dus over de scheidsrechters, of wilden het daar over hebben.

Referee Yves Verslycken deed het, over het algemeen, zeer behoorlijk ... alhoewel hij zich in het midden van de tweede helft wel enkele malen “Verslikte” bij een paar mannelijke ingrepen die hij niet bestrafte en daarna weer niet. Maar dat kan iedereen overkomen. Wat eerste grensrechter Stijn De Meulemeester in de wedstrijd tegen Marc Brys allemaal verteld heeft hebben we niet kunnen achterhalen. Het zal wel niet over Pol Gernaey geweest zijn ! Hoe dank ook ... er werden vier gele kaarten getrokken, twee voor elke ploeg. K.M.S.K. Deinze voor Daan De Bouver (37e) en Lennart Mertens (86e) ... voor K.F.C.O. Beerschot-Wilrijk Herman Losada (70e) ... die een rode kaar had verdiend ... en Denis Prychynenko (86e) ... de heerser in de verdediging, mag toch wel gesteld worden samen met Kavin Geudens, de Kempenaar die al heel wat achter zijn naam heeft staan.

“Faisons confiance à l'arbitre” stelde wijlen Luc Varenne destijds altijd ... dienen we nu ook te doen, alhoewel het meer betrekking heeft op grensrechter Niels D'Haene ... die op het kwartier Didouh Youssef Boulaouali door de mazen van het buitenspel liet doorglippen, om de uiteindelijke eindstand op het bord te fixeren. Dit nadat hij daarvoor, en daarna, zijn vlaggetje goed gehanteerd had. Maar we lopen op de feiten vooruit. Toch meegeven dat K.M.S.K. Deinze vijf hoekschoppen afdwong, allemaal in de tweede speelhelft ... tegenover K.F.C.O.B. Wilrijk slechts twee ( 1 / 1).

De acteurs

Regi Van Acker had zijn 'standaard' opstelling toch wel wat gewijzigd, mede ook omdat skipper Hans Cornelis nog altijd niet speelklaar is. Over Glenn Leemans wordt, voorlopig, niet meer gesproken, terwijl Jérôme Mezine wellicht in de loop van dit kalenderjaar zijn heroptreden niet zal maken. Benjamin Delacourt is ook nog niet hersteld, want heeft nog pijn bij het springen en ook André Ntambue blijkt gekwetst te zijn. Dat brengt ons bij de volgende “elf”, waarbij Daan De Bouver zijn basisplaats kreeg. Het was trouwens op hém dat, vorige week in Geel, de penalty overtreding werd begaan ... waarbij dit rechtgezet is. En er was dan nog die rechter back-plaats. Op aangeven van Benny Van Polfliet werd Jarric Buysse daar op uitgespeeld... met succes.

Dat gaf ... K.M.S.K. Deinze Tom Vandenberghe/23 ; Jarric Buysse/20, Arnaud De Greef/15, Matthias Lievens/3, Gauthier Libbrecht/5 ; Jasper Sols/27, Gert Van Walle/12 ; Steve Bael/8 (67e Gioanni De Neve/7), Philippe Janssens/10, Daan De Bouver/14 (46e Christophe Martin Suarez/90) ; Lennart Mertans/9. Niet gebezigd : Kevin Frans/1 en Stef De Backer/16..

We komen bij Koninklijke Football Club Olympia Beerschot Wilrijk terecht, wat feitelijk dus de terechte benaming is ... om aan geen enkele club afbreuk te doen wat dat betreft. In alle geval, waarvan we zéker van waren (omdat we Marc Brys kennen), werd de “away uitrusting” niet gebezigd. Dit, uiteraard, door wat voorafging en waar we niet moeten op terug komen. Na de “kabouter” (Antwerp - G.B.A. 0 - 4 21.09.2003) was er ook een “akkefietje” met ons, persoonlijk, na de verloren wedstrijd (2 - 1) bij K.V. Red Star Waasland. Had betrekking op ons wedstrijd verslag.

Een week later pakte K.M.S.K. Deinze uit met een knappe en energieke 0 - 0 tegen titel pretendent K.V.S.K. Lommel-Overpelt. Om maar te stellen dat men van de uiterlijk rustige trainer Marc Brys wel het een en ander kan verwachten. ”On the day” haalde Marc weer iets uit zijn hoge hoed om zijn spelers te motiveren. Hoewel ... WIJ hadden het wel vermoed en waren er ook zeker van. De geel-blauwe “away-uitrusting” werd gewisseld voor de paars-witte outfit. Wat dus wel te verwachten was. Hij kwam uiteindelijk met volgend team 'voor de pinnen', met onze verontschuldigingen voor de ingekorte naam ... K.F.C.O.B. Wilrijk ... Michael Clepkens/1 ; Marion Pereira Freira de Pina/22, Denis Prychynenko/3, Jan Van den Bergh/2, Jimmy De Jonghe/28 ; Youssef Didouh Boulaouali/7 (90e+2 Dylan Ragolle/6), Kevin Geudens/8, (80e Jaric Schaessens/32) Alexander Maes; Herman Losada/17, Simon Vermeiren/9 (46e Vlad Rusu/12), Tom Pietermaat/16. Niet gebezigd : Quintijn Steelant/25.

S c h a k e n

Dat mag gesteld worden wat de eerste speelhelft betreft. K.M.S.K. Deinze had de bal aan 't rollen gebracht en had in die eerste 45 minuten ook het meeste balbezit. Maar daar bleef het ook bij. Het was wachten tot er iets gebeurde. De wedstrijd was nauwelijks een kwartier ver als van op de linker flank Hernan Losada een bal centraal naar het middenveld geeft tot bij Tom Pietermaat. Die speelt de inlopende Youssef Didouh BOULAOUALI centraal aan ; alleen voor Tom Vandenberghe plaats hij de bal mooi in de rechter benedenhoek hoek ... 15e 0 - 1. Wat Marc Brys ook mag beweren, daarna kwam er niets meer om die voorsprong te rechtvaardigen. Behoudens in minuut 40', toen na een vleugel verandering van op rechts 'Didouh' zijn kans waagt, maar over (40e). K.M.S.K. Deinze kon daar niet veel tegenover stellen, wat doelpogingen betreft. Er was alleen een centerschot van op links dat verder niet voor gevaar zorgde en een vrijschop van Philippe Janssens. Borstelde de bal een beetje van op rechts voor doel ; het leder bleef dan even 'hangen' en uiteindelijk waagde Steve Bael het, zijn schot wordt door doelman Michael Clepkens gepakt (40e). That's alle folks ... rust 0  -  1.

A n

Die is nu tot in Antwerpen gekend! Ze had heerlijke wafeltjes gebakken die niet alleen fel gesmaakt werden maar zeer zeker beter waren met wat de twee ploegen ons in de eerste helft gepresenteerd hadden. Dat had zeer zeker betrekking op de bezoekers, waarbij de “verdiende voorsprong”, die door Marc Brys werd gesteld, ons toch wel wat overdreven leek. Was wel belangrijk zo stelde hij ... uiteraard. Geef ons toch maar de wafeltjes van An met een “Filliers” erbij ... die uitermate geapprecieerd werd door de meegekomen perslui uit Antwerpen. Trouwens een VOLLE perszaal tijdens de rust. Onze dank gaat ook uit naar Manager Sven Vandendriessche die voor de nodige stoelen had gezorgd. Die trouwens ook noodzakelijk zijn voor de wedstrijd bespreking met de spelers. Die waren ook van alles voorzien ... koffie, water, cola en koekjes!

Enkele richting

Gesterkt door wat er tijdens de rust werd aangeboden kon men aan de tweede helft beginnen. Die zou ons, of beter de bezoekers, op hun honger laten zitten. Eénmaal ... één enkele keer slechts, kwamen ze echt opzetten. Vlad Rusu wordt dan diep gestuurd en met Aaron De Greef op zijn huid plaats hij van op rechts in de grote rechthoek op doel en Tom Vandenberghe pakt zijn ENIGSTE bal van heel de wedstrijd (67e). Nu dient er wel onmiddellijk gezegd worden dat paars-wit vanuit een perfecte organisatie voetbalde, waarbij Herman Losada de schim van zichzelf was en een rode kaart had verdiend i.p.v. een gele. Echte doelkansen versierde een dominerend oranje-zwart nochtans niet in die tweede helft. Jarric Buysse trapt na een afgeweerde hoekschop al direct links naast (52e) en ook de poging van Philippe Janssens gaat over de dwarsligger (54e). Ook de vrijschop van Gert Van Walle levert niets op.

Voorgegeven van links en Matthias Lievens kopt over (64e). Gert Van Walle met een nieuwe center, Lennart Mertens kopt krachtig op doel maar Mixhale Clepkens redt puik (73e). K.M.S.K. Deinze drukt met een geweldige “power play” de Antwerpenaars op eigen helft terug. Kansen versieren zit er echter niet in. Een viertal maal is men er wel dichtbij, maar de bij de rust ingekomen Martin Suarez ziet zijn doelpoging gestopt door Clepkens (80e). “Sturm und drang” in die laatste tiental minuten. Als ze eens over de middenlijn komen, worden de paars-witten afgestopt door de secure verdediging van oranje-zwart. Maar achteraan zijn de bezoekers nog secuurder, uitgekookt mag wel gesteld worden. Van links geeft Gert Van Walle -knappe match! - voor doel, de center wordt afgeweerd en op de tweede pal trapt Jarric Buysse pal op Michael Clepkens, die goed stond opgesteld (83e). Tussendoor gaat de ingekomen Jaric Schaessens nogal graag in de zestien meter tegen de grond, referee Yves Verslycken laat verder spelen ... het zou een aanfluiting van de logica zijn geweest! Aan de kant van het Kanaal van Schipdonk wordt een poging afgeblokt en pakt Michael Clepkens de poging van Lennart Mertens (90e) ... en doordat bij de ultieme poging Gert Van Walle en Gianni De Neve elkaar toch wel hinderen, gaat de poging van laatst genoemde naast (91e).

Epiloog

De Koninklijke Football Club Olympia Beerschot Wilrijk won uiteindelijk met het kleinste verschil, na een wedstrijd te hebben gespeeld die “Geen schoonheidsprijs” verdiende ... een quota die ook bij de pers moet zijn blijven hangen, want ook G.v.A. pakt er mee uit in zijn maandag-krant. Tijdens de persbabbel gaf Marc Brys grif toe dat het in de tweede helft “pompen of verzuipen” was. Desalniettemin nu een 15 op 15 op verplaatsing zonder tegengoal, waarbij de groep goed reageerde na de home nederlaag tegen K.F.C. Dessel Sport. Had toch wel lof voor K.M.S.K. Deinze, die hij zelfs een potentiële titelkandidaat noemde. Regi Van Acker, van zijn kant, houdt op dat gebied de boot af. Een plaats in de “linker” kolom is en blijft de opdracht. Daarbij is het hoofddoel ... gewoon goed voetbal brengen. Was fier op zijn “ploegske”, dat in een gesloten eerste helft een doelpunt tegen kreeg omdat men op het middenveld niet goed gepositioneerd was. Heel de tweede helft gedomineerd, maar geen loon naar werken gekregen. Door de zware nederlaag in Geel had hij zijn pionnen wat herschikt. De hele persbabbel is dus te beluisteren en te bekijken op de website van K.M.S.K. Deinze en loont de moeite. 

 

Marcel Dingemans