De officiële clubsite

Wedstrijdverslag KMSK Deinze - K. Lommel United (27.08.2016)

Wedstrijddatum: 
27.08.2016
Scheidsrechter: 
Kevin Van Damme bijgestaan door Tom Vanpoucke en David Symons
Invallers: 
SpelerGele kaart?Rode kaart?DoelpuntenGewisseld?
0
0
0
70'
0
0
46'

With heads held high

De maand 'August' loopt op zijn einde ; daarom doen we nog even voort in de taal van Shakespeare. Voor K.M.S.K. Deinze eindigde het bekeravontuur na drie wedstrijden in de 5de ronde van de “Croky Cup”. Die werden allemaal “at home” betwist. Er mag gesteld worden dat oranje-zwart met “opgeheven hoofd” dit knock-out tornooi verlaat. In een extreem warm Burgemeester Van de Wiele stadion werden de Oost-Vlamingen “koud” gepakt door een 'uitgekookt' Lommel United. Uiteraard mag daarbij verondersteld worden dat de Limburgers die zwoele, hete, temperaturen gewoon zijn. Wordt er immers niet gesteld dat het zanderige Limburg de “heetste” provincie van ons land is. De “Teuten” hadden na minder dan een kwartier een dubbele voorsprong opgebouwd, die feitelijk nooit helemaal écht in gevaar kwam, ondanks de knappe voetbalistieke tweede helft van K.M.S.K. Deinze. Hoe men uiteindelijk “with heads held high” het onderspit moest delven komt u te weten in het wedstrijdverslag, onder de hoofding ... “Gatekeepers”.

 

“Gatekeepers”

Introduction

Bij die hoofding hoort uiteraard een verklaring. Waarom we daarvoor hebben gekozen komt u hierna te weten. Toch meegeven dat de meest gekende “Gatekeepers” die van de “Tower in Londen” zijn. Zij gaan dan wel door het leven als de Yeomen Warders of de “Beefeaters”. U heel het verhaal daarvan vertellen zou ons wellicht te ver leiden, toch meegeven dat ze ook mogen beschouwd worden als een soort van “Gatekeepers”. Vroeger stonden ze in voor de bewaking van de gevangenen en daarna voor de bewaking van de Kroonjuwelen. Tegenwoordig vormen ze een toeristische attractie op zich.

Dat kan niet gezegd worden van de “Gatekeepers” die tegenwoordig, en al een tijdje, actief zijn in ons Betaald Voetbal. Uiteraard is dat nog een 'nawee' van het Heizeldrama van dertig jaar geleden en misschien ook het “Hillsborough drama” van in Sheffield in 1989. Tegenwoordig, en al sinds een tijdje, moeten alle stadions in de twee hoogste niveaus uitgerust zijn met poorten die naar het speelveld opengaat. We onthouden ons van verdere details. In alle geval werden de “poorten” in het Burgemeester Van de Wiele stadion 'bemand' door de nodige “gatekeepers”, stewards dus. Dit voor een wedstrijd die amper zo'n 250 kijkers trok. Uiteraard is het beter voorkomen dan genezen, maar in bepaalde omstandigheden gaat het toch te ver. Daar kan K.V.V. Coxyde over meespreken ! In alle geval, in de gegeven omstandigheden leken ons, 'on the day', die “Gatekeepers” totaal nutteloos. Maar “the law is the law”, waardoor ook een veiligheidsverantwoordelijke aanwezig moest zijn.

To the channel !

Laat ons aan de wedstrijd beginnen, met Lommel United dat blijkbaar de “toss” had gewonnen. Het koos voor hun doelman dan ook de schaduwkant. Daardoor moest K.M.S.K. Deinze richting Kanaal van Schipdonk vertrekken ... “against the habit in”, mag gesteld worden. Alle “gatekeepers' ... iets wat ook van de doelmannen mag gezegd worden, want zij zijn dat immers ook ... waren op hun plaats als K.M.S.K. Deinze de bal aan 't rollen bracht. Ze waren die al vlug kwijt en de Limburgers zouden het eerste kwartier beheersen. Niet alleen met veel balbezit, maar ook met twee doelpunten.

Op links dringt Mathias Schils zeer ver door, tot bijna tegen het verlengde van de doellijn. Hij geeft laag voor en in een poging om te ontzetten keert Matthias LIEVENS de bal in eigen doel ... 8e 0 - 1. Net voor het eerste kwartier is verstreken wordt een hoekschop van op links voorgegeven. Die gaat aan het doel voorbij, maar van op rechts zet Sam Valcke terug voor doel en Glenn NEVEN scoort met een halve omhaal ... 15e 0 - 2. Daarna scheert nog een ver schot van Yassin Gueroui de deklat (19e). Na 24 minuten volgt een welgekomen drank-pauze, waarna Lommel United nog uitpakt met twee doelpogingen. Doelman Tom Vandenberghe pakt een ver schot van Timo Cauwenberg (26e) en na balverlies van S.K.D. trapt Mathias Schils over de dwarsligger (28e). Daarna komt K.M.S.K. Deinze meer en meer in de wedstrijd en trekt het spel-gebeuren naar zich toe. Het eerste echte schot op doel komt voor oranje-zwart van Philippe Janssens.

Na samenspel met André Ntambue kapt hij zich vrij en trapt centraal van aan de 16-meter net naast de linker kruising (30e). Even later goede aanval van de thuisploeg via de linker flank ; de verdediging van Lommel United werkt de bal onvoldoende weg en Gianni De Neve trapt in de vlucht over (34e). Een minuut later balverlies op het middenveld van oranje-zwart, Ridwane M'Barki gaat links-centraal door en trapt op doel, Tom Vandenberghe keert in hoekschop (35e). De laatste doelpoging van die eerste helft is ook van de wit-groenen, vrijschop van Bart Goossens, aan de linker hoek van de grote rechthoek, centraal neemt iemand met het hoofd over en kopt naast (43e). Rust  0  -  2.

S a u n a

De perszaal, of de polyvalente zaal, van het Burgemeester Van de Wielestadion is langs de zonne-kant gesitueerd ... en kan ook niet écht 'verlucht' worden, door bepaalde omstandigheden. Het is er dan ook warm, zéér warm. Zo heet zelfs dat voor de wedstrijd bespreking Regi Van Acker zijn troepen liet verhuizen naar de hervormde ruimte, met zicht op het speelveld. Tijdens de rust kwamen alle pers-lui evenwel naar de de “sauna”. De “Cola” was in, de koffie niet ... hoewel het met warm weer, en naar het schijnt, beter zou zijn om koffie te drinken ? Zeker een koude Filliers kan daarbij smaken. En ... de “bokkenpootjes” waren nièt gesmolten, maar het scheelde niet veel. Om niet zelf weg te smelten bleef men daar niet al te lang 'plakken' ... er stond immers nog een tweede speelhelft op het programma. De zon was intussen al weggezakt, zodat het speelveld in de schaduw kwam te liggen ... maar de temperatuur bleef toch wel aan de hoge kant.

Very meritorius K.M.S.K. Deinze

Met die dubbele voorsprong kon Lommel United een beetje de kat uit de boom kijken ... zou dat juist zijn ... “to watch the cat out of the tree” ? Het is ook zo dat als men gas terugneemt, het soms moeilijk is om daarna het pedaal terug in te drukken. K.M.S.K. Deinze profiteerde daarvan en legde knap voetbal op de grasmat. En het lukte ook de “anschluss” treffer. Van op links verstuurt Gauthier Libbrecht een diepe bal richting Steve BAEL, die de hem toegespeelde bal mooi over de uitgekomen doelman Jesse Bertrams in doel lobt ... 56e 1 - 2. Ondanks het veldoverwicht en de mooi in elkaar gestoken aanvallen blijft het echt doelgevaar achterwege. We noteerden er nog twee. Na hoekschop van op links kan Gert Van Walle doelman Jesse Bertrams op de korrel nemen, maar die pakt (57e). De na de rust ingekomen nieuwe aanwinst, Christophe Martin Suarez, laat zich in de combinaties gelden en bedient Gianni De Neve die hard uithaalt maar net naast trapt (66e). En dan komt de drankpauze (70e). Niet onbelangrijk !

Inderdaad, want al herhaaldelijk meegemaakt dan een wedstrijd dan kan “keren”. Zo verloor K. Sint-Truidense V.V. in 2003 de Beker van België (3 - 1) tegen R.A.A. La Louvieroise, nadat Manasseh Ishiaku telkens scoorde net nà de drankpauze ! Lommel United was “on the day” dan ook ineens wakker, terwijl Regi Van Acker met de inbreng van Lennart Mertens (70e) meer aanvalskracht in de strijd wierp om te trachten de gelijkmaker te forceren. Dit ging ten koste van een middenvelder (Gert Van Walle).

De bezoekers namen terug het heft in handen. Center van rechts van Mathias Schils en Jason Adesanya kopt naast de linker kruising (78e). Daarna komt de voorzet van links, van Geert Berben en aan de verste doelpaal kopt Jason Adesanya nu in het rechter zijnet (80e). Derde keer goede keer wordt gesteld en dat bleek nu ook het geval te zijn. Op de linker flank doolt Geert Berben wat met Hans Cornelis en zet uiteindelijk voor, ter hoogte van de rechter doelpaal, van op zo'n paar meter, kopt Jason ADESANYA nu hard in ... 83e 1 - 3. De efficiëntie van de profclub haalde het op het voetballend vermogen van K.M.S.K. Deinze, zeker in de tweede speelhelft. Doelman Jesse Bertrams pakt, na een voorzet van Christopher Martin Suarez, nog een harde knal van Gianni De Neve (86e). In de ultieme minuut wordt een inglijder van Lennart Mertens nog net voor de fatale lijn door een verdediger van Lommel United in hoekschop gekeerd (90+1e). De “gatekeepers” van de beide clubs moesten zich dus respectievelijk drie en eenmaal omkeren ... de “gatekeepers” aan de gele poorten bleven heel de match werkloos.

Referee trio

Vanaf de volgende week gaan we terug meer uitgebreid in op het scheidsrechters trio, nu houden we het nog kort. Misschien komen we het drietal in de loop van het seizoen ook opnieuw tegen, ofschoon ze ook kunnen aantreden in het Betaald Voetbal. De toekomst zal het wel uitwijzen. Referee Kevin VAN DAMME (° 12 juni 1990) is aangesloten bij K.S.V. Rumbeke, een deelgemeente van Roeselare. Stamboeknummer 5181 komt uit in eerste provinciaal West-Vlaanderen. Hij is lid van de K. Vriendenkring der Scheidsrechters Roeselare, Izegem en Omliggende ... of de “Rodenbachfluiters”. Debuteerde in het seizoen 2013-2014 als nationaal scheidsrechters lid. Op het einde van het seizoen 2015-2016 toe aan 65 wedstrijden, 54 als scheidsrechter, 1 als grensrechter en 10 als 4de official allemaal vorig seizoen in de eerste nationale afdeling. Zijn laatste wedstrijd met K.M.S.K. Deinze gold op 30 juni 2016, at home, de partij tegen R. White Star Bruxelles (1 - 2) ... met Lommel United away d.d. 13/02/2016 bij K.F.C. Dessel Sport (1 - 0).

Tom Vanpoucke (° 8 februari 1980) komt eveneens uit West-Vlaanderen, waar hij aangesloten is bij K.F.C. Meulebeke, stamboeknummer 1255, dat tussen Tielt en Ingelmunster ligt. Degradeerde uit 1ste provinciaal West-Vlaanderen, daar waren zelfs 5 degradanten vorig seizoen. In 2016-2017 gaat ze uitkomen in 2de provinciaal 'A' West-Vlaanderen. Debuteerde in het 2007-2008 als referee in bevordering en grensrechter in de derde afdeling. Eind seizoen 2015-2016 toe aan 173 wedstrijden, 36 als referee en 137 als 'assistent referee'. Laatste wedstrijd met K.M.S.K. Deinze at home op 2 april 2016 tegen K.V.V. Coxyde (1 - 0) ; met Lommel United eveneens at home en ook tegen de club uit de Westkust, d.d. 07/11/2015 (3 - 1).

David Symons (° 23 september 1983). Moest de langste reisweg afleggen, want aangesloten bij K.S.C. Mechelen, dat onder stamboeknummer 5483 uitkomt in vierde provinciaal 'C' Antwerpen, want vorig seizoen gedegradeerd. Het stadion bevindt zich ten oosten en rechts van de spoorlijn Brussel - Mechelen. Zeer goed te zien, net als dat van “Malinois” trouwens, links dan weer richting Antwerpen en even voorbij het station 'Nekkerspoel' achter het kerkhof. Eind seizoen 2015-2016 toe aan 36 wedstrijden als grensrechter. Nog geen matchen met K.M.S.K. Deinze ; laatste wedstrijd met Lommel United op 3 oktober 2015 at home tegen K.F.C. Dessel Sport (2 - 0).

Er werden in totaal drie gele kaarten getrokken, die uiteraard geen invloed hebben op de competitie. Voor K.M.S.K. Deinze Gert Van Walle (37e) en Hans Cornelis (52e) ; voor Lommel United Ridwane M'Barki (69e). Als we het goed hebben bijgehouden zou de hoekschoppen verhouding vier (2/2) - drie (2/1) in het voordeel van K.M.S.K. Deinze zijn geweest, onder alle voorbehoud dus want een streepje te weinig zetten is vlug gebeurd ! Het drietal had volgende teams onder hun hoede.

The teams

K.M.S.K. Deinze : Tom Vandenberghe/23 ; Hans Cornelis/4, Arnaud De Greef/15, Matthias Lievens/3, Gauthier Libbrecht/5 ; Gianni De Neve/7, Jasper Sols/27, Gert Van Walle/12 (70e Lennart Mertens/9) ; Steve Bael/8, Philippe Janssens/10, André Ntambue/11 (46e Christophe Martin Suarez/19). Niet gebezigd : Kevin Frans/1, Brecht Van der Beke/6, Stef De Backer/16

Lommel United : Jesse Bertrams/1 ; Bart Goossens/2, Glenn Neven/6, Toon Lenaerts/19, Timo Cauwenbergh/3 ; Mathias Schils/14, Yassin Gueroui/21 ; Ridwane M'barki/16 (70e Alexandre De Bruyn/24), Sam Valcke/17 (60e Geert Berben/11), Jason Adesanya/15, Jenti Gaethofs/20 (46e Wouter Scheelen/18). Niet gebezigd : Sven Delarbre/12, Jasper Van Heertum/4, Hendrik Axel Swerten/5, Marko Maletic/7.

Press conference

Na voorafgaandelijk het een en ander op punt te hebben gesteld kon even na de klok van 22 uur de persbabbel van start gaan, de eerste van het seizoen. Werd geleid door Raf De pestel en door Ronny De Keyser op de gevoelige plaat gelegd en zal te bekijken en te beluisteren zijn op de website van K.M.S.K. Deinze, na wat knip en plakwerk. In het kort toch ook zelf wat notities genomen. De “T1” van Lommel United, Karel Fraeye, had een goed woordje over voor K.M.S.K. Deinze, waarvoor hij veel respect heeft. Is wel een andere ploeg als vorig seizoen, maar het voetbalt aardig. Na de vroege dubbele voorsprong leek het er op dat het voor zijn ploeg een rustige avond zou worden, maar na de rust nam oranje-zwart het initiatief en kwam verdiend in de score terug. De gelijkmaker viel daarna niet en nadat hij al zijn vervangingen had doorgevoerd werd het rustiger en maakte zijn ploeg het af op basis van de echte doelpogingen. Vindt dan ook dat daardoor Lommel United de zege en de kwalificatie verdiend heeft ... ondanks het goede voetbal dat K.M.S.K. Deinze gebracht heeft. Hoopt nu op het trekken van een “mooie” affiche.

In tegenstelling tot wat wij stelden, op het einde van de persbabbel, maar er toch nu ineens inbrengen, is het NIET zo dat Lommel United al zeker zou zijn “at home” te mogen aantreden. Dat geldt NIET voor de profclubs, maar enkel en alleen voor de Amateursclubs. Wat zegt het reglement immers ... “Artikel 1606 – Organisatieprincipes ... vanaf de 5de speeldag en in de 1/16de en 1/8ste finales als een club uit het Amateurvoetbal, die uitgeloot wordt tegen een club uit het Betaald voetbal (1A of 1B), zal de wedstrijd doorgaan op het terrein van de Amateur club. Het moet dan wel een capaciteit van 1.500 plaatsen hebben, waarvan 300 zitplaatsen ; een lichtsterkte van 300 lux en moeten de plaatselijke autoriteiten het toelaten “ !

Met deze onze verontschuldigingen aan trainer Karel Fraeye van Lommel United.

De coach van K.M.S.K. Deinze, Regi VAN ACKER, kon zich niet helemaal aansluiten bij de visie van zijn collega. Vond ook dat zijn ploeg in de loop van de eerste helft te veel respect had getoond voor de tegenstrever. De 0 - 2 voorsprong kwam daardoor ook vroeg op het score-bord, maar daarna (nvdr : na de drankpauze) kwamen ze op karakter terug in de wedstrijd en was de mentaliteit van zijn ploeg ook beter. In de tweede helft liet men dan de bal zeer goed rondgaan en zou de gelijkmaker niet onverdiend zijn geweest. Dacht met een extra spits in te brengen de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar er was dan in het middenveld minder mankracht aanwezig, waardoor de wedstrijd kantelde, in het voordeel van Lommel United. Is fier op de manier waarop men uitgeschakeld werd ... met “opgeheven hoofd” tegen toch de actuele leider van de “Proximus League”, en niet de “topploeg” van die afdeling zoals Karel Fraeye had laten verstaan, die stelt dat zijn ploeg eerder als het “kneusje” wordt beschouwd ... wat nu ook wel wat overdreven is (nvdr).

 

Marcel Dingemans