De officiële clubsite

Wedstrijdverslag K.F.C. Sparta Petegem - KMSK Deinze (31.07.2016)

Wedstrijddatum: 
31.07.2016
Scheidsrechter: 
Ken Vermeiren bijgestaan door Julien Rochart en Jeroen Walschap
Invallers: 
SpelerGele kaart?Rode kaart?DoelpuntenGewisseld?
0
0
46'
0
46'
0
37'
0
58'
0
46'
0
67'

Van Acker derby !

Dat kan wel gesteld worden wat de oefenwedstrijd tussen K.F.C. Sparta Petegem en K.M.S.K. Deinze betreft. Beide clubs waren toe aan hun elfde vriendschappelijke ontmoeting sinds het jaar 2006, als de 'draad' terug werd opgepakt ... nadat men tientallen jaren verstoken bleef van de plaatselijke derby. Als ons opzoekingswerk klopt dan moeten we tot het seizoen 1975-1976 teruggaan om nog een competitie derby terug te vinden in de Gemeente Deinze, toen nog in eerste provinciaal Oost-Vlaanderen en, o.a., aan de Astene Dreef. Ondertussen liep er heel wat water door de Leie en is de confrontatie tussen de beide clubs dit jaar in een ander daglicht gesteld. Dat komt door de beide trainers, die wellicht geen familie van elkaar zijn ... Regi Van Acker is immers afkomstig van het Waasland, Wim Van Acker is een Petegemenaar. 

Desalniettemin toch gekozen voor de hoofding “Van Acker derby” ... die op een ruime belangstelling kon rekenen, met zéér véél prominenten! Burgemeester Jan Vermeulen aan het hoofd, gesecondeerd door de Schepen van Sport Norbert De Mey en ook de vorige Burgervader, Jacques De Ruyck. Ook de geboren en getogen Petegemenaar, VLD-er en ex-Voorzitter van de Provincieraad van Oost-Vlaanderen, Marc De Buck, tekende 'present' vergezeld van zijn echtgenote Annie Mervillie, die nu Voorzitter is van de Gemeenteraad van Deinze. “Schoon volk” dus aan “den Dries” ... waarbij we wellicht enkele personen vergeten zijn ... onze verontschuldigingen daarvoor!

 

Summertime

Dat mocht toch ook gesteld worden, want ondanks de voorspellingen prachtige zomerse omstandigheden met een matige wind die ongeveer in de lengte van het speelveld stond. De thuisclub had er een geweldige “happening” van gemaakt. Met de ploegvoorstelling, de inhuldiging van de nieuwe tribune en een druk bijgewoonde “footlunch” ... en de weersomstandigheden zaten dus danig mee. Dat sloeg de vorige dag in het Burgemeester Van de Wiele stadion een beetje tegen, alhoewel het lange tijd droog bleef. De ploegvoorstelling voor het seizoen 2016-2017 was het hoofd-ingrediënt van de “Familie- en Fan-dag”, die ook in het teken van de jeugd stond en van de inhuldiging van de verfraaide kantine, drankgelegenheid zeg maar, achter het doel, ... die de benaming “Family Lounge” heeft meegekregen.

De voorstelling van de spelers had plaats in een hoek van het speelveld. Daarbij kwamen achtereenvolgens Voorzitter Denijs Van de Weghe, de Schepen van Sport van Deinze, Norbert De Mey, en het duo Peter De Maertelaere – Raf De pestel ... waarbij het “Dug-Out” team van destijds bij Radio Tequila terug was samengesteld. Alle spelers van de gehele A-kern werden één voor één voorgesteld, ook het trainers-trio. Dat nam heel wat tijd in beslag, maar regelmatig werd er ook een deuntje muziek tussen gespeeld. Er volgde nog een foto-sessie, waarna de regen zijn opwachting maakte ... dat we persoonlijk ook ondervonden tijdens een merkwaardige terugreis naar de Kust ... die we u besparen.

 

Failure !

Tweede dag op rij! Want ook bij de heenreis naar Deinze, op zondag, misrekenden we ons. Gelukkiglijk zijn daar geen gevolgen aan verbonden, maar het zijn onachtzaamheden waarvoor we ons in de toekomst toch moeten voor behoeden. Desalniettemin ruim op tijd in het “Sparta stadion”, om er een streekbiertje te proeven ... de “Sint-Canarus”, van de gelijknamige brouwerij uit het nabij gelegen Gottem. Zeer zeker aan te bevelen ... maar oppassen voor de “failure”, want er niet te veel van drinken! Tegen de klok van drie de trap op om plaats te nemen in de zeer knappe gloednieuwe zittribune.

Dan volle aandacht voorj de wedstrijd die door K. F.C. Sparta Petegem werd afgetrapt, nadat symbolisch de Burgemeester, de Schepen van Sport en de matchbalschenkster er een driehoekje hadden van gemaakt. K.M.S.K. Deinze trok eerst in de noordelijke richting en zou het eerste kwartier voor zich nemen met veel balbezit, maar slechts één serieuze kans, als Jasper Sols op rechts de vlugge Steve Bael aanspeelt, die op zijn beurt centraal Lennart Mertens bereikt die glijdend naar de bal naast de rechter doelpaal trapt (10e). Op het kwartier steekt Sparta de neus aan 't venster, op links loopt Niels Vandenbroucke door en trapt dan van uit een schuine positie in de grote rechthoek op doel, Tom Vandenberghe pakt (15e). Een minuut later wordt de hoekschop van Steve Bael door de verdediging van Sparta afgeweerd. Centraal, even voor de zestien meter, recupereert Philippe JANSSENS en ... “no failure”, want hij trapt daarna staalhard de bal in het dak van het doel ... 16e 0 - 1.

 

Sparta ... goal ... en drama !

K.F.C. Sparta Petegem geeft direct lik op stuk. Op rechts kan Rienes Vanborm, die vorig seizoen twee maanden out was met een blessure maar daarna, begin maart 2016, terug zijn opwachting maakte, doorstomen op rechts en op doel trappen, links over en naast (18e). Wat later geweldige redding van Tom Vandenberghe na een al even knappe trap van David Joye. Wat was er gebeurd? Na een uittrappen van Vandenberghe recupereerde David Joye de bal en vlamde in één tijd, van ver, op doel ... de doelman van K.M.S.K. Deinze tikt met een reflex de bal vanonder zijn dwarsligger in hoekschop (20e). Die wordt door Anton Vanborm voorgegeven en door Pieter De Wulf over gekopt. Nog eenmaal de “Spartanen” voor de rust, als broer Rinus Vanborm van op rechts op doel trapt en Vandenberghe in hoekschop verwerkt (22e).

Daarna neemt de druk van Sparta Petegem af en vergroot oranje-zwart zijn voorsprong. Aangespeeld van op het middenveld met een diepe bal, loopt Steve BAEL door, komt voor doel en trapt hard binnen ... 30e 0 - 2. Drama een vijftal minuten daarna, als bij een onschuldig contact Jérôme Mezine slecht neerkomt en daarbij de linker bovenarm breekt. Die moet zelfs door Dokter Pierre De Witte ondersteund worden, als de ongelukkige Jérôme met de (te smalle) draagberrie wordt weggevoerd. Wordt vervangen door Gianni De Neve (37e). Daarna gebeurt er niets meer, hoewel referee Ken Vermeiren enkele minuten laat naspelen ... het ongeval drukte toch wel zijn stempel op het vervolg van de wedstrijd.  Rust ...  0 – 2.

 

Impressed

Dat mocht toch wel gesteld worden, na de dramatiek van een kwartiertje er voor. Dat had voor gevolg dat de tafel die voor het Bestuur van K.M.S.K. Deinze tijdens de rust was voorbehouden even onbezet bleef op de alweer keurige ontvangst. Bovendien zat een deel van dat Bestuur ook aan de dis, want ingeschreven voor de “footlunch”. Hoe dan ook, we hadden de eer en het genoegen om “stand-in” te zijn, met nog enkele andere personen. Hoe noemen ze dat? ... van de nood een deugd maken! De spelers van K.M.S.K. Deinze waren tamelijk vlug op het terrein verschenen voor de “reprise”, wellicht om in de kleedkamer plaats te maken voor de ambulanciers om Jérôme Mezine te verzorgen, die naar het hospitaal werd gevoerd waar wat later nog een operatieve ingreep volgde.

 

Under the influence ...

Dat is de indruk die we aan de tweede speelhelft van de “Van Acker derby” overhouden. Dat komt niet alleen door de vervangingen, maar ook door het spijtige ongeval. Nadat op aangegeven van Gianni De Neve ... André Ntambue de bal naast had getikt (49e) zou K.M.S.K. Deinze die eerste helft blijven beheersen met collectief voetbal, maar geen doelpogingen meer. Aan de overkant, als we al een uur ver zijn, eerste echte aanval van Sparta Petegem na de rust.

Aan de rand van de kleine rechthoek, rechts van het doel en bijna op het verlengde van de doellijn, ziet ref Ken Vermeiren een fout van Matthias Lievens op de doorgelopen Jo De Cock (?) ... en fluit strafschop. Davy JOYE zet hard in de linker hoek om ... 64e 1 - 2. Nadien zat de gelijkmaker er nooit in voor de thuisploeg en beheerste oranje-zwart het gebeuren, met veel balbezit. Er kwamen ook een paar doelpogingen. Op rechts zet Steve Bael zich door en trapt van in de grote rechthoek op doel, doelman Tom Vandenbossche keert de poging (70e). Gert Van Walle probeert het ook, na een zeer degelijk opgezette aanval. Links in de 16-meter neemt hij aan en draait zich vrij, Vandenbossche pakt het schot (79e). Van op de linker flank rukt Steve Bael op en schuift de bal naar doel, via de binnenkant van de rechter doelpaal komt het ronde ding in de handen van doelman Tom Vandenbossche terecht (80e). Nog één keer de “Spartanen”. Knappe en verre inspanning via de rechter flank van Thijs De Rock, hij plaats zijn gekruist schot net naast de linker doelpaal (84e). In het slot van de wedstrijd ziet Gert Van Walle zijn poging nog in hoekschop verwerkt worden (86e) en trapt Gianni De Neve in de slotminuut op doelman Tom Vandenbossche (90e).

 

Referee trio

Scheidsrechter Ken VERMEIREN (° 24 september 1982) klokte vorig seizoen af op 144 wedstrijden, waarvan 128 als referee, 8 als grensrechter en 8 als 4de official. Of we hem ook in het seizoen 2016-2017 gaan tegenkomen valt af te wachten, want in het vorige seizoen toch ook achtmaal in de eerste nationale afdeling actief geweest. Floot zijn laatste wedstrijd, wat K.M.S.K. Deinze betreft, op 23 januari 2016 in het “Stade du Pairay” bij de uitzege tegen R.F.C. Seraing (1 - 5). Hoewel aangesloten bij K.S.K. Steenbrugge, stamboeknummer 4153, woonachtig in Merelbeke. Beklom op 1 september 2012 met de fiets de “Col du Galibier”!

Hij werd bijgestaan door Julien Rochart (° 6 november 1984) die uit Henegouwen moest komen, uit de buurt van Ath, ... er aangesloten bij C.S. Pays-Vert Ostiches-Ath, stamboeknummer 9245, en eind seizoen 2015-2016 toe aan 222 wedstrijden, 155 als referee en 67 als grensrechter. Die zal, wellicht, ook in de 1ste Klasse Amateurs actief zijn, laatste wedstrijd met K.M.S.K. Deinze ... de fameuze 0 - 1 zege bij Torhout 1992 K.M. op 11 april 2015. Jeroen Walschap (° 28 september 1973) kwam dan weer uit de regio van Willebroek waar hij aangesloten is bij F.C. Blaasveld, stamboeknummer 7325, een Antwerpse vierde provincialer, reeks 'C'. Eind 2015-2016 toe aan 286 wedstrijden, 280 als grensrechter en 6 als 4de official. Zijn laatste wedstrijd met K.M.S.K. Deinze was op 20 februari 2016 in Schiervelde tegen K.S.V. Roeselare (2 - 2). We betwijfelen of hij in de 1ste klasse amateurs aan de slag zal gaan, want vorig seizoen héél véél in de eerste en de tweede nationale afdeling.

Het drietal had geen moeite met de wedstrijd, alhoewel referee Ken Vermeiren nog al vlot naar de stip wees. Dat was, b.v., ook al het geval in de eerste helft van het vorige seizoen in de uitwedstrijd bij A.S.V. Geel ... met twee penalty's binnen de minuut! Desalniettemin ... “faisons confiance à l'arbitre” stelde wijlen Luc Varenne altijd. Trok één gele kaart voor Anton Vanborm van K.F.C. Sparta Petegem (66e). Wees in de wedstrijd dertien maal naar de cornervlag ... Sparta Petegem 6x (5/1) en K.M.S.K. Deinze 7x (2/5).

 

The teams

K.F.C. Sparta Petegem ... Tom Vandenbossche/1 ; Kenzo Verheuge/2, Efram Vansuypeene/13, Pieter De Wulf/5, Nicolas Gheeraert/6 (46e Thijs De Rock/17) ; Anton Vanborm/21, Kenneth Weytens/15 (46e Wesley Basyn/11) , Rienes Vanborm/8 (40e Gilles Wullaert/14), Davy Joye/10 (76e Carl Vercruysse/22), Niels Vandenbroucke/7 (68e Benjamin Storm/3) ; Mathias Vercauteren/12 (46e Jo De Cock/20).

K.M.S.K. Deinze ... Tom Vandenberghe/23 ; Mathias Lievens/3, Stef De Backer/16 (46e Arnaud De Greef/15), Gauthier Libbrecht/5 (46e Glenn Leemans/2) ; Brecht Van der Beke/6 (46e Hans Cornelis/4), Jasper Sols/27 ; Steve Bael/8, Jérôme Mezine/21 (37e Gianni De Neve/7), Philippe Janssens/10, André Natambue/11 (58e Gert Van Walle/12) ; Lennart Mertens/9 (67e Robbe Van Steenkiste/17)

 

Epilogue

Verdiende zege van K.M.S.K. Deinze in een aangename oefenpartij, die na het uitvallen van Jérôme Mezine toch wel wat aan kwaliteit verloor. Zal wellicht enkele maanden “out” zijn, waardoor mogelijk naar een moet worden uitgekeken. Het alternatief, waar Voorzitter Denijs Van de Weghe al druk mee bezig was, zal er evenwel niet komen ... want de betrokken speler verkiest liever een club van in de eigen provincie West-Vlaanderen. Nà de wedstrijd nog even kunnen napraten met een tweede “Sint-Canarus” ... die wel smaakte na de eerste overwinning van het seizoen 2016-2017 in de “Van Acker derby”. Daarna met open dak “terug naar de Kust”!

 

Marcel Dingemans