De officiële clubsite

Wedstrijdverslag Châtelet-Farciennes - KMSK Deinze (27.01.2018)

Wedstrijddatum: 
27.01.2018
Scheidsrechter: 
Stephane Gleton bijgestaan door Quentin Lesceux en Thomas Zambuto
Invallers: 
SpelerGele kaart?Rode kaart?DoelpuntenGewisseld?
0
0
75'
0
0
71'
0
46'

Sacré équipes Wallonnes !

Dat mag wel gesteld worden. Er zijn er maar drie actief in de 1ste klasse Amateurs, maar die hebben K.M.S.K. Deinze veel punten gekost. Er werden er immers slechts 5 gesprokkeld op een totaal van 18, dit allemaal in de heenronde. Vervolgens driemaal verlies ; van de in totaal 17 geïncasseerde doelpunten werden er 11 (elf) door de drie Waalse clubs binnen getrapt. Merkwaardig! Gelukkig zijn we er nu “van af” en kan er begonnen worden aan de heropstanding! Dat is nodig na de pijnlijke nederlaag in de streek van Charleroi tegen het toch wel enthousiaste R. Châtelet-Fraciennes S.C., dit in een stadion dat, met alle respect, feitelijk de 1ste Klasse Amateurs niet waardig is.

Dat weten ze daar ten oosten van de Karolingse stad ook wel, maar ze roeien met de riemen die ze hebben, zoals ze zelf stellen, en zullen proberen hun hachje te redden. Behaalden uit hun laatste zes wedstrijden ook een 11 op 18. K.M.S.K. Deinze beet zich dan ook de tanden stuk op de “Wolven”. Inderdaad dat is de “nickname” van de club, men kan zich dan ook afvragen of de wolvin Naya daar in de buurt ergens rondloopt om ze op te “hitsen”? Hoe die nederlaag tot stand kwam gaan we proberen te omschrijven in het wedstrijdverslag onder de hoofding “Dévorés par les Loups”.

 

Dévorés par les Loups

Geen “Miracle des Loups”, zoals in de gelijknamige film uit 1961 met in de hoofdrollen Jean Marais en Rosanna Schiaffino. Met haar naamgenoot Juan Alberto “Pepe” Schiaffino in de spits bij K.M.S.K. Deinze had het misschien wel anders gelopen ... maar de Uruguees, die in 1950 met zijn land Wereldkampioen werd en in die finale in “Maracana” ook scoorde, is niet meer. Verwierf later de Italiaanse nationaliteit en speelde ook voor, o.a. A.C. Milan. Zo'n spelers lopen er tegenwoordig niet veel meer rond. Dat gesteld zijnde liepen waren er bij de thuisploeg misschien wel enkele spelers bij met Italiaanse roots, maar daar houdt de vergelijking mee op. Ineens meegeven dat de beide teams wedijverden in soms toch wel zeer onbeholpen tussenkomsten. Lag mogelijk aan de toestand van het speelveld, dat trouwens zeer breed was, en aan de wind die in de lengte van het terrein stond maar niet of weinig voelbaar was in de tribune. We gaan eerst beide ploegen eens van naderbij bekijken.

 

Les équipes

De plaatselijke coach, Frederic Stilmant, stond niet op het wedstrijdblad want geschorst. Veel maakte dat niet uit, want stond achter de balustrade naast de 'dug-out' waaruit men zeker niet veel zag, want in een kuil! Op de “feuille” 15 spelers die er ook opstanden bij de heenwedstrijd ... Royal Châtelet-Farciennes S.C. ... Thomas Minsart (22) ; Jan Leila/2, Aymeric Thibaut/25, Anthony Mucci/23, Maxime Afflisio/5 ; Lucas Walbrecq/77 (46e Aymerick Mvulubundu/95), Julien Charlier/24, El Khaida/90 ; Quentin Vanderbecq/10, Kiaveka Kitoko/6 (90e Loïc Vander Cammen/33) ; Christy Manzinga/31 (37e Anthony Lorenzon/20). Niet gebezigd : Renato Aromanterio/1, Alexandre Lambert/7, Laurent Castellana/8, Benoit Ladrière/11.

Regi Van Acker pakte uit met een sterke bank en bracht de volgende elf tussen de lijnen ... K.M.S.K. Deinze : Tom Vandenberghe/23 ; Bart Goossens/2, Arnaud De Greef/15, Matthias Lievens/3 (75e Steve Bael/7), Gauthier Libbrecht/5 ; Seppe Brulmans/16, Gert Van Walle/12 ; Olivier Romero Gomez/24 (46e Lennert De Smul/19), Jérôme Mezine/21, Youssef Challouk/11 ; Lennart Mertens/9. Niet gebezigd : Kevin Frans/1, Jasper Sols/8, Philippe Janssens/10.

 

Deux penalties

Dat is wat de eerste helft ons bracht. Ineens toch meegeven dat voor de derde wedstrijd op rij coach Frederic Stilmant met dezelfde elf was gestart. K.M.S.K. Deinze mocht de bal aan 't rollen brengen en drong al direct aan richting Farciennes centrum. Voor de leken toch nog eens meegeven dat het gèèn fusie-club betreft. De naam ”Farciennes” werd in de benaming opgenomen nadat men met R. Châtelet S.C. een overeenkomst had gesloten er mocht in Farciennes gespeeld worden maar de “naam” diende in de benaming opgenomen te worden. Naar het schijnt, volgens de mensen van de club, doet de Gemeente Fraciennes méér voor de club met het stamboeknummer 725 dan de Stad Châtelet zélf. Maar, in alle geval, de bal was dus aan 't rollen gebracht en al vroeg in de wedstrijd waagde Lennart Mertens zijn kans, rechts naast (4e). Daarna werd het een eigenaardige wedstrijd. “Les Loups” grepen K.M.S.K. Deinze naar de keel, zouden we de “kiekens” kunnen noemen door de voorbije geschiedenis m.b.t. het pluimvee dat nog altijd in Deinze en omstreken verhandel wordt.

Oranje-zwart kwam niet aan voetballen toe met het gevolg vele overtredingen en een bal die van her naar der werd getrapt ook door de thuisploeg. En daar is dan die plotselinge doorbraak op links van Christy Manzinga. Die dringt zeer ver door tot in de 16-meter en wordt dan foutief gestopt door Seppe Brulmans. Scheidsrechter Stéphane Gleton fluit onmiddellijk voor strafschop. Julien CHARLIER plaats de bal in de rechter benedenhoek, Tom Vandenberghe gaat naar de andere kant 15e 1 - 0. Oranje-zwart op achtervolgen aangewezen, maar het komt even later toch op gelijke hoogte. Youssef Challouk dringt links centraal in de grote rechthoek door en wordt Anthony Mucci neergelegd. Youssef CHALLOUK zet zelf de strafschop om, laag in de linker beneden hoek, daar waar doelman Thomas Minsart voor de andere hoek kiest 19e 1 - 1.

Zonder echt te kunnen combineren, want “les Loups” zitten zeer kort op “de man” in het middenveld, komt er toch een doelpoging. Jérôme Mezine waagt het rechts centraal met een soort van 'punter', die doelman Thomas Minsart gemakkelijk kan onderscheppen (20e). De partij blijft daarna in evenwicht en scheert geen hoge toppen. Van beide zijden zijn er heel veel technische tekortkomingen, die we zullen toeschrijven aan het “hectische” van de strijd. Een andere verklaring is moeilijk te vinden want over de wind en de toestand van het “terrein” hadden we het reeds. Op het einde van die eerste helft heeft Seppe Brulmans nog een “valler” in petto die net over de linker kruising over gaat (44e). Op de 'talud' van de naast het speelveld gelegen spoorlijn was er feitelijk meer te zien geweest dan op het terrein zélf dit ondanks de de ontegensprekelijke wil “volonté” mag gesteld worden van de beide teams. Ruststand  1  –  1.

 

La réception

Of de ontvangst dus, die zeer hartelijk was. Zowel voor de wedstrijd, in het kleine lokaaltje onder de zittribune, als in het lokaal naast “la buvette”. Desalniettemin blijft de vraag hoe men daarmee aan een licentie voor de 1ste Klasse Amateurs is kunnen geraken ? Na de koffie en de taart, keuze uit drie soorten, waren we klaar voor de tweede helft . “Les Loups” ongetwijfeld ook.

 

Morsure mortelle

Vermits er geen schapen voorhanden waren een lekkere kip smaakt ook. Ze hadden ook gewisseld, want i.p.v. Lucas Walbrecq kwam op links ene Aymerick Mvulubundu paniek zaaien. Lukte ook nog, want dwingt een hoekschop af die wordt voorgebracht door Julien Charlier en door Anthony Lorezon over de kruising wordt gekopt (46e). Het algemeen spelbeeld veranderde in de tweede helft niet. Er werd “geshot”, maar niet gevoetbald. Seppe Brulmans slingert wat later een bal voor doel, Jérôme Mezine kan er met het hoofd net niet bij en de bal draait over de linker kruising naast (52e).

Net na het uur daagt “le Loup” op en bijt stevig in de nek van de kip uit Deinze. “Une morsure mortelle” mag gesteld worden! Vrijschop van op links, in het midden van de speelhelft van S.K.D., door Julien Charlier in de “box getrapt. El Khaida kan de bal tot bij Kiaveka Kitoko verwerken, die tegen de de dwarsligger trapt de bal springt terug in het speelveld en wordt door Anthony LORENZON in doel gekopt 61e 2 - 1. Met de moed der wanhoop gaat K.M.S.K. Deinze op zoek naar de gelijkmaker, vooral met veel verre ballen “kick and rush”? Gert Van Walle recupereert er eentje centraal rechts net voor de grote rechthoek en mikt naar de linker benedenhoek, doelman Thomas Minsart kan nog net in hoekschop verweken (64e). Vijf minuten later vrijschop van Lennert De Smul die recht in de handen van Thomas Minsart belandt (69e). Aan de overkant, net voor “la Buvette”  waarin ook het hamburgerkraam in staat opgesteld wordt een poging van Aymerick Mvulubundu nog net afgeblokt (71e).

In alle geval komen “les Loups” niet meer in het stuk voor, maar ze vechten achteraan en op het middenveld wel als “wolven” om hun voorsprong te vrijwaren. Seppe Brulmans met een vrijschop links van de 16-meter, doelman Thomas Minsart keert in hoekschop (73e). Lennart Mertens probeert het met een 'botser', maar opnieuw is de plaatselijke doelman alert en attent (77e). Oranje-zwart zet in de slotfase nu alles op alles. Op hoekschop van rechts van Gert Van Walle kopt Youssef Challouk links naast (83e) en wordt een retro van diezelfde Challouk in hoekschop verwerkt (84e).

Referee Stephane Gleton laat nog ettelijke minuten overspelen, maar het is telkens van net niet tot Gert Van Walle een poging naar de linker winkelhaak krult, maar Thomas Minsart tikt de bal nog net in hoekschop. Die wordt van op links voor doel gegeven en aan de verste paal opnieuw door Youssef Challouk naar doel verwerkt maar Minsart zit er weer tussen (90e+4). Waarna de scheidsrechter de wedstrijd naar de archieven fluit. Voor de eerste maal in dit seizoen een tweede nederlaag op rij voor K.M.S.K. Deinze, er kan gesteld worden … “ Dévorés par le Loups ”. Waar de wolvin Naya intussen uithangt hebben we niet kunnen achterhalen.

 

Le trio arbitral

Dat hebben we wel kunnen vinden. Een trio dat ook uit Wallonië afkomstig is maar waarvan, volgens onze bescheiden mening, hun optreden niet bepalend was voor de uiteindelijke uitslag. Daarover in de “epilogue” nochtans meer. In alle geval konden we de referee voor de wedstrijd begroeten, die ons bevestigde dat hij “Sportje” nog altijd goed ontvangt. Dit per e-mail, laat dat duidelijk zijn. Er mag gesteld worden dat zijn leiding ... “streng ... maar rechtvaardig” was!

Stéphane GLETON (° 24 maart 1976) is aangesloten bij R.Union F.C. Ransartoise, stamboeknummer 914, dat met twee clubs uitkomt in de competities van de K.B.V.B.. Ploeg 'A' in 1ste provinciaal Henegouwen, Ploeg 'B' in 3de Provinciaal 'D'. Is gesitueerd ten noord-oosten van de Stad Charleroi, maar is zelf woonachtig in Walcourt, dat ten zuiden van de Karolingse stad is gelegen, niet ver van het vakantiecentrum “Lac de l'Eau d'Heure”. Was lange tijd bestuurslid en voorzitter van de R. Amicale des Arbitres Carolorégiens, dat tegenwoordig niet meer blijkt te bestaan.

Was eind januari 2018 toe, wedstrijd inbegrepen, aan 516 wedstrijden. 392 als referee ; 38 als grensrechter en 86 als 4de official. Een mooi parcours, dat begon in het seizoen 1998-1999 met drie wedstrijden als grensrechter. Zijn allereerste toch meegeven op 20/09/1998 in de nationale bevordering 'D' ... R. Francs Borains - A.F.C. Tubize (1 - 0). We mogen alvast stellen “il fut un temps”. Een seizoen later slechts twee wedstrijden in diezelfde reeks. Er mag dan ook gesteld worden dat de echte doorbraak in het seizoen 2001-2002 plaats had. Debuut als 'a.r.' d.d. 01/09/2001 met Kgl.A.S. Eupen - K. Overpelt Favriek V.V. (5 - 0) in “3deB”. Een week later, op 08/09/2001, debuut als referee in bevordering 'D' met U.R. Namur - R. Jeunesse Rochefortoise F.C. (0 - 0).

Als we het goed hebben nagekeken, debuut als referee in de 3de Klasse 'B' debuut op 29/08/2004 bij K.V.K. Tienen – R. Union F.C. La Calamine (2 - 2). Debuteert daarna, als grensrechter, op 04/09/2005 met R. Union Saint-Gilloise - O.H. Leuven (0 - 2). Op 28/01/2006 debuut in de eerste nationale afdeling, als 4de official, met op 28/01/2006 de wedstrijd R. Excelsior Mouscron - R.S.C. Charleroi (0 - 1). Op 23/08/2006 volgt het debuut als referee in de tweede nationale afdeling met K.V. Kortrijk - R. Union Saint-Gilloise (1 - 1). Vanaf 2006-2007 steeds referee geweest, op een zestal wedstrijden als 'a.r.' na in 2014-2015 en, vooral, regelmatig 4de official! Floot, volgens onze bescheiden mening, nooit in de eerste afdeling. Was er wel 5de official! Debuut in de 1ste Klasse Amateurs op 02/09/2016 met R.F.C. Seraing - K. Sporting Hasselt (0 - 1). Sinds 2015-2016 nog uitsluitend scheidsrechter.

Met K.M.S.K. Deinze was hij aan zijn achtste match toe. Voordien grensrechter d.d. 23/10/2004 at home K.F.C. Verbroedering Geel (1 - 3). Daarna referee 09/12/2006 at home K.V.K. Tienen (1 - 1) ; 30/09/2007 away K.V.K. Tienen (1 - 2) ; 23/02/2008 at home Kgl. A.S. Eupen (0 - 0) ; 13/12/2008 away R. Antwerp F.C. (4 - 1) ; 26/03/2011 at home K.F.C. Izegem 2 - 1) en 27/09/2014 away K.R.C. Gent Zeehaven (1 - 3). Met R. Châtelet-Farciennes S.C. aan zijn vierde wedstrijd toe. Voordien 25/09/2016 at home R. Olympic Club Charleroi (2 - 2) ; 08/01/2017 away R.F.C. de Liège (2 - 2) en 16/12/2017 at home K.S.V. Oudenaarde (0 - 1).

Quentin Lesceux (° 19 februari 1992). Is aangesloten bij R. Oupeye F.C. met het merkwaardige stamboeknummer ... “1000” ... ! Heeft ook twee eerste elftallen in competitie, 'A' in 3de provinciaal 'B' en 'B' 4de provinciaal G van de provincie Luik. Oupeye zelf ligt ten noorden van de stad Luik, niet ver van Visé en de Nederlandse grens. Debuteerde in het seizoen 2014-2015 met op 03/08/2014 een wedstrijd in het kader van de 2de ronde van de B.v.België ... R.F.C. Rhisnois - R.S.C. Chatelet (0 - 3). Dit als referee. Voor de rest van dat seizoen referee in de nationale bevordering en grensrechter in de derde afdeling. Debuteerde als grensrechter op 16/08/2014 in de vierde ronde van de B.v.B., R. Sprimont Comblain Sport - K.F.C. Dessel Sport (0 – 3).

Daarna nog debuut als 'a.r.' in “3deB” 27/08/2014 K. Bocholter V.V. - R.F.C. Union La Calamine (0 - 0). Ook debuut als grensrechter in de tweede nationale afdeling, 14/09/2014 bij K.V. Woluwe-Zaventem - R. Antwerp F.C. (0 - 2). Vanaf 2015-2016 alleen nog grensrechter en bijna uitsluitend in “3deB”. In 2016-2017 meestal actief in de 1ste klasse amateurs, debuut 10/09/2016 met R. Excelsior Virton - K.S.V. Oudenaarde (2 - 1). Dit seizoen actief in de drie “amateur” reeksen. Eind januari 2018 toe aan 109 wedstrijden, 20 als referee en 89 als grensrechter. Heeft slechts twee wedstrijden met K.M.S.K. Deinze op zijn actief, telkens away bij R. Excelsior Virton. Op 18/02/2017 ... 1 - 1 en d.d. 23/09/2017 ... 0 - 3. Met R. Châtelet-Farciennes S.C. één wedstrijd, away, op 14/10/2017 bij K. Patro Eisden Maasmechelen (3 - 3).

Thomas Zambuto (° 10 juli 1983) is aangesloten bij F.C. Horion, stamboeknummer 9126, dat uitkomt in 4de provinciaal 'A' Luik en niet ver van Tilleur ligt. Eind januari 2018 toe aan 111 wedstrijden als grensrechter. Debuteerde als nationaler in 2014-2015 op 13/08/2014 met U.R. La Louvière-Centre - K.V.V. Bocholter (1 - 1) in “3deB”. Heel dat seizoen in die derde nationale afdeling. Dat was ook het geval in het seizoen 2015-2016. Na de hervorming aan de slag in 1ste en 2de Klasse Amateurs. Debuut in 1ste Klasse Aamteurs op 17/09/2016 bij R.F.C. Seraing - K.F.C. Oosterzonen (2 - 1). Ook dit seizoen hoofdzakelijk in diezelfde afdelingen en ook in 3de Klasse Amateurs.

Met K.M.S.K. Deinze twee wedstrijden. 18/02/2017 away R. Excelsior Virton (1 - 1) en 12/08/2017 away R. Tilleur F.C. (2 - 0) in de 3de ronde van de Beker van België. Met R. Châtelet-Farciennes S.C. eveneens twee wedstrijden. 26/03/2017 away R. Union F.C. La Calamine (3 - 4) en 14/10/2017 away K. Patro Eisden Maasmechelen (3 – 3).

Om het plaatje helemaal rond te maken toch nog vermelden dat er veel hoekschoppen te noteren vielen. Vijf (2 / 3) voor R. Châtelet-Farciennes en tien (1 / 9) voor K.M.S.K. Deinze. Slechts één gele kaart voor de thuisploeg, Maxime Afflisio (67e) ... voor K.M.S.K. Deinze drie ... Arnaud De Greef (60e), Lennart De Smul (71e) en Gauthier Libbrecht (80e) ... zijn derde en tegen K.S.V. Oudenaarde geschorst.

 

Epilogue

Onmiddellijk vertrek na afloop van de wedstrijd met Raf en Dirk. Dik op tijd voor de trein in Gent naar Brugge (met hartelijke dank). En die was ook op tijd. Daarna autobus naar Zeebrugge en met een taxi en bereidwillige jongelingen daarin aanwezig ... aan een zeer schappelijke prijs rond 01u05 in Blankenberge aangekomen. De heenreis duurde 3u45 minuten, met in Brussel-Zuid wel 50 minuten tijd gehad en in Charleroi-Zuid een kwartier. In alle geval zeker op tijd in het station van Farciennes aangekomen.

Na de wedstrijd, tijd om in de wagen orde op zaken te stellen. De eerste conclusie was dat de bal zeker niet “rolde” voor K.M.S.K. Deinze. Dat oranje-zwart ondanks alle goede wil en inspanningen van de spelers zeker niet verdiende om te verliezen. Laat dat duidelijk zijn, ofschoon het op voetbal technisch gebied zeker niet prima was. Maar kwam dat ook niet door de tegenstrever? Desalniettemin mogen we toch ook niet vergeten dat “les Loups” in eigen huis een moeilijk te bestrijden tegenstrever blijkt te zijn, ondanks het feit dat het nog maar hun tweede thuisoverwinning is. Mogen we dan ook het vervolg van de competitie met vertrouwen tegemoet zien?

 

Marcel Dingemans