De officiële clubsite

FLASH-ON: Philippe Janssens

ER IS BIJ SK. DEINZE VOLDOENDE VOETBALVERSTAND AANWEZIG

Toen ik vorige week donderdag naar het Burgemeester Vande Wielstadion blue-bikete om er een interview te maken voor deze Flash On leken de weergoden me, of was het SK. Deinze of toch beide?, gunstig gezind. Alhoewel de hemelsluizen zo wat de ganse dag geopend waren geweest, waren ze zo vriendelijk om zowel tijdens het heen- als het terugfietsen gesloten te blijven. Zo kon ik in droge toestand middenvelder Philippe Janssens aan de tand voelen.

Philippe, je bent met SK. Deinze nu reeds aan je 10de ploeg toe.

Ja Jan, maar het zijn niet allemaal 1ste ploegen geweest; trouwens mijn jeugdploegen zijn daar ook in begrepen.

Waar en wanneer is het dan precies begonnen voor je?

Ik ben beginnen voetballen toen ik zowaar 5 of 6 jaar oud was bij Reet SK. Ik ben daar 2 seizoenen gebleven en als preminiem ben ik naar SK. Lierse kunnen gaan. SK. Lierse speelde toen in 1ste klasse en ik herinner me nog goed dat Lierse kampioen is geworden tijdens mijn 1ste of 2de seizoen.

Hoe was de overgang van een provinciale ploeg naar de jeugdreeksen van een 1ste klasser verlopen?

Weet je, als jonge kerel was ik niet zo echt bezig met het verschil tussen beide ploegen. Het is echter wel een feit dat er bij Lierse meer trainingen waren, dat die ook intensiever waren en dat we nationaal moesten gaan voetballen en dikwijls verre verplaatsingen maken.

Had je steun van je familie?

Zeker en vast. Tijdens de week en ook op de wedstrijddagen kon ik op mijn ouders, grootouders, ooms of tantes rekenen om me naar Lier te voeren.

Hoe is het je dan verder vergaan?

Als 16-jarige ben ik naar Racing Genk gegaan, maar omdat de verplaatsingen te veel tijd in beslag namen ben ik daar in een voetbalpleeggezin terecht gekomen en kon ik daar naar school. Ik heb er mijn ASO humaniora kunnen uitdoen, iets waar mijn ouders trouwens op stonden. Bij Genk ben ik vrij snel tot de beloftenkern gekomen waar ik tot mijn 18 jaar deel van uitmaakte.

En dan?

Ik had geen uitzicht om in de 1ste ploeg te geraken en ik kon ofwel naar de beloftenploeg van Groningen of naar Lommel United, bij allicht wel de fanionploeg.

Waarom koos je dan toch voor Groningen?

Wel ik dacht toen nog niet klaar te zijn voor een plaats in een fanionploeg op niveau en bij het Nederlandse Groningen dacht ik sportief een juiste keuze te hebben gemaakt.

Hoe is het met je school geëvolueerd?

Tussenin heb ik de Hogeschool in Antwerpen gedaan, waar ik 'Hotelmanagement' heb gevolgd.

Ben je altijd middenvelder geweest? En waar moet een middenvelder aan voldoen?

Ja en je moet weten dat er diverse typen van middenvelder zijn. Ik zelf ben een aanvallende middenvelder. Een middenvelder moet mee helpen om een aanval op te bouwen, moet steeds aanspeelbaar zijn en voetbaloplossingen trachten te zoeken. Het geven van de laatste pass is belangrijk en een middenvelder moet ook wel eens tot scoren kunnen komen.

Je bent van E. Aalst bij SK. Deinze terecht gekomen, maar wat er voor?

Tussen Groningen en Aalst heb ik ook gevoetbald bij Lommel United, SK. Sint-Niklaas en FCV. Dender. In die periode heb ik, zoals eerder gezegd naar de Hogeschool in Antwerpen kunnen gaan.

Waarom heb je dan voor SK. Deinze gekozen voor de aanvang van dit seizoen?

Ik ben van Eendracht Aalst gekomen waar ik zo ongeveer 2 seizoenen problemen heb meegemaakt die hoofdzakelijk van financiële aard waren: we werden niet correct betaald en er was altijd wel iets. Dat soort zaken die ik 'randzaken' noem zijn hier in orde. Bij oranje-zwart kan een voetballer zich echt op voetbal concentreren en ik merk hier veel ambities op de diverse echelons van een voetbalclub.

Welke zijn nu nog je ambities?

Vroeger was het om zo snel mogelijk in 1ste klasse te kunnen spelen, maar nu ik 28 jaar ben besef ik dat dit een moeilijk verhaal zal worden. Maar op clubniveau hoop ik echter zo veel mogelijk mee te pakken.

Hoor ik je zeggen dat je de patroon van de ploeg wil worden en zijn?

Wel ik zie het zo dat ik graag belangrijk wil worden en zijn voor mijn huidige ploeg. Ik wil zeker en vast bijdragen tot het project van oranje-zwart.

Halen de Rode Duivels het komende E.K.?

Ja, gezien de kwaliteiten die aanwezig zijn denk ik van wel hoor.

Is een goede partner belangrijk voor een voetballer?

Ik besef dat misschien niet iedereen er op dezelfde over nadenkt, maar het is wel rustgevend als een partner openstaat voor en zich kan inleven in de voetbalcarrière van haar echtgenoot of vriend. Het is nu eenmaal zo dat voetballen wel opofferingen vraagt voor het ganse gezin.

Wat houdt dat concreet in voor jezelf?

Wel ik ben gehuwd en heb sinds onlangs een kindje. Ik werk deeltijds als kantoormedewerker en probeer mijn vrije tijd, die mij naast dat alles en SK. Deinze nog rest, te besteden aan mijn gezin.

Mogen de lezers en ikzelf je een jonge vader met verantwoordelijkheidsgevoel noemen?

Dat laat ik aan jezelf en aan de sportieve lezer over.

Zijn voeding en persoonlijke verzorging belangrijk voor een sporter en een voetballer in het bijzonder?

Dat is zeker van enorm belang; het seizoen duurt immers lang en vraagt veel van de fysiek van een speler.

Hoe kan je SK. Deinze vergelijken met je vorige clubs?

Deinze is een club die heel ver staat wat organisatie betreft. Het veld, de oefenmogelijkheden, de algemene organisatie, kortom hier is alles echt goed geregeld; en wat niet onbelangrijk is, is het feit dat we correct worden betaald. Ooit heb ik het anders geweten.

Wat denk je van de voetbalhervormingen?

Of het een goede zaak is, zal nog moeten blijken. Maar voor ons is het spijtig dat een aantal ploegen zoals bv. RFC. Antwerp en Cercle Brugge niet meer in onze reeks uitkomen.

Welke ploegen in onze reeks zie je bij de top behoren?

Wel als ik het zo bekijk en rekening houd met de ploegen waar Deinze al tegen gespeeld heeft zie ik Dessel Sport er torenhoog bovenuit tronen. Verder zie ik Virton, Beerschot-Wilrijk, Dender en ook wijzelf tot de top behoren. Het is in onze reeks net zoals bij 1A, waar play-offs met halvering van de worden gespeeld. Wij moeten als ploeg proberen in de top-4 te geraken om te kunnen deelnemen aan de eindronde: de 1ste na afloop van de reguliere competitie gaat niet noodzakelijke wijze over en de wedstrijden in de eindronde zijn zowaar cupwedstrijden.

Hoe zie je de wisselwerking met de supporters?

Het valt echt op dat de supporters zeer positief zijn naar ons toe en dat waarderen we maar al te goed.

Wat durf je of kan je SK. Deinze aanraden naar de toekomst toe?

Wel ik merk dat oranje-zwart als club zeer goed bezig is en er is genoeg voetbalverstand aanwezig bij SK. Deinze waar we als speler kunnen op vertrouwen.

Wat is je pronostiek voor de match van deze avond tegen Sprimont?

Ik kan daar echt geen uitslag op plakken, maar we moeten die echt toch trachten te winnen.

Dit openbarend gesprek verliep, net zoals al de vorige ook ten einde. De hemelsluizen bleven gesloten toen ik naar huis bleu-bikete. Mijn gesprekspartner zal het wellicht anders vergaan zijn; hij had nog een ritje van ongeveer een uur en een kwart naar Lier voor de boeg.

 

Jan De Waele