De officiële clubsite

FLASH-ON: Matthias Lievens

VAN VOOR NAAR ACHTER EN VAN ACHTER NAAR VOOR. EEN AANVAL BEGINT STEEDS BIJ DE VERDEDIGING

De dagen worden steeds maar korter en kouder, maar niets weerhield me vorige week om naar het Burgemeester Vande Wielestadion te blue biken. Daar had ik in het vertrouwde interviewlokaal een leuke babbel met verdediger Matthias Lievens.

 

Waar en wanneer is het voor je begonnen Matthias?
Wel ik ben beginnen voetballen bij KFC. Jong Lede toen ik 6 jaar was en heb er 3 jaar gebleven.

Hoezo?
Als U10 ben ik naar SC. Lokeren getrokken nadat ik tijdens een jeugdvoetbalstage werd opgemerkt.

Was dat een droom die in vervulling ging; wat was je droom trouwens toen?
Jan, ik ben al van toen actief met voetbal bezig geweest en ik denk dat het de droom van elke jongen is om ooit eens in de 1ste ploeg van een 1ste klasser uit te komen.

Hoe is het je bij Lokeren vergaan en met wie heb je er samen gespeeld?
Ik ben 6 seizoenen bij Lokeren gebleven en heb er onder meer Gianni De Neve als ploegmaat gekend.

Wat na Lokeren?
Als U16 had ik het gevoel een beetje alles gezien te hebben op dat moment en ik voelde me ook op een dood spoor zitten. Toen ik de kans kreeg om naar Club Brugge over te gaan heb ik niet neen gezegd.

Waarom?
Jan, de jeugdopleiding was er veel intenser en je werd als jeugdspeleer goed opgevolgd. We hadden er veel en diverse trainingen zoals linietrainingen, looptrainingen e.d. meer.

Viel dat te combineren met je school?
Wel in die periode volgde ik de Topsportschool te Gent. We hadden er 's morgens 3 uur voetbaltraining en het toeval wou dat mijn trainer-lesgever dezelfde man was als bij Club Brugge. Na schooltijd werden we met een busje afgehaald en naar Brugge gebracht voor de clubtrainingen.

Vertel eens verder over die schooltijd toen?
Ik ben er begonnen in het ASO, maar in de 4de graad ben ik overgestapt naar het TSO. Het ASO viel me te zwaar, terwijl het TSO me beter beviel wegens gemakkelijker te combineren met mijn voetbalaspiraties.

Wat is het je meest bij gebleven van je Brugse periode?
Jan het is zo dat ik slechts 2 seizoenen bij Club ben gebleven en dat ik nadien als 18-jarige bij de B-kern van AA. Gent terecht ben gekomen. Daar ben ik anderhalf seizoen gebleven om dan tijdens de winterstop over te stappen naar Eendracht Aalst.

Je hebt zowat 10 jaar je opleiding gehad bij een 1ste klasser. Wat betekent dat voor je?
Ja daar ervaar ik nu nog steeds voordeel van. Je leert er technischer en beter uitvoetballen op een hoog niveau; trouwens het betekent toch nog altijd een meerwaarde, zelfs als speel ik nu op een lager niveau.

Hou je nog goede herinneringen over aan blauw-zwart en welke ploegmaats blijven je bij?
Ik heb er in dezelfde ploeg gespeeld als o.a. Nicolas Storm, Björn Engels, Birger Verstraeten en mijn huidige ploegmaat Gauthier Libbrecht.

En wat blijft er bij van je relatief korte periode bij AA. Gent?
Wel ik heb hoofdzakelijk met de B-kern gespeeld en ook wel eens getraind met de A-kern en heb er zelfs een fandag mogen meemaken als lid van de A-kern.

Je vertelde dat je dan naar E. Aalst bent getrokken. Heb je dat niet als een stap achteruit ervaren?
Nee, helemaal niet. Ik heb de stap van de B-kern van AA. Gent naar de A-kern van Eendracht Aalst eerder als een stap voorwaarts ervaren. Je leert er spelen met een visie dat het om de punten gaat en dat is een niet te onderschatten ervaring. Trouwens ik heb er veel opgestoken van Filipovic, de man met ervaring bij de Aalstenaren.

Ben je altijd verdediger geweest?
Ik ben als verdediger gestart en heb door de jaren heen aanvaller geworden via diverse tussenstappen om nadien terug als verdediger te functioneren. Bij Club Brugge ben ik omgeschoold tot aanvullende middenvelder en bij Lokeren heb ik zelfs een tijdje spits geweest. Bij AA. Gent ben ik ten slotte terug verdediger geworden, centrale verdediger met name.

Je bent nu bij SK. Deinze terecht gekomen, waarom precies?
Wel ik ben gecharmeerd door het project van oranje-zwart. De club wil met een jonge ploeg op korte tijd iets moois bereiken en heeft daar een duidelijke visie over. Daarbij komt nog dat ik hier dezelfde familiale geest terug vind als bij mijn vorige ploeg Eendracht Aalst.

Heeft de huidige T1 hier iets mee te maken?
Nee, toen ik bij SK. Deinze getekend heb waren er wel onderhandelingen met trainer Regi Van Acker, maar die had op dat ogenblik nog geen contract onderschreven. Wel durf ik toegeven dat het zeer aangenaam is hier de trainer, met wie ik op zeer positieve wijze bij mijn vorige club heb samengewerkt, terug te vinden.

Waarin verschillen een verdediger, een middenvelder en een aanvaller?
Een verdediger moet leiding kunnen geven en mede het sluitstuk van de ploeg uitmaken. En ik ben van oordeel dat een aanval steeds bij de verdediging begint. Een middenvelder daarentegen moet én verdediger kunnen zijn én aanvaller. Terwijl een spits zeer goed tussen de lijnen moet kunnen lopen.

 

Tweemaal scoren in dezelfde wedstrijd, wat doet je dat?
Het is niet altijd zo evident om 2 maal te scoren en zeker niet als verdediger. Tijdens de vorige thuiswedstrijd is me dat gelukt en wat me het meest pleziert is het feit dat ik met een kopbal en een retro om nauwelijks 6 minuten tijd in de slotfase niet alleen de ploeg langszij heb gebracht, maar ook de driepunter heb bezorgd. Misschien zit mijn ervaring als spits er wel voor iets tussen. Ik wil een kanttekening maken en dat is: 'een wedstrijd win je nooit alleen, die win je als een hechte ploeg'.

Wat denk je van de voetbalhervormingen?
Het heeft lang geduurd eer ik er mee weg was. Maar ik denk toch dat een reeksindeling met 18 ploegen toch idealer zou zijn geweest en dat de ploeg die op het einde van de reguliere competitie kampioen is, dan ook daadwerkelijk kan promoveren. Nu echter is er een play-off met halvering van de punten en de kampioen, na de reguliere competitie, gaat niet noodzakelijke wijze over; het zal wel een natuurlijke evolutie zijn zeker?

Halen de Rode Duivels het komend WK?
Ik denk van wel Jan. Je moet eens zien over welke kwaliteiten de ploeg beschikt en het is zo dat de nieuwe trainer een werkelijke boost betekent.

Hoe evalueer je SK. Deinze als club?
Ik kom van een familiale club Eendracht Aalst en vind hier zowat dezelfde warmte en geest terug. Het bestuur, de ganse entourage, medewerkers en supporters staan dicht bij de spelers en zijn vlot aanspreek- en bereikbaar. En de ploeg zelf beschikt over een kwalitatieve kern die zeer sterk aan elkaar hangt.

Hoe bekijk je onze huidige reeks?
Wel ik zie 2 toppers en dat zijn voor mij Beerschot-Wilrijk en Dessel Sport. Voor de rest ken ik te weinig de andere ploegen om enige inschatting te kunnen maken.

Is SK. Deinze vlot combineerbaar met je dagelijkse bezigheden?
Ik volg 'Vastgoed Odyssee' aan het KAHO te Aalst en heb bij volle lesdagen ten laatste om 16.15 u gedaan, bij halve lesdagen is dat uiteraard vroeger. Het valt er goed mee en trouwens ik carpool samen met Kevin Frans, André Ntambue en Steve Bael.

Wat betekent het clubblad Sportje voor je?
Ik vind het een goed bindmiddel tussen spelers, bestuur, entourage en supporters. Ik neem het altijd mee en ik vind er leuke artikels en mooie foto's in staan.

 

Een gokje, sorry een pronostiek, voor de wedstrijd van deze avond tegen KVV. Coxyde?
We moeten vooral, en zeker als verdedigers, de nul trachten te houden en scoren laten we aan de aanvallers over?

 

Het zeer aangename gesprek liep ook nu ten einde, en na enkele losse overpeinzingen trok mijn joviale gesprekpartner huiswaarts. Ik ook trouwens, maar vermits het een uurtje later was geworden en wat kouder fietste ik wat vlugger.

 

 

Jan De Waele