De officiële clubsite

FLASH-ON: Gianni De Neve

DE SCHOONHEID VAN HET SPEL, DE OPLEIDING EN HET BIJ LEREN

De dagen worden steeds maar korter en kouder en de winter laat zich stilaan voelen. Maar de wintergoden zijn me blijkbaar goed gezind en leggen me niets in de weg om naar het Burgemeester Vande Wielestadion te blue-biken. Een tiental dagen geleden kon ik zo Gianni De Neve aan het traditioneel geworden interview onderwerpen.

Waar en wanneer is het voor je begonnen Gianni?

Jan, ik ben beginnen voetballen toen ik 5 jaar was bij Sparta Gent, gelegen in Gentbrugge.

Hoe is het je daar verlopen en wat gebeurde er nadien?

Ik ben er gebleven tot ik 8 jaar ben geworden en ik ben voor 2 seizoenen naar Lokeren getrokken om er nadien als 10 jarige bij SK. Deinze te belanden.

Wat waren toen je ambities en verwachtingen?

Het was voor mij een prachtige gelegenheid om veel te leren en het voordeel was dat geen enkele van mijn ploegen toen ver van huis lag. Mijn ouders konden mij gemakkelijk voeren en het nam niet veel tijd in beslag.

Hoe en waarom had je toen voor SK. Deinze gekozen?

Wel ik zou het me niet meer kunnen herinneren, maar het is een feit dat ik hier toen veel heb geleerd en opgestoken.

Heeft dat gevolgen gehad voor je?

Ja absoluut, als 13-jarige kon ik naar AA. Gent en ik ben er tot in de kern van de beloften geraakt.

Waar heb je het meest geleerd?

Ik heb bij elk van mijn jeugdploegen veel geleerd en elke ploeg was voor mij een nieuwe uitdaging om echt iets nieuws op te steken en me te bekwamen. Zo heb ik enorm veel geleerd bij de beloften van AA. Gent waar Nico Vanderdonck mijn trainer is geweest.

Wat is nu het verschil tussen een jeugdopleiding en het trainen bij een beloften- of A-kern?

Het jeugdvoetbal is wel iets anders dan het volwassen voetbal zeg maar, en dat geldt evenzeer voor het voetbalspel zelf als voor de trainingen.

Je bent dan toen naar Eendracht Aalst getrokken, waarom?

Ik wou in een 1ste ploeg spelen, liever dan bij de beloften van een 1ste klasser. Alhoewel toen ook met SK. Deinze werd gepraat verkoos ik bij de hoogst spelende ploeg te gaan; dat was in die tijd Eendracht  Aalst. Nu zijn de rollen omgekeerd.

Hoe voel je het verschil tussen het spelen in een 1ste ploeg en een beloftenploeg?

Wel in een 1ste ploeg primeert vooral het resultaat en bijgevolg ook de punten. Bij de beloften gaat het meer om de schoonheid van het spel, de opleiding en het steeds bijleren.

Je bent vorig seizoen dan ten slotte terug bij SK. Deinze terecht gekomen?

Ja inderdaad. Het was alsof het een terug 'thuiskomen' was. Ik kende nog veel mensen van vroeger en de mentaliteit hier in de club ligt heel dicht bij die van bij thuis in Merelbeke. Trouwens ik heb me heel snel aanvaard gevoeld in de A-kern.

Hoe ervaar je het verschil tussen het SK. Deinze van toen en nu?

Ik merk dat er in de schoot van de club heel wat veranderd is en toen zat ik wel in de jeugd, terwijl ik nu een kernspeler ben.

En hoe kan je vorig seizoen vergelijken met het huidige?

Vorig seizoen was het duidelijk een overgangsjaar met heel wat nieuwe spelers en de druk was toen te hoog. Nu weliswaar spelen we met opnieuw een aantal nieuwe jongens, met veel jongeren en eveneens een nieuwe trainer. De druk ligt duidelijk minder hoog, maar we zullen meenemen wat kan en mogelijk is.

Kan je je verzoenen met de huidige stand in de algemene rangschikking?

Zeker Jan, we staan waar we, zo denk ik toch, verdienen te staan en hebben nu reeds bewezen dat we met een jonge kern en heel veel werken toch een en ander kunnen bereiken.

Wat denk je van de voetbalhervormingen?

Wel voor mij is het eerlijk gezegd wat wennen, maar feitelijk lig ik daar als speler niet wakker van. Als speler willen we met z'n allen zo hoog mogelijk eindigen.

Hoe kan je SK. Deinze ten opzichte van je vorige clubs situeren?

Bij SK. Deinze wordt zeer professioneel gewerkt en alles is op en top geregeld. En bovendien is de sfeer hier zeer familiaal en ontspannend.

Hoe is de interactie met de supporters?

De spelers kennen allemaal een aantal supporters en waarderen ze zeer oprecht. En het voordeel hier is dat we zeer regelmatig dezelfde mensen zien.

Ben je steeds middenvelder geweest en wat zijn zowat de eigenschappen van een middenvelder?

Ik ben steeds middenvelder geweest. Een middenvelder moet het spel maken en ikzelf probeer steeds te voetballen en het spel op gang te trekken.

Wat is het belang van en de rol van een coach?

Wel, elke coach heeft zowat zijn eigen stijl. De ene hamert misschien meer op het voetbal als dusdanig, terwijl de andere het meer tactisch bekijkt. Maar het is een feit dat er een interactie moet zijn tussen de trainersstaf en de spelersgroep; zonder dat lukt het niet.

Welke ploegen zie je als vaandeldragers in onze reeks?

Voor mij zijn dat in alfabetische volgorde Beerschot-Wilrijk, Dessel Sport, Seraing en Virton.

En ons eigen SK. Deinze?

Ja we werken van week tot week met een jonge kern en zien wel waar we uitkomen. Ik zou oranje-zwart een ernstige outsider durven noemen.

Wat zou je de club naar de toekomst toe durven aanraden?

Wel ik merk dat we op alle gebied de goede weg zijn opgeslagen, er wordt gewerkt met een kern van jonge spelers en we hebben een trainer met ervaring. Dus, verder doen zoals we nu bezig zijn is de boodschap.

Heb je een dagtaak of een dagelijkse bezigheid? Of is voetballen je hoofdbezigheid?

Ik heb geen dagtaak, maar ik kijk uit om toch iets bij te doen naast het voetbal. Zo maak ik er mijn werk van om terug wat bij te studeren voor later en om op een zinnige manier mijn dagen te vullen.

Is het hebben van een partner belangrijk?

Ik meen van wel, maar momenteel ben ik vrijgezel en ik woon trouwens nog thuis.

Wat denk je van voeding en rust?

Dat zijn zeer, evenals het zelf werken aan de conditie, belangrijke zaken voor een voetballer en trouwens voor elke sporter. 

Wat zijn nog je ambities als voetballer?

Ik heb nog veel ambities en het is aan mij om er alles aan te doen om te slagen, en dat kan enkel door hard te werken.

Wat zou je doen, mocht er een bod komen voor je?

Jan, daar ben ik echt niet mee bezig.

Heb je een pronostiek voor de match van deze avond tegen K.SK. Heist?

Ja, ik durf te pronostikeren op een 2 – 0 thuiszege, alhoewel een thuiszege met andere cijfers ook niet mis zou zijn.

 

Ook dit vrij gezellig gesprek liep ten einde. Mijn gesprekspartner vertelde me hoe zijn ploegmaten zich afvroegen of ik terug met een Blue-bike zou gekomen zijn. Behoudens het voetbal hebben mijn gesprekspartner en ikzelf nog 1 zaak gemeen: onze geboortedag. Toen hij geboren werd, was ik een aantal kaarsjes aan het uitblazen. Hoeveel? Dat vertel ik niet, maar 1 tip: het is een 2-cijferig getal, waarvan het 1ste getal het dubbel is van het 2de.

 

Jan De Waele